Από τον Τάκη Παπαδημητρίου

 

Μιλτιάδης Λογοθέτης Ποιήματα Αθήνα, 2013

Προλεγόμενα, Επιμέλεια:

Εσπέρια Καπόγλου-Σουρβίνου

Σε ένα κομψότατο τομίδιο, η αρχοντική κυρία των Πανεπιστημιακών Γραμμάτων κ. Εσπέρια Καπόγλου-Σουρβίνου, κυκλοφόρησε τα ποιήματα του αείμνηστου θείου της Μιλτιάδη Λογοθέτη (του αλησμόνητου γιατρού από το Θεσπρωτικό), ως «έκφραση αγάπης, σεβασμού, τιμής και ευγνωμοσύνης… και οφειλόμενο χρέος ηθικό απέναντι σ’ έναν σπάνιο Άνθρωπο».

Το προλογικό, κατατοπιστικό σημείωμα, γραμμένο από την ίδια, γεμάτο ευαισθησία, συγκίνηση και λυρισμό, μας δίνει το στίγμα του ανθρώπου, γιατρού και ποιητή Μιλτιάδη Λογοθέτη. Ακολουθούν 48 ποιήματα, όλα γραμμένα με το καλλιγραφικό χέρι της Επιμελήτριας της Έκδοσης, ποιήματα του γιατρού, που είδαν το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα «ΑΓΩΝ ΠΡΕΒΕΖΗΣ», από τον Απρίλιο του 1956 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 1963, τα οποία, με κόπο και ατέλειωτη υπομονή, η κ. Σουρβίνου συγκέντρωσε, φύλαξε και επιμελήθηκε.

Σαράντα οκτώ ποιήματα, σαράντα οκτώ διαμάντια του αείμνηστου Μιλτιάδη Λογοθέτη, του γιατρού και φυσιολάτρη κυνηγού, ενός αυθεντικότατου, σημαντικότατου παραδοσιακού ποιητή, εγκαυστικού δημιουργού, που κρατάει γερά, αναμμένη λαμπάδα, το συναίσθημα. Σε άλλα ποιήματα αυτό το συναίσθημα το θερμαίνει σιγά σιγά και σε άλλα το πυρακτώνει και καίει πάνω του κάθε, τυχόν, αρνητικό φορτίο που κουβαλούν οι στίχοι του. Τέλεια ποιήματα στο είδος και την τεχνοτροπία που γράφτηκαν, γεμάτα φιλοσοφικό στοχασμό, λυρισμό, κι ανάσες ζωής.

Στις 82 σελίδες του βιβλίου υπάρχουν δημοσιευμένες τρεις φωτογραφίες του ποιητή (που δείχνουν τα ευγενή χαρακτηριστικά και την αρχοντιά του), σπάνιες γκραβούρες, επιλεγμένες από την ευαισθησία της κ. Σουρβίνου, και μικρές ζωγραφιές ανθέων κ.λπ., που, μαζί με τον διάκοσμο του σκληρού εξωφύλλου, συνθέτουν ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τα ποιήματα του Μιλτιάδη Λογοθέτη τυπώθηκαν στην Αθήνα από τις Γραφικές Τέχνες «Πλαίσιο», σε πεντακόσια αντίτυπα, εκτός εμπορίου, «θα δοθούν «τιμής ένεκεν» σε όλους εκείνους που και σήμερα, ύστερα από τριάντα χρόνια απουσίας του ποιητή, συνεχίζουν να τον τιμούν και να τον περιβάλλουν με αγάπη», και ήδη προγραμματίζεται η διοργάνωση εκδήλωσης στην Πρέβεζα για το σκοπό αυτό.

Αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια, τόσο στην ερίτιμη Κυρία των Γραμμάτων και Πανεπιστημιακή δασκάλα κ. Σουρβίνου όσο και στους ικανότατους και πολύτιμους  συνεργάτες της (όπως π.χ. η κ. Σπυριδούλα Βονίτση). Τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε για το ωραίο δώρο που μας έδωσαν με την είσοδο του νέου χρόνου.

 

 

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2013

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)