Ρεπορτάζ: Ρούλα Χρήστου

Συμφερότερη η παραμονή στο ενοίκιο για το Π.Κ Θεσπρωτικού-αναλαμβάνει ο δήμος το μίσθωμα

 

Αναλαμβάνει ο δήμος και την παραχώρηση δημοτικού κτηρίου και την καταβολή του ενοικίου στο μισθωμένο κτήριο έως ότου γίνει η μεταφορά του Πυροσβεστικού κλιμακίου  Θεσπρωτικού. Προσφέρει ουσιαστικά γη και ύδωρ προκειμένου να διατηρηθεί και να μην καταργηθεί το εν λόγω κλιμάκιο και παρόλα αυτά δεν είναι βέβαιο αν θα το πετύχει απέναντι στις απειλητικές διαθέσεις του υπουργείου για συρρίκνωση  υπηρεσιών, ειδικά στις περιπτώσεις που είναι διπλές εντός των ορίων του ίδιου δήμου.

Η απόφαση για καταβολή του ενοικίου μέχρι το υπουργείο να εξετάσει την προτεινόμενη λύση μεταφοράς σε δημοτικό κτήριο και μέχρι αυτό να διαμορφωθεί κατάλληλα σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση, πάρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ζηρού στην προηγούμενη συνεδρίασή του με ομοφωνία. Το ιστορικό παρέθεσε στο Σώμα ο πρόεδρος της τοπικής ενότητας Θεσπρωτικού Πέτρος Τσάτσος.

Από το 1991 που ιδρύθηκε το Κλιμάκιο Πυροσβεστικής Θεσπρωικού υπαγόμενο στην Π.Υ Φιλιππιάδας ως τις 26-5-11 που ο δήμος για πρώτη φορά προσφέρει επίσημα δημοτικό κτήριο για τη στέγασή του και μέχρι σήμερα που ανταλλάχθηκαν κι άλλα έγγραφα μεταξύ Αρχηγείου, δήμου και τανάπαλιν, δεν υπάρχει καμία βέβαιη ένδειξη πως το Κλιμάκιο θα διατηρηθεί. Το Τοπικό Συμβούλιο Θεσπρωτικού αποφάσισε να προτείνει τη διάθεση του 1ου Δημοτικού Σχολείου για στέγαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης τις οποίες μάλλον θα επωμιστεί ο δήμος αφού από το Αρχηγείο δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση ανάληψης περαιτέρω εξόδων ούτε καν των ενοικίων που έχει από 1ης Ιανουαρίου του 13.

Από τη συζήτηση στο Δ.Σ προέκυψε πως συμφερότερη λύση οικονομικά για τον δήμο, είναι να έρθει σε επαφή με τον ιδιώτη για μείωση του μισθώματος και παραμονή του κλιμακίου ως έχει. Κι αυτό γιατί η διαμόρφωση οποιουδήποτε δημοτικού κτηρίου και οι σχετικές αδειοδοτήσεις θα κοστίσουν και σε χρόνο και σε χρήμα πολύ περισσότερα χωρίς μάλιστα να διασφαλίζεται ότι θα παραμείνει εν λειτουργία το Κλιμάκιο.

Μια άλλη λύση που προτάθηκε από τον κ. Τσάτσο είναι η μεταφορά και συστέγαση σε δημοτικό κτήριο μαζί με τον Αστυνομικό Σταθμό ώστε και πόροι να εξοικονομηθούν για το δημόσιο και οι  υπηρεσίες να λειτουργούν με κοινό τηλεφωνητή στο κέντρο. Σ’ ότι αφορά τα προς διάθεση δημοτικά κτήρια ο κ. Ρεμπής πρότεινε το κτήριο του πρώην Δημαρχείου για να στεγάσει Αστυνομία και Πυροσβεστική ενώ ο κ. Φίντζος επεσήμανε την παράλογη κρατική συμπεριφορά όταν πριν ένα χρόνο υποχρέωσε τον ιδιοκτήτη να αλλάξει τα κουφώματα και να προβεί σε ανακαίνιση. Συμφώνησε απ’ τους πρώτους με τη λύση παραμονής στο μισθωμένο κτήριο λόγω του κρατικού παραλογισμού που πιθανότατα θα βάλει σε έξοδα και τον δήμο χωρίς αίσιο και οριστικό τέλος για την υπόθεση.

Ο κ. Τσεκούρας θύμισε πως ο πρώην δήμος είχε παραχωρήσει μεγάλο οικόπεδο στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής για την ανέγερση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων, πράγμα που πρέπει να ζητηθεί πίσω μετά τις εξελίξεις και με την ίδια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ζηρού. Με τον κ. Τσεκούρα συμφώνησαν για πρώτη φορά όλοι μέσα στο Δ.Σ και βρίσκονται εν αναμονή απάντησης από το Αρχηγείο της Πυροσβεστική ή το υπουργείο.

Να υπενθυμιστεί πως ο δήμος Ζηρού έχει εγγράφως ενημερώσει για την παραχώρηση χώρου στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Φιλιππιάδας και να απαλλάξει το δημόσιο από ενοίκια. Πρόταση που δεν έχει απαντηθεί.

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)