Συνέντευξη στην Ντόρα Βλάρα

Συνέντευξη με τον π. Αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Ευαγγέλου

Ο κ. Κωνσταντίνος Ευαγγέλου, γνωστός στους απανταχού Φιλιππιαδιώτες, λόγω της μακροχρόνιας ενασχόλησής του με τον Δήμο μας, καθώς και με τα κοινά του τόπου, παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα μας, «Η Φωνή του Αγρότη».

Σημαντικός παράγοντας της περιοχής και με τεράστια εμπειρία στα τοπικά ζητήματα, αφού οι θέσεις και τα πόστα του ποικίλουν. Ο κ. Ευαγγέλου, στην παρακάτω συνέντευξη,  μιλάει για το πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τα κοινά αλλά και για το πως βλέπει σήμερα τον Δήμο Ζηρού. Επίσης μας αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια σε σχέση με το Δήμο.

 

 

ΕΡ: Πείτε μας δυο λόγια για την μέχρι τώρα πορεία σας.

ΑΠ: Η ιστορία μου στα κοινά δρώμενα ξεκίνησε, μπορώ να πω, από τα μαθητικά μου χρόνια. Τα χρόνια που η αγάπη μου για τον τόπο μου, η αγωνία μου και οι προβληματισμοί μου για την πρόοδο και την ευημερία του δυνάμωσαν την σκέψη μου ή αν θέλετε την υποχρέωσή μου να γίνω πιο ενεργός πολίτης. Να ασχοληθώ με τα κοινά, μη παραβλέποντας τον αρχαίο μας φιλόσοφο Αριστοτέλη που έλεγε: «ο άνθρωπος είναι «ον πολιτικό».»

Ασχολήθηκα ενεργά τόσο στην τέως Κοινότητα Δρυοφύτου, από όπου είναι και η καταγωγή μου, όσο και στον Καποδιστριακό και Καλλικρατικό Δήμο μας από  θέσεις κλειδιά, όπως αυτή του κοινοτάρχη και του αντιδημάρχου επί πολλά έτη, με πολλές και αυξημένες αρμοδιότητες.

Μια πορεία που με εμπλούτισε με μεγάλες εμπειρίες στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

 

ΕΡ: Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά;

ΑΠ: Η ενασχόληση μου με τα κοινά δεν υπήρξε ένας πρόσκαιρος ενθουσιασμός για προσωπική προβολή και ιδιοτελή συμφέροντα, άλλωστε η επαγγελματική μου καταξίωση δεν έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο. Πιστεύω χωρίς να γίνομαι αλαζόνας, πως η καθαρότητα του λόγου μου και η συνέπεια των πράξεών μου, έδωσαν πιστοποίηση και αναγνώριση του κόσμου στο πρόσωπο μου, αφού και εγώ ήμουν και είμαι ένας απ αυτούς. Με εξέλεξαν με αυξημένα ποσοστά ως κοινοτάρχη, αν και μικρός τότε στην ηλικία.  Άλλωστε αυτοί είναι η δύναμη και εγώ απλώς ο εκφραστής αυτής της δύναμης. Έχω την εντύπωση, πως για να ασχοληθείς με τα κοινά πρέπει πρώτα να πείσεις τον εαυτό σου για πραγματικούς και ειλικρινής σκοπούς και μετά όλους τους άλλους, εγώ λοιπόν αυτό έπραξα και αυτό πράττω και σήμερα και αύριο….

 

 

ΕΡ: Πιστεύετε πως έχετε κάνει λάθος χειρισμούς σε κάποιο ζήτημα σχετιζόμενο με τα κοινά;

ΑΠ: Πόσο μεγάλος ψεύτης θα φάνταζα στα ματιά σας κ. Βλάρα, αν σας έλεγα πως είμαι αλάνθαστος, πως όλα τα έχω κάνει τέλεια πως μόνο οι άλλοι φταίνε. Σαφώς και έχω κάνει λάθη, τα όποια όμως με δίδαξαν και με έκαναν πιο δυνατό, πιο σοφό, περισσότερο καχύποπτο για καταστάσεις. Δεν επέτρεψα, όμως, να επαναληφθούν και όταν χρειάστηκε δεν ήμουν μέρος του λάθους ή του προβλήματος, αλλά απέναντί του. Κάτι που μαρτυράει και η πορεία μου, καθώς και οι μελλοντικές μου κινήσεις. Άλλωστε το «δις εξαμαρτείν ουκ Άνδρος σοφού».

