Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αμμοτόπου-Αμπελίων κ. Ηλία Χριστογιάννη

 

 

Συνέντευξη στη Ντόρα Βλάρα

 

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Ηλίας Χριστογιάννης, εξελέγη πριν ένα χρόνο περίπου και κάθε μέρα προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για τον τόπο του. Με πολλή αγάπη και συνέπεια στέκετε δίπλα στους κατοίκους του Αμμοτόπου και των Αμπελίων, ακούει τα προβλήματα τους, τα παράπονα τους και στόχος του είναι να μην απογοητεύσει κανέναν, βρίσκοντας λύσεις, για την διευκόλυνση όλων. Μας μίλησε για τα έργα που θα γίνουν στα χωριά, καθώς και για όσα θα έπρεπε να έχουν μπει σε προτεραιότητα. Αναφέρθηκε στα βασικότερα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους, καθώς και το πώς είναι η συνεργασία του με το Δήμο Αρταίων και τους Δημοτικούς Συμβούλους.

 

 

 

 

ΕΡ: Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την κοινότητα;

 

ΑΠ: Ασχολούμουν με τα αγροτικά, σαν πρόεδρος συνεταιρισμού χρόνια και σαν γνώστης των περισσοτέρων προβλημάτων της περιοχής αποφάσισα να ασχοληθώ με την κοινότητα, να βοηθήσω τους κατοίκους και να προσπαθήσω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για τον τόπο μου.

 

ΕΡ: Είναι δύσκολο να τελείται χρέη προέδρου σε δύο χωριά;

 

ΑΠ: Σίγουρα υπάρχουν κάποιες μικρές δυσκολίες, που η κοινότητα είναι κοινή για τον Αμμότοπο και τα Αμπέλια, αφενός γιατί έχουμε μία σημαντική χιλιομετρική απόσταση, αφετέρου γιατί έχουμε ξεχωριστά σχολεία, υδραγωγεία κλπ. Δεν είναι τόσο απλό. Βέβαια ας μη θεωρηθεί πως λόγω της απόστασης δεν δίνετε η ανάλογη σημασία στα Αμπέλια. Υπάρχει συχνή επαφή με τους κατοίκους, του χωριού όσο και με του Αμμοτόπου. Και μάλιστα επειδή τυχαίνει να έχω και σπίτι στα Αμπέλια πηγαίνω ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μιλάω με τους κατοίκους και ακούω τα προβλήματά τους, προσπαθώντας να βρούμε κάποια λύση. Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό, το ότι υπάρχει και ο Τοπικός Σύμβουλος κ. Νικορέλος, ο οποίος, αν υπάρξει κάποιο θέμα θα επικοινωνήσει μαζί μου. Είναι καλό που υπάρχει μεγάλη συνεργασία.

 

ΕΡ: Ποια είναι τα έργα που θα υλοποιηθούν άμεσα ή έμμεσα;

 

ΑΠ: Έχουμε προτείνει να φτιαχτεί ο δρόμος Αμπέλια-Αμμότοπος αλλά και εσωτερικοί δρόμοι και στα δύο χωριά που τώρα είναι χωματόδρομοι. Σιγά-σιγά πιστεύω πως θα υλοποιηθούν και μέχρι το τέλος της θητείας τα περισσότερα θα γίνουν. Επίσης ο κεντρικός δρόμος για το νεκροταφείο στα Αμπέλια, με σκοπό να εξυπηρετούνται καλύτερα οι κάτοικοι. Πιστεύω θα ξεκινήσει σύντομα, όπως και ο δρόμος στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στο κομμάτι της καθόδου. Ακόμη έχουν γίνει μελέτες για την πεζοδρόμηση στον κεντρικό δρόμο στα Αμπέλια, από το ίδρυμα μέχρι το τέλος του χωριού και μάλιστα είναι ένα άμεσο σχέδιο. Στον Αμμότοπο, δεν έχει αποφασισθεί πεζοδρόμηση, γιατί οι δρόμοι είναι στενοί και δεν είναι  εφικτό το συγκεκριμένο έργο.

 

ΕΡ: Τι θα γίνει όμως με τις κατεστραμμένες πλατείες και παιδικές χαρές που δείχνουν έντονα τα σημάδια της παραμέλησης και της αδιαφορίας;

 

Με τις πλατείες υπήρχε ένα πρόβλημα όσον αφορά το χαρακτηρισμό, στα χαρτιά δεν φαινόταν σαν πλατείες. Αλλά θα ξεκινήσουν και οι πλατείες και οι παιδικές χαρές και θα γίνουν.

