Γράφει η Ντόρα Βλάρα

Προαπαιτούμενο για τη δεύτερη δόση επιδότησης η βεβαίωση που χορηγείται με την ολοκλήρωσή του

Σεμινάριο για νέους αγρότες πραγματοποιείτε από τις 21 Μαΐου στη Φιλιππιάδα, με στόχο την εκπαίδευση και την ενημέρωσή τους πάνω στη ζωική και φυτική παραγωγή.

Το σεμινάριο γίνεται από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ και σημαντικό εθελοντικό ρόλο έχει η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας.

Υπεύθυνος του προγράμματος για την Δυτική Ελλάδα είναι ο κ. Σπύρος Κοτρώτσος, ο οποίος μας μίλησε σχετικά με τη διαδικασία του σεμιναρίου αλλά και τα ωφέλει που θα έχουν οι νέοι αγρότες που θα το παρακολουθήσουν.

ΕΡ: κ. Κωτρώτσο πείτε μας δύο λόγια για το πρόγραμμα καθώς και για τα σεμινάρια που έχουν ήδη γίνει.

ΑΠ: Το πρόγραμμα διοργανώνει το κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Αγρινίου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και παράγοντες του δήμου Ζηρού. Ο δήμος μας βοήθησε πάρα πολύ με την αίθουσα που μας παραχώρησε για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που συμμετέχει στο σεμινάριο.

Το πρώτο σεμινάριο είχε πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα το 2011. Πριν από ένα μήνα περίπου έγινε το δεύτερο σεμινάριο στο Καναλάκι, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου. Κα εκεί είχαμε την υποστήριξη του Δήμου Πάργας. Τώρα με το σεμινάριο στην Φιλιππιάδα, το οποίο θα τελειώσει μέσα Ιουνίου, τελειώνει και το πρόγραμμα για το Νομό.

ΕΡ: Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος;

ΑΠ: Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση των αγροτών. Προσπαθούμε όσο γίνεται τα προγράμματα που κάνουμε με τους αγρότες να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, είτε είναι κτηνοτρόφοι είτε είναι αγρότες.

Σε αυτό το πρόγραμμα της Φιλιππιάδας θα ασχοληθούμε με τη ζωική και τη φυτική παραγωγή, δίνοντας όμως έμφαση στα αιγοπρόβατα και στα βοοειδή, γιατί τα περισσότερα παιδιά ασχολούνται με αυτό, οπότε το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος αναφέρεται στα συγκεκριμένα αντικείμενα. Θα αναφερθούμε  βέβαια και στην φυτική για ένα μικρό μέρος από τα παιδιά που έχουν κάποιες υπαίθριες καλλιέργειες ή θερμοκήπια. Προσπαθούμε να είναι εξειδικευμένα τα προγράμματα γιατί υπάρχει πιο μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες/κτηνοτρόφους, επικεντρώνεται πιο πολύ η προσοχή τους σε αυτά που θέλουν. Το να ακούσει κάτι εξειδικευμένο που τον αφορά, μπορεί να εξελιχθεί και να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο. Αυτό τουλάχιστον προσπαθούμε σαν κέντρο να το υιοθετήσουμε και να το βγάλουμε και άλλους σε Νομούς.

 

ΕΡ: Η συμμετοχή είναι ικανοποιητική σε σχέση και με τα προηγούμενα σεμινάρια;

ΑΠ: Στα προηγούμενα πρόγραμμα που έγιναν, όντως είχε περισσότερα άτομα. Όμως, αυτό της Φιλιππιάδα μπορώ να πω ότι έχει συμμετοχή, γιατί αυτά τα άτομα περιμέναμε να έρθουνε, αυτοί μείνανε για να κλείσει το πρόγραμμα. Είναι όσοι δεν μπορούσαν να έρθουν στα προηγούμενα. Οπότε είναι πλήρης. Το πρόγραμμα που έγινε το 2011 είχε περίπου 19 άτομα και αυτό που έγινε στο Καναλάκι είχε 22, τώρα έχουμε 13-14 και κλείνουμε όλους τους νέους αγρότες της περιοχής.

ΕΡ: Με τι κριτήρια μπήκαν οι νέοι αγρότες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα; Ποια η διαδικασία συμμετοχής;

ΑΠ: Αυτοί είναι οι νέοι αγρότες που βγήκαν το 2009. Καταθέσαν τα χαρτιά τους, βγήκαν οι αποφάσεις και από εκεί αντλούμε εμείς τα παιδιά που θα πάρουν μέρος στα σεμινάρια. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει την υλοποίησή τους στα κατά τόπους κέντρα ή σε περιοχές που μπορούν οι αγρότες να εξυπηρετούνται. Αυτή την περιοχή την έχει αναλάβει το κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Αγρινίου και με το πρόγραμμα που γίνεται στην Φιλιππιάδα τερματίζουν τα προγράμματα της περιοχής.

