«Ο Έλληνας κτηνίατρος Βασίλειος Ντάκουλας πέθανε αιφνιδίως στις 4 Μαΐου ύστερα από χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στο νοσοκομείο του Μιλάνου», γράφει η ιταλική εφημερίδα Gazzetta di Parma και συνεχίζει με εκτενή αναφορά στη ζωή και τη δράση του: «Ο Βασίλειος Ντάκουλας ήρθε στην Ιταλία, για να σπουδάσει κτηνιατρική στο Πανεπιστήμιο της Πάρμας, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του δούλεψε για ένα χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια δημιούργησε στο Μπουσέτο ένα εργαστήριο για μικρά ζώα, για να αφοσιωθεί τελικά στην αγελοδοτροφία, τομέα στον οποίο και διακρίθηκε. Υπήρξε πρωτοπόρος ερευνητής, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους κτηνιάτρους που πραγματοποίησε καισαρική τομή σε αγελάδες, όπως επίσης, και μέσω της τεχνητής γονιμοποίησης επινόησε το σύστημα γονιμοποίησης περισσοτέρων του ενός ζώου σε μία φιάλη σπέρματος. Σε συνεργασία με συνάδελφό του κτηνίατρο ολοκλήρωσαν με επιτυχία στην Πάρμα την «εμβρυομεταφορά», δηλαδή μετέφεραν έμβρυα από κατώτερης ποιότητας αγελάδες σε αγελάδες καλύτερης ποικιλίας. Και η ερευνητική του δράση συνεχίζεται με καινοτόμες ενέργειες, όπως η επαναφορά του στομάχου σε αγελάδες μετά τη γέννα, μη χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά και τομές, με μοναδικά όπλα τα χέρια και τα ιατρικά ακουστικά ο Βασίλειος Ντάκουλας έσωσε χιλιάδες ζώα που κινδύνευαν να πεθάνουν από ασιτία. Η επαγγελματική του επιτυχία εδραιώθηκε, αλλά εκείνος ακούραστος και αφοσιωμένος στη δουλειά του, μη γνωρίζοντας γιορτές και αργίες, με την κτηνιατρική του τσάντα συνέχιζε να βοηθά τους κτηνοτρόφους της περιοχής στο δύσκολο έργο της εκτροφής μεγάλων ζώων και αυτοί οι άνθρωποι με τους οποίους διατηρούσε σταθερά φιλικές σχέσεις, που τον εμπιστεύονταν και τον τιμούσαν θα τον αποχαιρετούσαν με πλήθος κόσμου, Έλληνες και Ιταλούς στην κηδεία του στο Μπουσέτο στις

10 Μαΐου.»

Η ιταλική εφημερίδα Gazzetta di Parma στο αφιέρωμά της στον κτηνίατρο Βασίλειο Ντάκουλα θα κάνει λόγο για την ελληνική του καταγωγή, την αγάπη του για την πατρίδα, την οικογένειά του στην Ιταλία και την Ελλάδα. Ο Βασίλειος Ντάκουλας, γιος του Κώστα και της Αναστασίας Ντάκουλα έφυγε από τη Φιλιππιάδα το 1960, για να σπουδάσει κτηνιατρική στην Πάρμα, όπου και γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγο και σύντροφο της ζωής του Μαρίζα με την οποία απέκτησε παιδιά και εγγόνια. Αρνούμενος να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, η χούντα των συνταγματαρχών του στέρησε το δικαίωμα εισόδου στη χώρα, δικαίωμα που ανέκτησε στη μεταπολίτευση. Έκτοτε και σταθερά κάθε χρόνο ερχόταν στην Ελλάδα, για να συναντήσει τις αδερφές του, να ασχοληθεί με το αγρόκτημά και τον ελαιώνα που διατηρούσε και να βοηθήσει πάλι, αυτή τη φορά του Έλληνες κτηνοτρόφους φίλους του προσφέροντας με θέρμη τις γνώσεις και τις υπηρεσίες του στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας.

Ο Βασίλειος Ντάκουλας υπήρξε σπουδαίος επιστήμονας, πιστός σύζυγος, αφοσιωμένος πατέρας και παππούς, αγαπημένος αδερφός, σταθερός φίλος και για όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του πολλοί συγγενείς και φίλοι τόσο από την Ιταλία όσο και από την Ελλάδα με οδύνη τον αποχαιρέτησαν στην κηδεία του στο Μπουσέτο στις 10 Μαΐου.

 

***

Ένας Φιλιππιαδιώτης που τίμησε την Ελλάδα στο εξωτερικό

Ο Βασίλης Ντάκουλας που στα 71 του χρόνια απεβίωσε και στις 4 Μαΐου ετάφη στην Ιταλία, δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος. Ήταν ο επιστήμονας-κτηνίατρος που τίμησε την Ελλάδα αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Φιλιππιάδα στο εξωτερικό, αφού το όνομά του συνδέθηκε με πολλές επιστημονικές επιτυχίες στον κλάδο του.

Για τη ζωή του, το επιστημονικό του έργο, αλλά και την ανθρωπιά και τη φιλία του, τίμησαν ιδιαίτερα οι Ιταλοί φίλοι του με τους οποίους σχετίστηκε όλα τα χρόνια που έζησε στη γειτονική χώρα και προσέφερε τις επιστημονικές του γνώσεις.

Με την επιστημονική του επάρκεια ο Φιλιππιαδιώτης κτηνίατρος προσέφερε πολλά στην κτηνιατρική, συνδέοντας το όνομά του με πρωτοποριακές μεθόδους εκτροφής μεγάλων ζώων. Ο οίστρος της επιστημονικής του επιτυχίας δεν τον απέκοψε την αγαπημένη του ιδιαίτερη πατρίδα τη Φιλιππιάδα, με την οποία διατηρούσε σχέσεις αγάπης και την επισκεπτόταν κάθε χρόνο.

Η απουσία του Βασίλη Ντάκουλα δεν θα γίνει αισθητή μόνο στους δικούς του ανθρώπους αλλά και σε όλους τους Φιλιππιαδιώτες και σε όλους τους ανθρώπους που τον γνώρισαν. Η κτηνιατρική επιστήμη έχασε έναν δεινό υπηρέτη της, η οικογένειά του και οι στενοί συγγενείς του έχασαν ένα δικό τους αγαπημένο άνθρωπο και όσοι τον γνώρισαν έχασαν έναν καλό φίλο.

Είμαστε σίγουροι ότι και οι Φιλιππιαδιώτες σεμνύνονται για τη λαμπρή προσωπικότητα που αναπάντεχα έφυγε από τον κόσμο, όπως είμαστε σίγουροι ότι η επιστημονική του κατάρτιση ήταν αναγνωρισμένη από όλους, Φιλιππιαδιώτες και μη που έτυχε να τον γνωρίσουν. Ας πάει στο καλό.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)