 

ΕΡ: Ποια είναι τα μέχρι στιγμής “άλυτα” προβλήματα;

 

ΑΠ: Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το νερό. Πρέπει να γίνει μια καινούργια γεώτρηση. Είπαν ότι θα κάνουν κάποιες ενέργειες να μας φτιάξουν την γεώτρηση αλλά σταμάτησαν τα έργα και δεν είδαμε αποτελέσματα. Με τη συγκεκριμένη γεώτρηση, η οποία δουλεύει 30 χρόνια, βοηθάμε και τα Αμπέλια και τον Αμμότοπο. Και βέβαια μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας υπάρχουν φθορές και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάθει κάποια βλάβη και να μείνουμε χωρίς νερό. Ένα έργο που θα διευκόλυνε πολύ τους κατοίκους είναι και το κομμάτι της Ιωνίας που θα περνάει παράλληλα απ το χωριό, όπως και ο κόμβος, που ήταν να γίνει, όμως λόγω της οικονομικής κρίσης σταμάτησαν όλα. Ακόμη ένα έργο που θα πρέπει να γίνει, και αφορά περισσότερο τους νεότερους του χωριού είναι η αναβάθμιση των γραμμών του Ίντερνετ στο χωριό μας. Η τεχνολογία είναι πια απαραίτητη και οι νέοι του χωριού αναγκάζονται να κατεβαίνουν στη Φιλιππιάδα για να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο. Αλλά και με τις τηλεφωνικές γραμμές υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Έως και ένα μήνα υπήρχε βλάβη στο δίκτυο, με αποτέλεσμα άνθρωποι ηλικιωμένοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με κάποιον, σε μία ώρα ανάγκης. Αυτό που έκαναν τότε ήταν να μη μας αφαιρέσουν από το λογαριασμό το πάγιο. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το πάγιο αλλά το να μπορούμε να επικοινωνούμε. Πιστεύω να λυθεί το πρόβλημα. Επίσης άλλο ένα θέμα είναι ο αγροτικός γιατρός έχει γίνει μια ενέργεια να είναι η έδρα του Αγροτικού γιατρού στον Αμμότοπο για να εξυπηρετεί και τα υπόλοιπα χωριά, όπως Καμπή Αμπέλια κλπ.

 

 

ΕΡ: Πολλοί γονείς θεωρούν ελλειπή τη λειτουργία των σχολείων του Αμμοτόπου και των Αμπελίων και έχουν επιλέξει άλλα σχολεία όπως αυτό της Καμπής για τη μόρφωση των παιδιών τους; Ποια είναι η άποψή σας;

 

ΑΠ: Στον Αμμότοπο όπως και στα Αμπέλια τα σχολεία είναι διθέσια. Σε μία τάξη, μπορεί να είναι μόνο ένα παιδί, δεν υπάρχει υγιείς ανταγωνισμός μεταξύ των παιδιών, είναι σαν να παλεύεις μόνος σου, πιστεύω πως περισσότερο γι αυτό το επιλέγουν. Μετά είναι και το γεγονός πως είναι ολοήμερα τα σχολεία στην Καμπή κάτι που διευκολύνει τους γονείς. Στα Αμπέλια δεν υπήρχε και στον Αμμότοπο λειτούργησε αλλά χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν και τα παιδιά. Υπάρχει υποδομή αλλά μπορεί να μην υφίσταται καν σε λίγα χρόνια λόγω της έλλειψης παιδιών. Περισσότεροι δάσκαλοι δεν μπορούν να έρθουν, όταν συνολικά υπάρχουν μόνο 20 παιδιά. Δεν φταίνε οι δάσκαλοι, δεν είναι ότι επειδή είναι διθέσιο, δεν μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα. Στο πανεπιστήμιο έχουν περάσει και από τον Αμμότοπο και από τα Αμπέλια πολλοί άνθρωποι κι ας ήταν διθέσιο. Οι γονείς πιστεύουν ότι δεν προσφέρει. Και η απόδειξη ήταν και το νηπιαγωγείο στα Αμπέλια το οποίο έκλεισε. Δεν έφεραν όμως τους μαθητές στον Αμμότοπο, αλλά στην Καμπή και στο Χανόπουλο, ενώ μπορούσαν να το φέρουν εδώ καθώς και οι κάτοικοι γνωρίζονται ο ένας με τον άλλον και τα παιδιά μεταξύ τους (των δύο χωριών) θα είχαν παραπάνω επαφή.