 

ΕΡ: Έχετε υπάρξει αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος και γενικά ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες του Δήμου μας. Πως βλέπετε την κατάσταση σήμερα στο Δήμο σε σχέση με τις χρονιές που βρισκόσασταν εσείς στα παραπάνω πόστα;

ΑΠ: Επί πολλά έτη, όπως προανέφερα, προσέφερα τις υπηρεσίες μου με ευλάβεια και με πλήρη επίγνωση των πράξεών μου από την θέση του κοινοτάρχη, του αντιδημάρχου και του δημοτικού σύμβουλου και πάντα προσπαθούσα για την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών και του τόπου μας, ζώντας μέσα στην καθημερινότητα χωρίς να υπολογίζω πνευματικές, υλικές και σωματικές φθορές, ανταποκρινόμενος στο ακέραιο στις ευθύνες όπου ανέλαβα απέναντι στους πολίτες.

Αν μηδενίσει κάποιος το έργο των προηγουμένων δεν θα λέει την αλήθεια από τη μια μεριά, ενώ από την άλλη καθιστά πιο δύσκολο και το δικό του έργο, αφού θα πρέπει ν’ αρχίσει πάλι από το μηδέν. Πιστεύω πως σαν και μένα σκέφτονται και άλλοι. Δεν διεκδικώ το «αλάθητο» αλλά επιτρέψτε μου, είτε οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν, είτε λάθος χειρισμοί αναδεικνύουν τα προβλήματα τόσο πολύ που μιλάνε μονά τους χωρίς να χρειαστεί η δίκια μας επισήμανση. Αναγνωρίζω την κρίση και την οικονομική δίνη που έχουν περιέλθει οι Δήμοι στην χώρα μας σήμερα και οι παροχές από την κεντρική εξουσία στερεύουν, αλλά τα συμπτώματα δυσλειτουργίας ήταν ορατά από παλιά, απλώς τώρα έγιναν τεραστία και μόνο «τυφλός» δεν θα μπορούσε να τα δει, αφού η κακιά διαχείριση και η ερασιτεχνικοί χειρισμοί τελμάτωσαν το Δήμο μας. Με επίσημα στοιχεία του υπουργείου ο Δήμος είναι χρεωμένος με το ποσό του 1.900.000 έως σήμερα και βλέπουμε….

ΕΡ: Έχουν γίνει έργα στο Δήμο Ζηρού;

ΑΠ: Έχουν γίνει έργα στο Δήμο Ζήρου. Τα έργα αυτής της δημοτικής αρχής παραμένουν στα ντοσιέ των προεκλογικών δεσμεύσεων και δεν ανοίχτηκαν ποτέ, αφού η ατολμία και η σύγκρουση με προσωπικά συμφέροντα ανέβαλλαν επ’ αόριστου την πραγματοποίηση τους. Αλλά και αυτά τα έργα τα όποια «έτρεχαν», ξαφνικά φρέναραν, για ανεξήγητους λόγους κατά πολλούς, αλλά για εμάς που είμαστε γνώστες έγιναν θύματα πολιτικών συμφερόντων και γραφειοκρατίας… Και κάποια έργα που τρέχουν ακόμη είναι μελέτες που έχουν «νονούς» τους καποδιστριακούς Δήμους.

Άραγε για ποια έργα μπορεί να μιλήσει η δημοτική αρχή; Αφού οι μελέτες στον Δήμο ήταν ανύπαρκτες φυσικό και επόμενο να μην εκμεταλλευτούμε τον πλούτο και την παραγωγή που προσφέρει ο ΕΣΠΑ, αφήνοντας παρατημένα χρήματα και στερώντας την ευκαιρία για ραγδαία ανάπτυξη του τόπου μας. Έργο που τρέχει αυτή την στιγμή είναι η ύδρευση της Λάκκας, για το οποίο προϋπήρχε μελέτη. Όσον αφορά την έδρα του Δήμου προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι, εκτός και αν τα κρύβουν επιμελώς. Προφανώς να πρόκειται για κάτι πολύ σπουδαίο…

