Συνέντευξη του δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαΐλη στην Ντόρα Βλάρα

Ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης μας υποδέχτηκε στο γραφείο του για να συζητήσουμε τα προβλήματα του δήμου, πολλά από αυτά τα οποία έχουν προκύψει μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Όπως είναι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μεγαλύτερος δήμος του νομού Πρέβεζας.

Ακόμη μας μίλησε για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και για το πώς βλέπει εκείνος την ενδεχόμενη, όπως φημολογείται, παράταση των εκλογών…

Βέβαια δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο τουριστικό κομμάτι αφού η περιοχή φημίζεται για τις ωραίες παραλίες αλλά και τα πολλά και διαφορετικά ιστορικά και φυσικά μνημεία.

ΕΡ: Καλλικράτης! Πως ήταν η προσαρμογή μετά την εφαρμογή του;

ΑΠ: Όταν ξεκίνησε ο Καλλικράτης και η νέα διοικητική μεταρρύθμιση/δομή υπήρχαν πολλές προσδοκίες. Δυστυχώς η μεταρρύθμιση αυτή συνέπεσε με την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων πενήντα χρόνων της χώρας μας, όπως καταλαβαίνεται, δεν μπορεί να εφαρμοστεί μία διοικητική μεταρρύθμιση, ούτε να μεταβιβάζονται αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην λειτουργήσουν σωστά οι αρμοδιότητες των νέων δήμων. Θα πρέπει να αλλάξει η πολιτεία συμπεριφορά απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση και να την αντιμετωπίσει όπως πρέπει. Η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα κάνει ένα έργο τεράστιο, ένα έργο θα έλεγα πάνω απ’ όλα κοινωνικό και λειτουργεί σαν ανάχωμα προς την Κυβέρνηση. Αυτό, όμως, δεν το έχει αξιολογήσει σωστά η κυβέρνηση και η πολιτεία γι’ αυτό θα πρέπει να εκχωρούνται οι ανάλογοι πόροι στους δήμους. Θα πρέπει οι δήμοι να επιβιώσουν. Αυτή τη στιγμή κάνουμε αγώνα για επιβίωση. Τα οικονομικά του δήμου έχουν περικοπεί κατά 60% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάσανε οι περικοπές να αγγίζουν ακόμη και το 100%! Οι δημόσιες επενδύσεις είναι σχεδόν μηδενικές, θέλουμε να πάμε σε μία ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας και μετά να μιλάμε για πορεία, για κάποια προοπτική ανάπτυξης. Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για ανάπτυξη όταν έχουμε μία ύφεση 7% και μία ανεργία 30% κυρίως στους νέους. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Έχουμε τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τα άδικα εισπρακτικά μέτρα που επιβαρύνουν τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας.

 

ΕΡ: Αφού κάνατε λόγω για επιβίωση και για οικονομικά βάρη, ποιά είναι η οικονομική κατάσταση του δήμου σήμερα;

ΑΠ: Συνεχίζεται ο αγώνας για επιβίωση. Κάνουμε αγώνα για να λειτουργήσουμε και να καλύψουμε την μισθοδοσία των εργαζομένων, τις βασικές δαπάνες στα καύσιμα και τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροδοτισμού που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη και τις άλλες ανάγκες όσο αφορά τις κοινωνικές δομές που σήμερα πρέπει να λειτουργήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο. Έχουμε ανάγκη να λειτουργήσουν σωστά οι παιδικοί σταθμοί, το ΚΑΠΗ, η Βοήθεια στο Σπίτι, μία δομή η οποία έχει προσφέρει πάρα πολλά στην τοπική μας κοινωνία. Όλα αυτά ο δήμος καταβάλλει προσπάθεια να τα λειτουργήσει.

ΕΡ: Παρά τα οικονομικά προβλήματα, ο Δήμος έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει;

ΑΠ: Αυτά τα δύο τελευταία χρόνια παρά τις δυσκολίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε όρθιο το δήμο Πρέβεζας και με τις αρμοδιότητες που ήρθαν, έγινε μία προσπάθεια να γίνει μία συνένωση των υπηρεσιών μία μεταφορά των νέων υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων. Μεταφέραμε τις υπηρεσίες της Πολεοδομίας, της Πρόνοιας και άλλες υπηρεσίες που ήρθαν στον δήμο. Προσπαθούμε και στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη. Θα μου πείτε αν είμαι ευχαριστημένος! Αυτό είναι σχετικό. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και θα προτιμούσα καλύτερη εξυπηρέτηση για τους δημότες για την οποία θα πρέπει να καταβάλουμε όλοι μας κάθε δυνατή προσπάθεια να πετύχουμε το καλύτερο.

