Αγωνιώδεις επισημάνσεις προς Κυβερνώντες

Η Κυβέρνηση ασκεί πολιτική δόσης και όχι πολιτική ανάκαμψης και ανάπτυξης

Του Σταύρου Μπόκια*

Εισαγωγική διευκρίνιση: Η κριτική που ασκείται δεν εκπορεύεται από διάθεση αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης. Είναι κριτική αγωνίας, προβληματισμού και πόνου.

Δεν αποσκοπεί στην αποδόμηση. Αντίθετα θέλει να συμβάλλει στην εποικοδόμηση του αναγκαίου κυβερνητικού έργου. Άλλωστε ο γράφων στήριξε συνειδητά και φανερά ένα από τα κόμματα της σημερινής τριτοκομματικής κυβέρνησης και επιθυμεί την επιτυχία της.

Συμπληρώνεται ένας περίπου χρόνος από το σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης συνεργασίας.

Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες και κυρίως τις μετεκλογικές δεσμεύσεις και συμφωνίες, ο λαός ανέμενε να δει γρήγορα θετικά και ουσιαστικά δείγματα για την έξοδο από την κρίση (αναστροφή ύφεσης, βελτίωση ρευστότητας στην αγορά, διαρθρωτικές αλλαγές και διόρθωση στρεβλώσεων του παρελθόντος, μείωση ανεργίας, σύλληψη φοροκλοπής και φοροδιαφυγής, καταπολέμηση διαφθοράς, αξιοποίηση κρατικής περιουσίας κ.λπ.).

Δυστυχώς ο απολογισμός του έργου της Κυβέρνησης αυτής, παρά τα κάποια θετικά στοιχεία, που δρομολογήθηκαν, δεν είναι ο αναμενόμενος. Αντίθετα το παραχθέν μέχρι τώρα έργο αντικειμενικά θα μπορούσε να αξιολογηθεί από μέτριο έως πενιχρό.

Τα μόνα που έκανε με θαυμαστή ταχύτητα και αποφασιστικότητα ήταν οι άδικες περικοπές των συντάξεων για μια ακόμη φορά, η κατάργηση φοροαπαλλαγών των λαϊκών στρωμάτων, η σφαγή στα ειδικά μισθολόγια και η ληστρική επιδρομή στα ακίνητα. Και αυτά παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της.

Σε όλα τ’ άλλα θέματα η Κυβέρνηση δυστυχώς βραδυπορεί επικίνδυνα. Τα βήματά της είναι διστακτικά και τα αποτελέσματα ακόμη μη ορατά. Εμφανίζεται πρόθυμη σε φραστικές εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις για διόρθωση των «κακώς κειμένων», βραδυπορούσα, διστακτική και ενίοτε παλινδρομούσα στη νομοθέτηση των εξαγγελιών, αδύναμη και άτολμη στην εκτέλεση των νομοθετημένων.

Κάθε φορά που αξιολογείται από την Τρόικα, προκειμένου να πάρει την επόμενη δόση, σπεύδει με βιαστικές κινήσεις και εμβαλωματικές λύσεις να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις και γιατί όχι και την απραξία της και με νέες πιο επώδυνες δεσμεύσεις να εξασφαλίσει τη δόση.

Πολύ εύστοχα θα την παρομοίαζε κανείς με το φοιτητή, που δεν μελέτησε τα μαθήματά του, όσο ήταν καιρός, και σπεύδει να ανταποκριθεί στις εξετάσεις με τις ερωτήσεις s.o.s.

Ασκεί καθαρά πολιτική δόσης και όχι πολιτική ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Και για να μην είμαι δογματικός και αυθαίρετος θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω τις παραπάνω κρίσεις με συγκεκριμένες αναφορές.

