Συνέντευξη στην Ντόρα Βλάρα παραχώρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου πολυτέκνων Κώστας Μάρης 

Οι πολύτεκνοι αδιαμφισβήτητα αποτελούν μία σημαντική αλλά και ευαίσθητη ομάδα της κοινωνίας. Ειδικά στην εποχή μας που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, οι οικογένειες με πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν  δυσκολίες. Μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα τους αφαιρούν δικαιώματα που ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για την επιβίωσή τους.

Ισόβια σύνταξη, «μπλόκο» με εισοδηματικά κριτήρια, κατάργηση μεταγραφών, είναι κάποια από αυτά που κάνουν τους πολύτεκνους να αγανακτούν με όσα μέτρα έχουν παρθεί.

Εμείς συναντήσαμε τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων Φιλιππιάδας κ. Κώστα Μάρη και μιλήσαμε αναλυτικά για τα αιτήματα τους.

 

ΕΡ: Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος Πολυτέκνων και πως επιβιώνει οικονομικά ;

ΑΠ: Ο σύλλογός πολυτέκνων ιδρύθηκε το 1957 και είναι ένας από τους ιστορικότερους συλλόγους στην περιοχή μας. Κατάφερε και καταφέρνει μέχρι σήμερα να επιβιώνει χάρη στις δραστηριότητες των προηγούμενων διοικήσεων και στη συνέχεια όταν αναλάβαμε εμείς. Συντηρείτε αυτοτελώς με δικούς του πόρους, δεν έχει καμία χρηματοδότηση, δεν υπάρχει καμία οικονομική ενίσχυση από πλευράς αρμόδιων υπουργείων και κυβερνήσεων, παρά μόνο οι συνδρομές των μελών.

ΕΡ: Πόσα χρόνια βρίσκεστε στο «τιμόνι» του συλλόγου και πόσα μέλη τον απαρτίζουν;

ΑΠ: Εγώ έχω αναλάβει πρόεδρος από το 1989. Πριν αναλάβω την προεδρία ήμουν αντιπρόεδρος.  Ο Σύλλογος έχει περίπου 700 μέλη/οικογένειες, αν τους αθροίσουμε είναι περίπου 3.000 άτομα.

ΕΡ: Θεωρείτε πως έχετε πετύχει στόχους σαν σύλλογος στη διάρκεια της θητείας σας;

ΑΠ: Στο διάστημα αυτής της θητείας, έχουμε πετύχει πάρα πολλά. Το άσχημο όμως είναι πως όλα αυτά που πετύχαμε μας τα αφαιρούν. Δικαιώματα τα οποία τα αποκτήσαμε με μεγάλους αγώνες μας τα παίρνουν πίσω.

Θα αναφερθώ, για παράδειγμα στα προϊόντα, που για πρώτη φορά διένεμε ένας σύλλογος, όπως κρέατα, λάδι, τυρί, ρύζι, μακαρόνια και γενικά προϊόντα πρώτης ανάγκης για την επιβίωση των πολυτέκνων της περιοχής μας.

Όλοι οι πολύτεκνοι είχαν το δικαίωμα πριν από κάποια χρόνια, όταν ήταν στις ενέργειές μας, να απολαμβάνουν ανεξαρτήτως του πόσα παιδιά έχει ο καθένας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ότι είχε ο σύλλογος στην ευχέρειά του. Είτε ήταν ροδάκινα και μήλα είτε λάδι και τυρί.

 

ΕΡ: Μιλήσατε για δικαιώματα που με αγώνες αποκτήσατε και σας τα αφαιρούν. Πείτε μας αναλυτικά ποια είναι αυτά.

ΑΠ: Το επίδομα της πολύτεκνης μάνας, μέτρο το οποίο καταφέραμε να περάσει με μεγάλους αγώνες το 1990. Κάθε φορά που γινόντουσαν ομιλίες ζητούσαμε αυτό το μέτρο, το οποίο το πετύχαμε χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Προσπαθήσανε κάποιες κυβερνήσεις μετέπειτα να σταματήσουν και να κόψουν αυτό το επίδομα και την ισόβια σύνταξη αλλά ήταν αντισυνταγματικό και δεν μπορούσαν να το αφαιρέσουν από τους πολύτεκνους, με αποτέλεσμα η κάθε πολύτεκνη μάνα, ανάλογα με τα παιδιά έπαιρνε και τα επιδόματα τα οποία δικαιούταν καθώς και την ισόβια σύνταξη. Αυτά τα λάμβαναν οι πολύτεκνοι μέχρις της 31/12/12.

