Με κομμένη την ανάσα… παρακολούθησε το ακροατήριο την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Βλαχοπάνου με τίτλο «Αγαπημένη μου αδερφή Άλεξ…» που αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα κατά την διάρκεια της μεγάλης σφαγής του Κομμένου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ο συγγραφέας μεταφέρει μια αληθινή ιστορία που πραγματικά συγκλονίζει. Η Αλεξάνδρα (Μάλλιου) ντύθηκε εκείνη τη μέρα νύφη αλλά όμως ποτέ δεν έβγαλε το νυφικό διότι οι ναζί έκοψαν μαζί με τους υπόλοιπους 316 κατοίκους του χωριού και το δικό της νήμα της ζωής. Ήταν ξημερώματα της 16ης Αυγούστου όταν τελειώνοντας ο γάμος οι νεόνυμφοι θα έφευγαν με βάρκα για το χωριό του συζύγου, μέσω του Αράχθου. Όμως ο γάμος βάφτηκε με αίμα, με δάκρυα, με πόνο και ένα ατελείωτο μοιρολόι. Όλα αυτά μοιάζει ωσάν να τα έζησε ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε από μικρό παιδί ζει μ’ αυτή την τραγωδία, που συνάμα αποτελεί και τη μεγάλη του πληγή. Μια πληγή που δεν λέει να κλείσει και μοναδικός τρόπος για κάποια λύτρωση είναι η γραφή.

Το βιβλίο είναι το όγδοο και κατά πόσο τον έχει επηρεάσει η ιστορία του τόπου καταγωγής αποδεικνύεται από το γεγονός ότι συμπληρώνει το τρίτο με αναφορά στο μαρτυρικό Κομμένο, άρα μπορούμε να πούμε πως, τρόπον τινά, αποτελεί τριλογία.

«Αν σκεφτούμε ότι ο Θόδωρος Μάλλιος και η Βασιλική Μάλλιου έκαναν εννιά παιδιά, καταλαβαίνετε ότι το όγδοο παιδί θα ήταν ένα παιδί που βγήκε με μεγάλη αγάπη», ανέφερε στους δημοσιογράφους το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς και πρόσθεσε: «Είναι κάτι που εμένα με συγκλονίζει αυτό το βιβλίο. Πρόκειται για μια πέρα για πέρα αληθινή ιστορία. Είναι μία τραγωδία απ’ αυτές που δύσκολα συναντά κανείς στα ολοκαυτώματα. Ήταν φοβερό δηλαδή να φύγει το κορίτσι για το αγύριστο νυφικό ταξίδι την ημέρα του γάμου. Κι έτσι μπορώ να σας πω ότι το αγαπάω πάρα πολύ αυτό το βιβλίο, γιατί θεωρώ ότι η Αλεξάνδρα είναι αδερφή μου και είναι πάντα 23 ετών».

Στην εκδήλωση ανασύρθηκαν μνήμες, ακούστηκαν αποσπάσματα που προκαλούν ανατριχίλα, μεταφέρθηκαν εικόνες που ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος και σκηνοθέτης δεν μπορούσαν να μεταφέρουν. Ο Δημ. Βλαχοπάνος έγραψε αυτό το βιβλίο με την καρδιά, με την ψυχή του, γι’ αυτό και είναι ξεχωριστό. Είναι βιβλίο που κατά τη γνώμη μας κάλλιστα μπορεί να γίνει θεατρικό έργο, αλλά και κινηματογραφική ταινία. Φάνηκε άλλωστε από την απόδοση των γραφομένων από την ταλαντούχα μαθήτρια Μάγδα Σιώζου, η οποία κατέπληξε με την αφήγησή της το ακροατήριο που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ».

Η εκ των παρουσιαστών Μάρω Νάκα ευχαρίστησε τον κ. Βλαχοπάνο που την επέλεξε μεταξύ των πρώην μαθητριών του προκειμένου να μιλήσει για το βιβλίο, ένα ιστορικό μυθιστόρημα όπως το χαρακτήρισε και συμπλήρωσε: «Οι ισορροπίες οι οποίες έπρεπε να κρατήσει μεταξύ του μύθου και της ιστορίας ήταν πολύ λεπτές κι οφείλω να ομολογήσω, διαβάζοντάς το, ότι κράτησε τις ισορροπίες αυτές και απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την τραγικότητα που βίωσε ο άμαχος πληθυσμός του Κομμένου. Πολλές σελίδες έχουν γραφτεί πράγματι για τη σφαγή στο Κομμένο, αυτή τη φορά όμως ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, κατάφερε να αποδώσει μια άλλη πλευρά της σφαγής, πλέκοντας την ιστορία από την πλευρά του γάμου. Ποτέ άλλοτε, σε καμία άλλη γενοκτονία, δεν είχε γίνει παρόμοιο περιστατικό».

Η Χριστιάνα Βλαχοπάνου στις δηλώσεις της τόνισε: «Είναι μια ευκαιρία μέσω του γάμου να μάθουμε τι συνέβη στο Κομμένο τον Αύγουστο του 1943, όταν οι Γερμανοί ξεκλήρισαν σχεδόν ολόκληρο το χωριό. Παράλληλα με το γάμο ξετυλίγονται κι όλα αυτά τα γεγονότα. Για μας το βιβλίο αυτό αποτελεί κομμάτι που μας διατηρεί την παράδοση, μας μαθαίνει την ιστορία μας και είναι κειμήλιο, γιατί όλοι εμείς από το Κομμένο είμαστε γεννήματα της στάχτης του Ολοκαυτώματος.».

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)