α. Η κατάθεση και ψήφιση του νέου οριστικού φορολογικού νόμου μετατίθεται από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ συχνά-πυκνά με τη διαδικασία του επείγοντος ψηφίζονται αποσπασματικές ρυθμίσεις, που φορτώνουν δυσβάσταχτα βάρη στα συνήθη υποζύγια και η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή καλά κρατεί. Ποιος ο λόγος των συνεχών αναβολών; Ανικανότητα, οκνηρία, ιδιοτέλεια ή υπακοή σε αντιδράσεις ισχυρών και ημετέρων;

β. Επανεκκίνηση Οικονομίας ακούμε και επανεκκίνηση δεν βλέπουμε. Παρά τις διαβεβαιώσεις τα μεγάλα έργα δεν ξεκινούν. Σφίγγεται η καρδιά μου κάθε φορά που ταξιδεύω προς Αθήνα. Τα μπετοσίδερα εξέχουν σκουριασμένα στα εγκαταλειμμένα τεχνικά έργα οδοποιίας, οι πινακίδες των εργοταξίων έχουν ξεθωριάσει και τα μισοτελειωμένα έργα οδοποιίας χορταριάζουν. Οι χρωματιστοί  κώνοι και οι οδικές σημάνσεις περιορίζουν την κίνηση σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και ο λαός, ενώ πληρώνει αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και διόδια, ταλαιπωρείται και σκοτώνεται. Και όταν πλησιάζω στην Αθήνα η θλίψη μου κορυφώνεται από τη θέα των εγκαταλελειμμένων εργοστασίων και βιοτεχνιών.

γ. Απελευθέρωση αγοράς και κλειστών επαγγελμάτων. Το θέμα, ενώ ξεκίνησε προ πολλού, ακόμη είναι σε εκκρεμότητα. Και ασφαλώς τα ΤΑΧΙ, έχουν απαξιωθεί λόγω κυρίως της φτώχειας του λαού. Η κυβέρνηση πάντως δεν έχει δώσει την όποια οριστική λύση θεωρεί σωστή, ενώ είναι αμφίβολο, εάν γνωρίζει πόσα νόμιμα και πόσα παράνομα (μαϊμού) ταξί κυκλοφορούν στην Αθήνα.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα κλειστά επαγγέλματα και αυτή τη στιγμή οι άδειες φαρμακείων π.χ. παζαρεύονται έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

δ. Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (χαράτσι). Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν θα πληρώναμε χαράτσι το 2013 και ότι αυτός ο άδικος φόρος θα αντικαθίστατο με έναν πολύ μικρό ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο χρόνος κύλησε, δεν έκαναν τίποτε και εν όψει της αναμενόμενης δόσης μας τον ξανάφεραν με την αόριστη υπόσχεση μιας ασήμαντης μείωσης (10%;). Το εξοργιστικό μάλιστα είναι που τώρα πληροφορηθήκαμε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαν απαλλάξει από το χαράτσι αυτούς που είχαν ενοικιασμένα τα ακίνητά τους στο Δημόσιο, αυτούς δηλαδή που είχαν σίγουρα έσοδα, τη στιγμή που χαράτσι πλήρωνε ο κάθε φουκαράς, που δεν μπορούσε να νοικιάσει το ακίνητό του ή το ενοικίαζε με εξευτελιστικό μίσθωμα, το οποίο τις περισσότερες φορές δεν μπορούσε και να εισπράξει.

Καμαρώστε λοιπόν Έλληνες το περί δικαίου αίσθημα αυτών που σας κυβερνούν.

ε. Περιορισμός και αναδιάρθρωση Δημοσίου (Συμμάζεμα και εντατικοποίηση κρατικής μηχανής).

Μας βομβαρδίζουν συνεχώς με σχετικά, σωστά κατά βάση, σχέδια και φιλόδοξες εξαγγελίες. Οι μήνες όμως περνούν και ουσιαστική πρόοδος δεν υπάρχει. Οι πλεονάζοντες και οι επίορκοι παραμένουν στις θέσεις τους, οι ελλείψεις σε νευραλγικές Υπηρεσίες παραμένουν ελλείψεις, τα πειθαρχικά Συμβούλια δε λειτουργούν, οι άχρηστοι οργανισμοί δεν καταργούνται, η κρατική μηχανή δεν βρίσκει σωστό βηματισμό, ενώ παράνομα κυκλώματα ακόμη και στο Γ.Λ.Κ. λεηλατούν το δημόσιο χρήμα.