 

ΕΡ: Υπήρχαν .διαμαρτυρίες των κατοίκων και από τα δύο χωριά για αδέσποτες αγελάδες, που κατέστρεφαν κήπους και χωράφια στο πέρασμά τους. Αναμιχθήκατε καθόλου σε αυτό το πρόβλημα και με ποιο τρόπο;

 

ΑΠ: Εμείς πήγαμε με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Βαγγέλη Σκανδάλη στον Εισαγγελέα, κάλεσε τους αγελαδοτρόφους και τους έκανε σύσταση, αλλά δεν έγινε κάτι. Πήγαμε και στο Υγειονομικό και γενικά σε όποια υπηρεσία μπορούσαμε, για να λυθεί το πρόβλημα. Αλλά όπως φαίνεται χρονίζει… Αν δεν ληφθεί κάποια απόφαση δεν θα υπάρξει λύση. Επιπλέον εκτός από τις καταστροφές που προκαλούν, οι αγελάδες βόσκουν σε περιοχές που οι κάτοικοι πληρώνουν φόρους βοσκής, για να βόσκουν τα δικά τους ζώα. Έπρεπε ο Δήμος να βάλει σε όσους ευθύνονται, μεγάλο πρόστιμο, μέχρι να συμμορφωθούν. Εγώ ενημέρωνα και τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο σχετικά με το θέμα, έγιναν ενέργειες και για ασφαλιστικά μέτρα και τώρα περιμένουμε… αφού αναβάλλονται οι δίκες με τις απεργίες κ.λπ. Δυστυχώς μπορεί αυτή η διαδικασία να διαρκέσει πολύ καιρό.

 

ΕΡ: Θεωρείται πως με τον “Καλλικράτη” τα χωριά μας έχουν παραμεληθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που ανήκαν στο Δήμο Ξηροβουνίου;

 

ΑΠ: Έχουν παραμεληθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γιατί οι πιστώσεις που είχαμε ως πρώην Δήμος Ξηροβουνίου, δεν υπάρχουν τώρα. Η ΣΑΤΑ που έπαιρναν τα χρήματα έχει μειωθεί στο 60% με 70 %.  Μπορούσαμε κάτι περισσότερο να κάνουμε απ’ αυτό που κάνουμε σήμερα. Έχουμε 15 μήνες που είμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση και κάνουμε ενέργειες για να έχουμε κάποια παραπάνω έσοδα για τα χωριά μας.

 

ΕΡ: Τα χρήματα που δίνονται δεν επαρκούν;.

 

ΑΠ: Δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο να καλυφθούν οι ανάγκες. Λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό από προηγούμενες χρονιές. Ελπίζουμε να αποταμιεύσουμε από τους φόρους στα αρδευτικά και να υπάρξουν περισσότερα έσοδα.

 

ΕΡ: Πιστεύετε ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στον πρόεδρο και στα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων;

 

ΑΠ: Και βέβαια θα πρέπει να δοθούν μεγαλύτερες αρμοδιότητες. Πιστεύω πως θα έπρεπε να πηγαίνει και αναλογικά με την έκταση και τους κατοίκους του κάθε χωριού. Εκεί δηλαδή που υπάρχουν μεγάλα προβλήματα.

 

ΕΡ: Είναι σε καλό κλίμα οι σχέσεις σας του Τοπικού συμβουλίου με το Δημοτικό συμβούλιο;

 

ΑΠ: Είναι πολύ καλές , υπάρχει συνεργασία και ακούνε τα αιτήματα και τις προτάσεις μας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώνουν τον πρόεδρο της κοινότητας και ο πρόεδρος μαζί με το τοπικό συμβούλιο, αφού συνεννοηθούν ενημερώνουν τους δημοτικούς συμβούλους. Όσο μπορούν βοηθάνε. Περισσότερες φορές είναι θετικές οι απαντήσεις.

