Συνέντευξη: Ντόρα Βλάρα

Συνέντευξη με τον πρόεδρο ξενοδόχων Πρέβεζας Πολύκαρπο Χαλκίδη

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι ένας από τους κλάδους που βγήκε ζημιωμένος από την κρίση. Η διακοπές ή οι μικρές αποδράσεις αποτελούν πλέον πολυτέλεια για κάθε ελληνική οικογένεια τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να λειτουργούν κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες και ενώ οι τιμές παίρνουν συνεχώς την κάτω βόλτα ο αριθμός των θαμώνων παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Εμείς μιλήσαμε με τον κ. Χαλκίδη, πρόεδρο ξενοδόχων Πρέβεζας, ο οποίος προσπάθησε να μας δώσει μία αισιόδοξη ματιά, χωρίς όμως να αναφερθεί στις δυσκολίες που υπάρχουν καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Πληρότητα, τιμές, παροχές και υποδομές ήταν κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν…

 

ΕΡ: Υπάρχει ικανοποιητική πληρότητα των ξενοδοχείων φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές;

ΑΠ: Η φετινή χρονιά φαίνεται πολύ πιο ικανοποιητική από πέρυσι. Ειδικότερα τις μέρες του  Πάσχα, το οποίο “έπεσε” αργότερα έδωσε πάρα πολύ θετικά μηνύματα. Έτσι και πήραμε μία νότα αισιοδοξίας για φέτος. Βέβαια,  τελευταία είχαμε ένα θέμα με τον καιρό κυρίως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Πρέπει να έχουμε σύμμαχο και τον καιρό για να πάνε καλά τα πράγματα.

Κρίση υπάρχει στον Έλληνα και δεν θα λήξει τόσο εύκολα, όμως από την περσινή χρονιά είναι καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με την πληρότητα των ξενοδοχείων μας.

Ικανοποιητική δεν θα έλεγα ότι είναι, ούτε αυτό που περιμένουμε και αυτό που ελπίζουμε. Εμείς, όμως πρέπει να είμαστε πάντα αισιόδοξοι, να έχουμε πάντα καλή ποιότητα και παροχή υπηρεσιών και προσιτές τιμές που είναι και ένας μεγάλος παράγοντας.

 

ΕΡ: Εσείς έχετε “ρίξει” τις τιμές σας; Η υπηρεσίες παραμένουν οι ίδιες σε σχέση με τη μείωση των τιμών ή μαζί με αυτές έπεσε και η ποιότητα της εξυπηρέτησης; 

ΑΠ: Μέχρι τα όρια που μπορούμε και πιστεύω ότι είμαστε οριακά πλέον. Άλλωστε πάντα ο προορισμός της Πρέβεζας ήταν χαμηλός στις τιμές παρόλο που υπάρχουν και πολλά πλεονεκτήματα. Ο επισκέπτης μπορεί να επωφεληθεί καθώς η γεωγραφική θέση του Νομού μας βοηθά σημαντικά. Για παράδειγμα οι μονοήμερες εκδρομές σε προορισμούς όπως Παξούς, Λευκάδα, Πάργα, Σύβοτα, είναι όλα πάρα πολύ κοντά.

Οι τιμές συνήθως ξεκινούν από 35 ευρώ το δίκλινο και μπορεί να φτάσουν μέχρι 60 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος. Πιστεύω ότι είναι για όλα τα βαλάντια οι τιμές αυτές.

Οι υπηρεσίες παραμένουν οι ίδιες. Έχουμε την ποιότητα που είχαμε, την διατηρήσουμε αλλά προσπαθούμε να την κάνουμε και ακόμα καλύτερη. Βέβαια, πάντα υπάρχει το καλύτερο και θα πρέπει να είμαστε επαγγελματίες 100%, ειδικότερα τις εποχές αυτές.

 

ΕΡ: Περισσότεροι θαμώνες είναι από το εξωτερικό ή από τον εγχώριο τουρισμό; 

ΑΠ: Εγχώριο τουρισμό δουλεύουμε πιο πολύ, αλλά φέτος είχαμε και πάρα πολλούς θαμώνες που ήρθαν από το εξωτερικό, Βουλγαρία, Αλβανία, Ιταλία, Σουηδία, Γερμανία.

 

ΕΡ: Πόσο σημαντική είναι η διαφήμιση και πιστεύετε ότι ο Δήμος χειρίζεται σωστά το συγκεκριμένο κομμάτι;

ΑΠ: Το σημαντικότερο είναι η διαφήμιση, αλλά πέρα από αυτό είναι και τα θέματα υποδομών. Θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με τις υποδομές μας γιατί και η προβολή καλή είναι, αλλά όταν δεν είσαι “έτοιμος” ούτε από ύδρευση και λοιπούς παράγοντες η δυσκολία είναι μεγαλύτερη.

