Φυτεύτηκαν 500 δρυς στις υπώριες του Ξηροβουνίου

 

Το καμένο δάσος θα ξαναγίνει δάσος – Απροσδόκητη η συμμετοχή εκτός χωριού

 

 

Ρεπορτάζ : Ρούλα Χρήστου

Σε γιορτή μετατράπηκε η επιχείρηση δενδροφύτευσης των καμένων λόφων στο Γυμνότοπο σήμερα Παρασκευή 16 Μαρτίου του 2012. Γιορτή που θα τη θυμούνται όλοι. Μικροί και μεγάλοι μαθητές που φύτεψαν δέντρα, ντόπιοι που συμμετείχαν και ξαφνιάστηκαν ευχάριστα απ’ την πρωτόγνωρη συμμετοχή εθελοντών απ’ όλο το δήμο.

Στις δυο αντικριστές πλαγιές στην είσοδο του χωριού φυτεύτηκαν 500 δρυς και 100 ακακίες. Το 2007 στη θέση τους υπήρχαν πεύκα δεκαπενταετίας από την πρώτη οργανωμένη αναδάσωση, που δυστυχώς έγιναν δαδί μια από τις μέρες που καίγονταν όλη η Ελλάδα. Από τότε έγινε πιο αισθητή η ωφέλεια του δάσους σε έναν άγονο τόπο όπως όλα τα χωριά του Ξηροβουνίου και για τους ντόπιους μετατράπηκε σε στοίχημα η αναγέννησή του. Η φύση από μόνη της ξεκίνησε να αναγεννιέται καθώς κάποια πευκάκια ξεπρόβαλαν ήδη. Άλλα πάλι αποτελούν δείγμα παλιότερων δενδροφυτεύσεων, η σημερινή όμως ήταν η πιο οργανωμένη και η μεγαλύτερη επιχείρηση αναδάσωσης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυμνοτόπου είχε την πρωτοβουλία και την οργάνωσε παραδειγματικά σε συνεργασία με το δήμο Ζηρού και το ΚΠΕ, τον ΣΚΑΙ και τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ART TV. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για δενδροφύτευση εκτός από  κατοίκους του χωριού και τα σχολεία: Γενικό Λύκειο Φιλιππιάδας, 1Ο Γυμνάσιο, 1ο Δημοτικό Φιλιππιάδας, τα δημοτικά Γυμνοτόπου, Γοργομύλου, Καμπής. Ήταν εκεί και φύτεψαν δέντρα, έστω και από ένα, ο ίδιος ο Δήμαρχος με την πρόεδρο του Δ.Σ Δώρα Ιατρού, ο αντιδήμαρχος Ζώης Καραμπάς, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Ζυγούρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Βέργος, Περικλής Αθανασόπουλος, Μιχάλης Παπατσίμπας, ο διαιτητής Περικλής Βασιλάκης που είχε συμμετοχή στην προβολή μέσω ΣΚΑΙ, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αγ. Γεωργίου Ρούλα Βλάχου, εκπρόσωποι του Δασαρχείου όπως ο κ. Μπαλάφας και ο συνταξιούχος πια πρώην δασάρχης κ. Ντούρος, που παρείχαν χρήσιμες συμβουλές και επί του πρακτέου. 

Στο χώρο συγκέντρωση υπήρχαν προς διάθεση σκαλιστήρια, καπέλα και γάντια προς όλους όσους προσέρχονταν απροετοίμαστοι, αν και το δύσκολο έργο του ανοίγματος λάκκων το είχαν φροντίσει προ ημερών παιδιά του συλλόγου Γυμνοτόπου.

Η προετοιμασία είχε γίνει μια εβδομάδα νωρίτερα έτσι ώστε να βελτιωθεί κι η αισθητική του χώρου στην είσοδο του χωριού. Ταυτόχρονα να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες συγκέντρωσης και υποδοχής του κόσμου. Με έξοδα του δήμου έγιναν κάποιες απαραίτητες χωματουργικές εργασίες και αγοράστηκαν τα αναμνηστικά καπέλα και τσάντες για τους μαθητές. Οι γυναίκες του Συνεταιρισμού Γυμνοτόπου φρόντισαν για τα κεράσματα στο τέλος της κοπιαστικής προσπάθειας κι έτσι όλα έμοιαζαν με μια γιορτή της φύσης, με μια όμορφη εκδρομή στην ύπαιθρο ,μια ηλιόλουστη μέρα.

Ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Ζηρού Βαγγέλης Ντάκουλας μιλώντας στην αρχή στα παιδιά τα ενημέρωσε για τα βασικά πράγματα μιας αναδάσωσης και επεσήμανε πως οι απέραντοι ασφακότοποι σε μια περιοχή όπως στις πλαγιές του Ξηροβουνίου αποτελούν δείγμα ερημοποίησης. Επομένως η δημιουργία ενός δάσους σε μια τέτοια περιοχή αποκτά σπουδαιότερη σημασία από οποιαδήποτε άλλη.

Ο Δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης σε δηλώσεις του δεσμεύτηκε για την συμβολή του δήμου κι από ‘δω και πέρα για το πότισμα των δέντρων με το υδροφόρο όχημα του δήμου. Έδειξε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο και την τοπική κοινότητα και απευθυνόμενος προς τα παιδιά τους είπε ότι αυτό το δάσος θα είναι για εκείνα. Ικανοποιημένη ήταν κι η πρόεδρος του Δ.Σ Δώρα Ιατρού που είχε αναλάβει τις οργανωτικές λεπτομέρειες από μεριάς του δήμου για το όλο εγχείρημα μη παραλείποντας να ευχαριστήσει ονομαστικά όλους όσους συνεργάστηκαν. Εντυπωσιασμένος δήλωσε κι ο Γιώργος Ζυγούρης και ευχήθηκε να ξαναγίνει σύντομα το δάσος που ήταν πριν πέντε χρόνια στην περιοχή, θαυμαστό και για τους διερχόμενους.

Πιο μεγάλη όμως ήταν η χαρά στα πρόσωπα αφανών ανθρώπων με αισθήματα φυσιολάτρη όπως του Μιλτιάδη Ζήκου που και το δεντράκι του φύτεψε και βιντεοσκόπησε το έργο μικρών και μεγάλων. Η δε πρόεδρος του συλλόγου Αγ. Γεωργίου Ρούλα Βλάχου έδειξε κι εκείνη στην πράξη τη συμπαράστασή της με το να φυτεύει δέντρα στις πλαγιές ενός γειτονικού χωριού. Επίσης το παράδειγμα νεαρού πατέρα με καταγωγή από το χωριό και διαμονή στα Γιάννενα που έφερε τον νηπιακής ηλικίας γιο του να αποκτήσει περιβαλλοντικά αισθήματα πιάνοντας με τα χεράκια του λίγο χώμα κι ένα δεντράκι.

Ήταν τόση η συμμετοχή πάντως που μέσα ε δυο ώρες φυτεύτηκαν όλα τα δέντρα. Και τα μισά να πιάσουν πάλι θαυμαστό θα είναι το αποτέλεσμα.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)