Συνέντευξη του ποιητή Γιάννη Παππά στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Πριν από μία δεκαετία ξεκίνησε μια εκδοτική προσπάθεια να γίνουν ανθολογίες που να περιέχουν κείμενα γηγενών συγγραφέων του κάθε τόπου ώστε να γνωρίσουν οι αναγνώστες την τοπική ιστορία. Οι ανθολογίες φτιαγμένες από μεράκι είχαν θετική ανταπόκριση και αγκαλιάστηκαν από όλους τους ενδιαφερόμενους. Έτσι εκδόθηκαν ανθολογίες με κείμενα και φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης, της Μυτιλήνης και πολλών άλλων πόλεων που έφτασαν σε όλα τα σημεία της Ελλάδας. Εμείς στην Άρτα γνωρίσαμε αυτή την προσπάθεια αλλά δεν είχαμε κάποια ανάλογη έκδοση. Η ανάγκη λοιπόν αυτή έγινε κίνητρο για τον ποιητή Γιάννη Η. Παππά και με την ικανότητα που έχει αλλά και την πείρα εργάστηκε για να μας προσφέρει τον τόμο «Άρτα η πόλη των λογοτεχνών και των περιηγητών», εκδόσεις Διαπολιτισμός. Το έργο του θα το παρουσιάσει  στην Άρτα. Μια συζήτηση μαζί του θα μας βοηθήσει να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Ερ: Πώς ξεκίνησε η ιδέα να γίνει ο τόμος «Η Άρτα των λογοτεχνών και των περιηγητών»;

 

Απ: Η ιδέα ξεκίνησε όταν διαπίστωσα ότι ενώ είχαν γραφεί πολλά πράγματα για την Άρτα από λογοτέχνες και περιηγητές, δεν υπήρχε ένα βιβλίο που να περιέχει όλες αυτές τις αναφορές. Έτσι ξεκίνησα την έρευνα η οποία κράτησε δύο χρόνια περίπου και ανακάλυψα στην πορεία ότι είχαν γραφεί κείμενα για την Άρτα που δεν ήταν ευρέως γνωστά. Υπήρχε δηλαδή η εντύπωση πως η Άρτα δεν είχε δώσει πολλές λογοτεχνικές αφορμές. Άποψη η οποία καταρρίπτεται από την εν λόγω ανθολογία. Η Άρτα είναι μια πόλη με παρελθόν αλλά πιστεύω και με μέλλον. Αρκεί να βοηθήσουμε όλοι.

 

Ερ: Ποιες ήταν οι δυσκολίες για να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα;

 

Απ: Οι δυσκολίες σχετίζονταν με την πληθώρα των κειμένων και με την μεγάλη διασπορά τους. Έπρεπε λοιπόν να ανατρέξω σε αρχεία, σε βιβλιοθήκες, να επικοινωνήσω με πολλούς συγγραφείς έτσι ώστε σιγά σιγά να πάρει σάρκα και οστά το βιβλίο. Βέβαια εδώ πρέπει να αναφέρω την βοήθεια που μου προσέφερε η βιβλιοθήκη του Σκουφά αλλά και το αρχείο του περιοδικού Σκουφάς όπου υπάρχουν αρκετά λογοτεχνικά και περιηγητικά κείμενα που αφορούν τη Άρτα και την γύρω περιοχή. Επίσης είχα την σταθερή βοήθεια από τους φίλους συγγραφείς Δημήτρη Βλαχοπάνο και Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη οι οποίοι ήταν δίπλα μου σε όλες τις φάσεις της προεργασίας του βιβλίου.

 

Ερ: Τι κείμενα περιέχονται στο βιβλίο;

 

Απ: Στο βιβλίο περιέχονται όλα σχεδόν τα λογοτεχνικά και περιηγητικά κείμενα που αφορούν την πόλη της Άρτας αλλά και την γύρω περιοχή. Παρακολουθούμε μέσα από τα κείμενα αυτά την εξέλιξη της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ένα βασικό προσόν πιστεύω του βιβλίου είναι ότι διαβάζεται σαν ένα μεγάλο μυθιστόρημα. Ο αναγνώστης διαβάζοντας τα κείμενα ζει το παρελθόν της πόλης συμμετέχει, ταυτίζεται με τους ήρωες, βλέπει γνώριμους τόπους και γωνιές της πόλης, ανθρώπους που χάθηκαν, αναπολεί την παλιά αίγλη της Άρτας αλλά και προβληματίζεται για το μέλλον της.