ΕΡ: Ποιο πιστεύεται πως είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» του Δήμου;

ΑΠ: κ. Βλάρα, η λέξη «αγκάθι» μπορεί να κρύβει πληγή, πόνο, πρόβλημα. Πίσω, όμως, ή πιο πάνω αν θέλετε μπορεί να υπάρχει ένα τριαντάφυλλο ευωδιαστό. Έτσι, και πίσω από κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση, αρκεί να ξέρεις τους χειρισμούς στην προκειμένη περίπτωση, πως να πιάσεις το τριαντάφυλλο χωρίς να τζινηθείς και να πονέσεις.

Δυστυχώς αν ήταν ένα και μοναδικό το «αγκάθι» η παρουσία μας στο χώρο δεν θα ήταν τόσο επιτακτική. Η δικιά μας προοπτική είναι να μην υπάρχουν «αγκάθια», δηλαδή προβλήματα. Η λύση τους θα είναι δυναμική ακόμη και με τρόπου «γόρδιου δεσμού». Τώρα ποιο είναι το μεγαλύτερο αγκάθι; Η απραγία της δημοτικής αρχής και η μη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στους πολίτες. Καλημέρα θέλεις να τους πεις και αντί για καλημέρα σου απαντούν «δεν έχουμε λεφτά». Τι να πω άλλο. Έχει γίνει σλόγκαν!

 

ΕΡ: Η αντιπολίτευση στο Δήμο Ζηρού, σήμερα, ανταποκρίνεται με επάρκεια στο ρόλο που της έχει ανατεθεί από το εκλογικό σώμα;

ΑΠ: Η αντιπολίτευση, κατά την ταπεινή μου άποψη, ασκεί πλημμελώς τα καθήκοντά της με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται με επάρκεια στο ρολό που της έχει ανατεθεί από το εκλογικό σώμα. Θα ήθελα μια αντιπολίτευση δυναμική, δημιουργική, να βάζει στο τραπέζι ιδέες, επικριτική, όπου χρειάζεται και γενικά με τις πράξεις της να ωθεί την δημοτική αρχή στην καλύτερη άσκηση των καθηκόντων της. Η κοινή παρουσία της πίσω από τα έδρανα του δημοτικού συμβούλιου με προβληματίζει. Δεν αντιδρά και φαίνεται σιωπηρά να αφήνει την δημοτική αρχή να χάνεται στο τέλμα της απραξίας της, αδιαφορώντας για τον ρόλο της, που θα έπρεπε να σπρώχνει τα πράγματα προς όφελος του Δήμου μας.

 

 

ΕΡ: Έχετε ιδέες για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου ειδικά στην εποχή που διανύουμε με την οικονομική κρίση; Αν ναι πείτε μας κάποιες εξ αυτών.

ΑΠ: Σαφώς και έχουμε. Άλλωστε οι ιδέες γεννιούνται από τις ανάγκες, πόσο μάλλον σήμερα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε όλοι. Είμαστε αποδέκτες μιζέριας, φτώχειας, απογοητευμένων και με σκυθρωπά πρόσωπα ανθρώπων, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. Θα ήθελα, όμως, να σταθώ και στο καλό που έκανε η οικονομική κρίση. Μας ξύπνησε από τον λήθαργο του άμετρου πλεονασμού, όταν θεωρούσαμε πως για μια ζωή θα βολευόμαστε στα γρανάζια της αραχτής και της αρπαχτής. Εδώ μπορώ να πω με παρρησία, ότι ο Δήμος μας είναι κατ’ εξοχήν γεωργοκτηνοτροφικός με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί πρώτα και καλυτέρα

-συνέχεια από την 6η σελίδα

από την δημοτική αρχή. Οφείλεται να γίνει σωστή ενημέρωση στους πολίτες και αξιοποίηση του ορεινού όγκου προς όφελος των πολιτών και του Δήμου. Ο άξονας ανάπτυξης του Δήμου μας, όπως είναι γεωγραφικά τοποθετημένος, είναι ο πρωτογενής τομέας. Ιδέες υπάρχουν πολλές και στην συνεχεία αναλυτικά θα σας παρουσιάσουμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας εν καιρώ. Σήμερα ενδεικτικά αναφέρω κάποιες ιδέες που βαφτίζονται απορίες και θα μπορούσαν να είναι κτήμα του κάθε δημότη.