ΕΡ: Στους περισσότερους δήμους μετά την ενοποίηση υπάρχουν παράπονα πως παραμελούνται κάποια χωριά και δίνεται μεγαλύτερη βάση στα κεντρικά; Τι πιστεύετε;

ΑΠ: Υπάρχουν ορισμένα παράπονα, τα οποία μπορώ να πω ίσως να ‘ναι και δικαιολογημένα, αλλά τα περισσότερα είναι αδικαιολόγητα. Ο κόσμος έχει μάθει τα προηγούμενα έτη που εγώ σαν δήμαρχος Λούρου, ότι μικροπροβλήματα εμφανιζόντουσαν τα λύναμε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, τώρα δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες πιστώσεις. Όταν η ΣΑΤΑ είναι μειωμένη κατά 60%, που αφορά μικροέργα, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές υποχρεώσεις. Αρχίζει ο κόσμος σιγά-σιγά να καταλαβαίνει και είναι λογικό να παραπονιούνται γιατί όταν το 2008 το 2009 το 2010 ο δήμος δεν σκεφτόταν να κάνει ένα μικροέργο των 5.000, 6.000 ή των 20.000 ευρώ για να γίνει μία αποκατάσταση, τώρα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οι δημότες αρχίζουν να το κατανοούν γιατί η κρίση έρχεται και μας αγγίζει όλους και εμάς σαν δήμο και τους ίδιους σαν πολίτες. Αρχίζει να δείχνει κατανόηση όσον αφορά τη λύση των προβλημάτων, που καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να βρούμε άμεσα λύσεις. Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες είχαμε πολλές ζημιές από κατολισθήσεις στους οικισμούς Μύτικα, Βράχο, Λυγιά και σε άλλες περιοχές που κινδυνεύουν οι κατοικίες. Αυτή τη στιγμή παρά τις προσπάθειες που έκανα και γραπτές και που επισκέφτηκα τα υπουργεία δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια χρηματοδότηση για προσωρινή έστω αποκατάσταση των έργων αυτών που αποτελούν άμεση και επιδεικτική ανάγκη.

ΕΡ: Το συχνότερο παράπονο των πολιτών;

ΑΠ: Ανάλογα. Υπάρχουν πολλά παράπονα σχετικά με έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Την κρίση αυτή θα πρέπει την κάνουμε ευκαιρία. Από κοινού όλοι οι φορείς να κάνουμε ένα σωστό σχεδιασμό για να μην υπάρχουν και προβλήματα. Θα πρέπει τα προβλήματα να ιεραρχούνται. Ας πούμε, υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής Καναλίου, είναι ένα σοβαρό παράπονο. Δεν νοείται να είναι τουριστική περιοχή, να έχει τέτοια τεράστια υποδομή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, καταστήματα κλπ και να μην υπάρχει νερό το καλοκαίρι. Είναι σοβαρό το πρόβλημα. Θα πρέπει να λυθεί άμεσα αυτό το θέμα, όπως και της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού, γιατί εμείς θάλασσα «πουλάμε» . Αυτά είναι προβλήματα τα οποία έπρεπε να ανταποκριθούν και να δώσουμε στην συνέχεια μία προοπτική. Δεν μπορούμε να μιλάμε και να λέμε «η Πρέβεζα είναι τουριστική περιοχή» και να μην έχουμε αναδείξει και προβάλλει όλα τα ιστορικά και φυσικά μνημεία του τόπου μας. Χρειάζεται μία κοινή προσπάθεια από όλους μαζί συνετή, υπεύθυνη και σοβαρή.

ΕΡ: Εσείς πιστεύετε πως κάνετε ότι είναι δυνατό για να λυθούν τα προβλήματα;

ΑΠ: Προσωπικά πιστεύω, επειδή ασχολούμαι με το δημόσιο συμφέρον εδώ και 34 χρόνια και πάω στα 11 χρόνια σαν δήμαρχος καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμένα. Είναι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν και την κοινωνική και την οικονομική ζωή τους τόπου μας. Εγώ έχω ταχθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση αγωνίζομαι, αγαπάω τον τόπο μου και θέλω να προσφέρω. Κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατηθεί ο δήμος, να επιβιώσει και να λειτουργήσει όπως είναι σήμερα από εκεί και πέρα θα πρέπει να κάνουμε ένα νέο σχεδιασμό για την περιοχή της Πρέβεζας αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Γιατί σήμερα τα προβλήματα δεν είναι στενά τοπικιστικά και δεν έχουν χρώμα ούτε πράσινο ούτε γαλάζιο. Έτσι θα πρέπει να δούμε την καινούργια προοπτική που ανοίγει μπροστά μας για το καλό των παιδιών μας διαφορετικά θα υποφέρουμε.

