Συνέντευξη με τον δήμαρχο του δήμου Ζηρού κ. Δημήτρη Γιολδάση στην Ντόρα Βλάρα

Θα μπορούσαμε να μιλάμε και να αναλύουμε θέματα που αφορούν το Δήμο Ζηρού καθώς και τη λειτουργία του για ώρες, αλλά προσπαθήσαμε να περιοριστούμε στα κυριότερα… Ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Γιολδάσης παραχώρησε στην «Φ» μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, στην οποία αναφέρεται σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες του Δήμου μας.

Η οικονομική κατάσταση, τα έργα, η λειτουργία μετά την συνένωση των δήμων, η υποβάθμιση της περιοχής με το λουκέτο σε βασικές υπηρεσίες, η θέση του ΚΤΕΛ, το Κέντρο Υγείας, οι προσωπικές δυσκολίες στον ρόλο του δημάρχου αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια σε σχέση με τα κοινά είναι κάποια από αυτά που συζητήθηκαν…

ΕΡ: Ποια είναι η πορεία του Δήμου Ζηρού τα δύο τελευταία χρόνια μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη;

 

ΑΠ: Τα δύο τελευταία χρόνια έχει μπει σε λειτουργία η νέα δομή των δήμων με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Πριν την εφαρμογή τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις ήταν τέτοιες που «εγγυόντουσαν» πως με την συνένωση αυτή ο ενιαίος δήμος Ζηρού θα ανταποκρινόταν καλύτερα στους στόχους του, κάτι που στην πορεία φάνηκε να μην ισχύει σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ο Δήμος μας είναι γνωστό ότι αποτελείται από τους πρώην δήμους Ανωγείου, Θεσπρωτικού, Φιλιππιάδας και από την κοινότητα Κρανέας. Ο δήμος Ζηρού που σχηματίστηκε στην συνέχεια, είναι μεγάλος γεωγραφικά, σχεδόν ο μισός Νομός Πρεβέζης, με τον πληθυσμό  να φτάνει, περίπου, τις 15.000. Οι δυσκολίες ήρθαν στην συνέχεια, όταν αυξήθηκαν οι αρμοδιότητες χωρίς την ύπαρξη μεγαλύτερης στήριξης προς τον δήμο και κυρίως οικονομικής. Οι ενισχύσεις μειώθηκαν 60 με 70% και οι δήμοι είναι δομημένοι έτσι που δεν μπορούν να στηριχτούν στα ανταποδοτικά.

Ο πρώτος χρόνος, λοιπόν, ήταν αυτός της προσαρμογής και απαιτούσε τεράστια προσπάθεια για να μπορέσουμε να μπούμε σε ρυθμούς λειτουργίας με τα νέα δεδομένα. Πιστεύω ότι αυτό το πετύχαμε και λειτουργούμε ισότιμα προς όλα τα διαμερίσματα του δήμου και έγιναν μεγάλα βήματα μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια. Αν και φαινόταν πως υπάρχει «διαφορετικότητα» μεταξύ των πρώην δήμων ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα και τώρα πια ο δήμος μας λειτουργεί σαν να προϋπήρχε.

 

 

ΕΡ: Παρόλα αυτά αρκετοί είναι αυτοί που παραπονιούνται πως με την συνένωση των δήμων έχουν παραμεληθεί τα χωριά τους. Τι απαντάτε;

 

ΑΠ: Προσπαθούμε να λειτουργούμε ισότιμα και πιστεύω πως έτσι λειτουργούμε. Η παραμέληση αφορά περισσότερο τις οικονομικές  δυνατότητες που λόγω συγκυρίας δεν υπάρχουν και έτσι δεν μπορούν να γίνουν όλα όσα θα θέλαμε. Δεν παραμελείται κανένα διαμέρισμα και δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η αίσθηση. Η οικονομική δυσπραγία της εποχής που δεν την ζήσαμε τόσο στις προηγούμενες δημοτικές αρχές δυσχεραίνει το έργο μας και έτσι ίσως παρουσιάζεται ως παραμέληση κάτι που δεν ισχύει.