Τι έγινε με το αποχετευτικό;

Τι έγινε με τα κεντά υγείας;

Τι έγινε με το σχέδιο πόλεως;

Τι έγινε με την ύδρευση στον πρώην Δήμου Θεσπρωτικού;

Τι έγινε με την άτακτη φυγή των υπηρεσιών από το Δήμο μας;

Τι έγινε με το στρατόπεδο;

Τι έγινε με τα σφαγεία;

Τι έγινε με το εκθεσιακό κέντρο στην γέφυρα Καλόγηρου;

Έχω και αλλά να σας πω, αλλά για να μην σας κουράζω η απάντηση είναι τίποτα, ενώ από την άλλη γίνεται αύξηση δημοτικών τελών, η οποία έρχεται ως τιμωρία στους πολίτες. Δεν δίνεις και τα παίρνεις.

Για λογούς τακτικής εμού και των συνεργατών θα σας παρουσιάσω τις ιδέες και το πρόγραμμα μας στον κατάλληλο χρόνο.

 

ΕΡ: Επιλέγεται κατά κύριο λόγο ανεξάρτητους υποψηφίους για να «συμμαχήσετε». Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος;

ΑΠ: Οι συνθήκες έχουν απαγκιστρώσει τον κόσμο από τα πολιτικά κόμματα. Σημασία δεν έχει που είναι ο καθένας ταγμένος ιδεολογικά αλλά ποσό ταγμένος είναι απέναντι στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του τόπου μας. Η φιλοσοφία μου είναι να μην είμαι καθοδηγούμενος και εγκλωβισμένος σε συμφέροντα και η επιλογή των συνεργατών μου γίνεται με κριτήριο αυτήν την φιλοσοφία. Εκεί πραγματικά ΝΑΙ συμμαχούμε με ανθρώπους με κοινό όραμα, με κοινό αγώνα και αδιαφορώντας που ιδεολογικά ανήκει ο καθένας. Σημασία έχει η όρεξη και η αγάπη για προσφορά. Εγώ και οι συνεργάτες μου ήμαστε μια ομάδα, μια γροθιά που από κοινού θα αποφασίζουμε, συλλογικά. Η ομάδα απαρτίζεται από παλιά, έμπειρα αλλά και πολλά νέα μορφωμένα παιδιά.

 

ΕΡ: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θα θέλατε να ασχοληθείτε και πάλι με το κομμάτι του Δήμου και από ποιο πόστο;

ΑΠ: Η απάντηση είναι καταφατική και αυτονόητη πως θα ήθελα να ασχοληθώ με τον Δήμο. Γι’ αυτό, λοιπόν, «Θεού θέλοντος και λαού επιτρέποντος» από την θέση του δημάρχου να δώσω τη μάχη… Άλλωστε η καθημερινότητα μου δεν έπαψε να αγγίζει και να αφουγκράζεται τα προβλήματα του τόπου, γι’ αυτό πιστεύοντας στις δυνατότητες μου και στο όραμα μου για να δούμε καλύτερες μέρες στον Δήμο μας, σπεύδω να δηλώσω παρών και να θέσω τον εαυτό μου υπό την κρίση των συμπολιτών μου. Δηλώνω παρών για την ανακατάληψη αξιών, για δημιουργική πορεία και άνοιγμα νέων οριζόντων που θα φέρουν ευημερία και πρόοδο στο τόπο.

Αν από κάποιος θεωρήσει πρώιμη ή αν θέλετε άκαιρη την πρωτοβουλία μου αυτή θα σας παραπέμψω σε μια λαϊκή ρήση «τα παιδιά του μυλωνά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Και να επισημάνω ότι καρέκλες έχω και στην δουλειά μου και στο σπίτι μου και δεν είναι αυτοσκοπός η καρέκλα του δήμαρχου, αλλά με την δική σας βοήθεια να δώσουμε την ευκαιρία στον τόπο μας να αναπνεύσει όπως άλλωστε το δικαιούται…

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 3.0/5 (7 votes cast)
Στόχος η ευημερία και η πρόοδος του τόπου, 3.0 out of 5 based on 7 ratings