ΕΡ: Πείτε μας κάποια έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη.
ΑΠ: Σε εξέλιξη βρίσκονται, μία βελτίωση ενός δρόμου στα Λευκαδίτικα, ένας νηπιακός σταθμός στην πόλη της Πρέβεζας, μία ανάπλαση στην περιοχή της

-συνέχεια από την 8η σελίδα

Κυανής Ακτής με φορέα υλοποίησης τον ΕΟΤ. Στον Λούρο κατασκευάζεται ένα πολύ μεγάλο έργο που έχει να κάνει με την δημόσια υγεία, με την ποιότητα ζωής και με την προστασία του περιβάλλοντος. Μιλάμε, φυσικά, για το έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού που αφορά τα διαμερίσματα Λούρο-Ωροπό και Στεφάνη. Ακόμη κατασκευάζεται ο δρόμος Ωροπός-Καμαρίνα, επίσης ένα μεγάλο έργο για την ευρύτερη περιοχή. Οπωσδήποτε, μικροέργα έργα γίνονται πάρα πολλά και τώρα συντάζονται μελέτες για να ενταχθεί κάποιο έργο στο ΕΣΠΑ. Αυτή τη στιγμή η μόνη αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης είναι το ΕΣΠΑ, δυστυχώς οι δημόσιες επενδύσεις είναι σχεδόν μηδενικές. Εν το μεταξύ ούτε οι ιδιωτικές επενδύσεις ενδιαφέρονται για να υπάρχει κάποια προοπτική ανάπτυξης. Χρειάζεται σταθερότητα της οικονομίας για να γίνουν οι όποιες επενδύσεις. Τα μικροέργα αυτά αφορούν την αγροτική και δημοτική οδοποιία, έργα που βελτιώνουν τις υπηρεσίες ύδρευσης, την καθαριότητα. Ουσιαστικά έργα που βοηθούν και διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των δημοτών.

ΕΡ: Ποια σχέδια βρίσκονται στα σκαριά για έργα στον Δήμο;
ΑΠ: Αυτή τη στιγμή είμαστε στην σύνταξη και την ωρίμανση μελετών που αφορά αναπλάσεις στην Πρέβεζα. Γίνεται η μελέτη για ένα πολύ καλό έργο σε συνεργασία με το Δήμο Πάργας με προοπτική υδροδότησης στους οικισμούς της παραλίας Βράχο, Λυγιά, Λούτσα μέχρι και Καστροσυκιά. Από την περιφέρεια γίνονται μελέτες για το έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού για τους παραλιακούς οικισμούς Κανάλι Καστροσυκιά, Λυγιά, Ριζά… Πάμε σε δημοπράτηση των έργων για τους οικισμούς Νεοχώρι και Άγιο Θωμά από το πρόγραμμα «Ανάσα» και στην δημοπράτηση μελετών που αφορούν τους οικισμούς Μύτικα, Νικόπολη Φλάμπουρα και Σμυρτούλα . Επίσης έχει δημοπρατηθεί και θα υπογράψουμε σύμβαση έργο για την αποκατάσταση της μεγάλης χωματερής που λειτουργούσε για 50 χρόνια στον Κούκο. Να τονίσω πως κλείσαμε την προηγούμενη χρονιά τρεις χωματερές που λειτουργούσαν πολλά χρόνια. Αυτό έχει να κάνει με την βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος, είναι μέτρα που έπρεπε να γίνουν και πιστεύω μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσει και το έργο της αποκατάστασης της χωματερής της Πρέβεζας που λειτουργούσε στον Κούκο. Ήταν μία μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε να υλοποιείται την προηγούμενη χρονιά, πολύ γρήγορα απ’ όταν αναλάβαμε.

ΕΡ: Τουριστικά η Πρέβεζα έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε;
ΑΠ: Η Πρέβεζα είναι ένας τουριστικός προορισμός. Μέχρι σήμερα πιστεύω ότι δεν έχει αναδειχθεί, αξιοποιηθεί και προβληθεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Έχει σπάνια ιστορικά μνημεία όπως είναι η αρχαία Νικόπολη, ένας σπάνιος αρχαιολογικός θησαυρός, την αρχαία Κασσιώπη κλπ, έχει σπάνια φυσικά μνημεία όπως τον βιότοπο του Αμβρακικού, αισθητικά δάση στο Μονολίθι, στον Αγ. Βαρνάβα, στις πύλες του Άδη… Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλες τις μορφές τουρισμού. Η Πρέβεζα μπορεί να αναπτύξει εναλλακτικό τουρισμό, πέρα από τον θαλάσσιο τουρισμό. Είναι σημαντικό να προωθήσουμε, σε συνεργασία πάντα, τα τοπικά προϊόντα και να στηρίξουμε την τοπική οικονομία για να υπάρχει μία πραγματική ανάπτυξη. Φυσικά από εκεί και πέρα χρειάζονται έργα υποδομής. Εγώ είμαι της άποψης και το στηρίζω ότι θα έπρεπε να έχει σχεδιαστεί και να εκτελείτε, δυστυχώς μείνανε πίσω, ένας κάθετος άξονας που θα συνδέει την Πρέβεζα με την Εγνατία Οδό. Θα ακολουθούσε αναβάθμιση του αεροδρομίου του Ακτίου, του λιμένα της Πρέβεζας και ευρύτερα της περιοχή. Με την υποθαλάσσια γέφυρα θα βοηθούσε τουριστικά και οικονομικά την περιοχή της Λευκάδας και το λιμάνι του αστακού.

