Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την επισκευή του αντλιοστασίου στην Πέτρα

Αναστατωμένοι είναι όλοι οι κάτοικοι του χωριού Πρέβεζας Πέτρα, αλλά και των γύρω χωριών, ειδικά μετά τις βροχές των τελευταίων ημερών. Ο λόγος; Το χαλασμένο αντλιοστάσιο που εδώ και ένα μήνα δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια και αποθήκες.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν ένα μήνα περίπου έκλεψαν διάφορα υλικά από το αντλιοστάσιο. Ο χώρος προφανώς ήταν εύκολος στόχος για τους ληστές, αφού από την αρχή της κατασκευής του παραμένει αφύλακτος. Μετά την κλοπή η πρόεδρος της Κοινότητας Πέτρας κ. Χαρά Τσόντζου ήρθε σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Ζηρού κ. Δ. Γιολδάση για να αναφέρει το γεγονός και να ενημερωθεί για το που θα πρέπει να απευθυνθεί για την επίλυση του προβλήματος μιας και ο Δήμος δεν ήταν αρμόδιος.
Έτσι επόμενος υπεύθυνος για το θέμα ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Ψαθάς, ο οποίος αποποιήθηκε των δικών του ευθυνών και παρέπεμψε την πρόεδρο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου. Η ευθύνη τελικά έχει γίνει «μπαλάκι» που πηγαίνει από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και κανένας δεν δίνει μία σαφή απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι! Έτσι ο φόβος όλων για ανεξέλεγκτες καταστροφές ολοένα και μεγαλώνει…

Εμείς μιλήσαμε με την πρόεδρο της Κοινότητας Πέτρας κ. Χαρά Τσόντζου, η οποία μας ενημέρωσε για το γεγονός και την εξέλιξή του αλλά και γενικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πέτρα, ένα χωριό που έχει βρεθεί στο περιθώριο…

 

 

ΕΡ: Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την κλοπή στο αντλιοστάσιο και ακόμη δεν έχει βρεθεί κάποια λύση. Τι ενέργειες έχουν γίνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα;

ΑΠ: Πριν ενάμιση μήνα έκλεψαν τον μετασχηματιστή, καλώδια, ότι ήταν απαραίτητο για να λειτουργήσει το αντλιοστάσιο. Πήρα τηλέφωνο κατ’ ευθείαν το Δήμαρχο Ζηρού, ο οποίος μου είπε πως πρέπει να απευθυνθώ στον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας. Και ο κ. Ψαθάς, όμως, μου απάντησε πως δεν είναι στις αρμοδιότητές του να φτιάξει το αντλιοστάσιο αλλά είναι θέμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου. Σε επαφή που είχα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με παρέπεμψαν ξανά στον κ. Ψαθά λέγοντάς μου πως είναι καθαρά δική του ευθύνη γιατί από τη στιγμή που δεν υπάρχει οργανισμός (ΓΟΕΒ) πρέπει η Περιφερειακή διοίκηση Άρτας να αναλάβει το θέμα. Πάντως μου έκανε εντύπωση ότι ασχολήθηκε σοβαρά με την υπόθεση ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Θεοδωρίδης.

 

ΕΡ: Αυτή τη στιγμή δουλεύει κάποιο αντλιοστάσιο, ούτως ώστε να υπάρχει έστω και μια μικρή αποσυμφόρηση;

ΑΠ: Δουλεύει μόνο το αντλιοστάσιο Βίγλας, για όλο τον ευρύτερο κάμπο της Άρτας, ο οποίος διαθέτει τέσσερις αντλίες και δουλεύουν μόνο οι δύο. Αν καούν και αυτές τι θα γίνει; Τόσα χρόνια δεν μπορούσε κανείς να τις αποκαταστήσει; Η κατάσταση θα χειροτερέψει, ο όγκος είναι πάρα πολύ μεγάλος και η Βίγλα δεν μπορεί να κάνει αποσυμφόρηση, γιατί από τη γέφυρα Καλογήρου μέχρι την Άρτα και το Κομπότι τραβάει όλα τα νερά το αντλιοστάσιο της Βίγλας, ουσιαστικά το δικό μας είναι βοηθητικό.

 

ΕΡ: Πόσο υπολογίζετε την ζημιά του αντλιοστασίου αλλά και αυτή των καλλιεργειών που πλημμύρισαν;

ΑΠ: Το κόστος του αντλιοστασίου είναι περίπου 40.000 ευρώ. Και λέμε περίπου γιατί δεν έχει γίνει ακόμη, ένα μήνα μετά, επίσημη πιστοποίηση του όγκου της ζημιάς. Από την Περιφέρεια έβγαλαν ένα ποσό των 15.000 ευρώ, όμως αν η ζημιά ανέρχεται στις 40.000 δεν φτάνουν ούτε για να μπει σε λειτουργία. Δεν ήρθε κανένας να δει! Είναι δυνατόν, λοιπόν, ολόκληρη Περιφέρεια Ηπείρου, Άρτας, Πρέβεζας να μην έχει για να φτιάξει το αντλιοστάσιο και να αφήνει πάνω από 15 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας και τέσσερις κοινότητες, σπίτια, αποθήκες, στάβλους μες την πλημμύρα; Ο δρόμος Στρογγυλή-Άγιος Σπυρίδωνας έχει κλείσει από τα νερά, δεν μπορεί να τον διασχίσει κανείς. Και για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως οι πλημμύρες, δεν έχει ενδιαφερθεί κανένας; Ας το βάλουμε σε λειτουργία και βλέπουμε. Έχουμε απελπιστεί. Όλα τα χωράφια είναι σπαρμένα, θα καταστραφούν. Μας έχουν αφήσει στο έλεος. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος Κοινότητας να τρέχει ένα μήνα για το αντλιοστάσιο και κανένας από τους πέντε φορείς να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Η ζημιά που έχει γίνει σε καλλιέργειες είναι τεράστια και θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν δεν αποκατασταθεί άμεσα το αντλιοστάσιο.

