Συνέντευξη: Ντόρα Βλάρα

Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Νικολάου-Σκουφά κ. Ευστάθιο Γιαννούλη

«Ο Καλλικράτης δεν είναι αυτό που περιμέναμε αφού έπρεπε εκτός από αρμοδιότητες να μεταφερθούν στους δήμους και τα ανάλογα χρηματικά ποσά», λέει ο Δήμαρχος Νικόλαου Σκουφά κ. Ευστάθιος Γιαννούλης. Ο κ. Γιαννούλης απαντά σε σειρά ερωτημάτων τα οποία έθεσε η εφημερίδα μας, στα πλαίσια των συνεντεύξεων που δημοσιεύονται με τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νομού Πρέβεζας και τους γειτονικού Νομού Άρτας.

 

ΕΡ: Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά; 

ΑΠ: Η αγάπη για τον τόπο μου και η ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των συνδημοτών μου, δημιούργησαν την ανάγκη ενασχόλησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο στόχος μου ήταν να μετατραπεί ο Δήμος Κομποτίου σ’ ένα Δήμο ισχυρό, πρωτοποριακό, να βγει από την αδράνεια. Και με αρκετή δουλειά και συνεργασία, καταφέραμε να τον κάνουμε όμορφο, φιλικό, καθαρό με ποιοτικές και καινοτόμες υπηρεσίες για τους δημότες. 

 

ΕΡ: Πείτε μας για την πορεία του Δήμου κατά τη διάρκεια της θητείας σας. 

ΑΠ: Είναι εμφανές πως μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο, έχει υποβιβαστεί και η λειτουργία των Δήμων. Οι δυνατότητές μας λόγω της χαμηλής χρηματοδότησης έχουν περιοριστεί σημαντικά. Η ιδιαιτερότητα των υπηρεσιών των Δήμων να βρίσκονται σε τόσο άμεση επαφή με τους δημότες, θα μπορούσε να διαδραματίσει καίριο ρόλο εν μέσω κρίσης λειτουργώντας ως μέσο διευκόλυνσης των δημοτών και επίλυσης των προβλημάτων τους. Αντ’ αυτού, οι πόροι μας όλο και λιγοστεύουν.

Από την αρχή της λειτουργίας του Δήμου προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα Δήμο δυνατό, λειτουργικό και φιλικό προς τους δημότες. Στελεχώσαμε τις υπηρεσίες του Δήμου, αξιοποιήσαμε μελέτες των πρώην Δήμων, εντάξαμε έγκαιρα μεγάλα έργα, προσπαθούμε καθημερινά για το καλό των δημοτών. Κρίνοντας από τα αποτελέσματα που είναι τα επιθυμητά και από την υποστήριξη των δημοτών, παίρνουμε κουράγιο και συνεχίζουμε την καθημερινή προσπάθεια μέσα σ’ αυτήν την οικονομική δυσπραγία. 

 

ΕΡ: Έχετε αρκετά μεγάλη εμπειρία στη θέση που βρίσκεστε, αφού έχετε διατελέσει Δήμαρχος για δύο συνεχόμενες θητείες (2003-2010) στο Κομπότι. Πως είναι τα πράγματα τώρα, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη; 

ΑΠ: Σίγουρα δεν είναι ο Καλλικράτης που περιμέναμε. Ήμουν από τους υπέρμαχους, αλλά δυστυχώς, διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς τα ανάλογα χρήματα, δεν μπορεί να υπάρξει. Το βασικό πρόβλημα που προέκυψε με την εφαρμογή του Καλλικράτη είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς τους ανάλογους πόρους. Παρουσιάστηκε έλλειψη χώρων για τη στέγαση των υπηρεσιών, αλλά και απουσία εξειδικευμένου προσωπικού. Ακόμα, η μεγάλη γεωγραφική έκταση του Δήμου μας συγκεκριμένα, επιφέρει δυσκολίες στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων. 