ΕΡ: Η διαφήμιση παίζει σημαντικό ρόλο;
ΑΠ: Η διαφήμιση επηρεάζει, θέλω να πιστεύω όχι τόσο πολύ. Η καλή διαφήμιση είναι η παροχή των υπηρεσιών σε κάποιον που επισκέπτεται την πόλη μας. Εάν οι επαγγελματίες της Πρέβεζας και ευρύτερα, σέβονται τον πελάτη και τον τουρίστα είναι η καλύτερη διαφήμιση.

 

Ερ: Όλοι παρουσιάζουν τις σχέσεις με τους Αντιδημάρχους και τους λοιπούς παράγοντες άριστες. Είναι αυτό δυνατό και κατά πόσο το έχετε πετύχει;
ΑΠ: Οπωσδήποτε ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Η δουλειά στους Δήμους είναι πάντοτε συλλογική. Εάν δεν υπάρχει καλή συνεργασία με τους συνεργάτες σου σίγουρα θα αποτύχει όποια δημοτική αρχή είναι ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας. Θα πρέπει όσοι ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση να έχουν μεράκι και κέφι να ασχοληθούν και αγάπη για τον τόπο τους και τον συνάνθρωπο. Εγώ μέχρι σήμερα χωρίς καμία υπερβολή είμαι ευχαριστημένος από τους συνεργάτες μου. Οπωσδήποτε θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα αλλά δεν είναι στο χέρι μας είναι στο χέρι άλλων, είναι στο χέρι που είναι τα βαρίδια, είναι η οικονομική ανέχεια του δήμου μας παράγοντες που μας βάζουν καθημερινά εμπόδια και δεν μπορούμε να εκτελέσουμε τα βασικά. Θέλω να πιστεύω με μεγάλη προσπάθεια, σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά θα τα καταφέρουμε στο τέλος.

 

ΕΡ: Θεωρείτε πως είναι θετική ή αρνητική εξέλιξη η παράταση των εκλογών;
ΑΠ: Αυτή η θητεία είναι πάρα πολύ μικρή και συνέπεσε με μία μεγάλη κρίση. Ήταν μία νέα διοικητική μεταρρύθμιση που εμείς καλούμαστε να την εφαρμόσουμε και δεν μπορούμε λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, θα έλεγα ότι υπήρχε και μία ακυβερνησία αυτό το διάστημα. Ακούγεται το αίτημα λογικά, προσωπικά αν με ρωτάτε θέλω εκλογές, νομίζω ότι οι εκλογές δίνουν λύσεις στην δημοκρατία, είναι ένα μέσο το καλύτερο που εκφράζεται ο λαός. Όλοι κρινόμαστε και γι’ αυτά που κάνουμε και γι’ αυτά που λέμε.

 

ΕΡ:  Να περιμένουμε ξανά υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές;
ΑΠ: Αυτή τη στιγμή είναι λίγο νωρίς για να απαντήσω, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν νιώθω κουρασμένος, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, γιατί αυτό που κάνω το κάνω με πολύ αγάπη και μεράκι. Μπορείτε να το διαπιστώσετε από το πιο απλό γεγονός, ότι όσο καιρό είμαι δήμαρχος δεν έχω λείψει ούτε μία μέρα από τον δήμο.
ΕΡ: Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;

ΑΠ: Να πω ότι καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες να ανταποκριθούμε στις βασικές υποχρεώσεις, στα καθημερινά προβλήματα που είναι πάρα πολλά, και δεν μπορούμε δυστυχώς να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες. Εγώ ζητάω από τον κόσμο να καταλάβει ότι παρά τη θέληση, παρά τη βούληση και το άγχος να προσφέρουμε, τα βαρίδια που κουβαλάνε οι πρώην δήμοι, οι μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις, οι περικοπές των επιχορηγήσεων προς τους δήμους μας κάνουν να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε όσο θα θέλαμε. Εμείς έχουμε όμως υποχρέωση να παλέψουμε για το καλύτερο.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Αγώνας για επιβίωση του Δήμου, 5.0 out of 5 based on 1 rating