Συνέντευξη με τον Β΄ Περιφερειακό Σύμβουλο του Νομού Άρτας Γιάννη Κατέρη

 

Η ενασχόληση, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Γιάννη Κατέρη με τα κοινά έγινε με ένα απλό τηλεφώνημα στον κ. Αλέξη Καχριμάνη. Χωρίς καμία παρέμβαση κομματική παρά μόνο η προσωπική αυτή επαφή μέσω του τηλεφωνήματος. Στόχος του, πάντα, ήταν να βοηθήσει τον τόπο του, καθώς κατάγεται από το Χανόπουλο του Νομού Άρτας. Ακόμη, επιθυμία του ήταν να σταθεί στους ανθρώπους του μεροκάματου, που βγάζουν με δυσκολία τα προς το ζην, ξέροντας πολύ καλά από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, αφού μεγάλωσε σε μία οικογένεια που ασχολιόταν με τον τομέα της κτηνοτροφίας και μοχθούσε καθημερινά για να ανταπεξέλθει στα προβλήματα και τις ανάγκες. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του, εκλέγοντας τον Περιφερειακό Σύμβουλο του Νομού Άρτας στη δεύτερη σειρά. Εκείνος με τη σειρά του ανταπέδωσε με το ενδιαφέρον του και την στάση του απέναντι στην περιφέρεια και ειδικότερα στην περιοχή μας. Ο κ. Κατέρης μας μίλησε για την μέχρι τώρα πορεία τους ως περιφερειακός σύμβουλος, για την σχέση του με τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη αλλά και για θέματα που αφορούν την περιοχή μας όπως αυτό του κόμβου της Παντάνασσας. Απάντησε στις διαμαρτυρίες πολιτών, που πιστεύουν πως η Περιφέρεια της Ηπείρου, έχει ως πρωταρχικό μέλημα την πόλη των Ιωαννίνων παραμελώντας τους υπόλοιπους Νομούς, ενώ σχολίασε και τον ρόλο της Περιφέρειας στα τελευταία προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

 

ΕΡ: Την συνεργασία σας με τον Περιφερειάρχη την κρίνετε σε καλό επίπεδο; Δηλαδή, ο κ. Καχριμάνης ακούει τις απόψεις των δικών του Περιφερειακών Συμβούλων;

ΑΠ: Στον ένα χρόνο του καινούργιου θεσμού, η συνεργασία με τον Περιφερειάρχη είναι πολύ καλή, όχι μόνο με εμένα αλλά και με τους άλλους Περιφερειακούς Συμβούλους, όλων των Νομών. Ανά πάσα στιγμή ανταποκρίνεται σε όποιο αίτημα υπάρχει, δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον και πάντα προσπαθεί να βρει λύση. Του έχω θέσει πολλά αιτήματα, τα οποία έχουν προωθηθεί, όπως για παράδειγμα τα αιτήματα των χοιροτρόφων, τα οποία αφορούν ένα σοβαρό πρόβλημα με την επιστροφή του Φ.Π.Α από την εφορία για τις εξαγωγές στην Αλβανία. Ήδη έχει δρομολογηθεί και έχει έρθει και η απάντηση από το Υπουργείο ότι θα επιστρέφεται μέσα σε ένα μήνα το Φ.Π.Α στους χοιροτρόφους. Βρίσκεται σε συνεργασία με την Αλβανική κυβέρνηση για να βρεθεί ένας τρόπος διευκόλυνσης και των δικών τους εμπόρων, διότι τώρα τελευταία η Αλβανία έχει διπλασιάσει τους δασμούς και ήδη ορισμένοι έμποροι προσανατολίζονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε για εισαγωγή χοιρινού κρέατος στην Αλβανία. Σε όλα τα χωριά που πηγαίνω μου θέτουν διάφορα αιτήματα και πάντα δείχνει και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης μεγάλο ενδιαφέρον. Με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, επισκεφθήκαμε επί τόπου όλα τα χωριά που πλημμύρισαν και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες δόθηκαν λύσεις. Νωρίτερα είχαμε καθαρίσει όλους τους αύλακες του κάμπου με χρήματα της Περιφέρειας. Και στην περιοχή της Φιλιππιάδας, δόθηκαν χρήματα για την κλοπή που είχε γίνει στο αντλιοστάσιο.

 

ΕΡ: Η ίδια ερώτηση αφορά και τη συνεργασία του με τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και τους Περιφερειακούς Συμβούλους της ίδιας περιφερειακής ενότητας.

ΑΠ: Βεβαίως και υπάρχει άψογη συνεργασία και με τον Αντιπεριφερειάρχη και με του Περιφερειακούς Συμβούλους. Υπάρχει επικοινωνία σε καθημερινή βάση και γίνονται τακτικές επισκέψεις σε πολλά χωριά τους Νομού Άρτας.
ΕΡ :Γιατί, κατά τη γνώμη σας, ο κ. Καχριμάνης επέλεξε τους τρεις θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες από τα Γιάννενα;

ΑΠ: Πιστεύω πως λόγω του ότι ήταν η πρώτη θητεία της αιρετής περιφέρειας, χρειαζόταν έμπειρα στελέχη, γι’ αυτό και επέλεξε τους τρεις πρώτους σε σταυρούς προτίμησης, Περιφερειακούς Συμβούλους από τα Γιάννενα. Τον κ. Ιωάννη Καραμπίνα, κ. Οδυσσέα Πότση και τον κ. Παντελή Κολόκα. Στην θητεία που λήγει στις 31/12, πιστεύω ότι ο Περιφερειάρχης θα επιλέξει τους τρεις θεματικούς και από τους τρεις Νομούς.