Ισόβια σύνταξη, σήμερα την καταργούνε. Αντί να εξοικονομήσει χρήματα το κράτος πληρώνει περισσότερα με τον τρόπο που θέλει να την εφαρμόσει. Η ισόβια σύνταξη ήταν τιμής ένεκεν στις πολύτεκνες μητέρες, που στα δύσκολα χρόνια της κατοχής έφερναν στον κόσμο εφτά και οχτώ παιδιά. Αυτά τα παιδιά σήμερα έγιναν επιστήμονες, υπηρέτησαν σε πολλές θέσεις του κράτους αλλά και την πατρίδα. Αυτή τη μάνα την ρώτησε κανείς πως ανέθρεψε αυτά τα παιδιά και τα έστειλε στο στρατό ή να σπουδάσουν; Κι όμως αυτή τη στιγμή δεν δικαιούται ούτε τιμής ένεκεν μιας και δεν της δίνει και τίποτε άλλο το κράτος. Που και πάλι αυτά τα χρήματα στα παιδιά της και στα εγγόνια της πήγαιναν.

Οι μεταγραφές των παιδιών. Με τέσσερα παιδιά είχες δικαίωμα να κάνεις μεταγραφή από το ένα πανεπιστήμιο στο άλλο, από την μία πόλη στην άλλη. Βοηθούσε τις οικογένειες να έχουν ένα ενοίκιο και όχι δύο και τρία καθώς και όλα τα φοιτητικά έξοδα μειωνόντουσαν. Τώρα η πολύτεκνη οικογένεια πρέπει να πληροί εισοδηματικά κριτήρια, για να έχει δικαίωμα για μεταγραφή του παιδιού του ή ο πολύτεκνος πατέρας να έχει κάποιο είδος αναπηρίας ή προβλήματα υγείας. Οι πολύτεκνοι το αποκρούουν αυτό το μέτρο. Είναι παράλογο το ότι πρέπει να είμαστε άρρωστοι για να πάρουν μεταγραφή τα παιδιά μας. Η οικονομική κρίση αρκεί για να γίνουν οι μεταγραφές.

Τα πολυτεκνικά επιδόματα, που μπορεί να μην τα αφαίρεσαν, αλλά ο νέος νόμος που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση μας βρίσκει τελείως αντίθετους. Απ’ ότι έχουμε διαβάσει και ο καλύτερος μαθηματικός δεν θα μπορέσει να βγάλει άθροισμα για το τι πολυτεκνικό επίδομα πρέπει να πάρει μία πολύτεκνη μάνα με τα σημερινά δεδομένα.

Ξεκινάει από 40 ευρώ σε όσους έχουν εισόδημα έως 6.000 ευρώ και καταλήγει στα 13,33 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα 12.000 έως 18.000 ευρώ. Εγώ ρωτάω αυτόν τον πρωθυπουργό της χώρας είναι κανείς σήμερα που δεν έχει 6.000 ευρώ εισόδημα; Και ο τελευταίος της κατηγορίας που είναι ανύπαντρος 6.000 ευρώ εισόδημα είναι το πιθανότερο να το φτάνει. Ποιος θα ασχοληθεί να κάνει χαρτιά γι’ αυτά τα πράγματα με τέτοια κριτήρια. Αυτά είναι στάχτη στα μάτια των πολυτέκνων. Για να δείξουν ότι κάνουν κάτι.

Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι στην πορεία αυτή, ότι πήραν οι πολύτεκνοι δεν το πήραν γιατί δεν τους άξιζε, αλλά γιατί τους άξιζε και κάτι παραπάνω. Θα μπορούσα να τους χαρακτηρίσω «ήρωες του έθνους». Έκαναν παιδιά, ήθελαν και τα έκαναν και είναι αυτοί που στηρίζουν το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Όταν έδωσαν τα πολυτεκνικά επιδόματα και την ισόβια σύνταξη αμέσως άλλαξε η δημογραφική εικόνα της πατρίδας μας. Έβλεπες ότι οι γεννήσεις υπερέβαιναν τους θανάτους ενώ σήμερα οι θάνατοι υπερβαίνουν τις γεννήσεις. Ποια Ελλάδα θα έχουμε αύριο; Πολλά παιδιά μεγάλη Ελλάδα είναι το σύνθημά μας. Χωρίς την στήριξη της κάθε πολιτείας δεν μπορεί να γίνει.

ΕΡ: Έχουν δοθεί υποσχέσεις από την κυβέρνηση απέναντι στους πολύτεκνους και έχει τηρηθεί τελικά κάποια από αυτές;

ΑΠ: Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι τελείως το αντίθετο με τις πράξεις του. Μας είπε ότι θα εφαρμόσει τα δικαιώματα των πολυτέκνων που ίσχυαν το 2009, κάτι που δεν συνέβη.