 

ΕΡ: Πως κρίνεται την πρόθεση της Κυβέρνησης να παρατείνει τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

 

ΑΠ: Αρχικά ξέρουμε πως ο Καλλικράτης προβλέπει 5ετή θητεία και αυτό έχει να κάνει με την ταυτόχρονη διενέργεια των Ευρωεκλογών. Τώρα με τις συγκεκριμένες δυνατότητες που έχουμε στους δήμους σε σχέση με τις υποχρεώσεις, το να μεγαλώσει η θητεία σημαίνει πως θα μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο και τα φορτία και δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε όσο δεν συνοδεύονται από την όποια υποστήριξη. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό τα πράγματα είναι καλύτερα να δρομολογηθούν όπως είχαν προγραμματιστή και οι εκλογές να γίνουν κανονικά, αφού οι δήμοι δεν ωφελούνται από την παράταση.

 

 

ΕΡ: Γνωρίζουμε πως οι Δήμοι έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο Δήμος Ζηρού σε τι κατάσταση βρίσκεται;

 

ΑΠ: Οι πρώην δήμοι δεν είχαν μεγάλες οικονομικές οφειλές συγκριτικά και με άλλους δήμους. Τα χρέη ήταν λιγοστά και όχι ληξιπρόθεσμα. Βέβαια μετά την συνένωση αυξήθηκαν και δυσκόλεψαν λίγο παραπάνω τα πράγματα όμως ακόμη σε αντιμετωπίσιμο βαθμό. Κανένας δήμος, βέβαια, δεν μπορεί να πει ότι είναι καλύτερα από πριν λόγω του ότι αυξήθηκαν τα έξοδα αλλά τα έσοδα παρέμειναν ίδια ακόμη και μειώθηκαν!

Οι περικοπές στου δήμους για το ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και το ΚΑΠ (Κεντρική Αυτοτελής Πόλη), για παράδειγμα, υπερβαίνει το 60%. Για το ΣΑΤΑ έπρεπε να δοθούν πάνω από 1.500.000 ευρώ και τελικά δεν δόθηκαν ούτε 250.000 ευρώ. Όταν μιλάμε για ΣΑΤΑ εννοούμε τα χρήματα τα οποία καλύπτουν τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Από εκεί και πέρα, στόχος είναι να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ακόμη και σε όσα δεν ήταν στην δική μας αρμοδιότητα αλλά της νομαρχίας, όπως τα σχολεία, η συντήρησή τους, οι επισκευές τους, η μεταφορά των μαθητών τα οποία δεν συνοδεύονται με τους αντίστοιχους πόρους. Όμως και σε αυτά καταφέραμε να ανταποκριθούμε και να μην αφήσουμε στην μοίρα τους τα σχολεία και τις ανάγκες τους όπως θέρμανση κλπ. Δεν υπάρχουν, όμως, τα εχέγγυα πως θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και τα επόμενα χρόνια στον ίδιο βαθμό.

 

 

ΕΡ: Η οδοποιία είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στο Δήμο. Τι ενέργειες γίνονται για το κομμάτι αυτό; Η ερώτηση γίνεται με αφορμή σχόλιο της «Φ» για δρόμο στους Παπαδάτες που κατέρρευσε από την κακοκαιρία.

 

ΑΠ: Έργα που αφορούν την οδοποιία, είτε μικρά, είτε μεγάλα έχουν να κάνουν με την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Βασικά προβλήματα δεν υπάρχουν, βέβαια ανάγκες δημιουργούνται καθημερινά. Γενικά η κατάσταση του οδικού δικτύου δεν είναι από τα χειρότερα αλλά σίγουρα χρειάζονται παρεμβάσεις. Δεν είναι θέμα άγνωστο στην δημοτική αρχή, ούτε κάνουμε τα στραβά μάτια στις ανάγκες. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Ο δρόμος στους Παπαδάτες μας έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό και έχουμε κάνει έργο για την επισκευή του, ίσως να θέλει ένα μεγαλύτερο. Είναι ένας δύσκολος δρόμος και ταλαιπωρεί τους κατοίκους τα τελευταία είκοσι με τριάντα χρόνια. Θέλει κάποια ξεχωριστή παρέμβαση. Δεν λέμε σε καμία περίπτωση πως δεν είναι έτσι τα πράγματα αλλά δεν είναι και στις προθέσεις μας να αφήνουμε έναν δρόμο σε άσχημη κατάσταση ή να μην αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

 

 

 

ΕΡ: Πείτε μας κάποια έργα που είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Ζηρού.

