Όσοι πανηγυρίζουν για την απόφαση του ΣτΕ ή δεν γνωρίζουν ανάγνωση ή εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Η απόφαση είναι σαφής: δέχεται την αναστολή μόνον εκείνων των άρθρων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που διακόπτουν τη λειτουργία του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σήματος της ΕΡΤ και όχι την αναστολή εφαρμογής της ΚΥΑ συνολικά, όπως ζητούσε η ΠΟΣΠΕΡΤ. Με λίγα λόγια, το ΣτΕ -ως μη όφειλε, βεβαίως- δεν περιορίζεται στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, αλλά μπαίνει και στην ουσία της υπόθεσης, η οποία κανονικά θα εκδικαστεί τον Σεπτέμβριο. Έτσι, θεωρεί δεδομένο το κλείσιμο της ΕΡΤ από την υπουργική απόφαση και απλώς αναθέτει στον Στουρνάρα να την ξανανοίξει προσωρινά, μέχρι να την κλείσει.

Στο μεταξύ, ΕΡΤ ΑΕ δεν υπάρχει. Επομένως, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι, ουσιαστικά, απολυμένοι! Επιπλέον, η απόφαση κλείνει οριστικά και τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ που ανήκουν στην εταιρεία, αλλά δεν σχετίζονται βεβαίως με το τηλεοπτικό σήμα, ενώ φυσικά δεν υπάρχει πλέον ούτε η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ. Ωραία απόφαση ασφαλιστικών μέτρων έβγαλε το ΣτΕ! Ο Μπαλτάκος δικαίως πανηγυρίζει. Το ΣτΕ όφειλε να κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα αναστολής της ΚΥΑ και να παραπέμψει το θέμα στην κύρια συζήτηση. Δεν τo ‘κανε. Μπήκε στην ουσία. Και αυτό είναι βαρύ λάθος.

Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, ο Σαμαράς -έχοντας απέναντί του πολιτικούς που εύκολα υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλήμματα- είναι σίγουρο ότι θα τους σύρει μέχρι τις εκλογές, τις οποίες αυτός θα αποφασίσει και εκεί θα τους συρρικνώσει εκλογικά στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Αυτά τα δύο κόμματα, με την ηγεσία που έχουν, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εκλογική και πολιτική ανυπαρξία. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς θα περάσει σε άλλα χέρια.

Συνολικά τώρα, αν κρίνει κανείς με κάπως μακροπρόθεσμα κριτήρια, η κυβέρνηση Σαμαρά δείχνει να έχει εξαντλήσει πλήρως την πολιτική της δυναμική και απλώς περιμένει το φθινόπωρο μήπως πάρει παράταση ζωής μετά τις γερμανικές εκλογές με κάποιο νέο κούρεμα που θα της δώσει την ευκαιρία να πάει με καλύτερες συνθήκες στις εκλογές. Όμως, αυτό το κούρεμα θα συνοδεύεται από άγρια νέα μέτρα, ανάπτυξη δεν φαίνεται από πουθενά και για την επόμενη χρονιά και η ανεργία θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Επομένως, η λογική των πραγμάτων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη νίκη του Σύριζα στις εκλογές, οι οποίες προφανώς θα γίνουν μεταξύ φθινοπώρου 2013 και καλοκαιριού 2014, όπου βρίσκεται και η γραμμή τερματισμού της κυβέρνησης Σαμαρά. Λόγω όμως των εξελίξεων, είναι πιθανόν οι εκλογές αυτές να διατηρήσουν σε αξιοπρεπή ποσοστά τη Ν.Δ., με σαφείς δυνατότητες επαναφοράς της.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα θα συνεχίζει να διαλύεται. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είχαν τη δυνατότητα να υψώσουν το πολιτικό τους ανάστημα στον Σαμαρά και να ηγηθούν μιας νέας ισχυρής Κεντροαριστεράς από σήμερα. Εάν το έκαναν, προφανώς τα πράγματα θα άλλαζαν και δεν θα είχαμε το μονόδρομο Ν.Δ. και Σύριζα. Προσωπικά, βεβαίως, δεν πιστεύω σ’ αυτήν την Κεντροαριστερά, η οποία είναι η βασική υπεύθυνη για τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Νομίζω ότι μόνη εναλλακτική λύση είναι, πλέον, ο Σύριζα.

Αλλά εάν κανείς είχε την αφέλεια να πιστεύει ακόμα, ότι μια Κεντροαριστερά ήταν εφικτή και επιθυμητή, τότε μάλλον θα προσγειώθηκε απότομα με την υπόθεση της ΕΡΤ και θα κατάλαβε ότι η υπάρχουσα Κεντροαριστερά είναι μια απλή συνιστώσα της Ν.Δ.
(του Απόστολου Διαμαντή – Από το protagon.gr)

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)