Και ασφαλώς δεν διαφωνούμε με τη λογική και τα σχέδια του Υπουργού κ. Μανιτάκη. Αυτό που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση.

στ. Εξορθολογισμός και αναδιάρθρωση ΤΕΙ-ΑΕΙ. Ανακοινώθηκε προ μηνών το σωστό στη βάση του και τη σύλληψή του σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».

Τελικά το σχέδιο συρρικνώνεται δραστικά και κανείς δεν γνωρίζει τι θα απομείνει τελικά.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Δεν το είχαν μελετήσει επαρκώς ή υποχωρούν σε αντιδράσεις τοπικού χαρακτήρα;

ζ. Ανακεφαλαίωση Τραπεζών και ρευστότητα αγοράς.

Μας μιλούν συνεχώς για ανακεφαλαίωση Τραπεζών. Δισεκατομμύρια διατίθενται για το σκοπό αυτό, η ρευστότητα όμως στην αγορά δεν φαίνεται. Η αναμενόμενη ανάκαμψη και η τόσον επιθυμητή αντιστροφή των ποσοστών ανεργίας, μετατίθενται, ως πρόβλεψη ασφαλώς, από χρόνο σε χρόνο.

Θα μπορούσα να επεκταθώ και σε άλλες αναφορές. Να γράψω για τα κλεμμένα, που δεν γυρίζουν πίσω, για τη σκανδαλώδη ρύθμιση των δανείων των κομμάτων, για το μη δραστικό περιορισμό της κρατικής σπατάλης, τη στιγμή που ο λαός έχει υποστεί αιματηρές θυσίες, για τις προκλητικές αμοιβές των πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων, για τα συνεχιζόμενα προνόμια των βουλευτών και τον αριθμό των αποσπασμένων στα γραφεία τους, για τη διάλυση της υγειονομικής περίθαλψης κ.λπ..

Δεν θέλω όμως να γίνω περισσότερο κουραστικός.

Αξιότιμοι κ.κ. Συγκυβερνώντες

Το συμπέρασμα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν ήσασταν αποτελεσματικοί τουλάχιστον όσο θα έπρεπε και όσο είχατε υποσχεθεί. Επιβάλλεται λοιπόν να επιταχύνεται τα βήματά σας, να απαλλαγείτε από τα χρόνια νοσήματα του πολιτικού μας συστήματος, που μας έφεραν ως εδώ. Να παραμερίσετε τις πελατειακές δεσμεύσεις και να αποβάλετε την αναποφασιστικότητα και τις υστερόβουλες κομματικές σκέψεις και σκοπιμότητες.

Τις τελευταίες δεκαετίες σκεφτόσασταν πάντα τις επόμενες εκλογές και όχι τις επόμενες γενιές. Τώρα επιβάλλεται να σκεφτείτε τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές.

Θεωρείστε την παρούσα κυβερνητική σας θητεία σαν την ύστατη και υπέρτατη αποστολή να βγάλετε τη χώρα από την κρίση που βιώνει, να αξιοποιήσετε τις θυσίες που επιβάλατε στο λαό και να βάλετε τα θεμέλια για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο αύριο.

Και να είστε σίγουροι πως αν το πετύχετε ο λαός θα σας το αναγνωρίσει και θα διαγράψει και τις εν πολλοίς άδικες θυσίες που του επιβάλατε.

Αν όμως συνεχίσετε να πορεύεστε με τις λογικές και νοοτροπίες του παρελθόντος και αποτύχετε δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να αποχωρήσετε όχι μόνο από το πολιτικό, αλλά και από το κοινωνικό προσκήνιο. Και η ευθύνη για τις όποιες ενδεχόμενες περιπέτειες ακολουθήσουν θα είναι αποκλειστικά δική σας.

Ο Στ. Μπόκιας είναι μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ. και έχει διατελέσει Δ/ντης Εκπαίδευσης και Αντινομάρχης Πρέβεζας επί σειρά ετών.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)