 

ΑΠ: Την διετία αυτή στους στόχους μας ήταν και η αποπεράτωση έργων μέσω της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για ολόκληρο τον δήμο Ζηρού. Για παράδειγμα στην περιοχή του Θεσπρωτικού στο θέμα του νερού γίνανε πάρα πολλά πράγματα. Προωθήσαμε όσα ήταν έτοιμα από τους πρώην δήμους και την κοινότητα Κρανέας και πάρα πολλά έχουν χρηματοδοτηθεί πάνω από 15.000.000 ευρώ. Έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Αφορούν τον κεντρικό αγωγό του πρώην δήμου Θεσπρωτικού από το Ριζοβούνι μέχρι το Νικολίτσι και τους Παπαδάτες, ένα μεγάλο έργο το οποίο σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, επέκταση αποχέτευσης στην Φιλιππιάδα, προκειμένου να κλείσει το αποχετευτικό. Επίσης, επέκταση αποχέτευσης της Νέας Κερασούντας που θα συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό της Φιλιππιάδας. Δυο ακόμη έργα στην πόλη της  Φιλιππιάδα  είναι η επανάχρηση του παλιού δημαρχείου και η ανάπλαση του κέντρου της πόλης και τελευταία εντάχθηκε βιοκλιματικό έργο στα πρώην γυμνάσια, ανακαίνιση και εγκατάσταση φωτοβολταϊκων.

Αυτά είναι κάποια ενδεικτικά έργα και αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντικά για την περιοχή το δύσκολο αυτό διάστημα.

 

ΕΡ: Το γεγονός πως έχουν φύγει όλες οι υπηρεσίες από τον Δήμο πως το αντιμετωπίζεται καθώς υπάρχουν συνεχώς διαμαρτυρίες των κατοίκων και προφανώς ο βασικός «στόχος» είναι ο Δήμαρχος.

 

ΑΠ: Αν εξαρτιόταν από την δημοτική αρχή σίγουρα καμιά από αυτές τις υπηρεσίες δεν θα πειραζόταν και δεν θα υπήρχε έγκριση σε καμιά περίπτωση από εμάς. Εμείς σαν δημοτική αρχή θέλουμε να προστατεύουμε γενικότερα τον τόπο και είναι γεγονός πως αυτή η εξέλιξη με τις υπηρεσίες απαξιώνει την περιοχή και την υποβαθμίζει, άρα είναι και λογική η αναστάτωση των πολιτών. Όμως, είναι θέμα γενικό και δεν είναι κατά περίπτωση, για παράδειγμα όλες οι εφορίες δεύτερης κατηγορίας έχουν καταργηθεί. Αυτό που κάναμε εμείς ήταν να παραχωρήσουμε κτήριο και αναλάβαμε όλα τα λειτουργικά του έξοδα προκειμένου να «στήσουμε» το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στην πόλη μας και πήραμε την έγκριση. Έτσι λειτουργεί ήδη το ΚΕΦ στην περιοχή δίπλα στο ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών). Η αίθουσα έχει εξοπλιστεί επαρκώς και πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Αντίστοιχη πρόταση υπήρχε και για την υπηρεσία του ΙΚΑ της οποίας η λειτουργία θα ανασταλεί. Επίσης έχουμε κάνει παρέμβαση και με το κλιμάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας Θεσπρωτικού και με υπέρβαση των δυνατοτήτων προσπαθούμε να αποτρέψουμε το κλείσιμό της. Τα φαινόμενα αυτά είναι πανελλαδικά δεν έχουν να κάνουν με την Φιλιππιάδα, οι αποφάσεις είναι για το σύνολο.

 

 

ΕΡ: Με την υποβάθμιση και την ελλιπή λειτουργία του Κέντρου Υγείας τι προβλέπεται;

ΑΠ: Ο τομέας της υγείας στην Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα και κατ’ επέκταση και ότι έχει να κάνει με τη γενικότερη λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Αυτό που θεωρείται ως πλεονέκτημα και ταυτόχρονα μειονέκτημα είναι πως είμαστε δίπλα στην Άρτα. Γεγονός που κάνει τους περισσότερους να λένε «εντάξει ας πάνε στο νοσοκομείο της Άρτας». Εμείς θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε ως πλεονέκτημα και να καταφέρουμε να υπαχθεί το Κέντρο Υγείας στο νοσοκομείο της Άρτας και να φύγει από την Πρέβεζα, ούτως ώστε η λειτουργία του να είναι καλύτερη.  Από τη μεριά μας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Με τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό πιστεύουμε ότι το Κέντρο Υγείας θα υπαχθεί στην Άρτα. Όσα ακούγονται πως θα κλείσει δεν ισχύουν αυτό που συζητιέται είναι η μη 24ωρη λειτουργία του και πιο συγκεκριμένα να μη λειτουργεί κατά τις νυχτερινές ώρες. Είναι από τα κέντρα που έχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη και αποσυμφορίζει σε μεγάλο βαθμό και το νοσοκομείο της Άρτας. Όταν ένα Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί πάνω από 25.000 ασθενείς δεν πρέπει να κλείσει αλλά να εξοπλιστεί και να εξυπηρετήσει όσους το έχουν ανάγκη.

