Οι Έλληνες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι έχουν περάσει πια οι καιροί που άφηναν τις εξώπορτες ξεκλείδωτες και τις αυλόπορτες ανοιχτές και ότι για να επιβιώσουν στην σκληρή αστική ζωή πρέπει να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής στην πόλη, ώστε να μη γίνουν τα επόμενα θύματα κακοποιών.

Ο ενημερωμένος και προσεκτικός πολίτης περιορίζει τις πιθανότητες να γίνει εύκολη λεία ληστών.

Η ζωή στην πόλη γίνεται διαρκώς περισσότερο πολύπλοκη και επικίνδυνη .Το καθημερινό αστυνομικό δελτίο είναι γεμάτο κλοπές , διαρρήξεις , ληστείες , απαγωγές και φόνους. Είναι ωστόσο πολύ δυσάρεστο να ακούς ότι συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το πορτοφόλι τους, την τσάντα τους , το κινητό τους….

Η ζωή μας είναι περισσότερο πολύτιμη από οτιδήποτε και δεν αξίζει να την εκθέσουμε σε κίνδυνο για να υπερασπιστούμε υλικά αγαθά. Το 95% των ληστών ενδιαφέρονται μόνο να αποκτήσουν κάποιο υλικό αγαθό και όχι να αφαιρέσουν ζωή. Δολοφόνοι γίνονται μόνον εάν αισθανθούν απειλή ή θυμό από κάποια απερίσκεπτη ή «ηρωική» αντίδραση του θύματος.

Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να κάνει τη ζωή σας όσο πιο ασφαλή γίνεται και να σας μάθει πώς, να μην πέφτετε θύματα εγκληματικών ενεργειών ή φυσικών καταστροφών. Οι συμβουλές που δίνονται σε αυτό το βιβλίο για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων είναι βασισμένες σε οδηγίες επίσημων κρατικών πηγών (από τις πλέον έμπειρες αστυνομίες μεγαλουπόλεων της Αμερικής, της Γαλλίας, της Αγγλίας, του Καναδά, της Ελλάδας κ.α.) προς τους πολίτες τους.

Στον οδηγό αυτό περιλαμβάνονται βασικές συμβουλές για την ασφάλεια στο σπίτι, στην εργασία και στον δρόμο , θέματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, την προστασία των παιδιών , τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, καθώς και μερικές βασικές συμβουλές για θέματα τρομοκρατίας.

Συμπεριλαμβάνει αυτός ο οδηγός και συμβουλές σχετικές με φυσικές καταστροφές

( σεισμό, πλημμύρα, και πυρκαγιά).

Δυστυχώς τα προβλήματα ασφαλείας στην Ελλάδα είναι εντελώς παραμελημένα. Τα μέσα ενημέρωσης δεν διαθέτουν ούτε ένα λεπτό τηλεθέασης για μερικές ζωτικές συμβουλές σε τέτοια θέματα, ο δε έντυπος τύπος τα αγνοεί εντελώς. Χαρακτηριστική επίσης είναι και η έλλειψη της σχετικής βιβλιογραφίας.

 

Παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές και οδηγίες :

-Οι περισσότεροι διαρρήκτες δεν ασκούν βία, εκτός εάν «στριμωχτούν».

-Οι ληστές που εισβάλλουν στα σπίτια «εργάζονται» συχνότερα το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα. Οι ληστές –εισβολείς συχνά στοχοποιούν τους ενοίκους όπως και την κατοικία.

-Οι ληστές μπορεί να έχουν επισκεφτεί το σπίτι σας ως υπάλληλοι Fast Food ή κάποιας εταιρείας επισκευών.

-Οι ληστές σπάνια εργάζονται μόνοι

-Οι ληστές έρχονται εξοπλισμένοι με χειροπέδες , σχοινί, αυτοκόλλητη ταινία και πυροβόλα όπλα.

-Μερικοί εισβολείς φαίνεται να απολαμβάνουν τον εκφοβισμό, την κυριαρχία και τη βία.

-Κανένα σπίτι δεν είναι απολύτως ασφαλές.

-Όταν φεύγετε από το σπίτι , έστω και για ένα λεπτό, κλειδώνετε την πόρτα, αλλιώς μπορεί εύκολα να ανοίξει με μια ταυτότητα ή μια πιστωτική κάρτα.

-Μην κοιμάστε με τις πόρτες ή τα παράθυρα ανοιχτά.

-Αποτρεπτικά εμπόδια σε μια μονοκατοικία είναι το φως.

-Εάν δεχτείτε επίθεση μέσα στην πολυκατοικία ή στο διαμέρισμα , φωνάξτε δυνατά «φωτιά», είναι περισσότερο αποτελεσματική από οποιαδήποτε άλλη λέξη.

-Οι πόρτες είναι το πιο συνηθισμένο σημείο εισόδου , σχεδόν σε όλα τα εγκλήματα. Όλες οι κλειδαριές σπάνε ή παραβιάζονται.

-Να θωρακίσετε πόρτες και παράθυρα.

-Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα σας σε αγνώστους.

-Να αφήνετε κάτι πολύτιμο επάνω σε ένα τραπεζάκι , στην είσοδο του διαμερίσματος (ένα χαρτονόμισμα ή ένα ρολόι ή κινητό), έτσι ώστε , εάν, γυρίζοντας στο σπίτι και ανοίγοντας την πόρτα , δείτε , ότι λείπει, να μην μπείτε μέσα, γιατί μπορείτε να βρεθείτε αντιμέτωποι με τους διαρρήκτες.

-Οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

-Να βάζετε κλειδαριά ασφαλείας στην εξωτερική πόρτα της κατοικίας και μια επί πλέον αλυσίδα  είναι επίσης μια καλή ιδέα.

-Μερικοί διαρρήκτες ειδικεύονται στην αναρρίχηση στους επάνω ορόφους. Να αλείφετε με γράσο τους ξύλινους στύλους του ηλεκτρικού, δίπλα από το σπίτι σας, οι υδρορροές να χρωματιστούν με ειδικό χρώμα ή να καλυφθούν με αγκαθωτά φυτά.

-Ακόμη κι αν τα παράθυρα του πάνω ορόφου φαίνονται απροσπέλαστα , οι διαρρήκτες χρησιμοποιούν σκάλα.

-Αρκετοί διαρρήκτες σκαρφαλώνουν στα μπαλκόνια και περνούν από διαμέρισμα σε διαμέρισμα.

-Σκυλιά , ειδικά μεγαλόσωμα, άγριας ράτσας ,είναι ένα πολύ καλό αποτρεπτικό μέσο εναντίον των κακοποιών.

-Με τους συναγερμούς εκπληρούνται δύο στόχοι : πρώτον , λειτουργούν σαν αποτρεπτικό μέσο εναντίον των κακοποιών και δεύτερον, παρέχουν μια προειδοποίηση σε σας.

-Οι ανελκυστήρες και τα κλιμακοστάσια είναι περιοχές υψηλού κινδύνου .Ληστές , βιαστές και άλλοι κακοποιοί συχνά χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους ,για να παγιδεύσουν το θύμα τους.

-Εάν πέσετε θύμα εγκληματικής πράξης μην αντισταθείτε. Ποτέ μην καταδιώξετε τον κακοποιό.

-Αν σας κλέψουν την τσάντα στο δρόμο , μην προσπαθήσετε να τον εμποδίσετε ( η σωματική σας ακεραιότητα είναι πολυτιμότερη από την τσάντα σας και το περιεχόμενό της), καλέστε σε βοήθεια , συγκρατείστε τα χαρακτηριστικά του, καταγγείλετε το γεγονός στην Αστυνομία.

 

-Κατά το FBI η ομιλία είναι ο καλύτερος τρόπος για  αντιμετωπίσετε τον βιαστή. Μιλήστε του στον ενικό. Οι βιαστές ερεθίζονται βλέποντας το θύμα τους να φοβάται και να παρακαλεί να το λυπηθούν. Μην πείτε στον βιαστή «Θα πας φυλακή για αυτό που κάνεις», ενδέχεται να σας σκοτώσει. Μην πείτε «έχω αφροδίσιο νόσημα» ή « Είμαι έγκυος» ,αυτό μπορεί να ενισχύσει το πιστεύω του, ότι η γυναίκα είναι το «κακό» και ότι αξίζει τον βιασμό και τον θάνατο. Μην πείτε «θα το έκανες αν ήμουν η μάνα σου ή η αδελφή σου ή η κόρη σου;», αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει το μίσος του για αυτές. Μην φιλονικήσετε .Μιλάτε του απλά , σε χαμηλό τόνο φωνής. Να προσποιηθείτε ότι συνεργάζεστε μαζί του , μέχρι να βρείτε την ευκαιρία να δραπετεύσετε. Μην ικετεύετε και μη δείχνετε φόβο. Μην προσβάλλετε την αξιοπρέπειά του. Μην προσπαθήσετε να λογικέψετε έναν εγκληματία.

 

-Οι ληστές των ΑΤΜ είναι συνήθως άνδρες κάτω των 25 ετών και οι περισσότεροι δρουν μόνοι τους. Οι μισές από τις ληστείες σε ΑΤΜ γίνονται αμέσως μετά την ανάληψη μετρητών. Συνήθως έρχονται από πίσω ή από τα πλάγια και πίσω.  Οι περισσότεροι ληστές των ΑΤΜ χρησιμοποιούν όπλο ή ισχυρίζονται ότι έχουν όπλο κρυμμένο .

-Μην χρησιμοποιείτε ως κωδικό (PIN) την ημερομηνία γέννησης σας , τον αριθμό τηλεφώνου σας ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτά από τους επιτήδειους. Μην γράφετε το PIN οπουδήποτε.

-Μην φιλονικήσετε με ληστή, αν απειληθείτε-δώστε του τα μετρητά.

-Μην εμπιστεύεστε…….

Τις υπόλοιπες ειδικές οδηγίες και συμβουλές θα τις βρείτε στο εξαιρετικό αυτό βιβλίο.

 

Διαβάστε προσεκτικά το βιβλίο αυτό. Είναι ένας έξυπνος οδηγός , γιατί βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο καλά ενημερωμένος πολίτης είναι ο αποτελεσματικότερος σωματοφύλακας του εαυτού του και των δικών του.

Και κάτι ακόμα : Μην ξεχνάτε ότι ο καθένας μας αντιδρά σύμφωνα με τον χαρακτήρα του.

 

Ο Νικήτας Α.Διαμαντής γεννήθηκε στην Ίο το 1939 και μεγάλωσε στη Σκίνο. Πλοίαρχος σε ηλικία 30 ετών , ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο αποκτώντας μεγάλη πείρα .Αρχιπλοίαρχος και κατόπιν Γενικός Διευθυντής σε ναυτιλιακές εταιρείες, παρακολούθησε μεταξύ άλλων σεμινάρια για την ασφάλεια πλοίων και λιμανιών και ειδικεύτηκε σε θέματα ασφάλειας , στη θάλασσα και τη στεριά.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)