 

ΕΡ: Ο ΤΟΕΒ τι θέση έχει πάρει για το θέμα του αντλιοστασίου;

Ο ΤΟΕΒ, που είναι ο αρμόδιος φορέας, αυτό που λέει είναι πως δεν έχει χρήματα. Μπορεί, αλλά όμως εισπράττει 8 ευρώ το κάθε στρέμμα και ας μη καλλιεργείς, ακόμα και τα σπίτια πληρώνουν, παρόλα αυτά δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν το χρηματικό ποσό για το αντλιοστάσιο. Επιπλέον δεν έχει διαθέσει τα μηχανήματα να καθαριστούν οι κεντρικοί αύλακες παρά τις συνεχείς εκκλήσεις. Με την Νομαρχία φέτος πάλι δεν έγινε δουλειά, αφού στείλανε τα μηχανήματα για 10 μέρες, τις μισές ήταν χαλασμένα και τις μισές δεν είχαν πετρέλαιο! Με τρεις ώρες πως να βγάλουμε τη δουλειά που ήθελαν οι αύλακες. Τελικά από τους 4 καθάρισαν τελικά τον ενάμιση και η απάντηση των αρμοδίων ήταν πως φέτος θα είναι λιγότερο άσχημη η κατάσταση απ’ ότι πέρυσι!

 

ΕΡ: Τι περιμένετε από εδώ και πέρα από τους αρμόδιους;

ΑΠ: Να επέμβει ο κ. Καχριμάνης και ο κ. Ψαθάς και να πάρουν πάνω τους το πρόβλημα. Ας βρουν ένα τρόπο να δώσουν τα χρήματα στον ΤΟΕΒ, αφού δεν υπάρχει ο ΓΟΕΒ. Ο ΤΟΕΒ ανήκει στον Δήμο Άρτας, ας τα δώσει ο

-συνέχεια από την 8η σελίδα

δήμος Άρτας, ας τα δώσει η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, εμάς αυτό που μας απασχολεί είναι να φτιαχτεί το αντλιοστάσιο και να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων και οι καταστροφές. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο ΓΟΕΒ, όμως, δεν αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη.

 

ΕΡ: Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα της περιοχής είναι και αυτό της άρδευσης. Τι ακριβώς συμβαίνει με το κομμάτι αυτό;


ΑΠ: Τα χωράφια της Πέτρας ποτίζονται από τα νερά του Χανόπουλου, όλη η άρδευση της περιοχής γίνεται από εκεί και όχι από το Λούρο. Οι εκάστοτε Νομάρχες δεν μπόρεσαν να μας
πάρουν από την Άρτα με ένα δικό μας ΤΟΕΒ, έναν δικό μας οργανισμό και να πάμε στην Πρέβεζα, έτσι ώστε να γίνει άρδευση της περιοχής με σωστό νερό, γιατί αυτό του Χανόπουλου είναι ακατάλληλο για κάθε χρήση, σύμφωνα με όλες τις μελέτες. Και να γίνει και ο περιβόητος αναδασμός, γιατί σε προεκλογικές περιόδους ανάμεσα στα «θα» των πολιτικών ήταν και ότι… θα γίνει και ο αναδασμός. Τελικά έγινε παντού, εκτός από την Πέτρα και την Κερασούντα.Όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο. Δεν μπορεί να φυτευτεί κανένα είδος δέντρου γιατί το νερό είναι υψηλό σε θειούχα άλατα πράγμα το οποίο καθιστά το πάνω στρώμα του εδάφους άχρηστο με την πάροδο του χρόνου και έτσι οι καλλιέργειες δεν ευδοκιμούν.Περιμένουμε μετά από αίτημα μας τον Ιούνιο να γίνει κάποια αναγνωριστική μελέτη για τον αναδασμό αλλά δεν έχουμε ακόμα καμία απάντηση.

ΕΡ: Θεωρείται ότι είστε στο περιθώριο σαν χωριό;

ΑΠ: Έκκληση κάνω, γιατί μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε πλέον, ας ασχοληθεί κάποια στιγμή σοβαρά η Περιφέρεια Πρέβεζας με την Πέτρα. Είχαμε ένα κόμβο, ο οποίος παρέμενε αφώτιστος 15 χρόνια, και γινόντουσαν συνεχώς ατυχήματα, «τρομάξαμε» να μας βάλουν πέντε λάμπες, την ίδια στιγμή που σε άλλα χωριά είχαν ήδη τοποθετηθεί.

Έχουμε τον μεγαλύτερο καλαμιώνα της Ευρώπης και δεν ασχολήθηκε ποτέ κανένας με αυτόν το βιότοπο. Μας έχουν υποβαθμίσει σαν χωριό. Έχουν γίνει προτάσεις για την ανάπτυξη του χωριού μας αλλά κανείς δεν ακούει. Ο βάλτος για όλους είναι ένας «βάλτος», όμως δεν είναι τυχαίος, έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να δουν την σπανιότητα των φυτών και των πουλιών που διαθέτει.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)