Παράγουμε τα ακριβότερα ένσημα στην χώρα μας και η πολιτεία μας γύρισε την πλάτη. Για πρώτη φορά βλέπω στα τόσα χρόνια της θητείας μου η κυβέρνηση να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο στους πολύτεκνους. Η κυβέρνηση ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τους πολύτεκνους. Φυσικά μέχρι στιγμής έχουμε στείλει πάρα πολλά τηλεγραφήματα προς αρμόδιους υπουργούς, προς την κυβέρνηση, έχουμε πάρει θέση, γι’ αυτό έχουμε και το πανό έξω, γι’ αυτό έχουμε κάνει και τα ψηφίσματα και όλα όσα έχουμε στείλει κατά καιρούς στους αρμόδιους υπουργούς, αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση απέναντι στους πολύτεκνους για πρώτη φορά στα χρονικά από το 1957 που ιδρύθηκε αυτός ο σύλλογος συμπεριφέρεται ενάντια των πολυτέκνων. Απορώ με την συμπεριφορά της.

Εμείς συμμεριζόμαστε την σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η κυβέρνηση, ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα οικονομικό, ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις. Να συμμετέχουμε κι εμείς στο πρόγραμμα το οποίο έχει γίνει για τη χώρα μας, αλλά τουλάχιστον να επανέρθουν όσα είχαμε, τίποτα επιπλέον δεν ζητάμε.

ΕΡ: Συνοψίζοντας ποια είναι τα αιτήματά σας;

ΑΠ: Αίτημά μας είναι να αρθεί η αδικία των πολυτέκνων που έχει γίνει μέχρι σήμερα και να επανέρθουν τα πολυτεκνικά επιδόματα, η ισόβια σύνταξη, οι μεταγραφές των παιδιών καθώς και τα επιδόματα των τριτέκνων, για να έχουμε ανάκαμψη της γήρανσης της χώρας. Διαφορετικά με τα στοιχεία τα οποία έχουμε σε μια δεκαετία δεν θα έχουμε ούτε στρατό, ούτε παιδιά να πάνε στα πανεπιστήμια, ούτε επιστήμονες αν δεν ληφθούν μέτρα. Επίσης ζητάμε να φύγουν τα εισοδηματικά κριτήρια από τις διανομές προϊόντων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης μας βάζει σήμερα να υποβάλουμε δικαιολογητικά για να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα διανομής των προϊόντων, τα οποία έχουν πάρει από την Ευρωπαϊκή ένωση. Υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια στα 7.200 ευρώ, για να μπορέσεις να πάρεις τα τρόφιμα. Εμείς ξέραμε ότι αυτά τα παίρναμε με βάση τα παιδιά που έχουμε ,τα οποία ήταν φυσικά προστατευόμενα μέλη. Σήμερα μας βάζει εισοδηματικά κριτήρια. Από τα μέλη μας είναι ένα 20% που θα μπορέσει να λάβει προϊόντα, δηλαδή περίπου από τα 700 μέλη θα πάρουν περίπου τα 150. Οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται να πάρουν; Δεν έχουν παιδιά; Δεν πρέπει να φάνε από τα προϊόντα που δικαιούνται; Θέλουμε προϊόντα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ή τουλάχιστον στις 15.000 για την κάθε οικογένεια, να ισχύσει η πολυτεκνική ταυτότητα, να δοθούν τα πολυτεκνικά επιδόματα.

ΕΡ: Πόσο δύσκολη απόφαση είναι πλέον για ένα νέο ζευγάρι να αποκτήσει πάνω από τρία παιδιά;

ΑΠ: Με τις σημερινές συνθήκες τo πρόβλημα ξεκινάει από τους γάμους. Δεν παντρεύονται οι νέοι σήμερα για να αποκτήσουν παιδιά. Όλοι μας λένε ότι με αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα δεν πρόκειται να παντρευτούνε γιατί δεν πιστεύουν ότι μπορούν να επιβιώσουν σαν οικογένεια, όταν δεν μπορούν μόνοι μας.

Άνεργος και φορολογείται, πολύτεκνος και φορολογείται, αποτέλεσμα πως να κάνουν οικογένεια. Υπάρχει δυσκολία στο να αποφασίσουν να κάνουν ακόμη και ένα παιδί όχι να φτάσουν και στα τρία.

Δεν τους δίνουν κίνητρα για να κάνουν οικογένεια, ενώ πριν ήξερες ότι έκανες τρίτο παιδί έπαιρνες τα 500 ευρώ το δίμηνο, το επίδομα τοκετού, επίδομα γάμου κλπ, άρα πως να τον παροτρύνεις τον νέο.

Όλα αυτά έχουν ισοπεδωθεί όταν η κυβέρνηση δεν βλέπει την οικογένεια.

Τέλος ο κ. Μάρης θέλησε να ευχαριστήσει την εφημερίδα «Φ» συμπληρώνοντας:

«Θέλω να ευχαριστήσω την εφημερίδα σας για την προσφορά την οποία κάνει στην περιοχή μας και για τα αιτήματα των πολυτέκνων τα οποία προβάλει ανά διαστήματα όλα τα χρόνια.»

*Τα γραφεία του Συλλόγου με μόνιμο υπάλληλο εξυπηρετούν τα μέλη όλες τις εργάσιμες ημέρες από τις 8:30 έως τις 12:50.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)