Ο δήμος πρέπει να προσπαθήσει πιο πολύ σε σχέση με την στήριξη των ξενοδόχων και της προβολής μέσω της διαφήμισης.

 

ΕΡ: Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ξενοδόχων; 

ΑΠ: Ένα από τα προβλήματα είναι ο Φ.Π.Α. που είναι 23% ίσως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όχι μόνο για τους ξενοδόχους της Πρέβεζας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Ακόμη ένα τεράστιο πρόβλημα είναι και το ΤΕΒΕ. Δεν μπορεί μία εποχιακή επιχείρηση να πληρώνει όλο το χρόνο ΤΕΒΕ.

Επίσης, όταν μας “βγάζουν” προσωπικό, δεν μπορούν να μας “βγάζουν” από τον Οκτώβριο και μετά για να παίρνουμε υπαλλήλους. Κάτι γίνεται με κάποια πεντάμηνα, με αυτά προσπαθούμε να βοηθηθούμε. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε προσωπικό για τρεις και για τέσσερις μήνες, όχι να τους παίρνουμε για δύο χρόνια σύμφωνα με ορισμένα προγράμματα.

 

ΕΡ: Χρησιμοποιείτε τοπικά προϊόντα στα γεύματα του ξενοδοχείου και είναι μία πολιτική που ακολουθούν όλοι οι ξενοδόχοι της περιοχής; 

ΑΠ: Φυσικά τα προτιμούμε τα τοπικά προϊόντα. Στηρίζουμε την τοπική αγορά, τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες στην περιοχή μας, γιατί έχουμε και πάρα πολύ καλή ποιότητα πέρα από χαμηλές τιμές. Είναι μία πολιτική που την ακολουθούν όλοι οι ξενοδόχοι.

 

ΕΡ: Υπάρχουν σχέδια που θα βοηθήσουν στην μεγαλύτερη προσέλευση των τουριστών; 

ΑΠ: Σχέδια για την μεγαλύτερη προσέλευση του κόσμου είναι η προβολή. Αυτό που κάνει η Ένωση εδώ και τόσα χρόνια είναι να βρισκόμαστε σε επικοινωνία και σε επαφή με κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας και να δείχνουμε την περιοχή μας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πάντα υπάρχει και η δυνατότητα μέσω εκδηλώσεων, φεστιβάλ, καλοκαιρινών   δραστηριοτήτων, όπως beach βόλεϊ κλπ.. Πράγματα που μπορούν να προσελκύσουν τα βλέμματα του κόσμου στην περιοχή μας.

 

ΕΡ: Έχουν μειωθεί οι μέρες που θα διαθέσει ένας θαμώνας;

ΑΠ: Είναι λιγότερες οι μέρες που γίνονται οι κρατήσεις, ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα ξαναβρεί το βηματισμό του ο Ελληνικό λαός και θα προτιμηθούμε γιατί πραγματικά αξίζει η περιοχή μας να την επισκεφθεί ο κάθε Έλληνας.

 

ΕΡ: Έχουν κλείσει ξενοδοχειακές μονάδες τα τελευταία χρόνια της κρίσης; 

ΑΠ: Απ’ ότι γνωρίζω σε άλλες περιοχές έχουν κλείσει αρκετές αλλά στην περιοχή μας μπορεί να λειτουργούν με δυσκολίες μεν κάποιες επιχειρήσεις, αλλά εντελώς λουκέτο δεν έχουν βάλει.

Δεν ξέρουμε το τι μέλλει γενέσθαι και το τι σκοπεύουν.

 

ΕΡ: Πόσο σημαντικός θεωρείτε πως είναι ο κλάδος σας για την τοπική κοινωνία.

ΑΠ: Είμαστε ένας κλάδος ο οποίος στηρίζουμε όλους τους χώρους και όλα τα επαγγέλματα, γιατί θα πάρουμε και τη ντομάτα του από τον αγρότη και το ψάρι από τον ψαρά, θα δώσουμε και δουλειά στον οικοδόμο για να κάνει μία επέκταση ή μια καινούργια ξενοδοχειακή μονάδα, θα δουλέψει και η τοπική αγορά, το ταξί, είμαστε μία πολύ μεγάλη κινητήριος δύναμη την οποία δεν την έχει πάρει σοβαρά, όσο θα έπρεπε, το κράτος.

Απολύτως τίποτα δεν έχουν εξετάσει σοβαρά θα έπρεπε να ασχοληθούν πιο πολύ με τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, γιατί έχουμε μία ιστορία και τα μνημεία μας είναι σε άθλια κατάσταση, όπως η παράκτια ζώνη η οποία θα έπρεπε να είναι πιο προσεγμένη γιατί είναι παρατημένη στο έλεος του Θεού. Ότι υπάρχει από τη φύση αυτό εκμεταλλευόμαστε και ευτυχώς μας χάρισε ο Θεός τον τόπο αυτό και ζούμε από αυτόν.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)