 

ΕΡ: Πόσες ώρες διαρκεί το κάθε μάθημα και πόσοι ομιλητές θα συμμετέχουν στην εκπαίδευση των νέων αγροτών;

ΑΠ: Όπως είπαμε το πρόγραμμα θα διαρκέσει 25 μέρες, 6 ώρες την ημέρα. Σε αυτό το πρόγραμμα θα έρθουν περίπου 15 εκπαιδευτές και θα προέρχονται από διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου, διευθύνσεις γεωργίας, οργανισμούς του υπουργείου γεωργίας τα πάντα. Θέλαμε οι συνάδελφοι που θα έρθουν και θα μιλήσουν να πιάνουν όλους τους τομείς και όλους τους χώρους που δραστηριοποιούνται και οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες. Το ενδιαφέρον πιστεύω θα είναι ποικίλο από το να ερχόντουσαν κάποιοι από συγκεκριμένη υπηρεσία.

ΕΡ: Στο τέλος των σεμιναρίων θα δοθεί κάποια πιστοποίηση ή κάποιο χρηματικό ποσό στους συμμετέχοντες;

ΑΠ: Παίρνουν βεβαίωση και καταθέτουν το αντίγραφο μαζί με τα υπόλοιπα χαρτιά προκειμένου να πάρουν τη δεύτερη δόση επιδότησης. Το σεμινάριο δεν είναι λεφτά, είναι εκπαίδευση των αγροτών, αλλά η βεβαίωση τους χρειάζεται και είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να πάρουν τη δεύτερη δόση.

ΕΡ: Πόσο σημαντική θεωρείτε την εκπαίδευση για έναν νέο αγρότη;

ΑΠ: Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί ένα μεγάλο ποσοστό από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δεν έχει ενημέρωση. Ένα ποσοστό δεν έχει επαφή με το διαδίκτυο ή μερικές φορές μπορεί λόγω δουλειάς να μην έχει κάποια ενημέρωση, να μην βλέπουν τηλεόραση ή οι περιοχές που μένουν να μην έχουν ενημέρωση.

Επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό που έρχεται είναι νέοι άνθρωποι, ο μέσος όρος ηλικίας στα περισσότερα προγράμματα είναι 25-28 χρονών, πιστεύω ότι όταν τελειώνει το πρόγραμμα ένα μεγάλο κομμάτι ενδιαφέρεται να μάθει και κάτι παραπάνω και κάτι επιπλέον, να ξανασυμμετέχει σε προγράμματα, υπάρχει δηλαδή το αντίστοιχο ενδιαφέρον και από αυτούς για ενημέρωση.

ΕΡ: Στα δέκα άτομα οι δύο είναι γυναίκες. Βλέπουμε ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια το γυναικείο φύλλο έχει στραφεί σε μεγάλο βαθμό στον αγροτικό τομέα. Αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή τους στα σεμινάρια;

ΑΠ: Ένα παράδειγμα, στο Αγρίνιο είχαμε ένα πρόγραμμα ελαιοπαραγωγών που συμμετείχαν 12 γυναίκες! Καλό θα ήταν κάποια στιγμή να γίνουν κάποια προγράμματα που θα αφορούν την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν σκέψεις, θα δούμε αν θα υλοποιηθούν, κατά πόσο και πότε θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Στα σεμινάρια το παρόν έδωσε ο κ. Λεωνίδας Ραβανός Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών που στηρίζει σημαντικά την ενέργεια. Η Ένωση για άλλη μία φορά δείχνει πως με κάθε τρόπο θέλει και κάνει ότι μπορεί για να βρίσκετε στο πλευρό των Νέων Αγροτών.

Ο κ. Ραβανός έκανε ένα σχόλιο σχετικά με το σεμινάριο που πραγματοποιείται στην πόλη μας.

 

«Η Ένωση Νέων αγροτών Πρέβεζας είναι το δεύτερο πρόγραμμα που μπαίνει εθελόντρια για να βοηθήσει τους συναδέλφους. Γίνεται στη Φιλιππιάδα και επιμέναμε να γίνει στη Φιλιππιάδα. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε στο Λούρο, αλλά θεωρήσαμε ότι υπάρχουν πιο κοντά νέοι συνάδελφοι (από τον Αι Γιώργη και από τα Ανώι) και θεωρήσαμε ότι η Φιλιππιάδα ήταν το καλύτερο σημείο να γίνει. Αυτή τη στιγμή ο οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» έχει ένα υπάλληλο στα Γιάννενα, ο οποίος δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Ο υπεύθυνος δυτικής Ελλάδας κ. Σπύρος Κοτρώτσος έρχεται από το Αγρίνιο, με αυτόν συνεννοούμαστε και βοηθάμε  για να γίνει το πρόγραμμα.

Ελπίζουμε να τελειώσει, όπως και στο Καναλάκι γιατί παίρνοντας τη βεβαίωση οι νέοι αγρότες αυτόματα φεύγει ο φάκελός τους από την Περιφερειακή Ενότητα και πηγαίνει στην Περιφέρεια για να πληρωθούν.

Το σημαντικό είναι να υπάρξει ρευστότητα, γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα αυτή τη στιγμή. Αναγκαίο είναι να πληρωθούν οι νέοι αγρότες γι’ αυτό παρεμβαίνουμε κι εμείς και παίρνουμε εθελοντικό ρόλο.»

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)