 

ΕΡ:  Ένα ακόμη θέμα είναι τα ΚΤΕΛ. Σημείο επικίνδυνο ειδικά κατά την σχολική περίοδο. Γιατί δεν έχει διευθετηθεί με κάποιο τρόπο;

 

ΑΠ: Είναι ένα θέμα το οποίο απασχολούσε από παλιά. Πριν μεταφερθούν ήταν μέσα στο κέντρο και αντίστοιχα δημιουργούσε προβλήματα. Σίγουρα  η κατάλληλη θέση δεν είναι αυτή που βρίσκεται τώρα αλλά είναι ευθύνη και αρμοδιότητα και του ίδιου του ΚΤΕΛ. Εμείς αυτό που κάναμε ήταν να παραχωρήσουμε το χώρο που είχαμε την δυνατότητα να παραχωρήσουμε. Τώρα τελευταία συζητάμε για το χώρο του στρατοπέδου που θα λειτουργήσει με καλύτερες συνθήκες. Να γίνει εκεί ο σταθμός των ΚΤΕΛ αφού τώρα δεν εξυπηρετεί και είναι επικίνδυνη  η θέση. Αυτό που καθυστερεί την απόφαση είναι μία εμπλοκή με το υπουργείο οικονομικών η οποία είναι θέμα χρόνου να τελειώσει. Έχει να κάνει με την επαναφορά του στρατοπέδου στο δήμο μας το οποίο ιδιοκτησιακά είναι συνδεδεμένο με την οριστική παραχώρησή του, αφού χρειάζεται και η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών.

 

 

 

ΕΡ: Σε τι επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία σας με τους Αντιδημάρχους, τους Κοινοτάρχες και γενικότερα τους τοπικούς παράγοντες;

 

ΑΠ: Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές, όλοι προσπαθούμε και εργαζόμαστε. Εξάλλου όλοι είναι άνθρωποι ταγμένοι στην περιοχή και με διάθεση να προσφέρουν, εκλεγμένοι, τέθηκαν στην κρίση του λαού και ο καθένας από τη μεριά του κάνει το καλύτερο δυνατό για το σύνολο. Με τις αρμοδιότητες που έχει ο καθένας υπάρχει συνεννόηση και άριστη συνεργασία. Γενικότερα οι σχέσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι θετικές και όλοι συμβάλουν για το καλύτερο της δημοτικής αρχής.

 

 

ΕΡ:  Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει ως Δήμαρχος;

 

ΑΠ: Αν μπορώ να πω πως έχω κάποια εμπειρία ως δήμαρχος το δυσκολότερο κομμάτι ήταν η συνένωση των μικρότερων δήμων σε έναν ενιαίο και η προσαρμογή των καθηκόντων και των υποχρεώσεων.  Αντιμετωπίσαμε από την αρχή καταστάσεις που έπρεπε να δοθούν λύσεις χωρίς να υπάρχει στήριξη σε κανένα επίπεδο. Όμως ήταν χρέος μας να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία γιατί η δημοτική αρχή πρέπει να είναι αποτελεσματική και να βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Ειδικά σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και επηρεάζουν την ζωή του καθένα. Εκεί οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες. Αυτά τα προβλήματα δεν σου αφήνουν το περιθώριο να τα μεταφέρεις και να τα δεις μελλοντικά. Και φυσικά η οικονομική κατάσταση ήταν από τις δυσκολότερες συγκυρίες.

 

 

ΕΡ: Ποιες είναι οι βλέψεις σας για τις επόμενες εκλογές; Θα βάλετε ξανά υποψηφιότητα;

 

ΑΠ: Προσωπικά η έγνοια μου είναι η συνεχώς καλύτερη λειτουργία του Δήμου στον χρόνο που μένει μέχρι το τέλος της θητείας. Με απασχολεί το να μπορέσω να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις που έχω και εγώ και όλη η δημοτική αρχή απέναντι στους πολίτες. Οπότε ας πούμε πως είναι κάτι που θα το αποφασίσω μελλοντικά, βλέποντας και κάνοντας …

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)