 

ΕΡ: Ποια η σχέση του Δήμου Νικολάου Σκουφά με το Δήμο Ζηρού και αν αυτές επηρεάστηκαν από τις προσωπικές σας σχέσεις με τον Δήμαρχο του γειτονικού δήμου; 

ΑΠ: Οι σχέσεις μας είναι άριστες και με την ευκαιρία της ερώτησης, να ευχαριστήσουμε και πάλι τις υπηρεσίες του Δήμου Ζηρού, αλλά και προσωπικά τον ίδιο το Δήμαρχο γιατί με τη συμβολή τους, καθώς ακόμα ο Δήμος μας δε διέθετε διαχειριστική επάρκεια, καταφέραμε να εντάξουμε δύο μεγάλα έργα στο ΕΣΠΑ: «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Πέτα» και «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Κομποτίου, Αγ. Νικολάου και Σελλάδων (του τ. Δήμου Κομποτίου) και των οικισμών Πέτα και Αγ. Δημητρίου (του τ. Δήμου Πέτα) του Δήμου Νικολάου Σκουφά Νομού Άρτας Περιφέρειας Ηπείρου» συνολικού προϋπολογισμού περίπου 22.500.000 €. 

 

ΕΡ: Πιστεύεται πως η τελευταία θητεία με τις αλλαγές που έχουν γίνει ήταν αρκετή για να επιδείξετε έργο; 

ΑΠ: Μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια που λειτουργεί ο νεοσύστατος Δήμος μας, έλαβε χώρα σημαντικότατη πρόοδος προς όφελος των δημοτών. Στελεχώθηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου, Τεχνική, Οικονομική, Πολεοδομία, αποκτήσαμε Διαχειριστική Επάρκεια, εντάχθηκαν μεγάλα έργα υποδομής που θα βελτιώσουν ραγδαία την καθημερινή ζωή των δημοτών. Όλα αυτά και πολλά ακόμη, πραγματοποιήθηκαν σ’ ένα κλίμα αβεβαιότητας και εν ελλείψει οικονομικών πόρων. Προσπαθούμε χωρίς διακοπή να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται εν μέσω αυτής της δύσκολης περιόδου για τη χώρα. Οπότε, παρά την έλλειψη πόρων, δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και το έργο μας είναι εμφανές. 

 

ΕΡ: Ποια τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει στο Δήμο και ποια βρίσκονται σε αναμονή ή προχωρά η υλοποίησή τους; 

ΑΠ: Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που τα προβλήματα πληθαίνουν και οι δημότες χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη, η παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι εντονότερη. Σε συνεργασία με τις εκάστοτε υπηρεσίες επιμένουμε στην προσπάθειά μας να μην αφήνουμε ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία που παρουσιάζεται.

 Τα έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς χρήση στους δημότες είναι:

 • Χώρος ήπιας άθλησης ατόμων τρίτης ηλικίας στο παραποτάμιο πάρκο Κομποτίου με προϋπολογισμό 94.990,00 €.
 • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων στον περιβάλλοντα χώρο του βρεφονηπιακού σταθμού Κομποτίου με προϋπολογισμό 22.268,00 €.

 

Τα έργα υπό άμεση ολοκλήρωση είναι:

 • Βελτίωση και εκσυγχρονισμός εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Πέτα με προϋπολογισμό 4.040.000,00 €.
 • Προμήθεια εξοπλισμού για τα Τμήματα Ένταξης (ΤΕ) των σχολείων του Δήμου Νικολάου Σκουφά με προϋπολογισμό 44.120,00 €.

 

Τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί και αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίησή τους είναι:

 • Κατασκευή Δικτύου και Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στον τέως Δήμο Κομποτίου με προϋπολογισμό 9.100.000,00 €.
 • Κατασκευή Δικτύου Ακαθάρτων Οικισμών Πέτα και Αγίου Δημητρίου με προϋπολογισμό 8.468.781,45 €.
 • Κατασκευή Παιδικού Σταθμού στη Δ.Κ. Πέτα με προϋπολογισμό 300.000,00 €.
 • Βελτίωση, σήμανση και φύτευση του μονοπατιού από τα κτίρια της Κόπραινας προς το φάρο με προϋπολογισμό 100.043,00 €.
 • Ανάδειξη παραποτάμιας περιοχής από το Δ.Δ Νεοχωρίου ως το Δ.Δ Ακροποταμιάς με προϋπολογισμό 180.000,00 €.

 

Τα ενταγμένα έργα που αναμένεται να δημοπρατηθούν είναι:

 • Έργα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων στη Δημοτική Ενότητα Αράχθου με προϋπολογισμό 10.618.028,43 €.
 • Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου Νικολάου Σκουφά με προϋπολογισμό 758,295.00 €.
 • Διαμόρφωση πλατείας Αμφιθέας με προϋπολογισμό 319,800.00 €.

 

Τέλος, αναμένεται άμεσα η απόφαση ένταξης για το έργο:

 • Διαμόρφωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων οικισμού Κομμένου με προϋπολογισμό 360.000 €.