ΕΡ: Μάθαμε ότι δείξατε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για το πρόβλημα του κόμβου της Παντάνασσας στον Εθνικό δρόμο, και η συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και τον τοπικό πρόεδρο κ. Φίλιππο Νάστο είχε θετικά αποτελέσματα. Το έντονο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόβλημα ήταν λόγω του ότι η καταγωγή σας είναι από την περιοχή ή δείχνετε το ίδιο ενδιαφέρον για προβλήματα όλου του Νομού;

ΑΠ : Αυτό ήταν ένα αίτημα όχι μόνο από τους κατοίκους του δημοτικού διαμερίσματος της Παντάνασσας, αλλά και από πολλά χωριά τους Νομού Πρέβεζας που είναι μετά την Παντάνασσα. Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ψαθά, έχει διατεθεί πίστωση για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης. Ακριβώς το ίδιο ενδιαφέρον υπάρχει και για τα άλλα χωριά του Νομού. Θα ήθελα να αναφέρω εδώ, ότι ήδη έχουν δημοπρατηθεί μέσα στον ένα αυτό χρόνο, στο Νομό μας τρία μεγάλα έργα, ο δρόμος Ροδαυγής-Κοκολάγκαδου, ο δρόμος Πολύδροσου-Βίγλας και το καταφύγιο της Κορωνησίας, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Επίσης όσες μελέτες έχουν έρθει από τους Δήμους έχουν ενταχθεί όλες στο ΕΣΠΑ χωρίς να υπάρχει καμία διάκριση. Στην περιοχή μας τα προβλήματα είναι πολλά αλλά είναι καταγεγραμμένα και προσπαθούμε για την επίλυση τους. Δεν θα ήθελα να τα αναγγείλω, θα έχουμε το χρόνο υλοποιώντας τα να τα ξαναπούμε.
ΕΡ: Διαμαρτύρονται πολίτες, ότι η περιφέρεια για πολλούς περιφερειακούς Συμβούλους σημαίνει μόνο Γιάννενα. Έχουν δίκιο; Ποια είναι η δική σας άποψη;

ΑΠ: Όχι δεν ισχύει αυτό που ρωτάτε, ότι υπάρχουν μόνο τα Γιάννενα. Εγώ είμαι μέλος της οικονομικής επιτροπής και μπορώ να σας πως ότι έχουν γίνει στον Ν. Άρτας περισσότερα έργα από ότι στα Γιάννενα. Υπάρχει ένα πρόβλημα για τη χρηματοδότηση, γιατί οι Δήμοι τώρα βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ωρίμανσης των μελετών. Δεν υπάρχει μελέτη που να έχει έρθει από τους Δήμους και να μην έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

 

ΕΡ: Η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, πως αντιμετωπίζει τα αιτήματα που έρχονται προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο; Είναι συνεργάσιμη ή αντιδρά μόνο αντιπολιτευτικά;

ΑΠ: Εγώ δεν είμαι αυτός που θα κρίνει την αντιπολίτευση. Όλους μας στο τέλος της θητείας, της αιρετής περιφέρειας θα μας κρίνει ο λαός.

 

ΕΡ: Εισακούονται από τα όργανα της πολιτείας, υπουργούς και λοιπούς αξιωματούχους οι προτάσεις της περιφέρειας;

ΑΠ: Πιστεύω ότι σε πολλά αιτήματα της Περιφέρειας η πολιτεία ανταποκρίνεται, αν και η οικονομική συγκυρία που περνάει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής. Η χώρα μας από όλους τους πολέμους που πέρασε, ανορθώθηκε από τον πρωτογενή τομέα και η πολιτεία οφείλει να ρίξει την δέουσα προσοχή στον συγκεκριμένο τομέα και να ενισχύσει όλους όσους παράγουν, όπως ακριβώς κάνει και η Περιφέρεια της Ηπείρου με διάφορες παρεμβάσεις, για να βοηθήσει τους ανθρώπους του μόχθου. Και αναφέρομαι, φυσικά, και στο θέμα της ΔΩΔΩΝΗ. Ένα θέμα που πρέπει να το ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά, γιατί αν η γαλακτοβιομηχανία περάσει σε ξένα χέρια, όλοι οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι θα υποστούν μεγάλο πλήγμα, όπως και η γενικότερη οικονομία της Ηπείρου.

ΕΡ: Θέλω να κάνετε έναν προσωπικό απολογισμό. Πως κρίνετε τη συμβολή σας ως Περιφερειακός Σύμβουλος μέχρι και σήμερα;

ΑΠ: Αισθάνομαι αρκετά ικανοποιημένος για την μέχρι τώρα συμβολή μου σαν Περιφερειακός Σύμβουλος του Νομού Άρτας, γιατί καθημερινά είμαι δίπλα στον απλό κόσμο και προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να βρούμε λύσεις στα προβλήματα τους.

ΕΡ: Ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

ΑΠ: Η εξεύρεση εργασίας νομίζω ότι είναι αυτό που τους απασχολεί περισσότερο.

“Ντόρα Βλάρα”

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)