Ιδιαίτερη αξία έχουν και τα περιηγητικά κείμενα τα οποία τα θεωρώ πολύ σημαντικά γιατί μας δίνουν με παραστατικό τρόπο την εικόνα της πόλης στις διάφορες ιστορικές της περιόδους, εστιάζοντας όπως είναι φυσικό στον 18ο και 19ο αιώνα. Οι περιηγητές περιγράφουν με ζωντανό τρόπο αυτά που βλέπουν με αποτέλεσμα να περνάει από μπροστά μας, σαν κινηματογραφική ταινία, η ιστορία της πόλης, οι κάτοικοί της, χαμένα ονόματα και τόποι, γωνιές που αλλάξανε, συνήθειες και συμπεριφορές που ξεχαστήκανε, αλλά και τόποι και κτίσματα που παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο όπως είναι το Γεφύρι, η Παρηγορήτισσα, Η Αγία Θεοδώρα κ.ά

 

Ερ: Η Άρτα έχει βγάλει επιστήμονες και συγγραφείς . Υπάρχει αναγνωστικό ενδιαφέρον για τα βιβλία που έχουν γράψει;

 

Απ: Δεν το γνωρίζω σε βάθος αυτό το θέμα. Πιστεύω όμως ότι θα πρέπει όλοι όσοι έχουν κάποια σχέση με την Άρτα να αρχίσουν να διαβάζουν κείμενα που αφορούν την πόλη, γιατί όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του το μέλλον του είναι δυσοίωνο. Και είναι παρήγορο που τα τελευταία χρόνια, βιβλία που αφορούν την Άρτα και την ιστορία της έχουν μεγάλη κυκλοφορία και διαβάζονται από περισσότερο κόσμο. Πρέπει να αρχίσουμε από τα σχολεία και από τους μαθητές. Να τους κάνουμε να αγαπήσουν τον τόπο που ζουν γνωρίζοντας το παρελθόν τους. Να δημιουργήσουμε εστίες πολιτισμού στις γειτονιές της πόλης, όπου οι νέοι άνθρωποι να έρχονται σε επαφή με τα στοιχεία του παρελθόντος τους. Να αναδείξουμε τους πολιτιστικούς χώρους της πόλης και να τους κάνουμε ζωντανούς πολιτιστικούς πυρήνες με εκδηλώσεις, σεμινάρια, επισκέψεις, συναυλίες. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον πολιτισμό σαν μουσειακό είδος. Ο πολιτισμός πρέπει να βρίσκει τους ανθρώπους και να τους οδηγεί. Γι΄ αυτό δεν χρειάζονται μόνο χρήματα αλλά άνθρωποι με μεράκι και όραμα και με διάθεση προσφοράς.

 

 

Ερ: Μετά την έκδοση του τόμου τι άλλο σκέφτεστε να εκδώσετε που να έχει σχέση με την Άρτα;

 

Απ: Η πόλη έχει έλλειψη από βιβλία υποδομής τα οποία θα αναφέρονται στην ιστορία της και στον πολιτισμό της. Δεν είναι δυνατόν όμως η πόλη να μην έχει δημοτική βιβλιοθήκη κάτι που θα έπρεπε να είναι βασικό μέλημα κάθε δημοτικής αρχής. Επίσης δεν είναι δυνατόν να μην ενισχύεται υλικά και ηθικά η τόσο σημαντική βιβλιοθήκη του Σκουφά ή οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης. Πρέπει να το καταλάβουμε ότι για να ξαναγεννηθεί αυτός ο τόπος θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην παιδεία και τον πολιτισμό. Μια παιδεία και έναν πολιτισμό που θα έχει ως κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι την αγορά. Έχουμε διαβρωθεί ως χώρα και ως πολίτες από την ισοπεδωτική επέλαση του καταναλωτικού τρόπου ζωής, με αποτέλεσμα να εξαχρειώνεται και η κοινωνία αλλά και οι πολίτες. Η ασπίδα σε όλη αυτή την επίθεση είναι η παιδεία και ο πολιτισμός.

Στα σχέδια μου λοιπόν είναι κάποια βιβλία για την Άρτα που θα αναδεικνύουν το πολιτιστικό της πρόσωπο. Επίσης και κάποιες εκδηλώσεις που μπορεί να εξελιχτούν σε πολιτιστικούς θεσμούς. Αν αυτά θα γίνουν πράξη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από την επιθυμία της δική μου. Χρειαζόμαστε γι’ αυτό την βοήθεια όλων.

 

Ερ: Μένετε στην Πάτρα αλλά η καρδιά σας χτυπά στην Άρτα. Τι σημαίνει για εσάς η Άρτα;

 

Απ: Η Άρτα, όπως λέω και στον πρόλογο του βιβλίου, είναι για μένα ο γενέθλιος τόπος είναι ο τόπος από τον οποίο κατάγομαι, ο τόπος που μεγάλωσα, είναι οι ρίζες μου. Είναι ο τόπος στον οποίο συνεχώς επιστρέφω, αναπολώντας τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Είναι η χαμένη μου Ατλαντίδα. Ο γενέθλιος τόπος που μου δίνει την αίσθηση ότι ανήκω κάπου.