 

Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας μέσω των υπηρεσιών του Δήμου, αποσκοπεί πάντα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Υπό αυτήν την έννοια, όλα τα έργα παρουσιάζονται εξίσου σημαντικά. 

 

ΕΡ: Στις επόμενες εκλογές θα βάλετε ξανά υποψηφιότητα; 

ΑΠ: Ναι, θα είμαι υποψήφιος στο Δήμο Νικολάου Σκουφά, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά σημαντικά έργα του Δήμου για τα οποία κάναμε αγώνα δρόμου για την ένταξή τους. Χρειάζονται και περεταίρω ενέργειες για να ολοκληρωθούν. Άλλωστε, η διάθεση για προσφορά στον τόπο παραμένει αμείωτη. 

 

ΕΡ: Ποιο είναι το συχνότερο παράπονο των δημοτών το οποίο και δεν μπορεί να επιλυθεί εύκολα; 

ΑΠ: Λόγω της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, η ανεργία έχει γίνει το σοβαρότερο πρόβλημα των δημοτών το οποίο και εντείνεται μέρα με τη μέρα. Πλήττονται ιδιαίτερα νέοι και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες.

Ο Δήμος μας υποστηρίζει και συμμετέχει σε προγράμματα τα οποία έχουν στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την οικονομική και κοινωνική ευημερία. Πιο συγκεκριμένα:

 • Συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-64 ετών με συνολική διάρκεια 27 μήνες
 • Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση
 • Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες
 • Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα
 • Δίμηνες συμβάσεις

 

Κάνουμε καθημερινά ότι περνάει από το χέρι μας για να σταθούμε στο πλευρό των δημοτών που έχουν ανάγκη δημιουργώντας νέες ευκαιρίες.

 

 

ΕΡ: Ως πρ. Δήμαρχος Κομποτίου και λόγω της καταγωγής σας έχει υπονοηθεί ποτέ πως δίνετε μεγαλύτερη σημασία στην συγκεκριμένη περιοχή; 

ΑΠ: Ο πρώην Δήμος Κομποτίου παρουσίαζε συνεχή ανάπτυξη με σταθερούς ρυθμούς. Το κίνητρό μας ήταν η πρόθεση για ανάπτυξη του τόπου μας και για το λόγο αυτό, εργαζόμασταν με μεγάλο ζήλο. Με την εφαρμογή του Καλλικράτη  και την ένωση των πρώην Δήμων προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε τις ίδιες τακτικές. Από την αρχή της λειτουργίας του Δήμου Νικολάου Σκουφά προωθήσαμε σημαντικά έργα για κάθε Δημοτική Ενότητα. Ο καθένας ανέφερε τα προβλήματα της περιοχής τους και προσπαθήσαμε να τα επιλύσουμε. Είναι δεδομένο πως η ιδιαίτερη αγάπη λόγω της καταγωγής υπάρχει. Το όραμά μου, όμως, είναι η ανάπτυξη κάθε περιοχής του νέου Δήμου. 

 

ΕΡ: Βλέψεις σαν Δήμαρχος για το καλύτερο του Δήμου; Σχέδια που έχετε στο μυαλό σας για πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη;

ΑΠ: Σταθερός μας και κύριος στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η λύση στα καθημερινά προβλήματα που τους απασχολούν. Για το λόγο αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά και σημαντικά έργα.

Όσον αφορά στον πολιτιστικο-κοινωνικό τομέα, έχουμε ήδη κάνει γνωστή τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σχετικά με τη διοργάνωση τριών ιστορικών επιστημονικών συνεδρίων στο πλαίσιο προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων:

1.         Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Φιλελληνισμός» αρχές Ιουλίου 2013 στο Πέτα.

2.         Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Φιλική Εταιρεία» τέλη Ιουλίου 2014 στο Κομπότι.

3.         Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Βία και θηριωδίες των κατοχικών δυνάμεων» τέλη Αυγούστου 2014 στο Κομμένο.

 

Αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι μελέτες σχετικά με το χώρο στο Νταμάρι και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των θεατών για τη χρήση του ως χοροθέατρο σταθμό για την περιοχή μας.

Συμμετέχουμε σε προγράμματα κοινωνικής στήριξης με δημιουργία θέσεων απασχόλησης ή διανομής τροφίμων.

Ακούραστοι συνεχίζουμε με διάθεση για προσφορά, όρεξη για δουλειά, φιλόδοξους στόχους και καθημερινό αγώνα για το καλό του Δήμου μας.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)