Η Άρτα είναι για μένα η πόλη της εφηβείας μου, η πόλη όπου είχα τα πρώτα ερωτικά και πολιτικά σκιρτήματα, η πόλη όπου επιστρέφω πάντα για να αντλώ δύναμη από τα πρόσωπα που συναντώ και τους χώρους που περιπλανιέμαι. Η πόλη στην οποία ζουν φίλοι και γνωστοί και δίπλα της γονείς και συγγενείς.

 

1)  Ποια είναι η ανταπόκριση των συγγραφέων και των φορέων στην όλη προετοιμασία και έκδοση του τόμου;

 

Όλοι οι συγγραφείς αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την προσπάθεια αυτή και βοήθησαν δίνοντας μου τα κείμενα τους και τους ευχαριστώ θερμά γι αυτό. Και οι φορείς αντιμετώπισαν θετικά την έκδοση και συμπαρίστανται με κάθε τρόπο.

 

Ερ: Τι περιμένετε από τον κόσμο που θα έρθει την Τρίτη στις 7 Μαΐου 2013, στις 20.00 μ.μ. να σας παρακολουθήσει στην εκδήλωση που θα κάνετε στην πνευματική στέγη «Σκουφάς»;

 

Απ: Η παρουσία του κόσμου θα είναι μια τιμή, όχι μόνο για μένα, αλλά για την πόλη που αγαπάμε. Πρέπει να συμμετέχει ο κόσμος σε τέτοιες εκδηλώσεις γιατί μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε. Θα είναι μια γιορτή για την Άρτα και τους κατοίκους της. Εκεί θα «ζωντανέψουν» και όλοι όσοι περνάνε μέσα από τις σελίδες και τις φωτογραφίες του βιβλίου. Θα είναι λοιπόν μια γιορτή για παρόντες και απόντες, ζώντες και τεθνεότες για τη σύγχρονη Άρτα, αλλά και για την πόλη που χάθηκε.

 

«Η Άρτα των λογοτεχνών και περιηγητών»

Τρίτη 7 Μαΐου 8.30 στο «Σκουφά»

Την Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου το απόγευμα και ώρα 8.30, παρουσιάζεται στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς» το βιβλίο «Η Άρτα των λογοτεχνών και περιηγητών – Από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας», την επιμέλεια του οποίου είχε ο φιλόλογος εκ Χαλκιάδων, νυν Φιλοθέης, και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας Γιάννης Παππάς. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Βαγγελιώ Μπρισένιου, καθηγήτρια κοινωνιολόγος του 3ου Γενικού Λυκείου Άρτας και Γ. Γραμματέας του Συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση», και ο Νίκος Ρίγγας, δικηγόρος και συγγραφέας – ποιητής. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο αντινομάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας Βασίλης Ψαθάς και ο πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς» Γιάννης Κουτσούμπας. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων. Συμμετέχει η ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Άρτας.

Το βιβλίο, με εξώφυλλο την  Παρηγορήτισσα και το θρυλικό γεφύρι της Άρτας και εισαγωγή τού, επίσης, φιλόλογου εκ Κομμένου Άρτας Δημήτρη Βλαχοπάνου, έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό στην πνευματική και πολιτισμική παράδοση της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής. «Η Άρτα των λογοτεχνών και των περιηγητών» είναι μια τρυφερή και αγαπημένη περιπλάνηση στους στοχασμούς και στα συναισθήματα δημιουργών που η ψυχή τους πλημμύρισε από τα τοπία, την ιστορία, την παράδοση και την ηθογραφία της Άρτας. Αποτελεί ταυτόχρονα την πρώτη σοβαρή προσπάθεια να αποτυπωθεί σε έναν ενιαίο τόμο βιβλίου ό,τι αγαθό και ωραίο της πόλης μας και του γύρω της χώρου ενέπνευσε λογοτέχνες και περιηγητές, οι οποίοι ένιωσαν στη συνέχεια την ανάγκη να της το επιστρέψουν περασμένο και αναγεννημένο μέσα από τις χορδές της δικής τους ευαισθησίας.

Μεταξύ άλλων ανθολογούνται οι: Δημήτριος Βικέλας, Δημήτρης Βλαχοπάνος, Γιάννης Δάλλας, Ντίνος Δημόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Σταύρος Ιντζεγιάννης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Βάντα Κουτσοκώστα, Βαγγέλης Κούτας, Γιάννης Καλπούζος, Γιώργος Κοτζιούλας, Κώστας Κρυστάλλης, Ηλίας Λάγιος, Παναγιώτα Π. Λάμπρη, Γιάννης Μακρυγιάννης, Γιάννης Μπεράτης, Χριστίνα Ντουνιά, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Γιάννης Η. Παππάς, Νίκος Ρίγγας, Γιώργος Χ. Παπασωτηρίου, Άγγελος Σικελιανός, Τάκης Σινόπουλος, Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Evliya Çelebi, François Pouqueville, W. Turner, W. M. Leake, Henry Holland.

Το βιβλίο συμπληρώνεται από πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)