 

 

ΕΡ: Ένα πρόβλημα είναι η δύσκολη μετακίνηση των κατοίκων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής, λόγω των ανύπαρκτων μεταφορικών μέσων. Θα μπορούσε να δοθεί κάποια λύση σε αυτό;

 

ΑΠ: Είναι και αυτό από τα σημαντικότερα  προβλήματα και κυρίως για όσους έχουν παιδιά και πηγαίνουν σε φροντιστήρια και πηγαίνουν δυο και τρεις φορές την ημέρα στη Φιλιππιάδα. Το ΚΤΕΛ δεν μας εξυπηρετεί, ενώ αν υπήρχε το αστικό το οποίο θα πέρναγε από Αμπέλια-Αμμότοπο-Χανόπουλο μέχρι για παράδειγμα τις 8 το απόγευμα νομίζω και τα αστικά θα είχαν όφελος και οι κάτοικοι θα μπορούσαν διευκολυνθούν. Θα είχε μεγάλη ανταπόκριση, κακώς που δεν έχει γίνει. Παλιά υπήρχαν κάποια δρομολόγια. Δεν γίνεται να πηγαίνεις από τις 7 το πρωί κάπου και να μπορείς να γυρίσεις μόνον στις δυο το μεσημέρι. Δεν το έχουμε προωθήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και από προηγούμενα συμβούλια δεν βρήκαν ανταπόκριση, ίσως υπάρχουν άλλα συμφέροντα.

 

ΕΡ: Έχετε κάνει λάθος χειρισμούς στη μέχρι τώρα πορεία σας ως πρόεδρος;

 

ΑΠ: Κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν φταίει σε τίποτα, αλλά ότι είναι το κρίνουν οι άλλοι, πιστεύω πως όποιος έρχεται και μου κάνει ένα παράπονο, πάντα το προωθώ αλλά μπορεί να κάνουμε και λάθη, αλλά τα κρίνουν οι άλλοι. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως επειδή είμαι δημόσιος υπάλληλος στα Γιάννενα, ως τοπικός πρόεδρος δικαιούμαι να πάρω απόσπαση αλλά δεν έχει διευθετηθεί ακόμη το θέμα. Ως πρόεδρος πρέπει να υπηρετείς εντός ορίων του Δήμου σου και να είσαι κοντά περισσότερο χρόνο με τους κατοίκους, μόλις γίνει η απόσπαση πιστεύω θα προσφέρω ακόμη καλύτερα.

 

ΕΡ: Ο Αντιδήμαρχος κ. Βλάρας, ασχολείται κυρίως με τα χωριά του πρώην Δήμου Ξηροβουνίου, πιστεύεται αν δεν ήταν αυτός, ο οποίος έχει μία ιδιαίτερη αγάπη για τα χωριά μας, λόγω και της καταγωγής του θα είχαμε βρεθεί στο περιθώριο από το Δήμο της Άρτας;

 

ΑΠ: Ο κ. Βλάρας εξελέγη σαν δημοτικός σύμβουλος από την ενότητα Ξηροβουνίου, είναι πολύ συνεργάσιμος και ότι μπορεί να προωθήσει για τα χωριά μας το κάνει και βοηθάει πολύ.  Βέβαια και πρώην αρμόδιος ήταν συνεργάσιμος, ότι προβλήματα είχαμε τα συζητούσαμε, αλλά σίγουρα είναι καλύτερα να είναι από τον τόπο σου, γιατί έχεις μία παραπάνω επαφή και εκείνος μία καλύτερη εικόνα για τα προβλήματα του κάθε χωριού. Ο Γρηγόρης είναι και πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο και έχουμε συχνή επαφή για τα θέματα που έχουμε. Και ότι του αναφέρουμε πάντα το έχει φέρει σε πέρας.

 

ΕΡ: Κάθε χρόνο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γίνονται εκδηλώσεις. Τι έχει αποφασιστεί για φέτος, η κοινότητα έχει ρόλο σε αυτό;

 

ΑΠ: Εκδηλώσεις θα γίνουν. Με τους συλλόγους περισσότερο. Περισσότερο, βέβαια, ασχολείται ο Δήμος, η τοπική κοινότητα δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες, ούτε οικονομικά μπορούμε να ενισχύσουμε. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραχωρήσουμε κάποιο χώρο για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

 

ΕΡ: Θα θέλατε να παραμείνετε πρόεδρος και μετά τις επόμενες εκλογές;

 

ΑΠ: Θα ήθελα να ασχοληθώ. Αλλά να δούμε και τι γνώμη έχουν οι κάτοικοι, γιατί πρέπει να έχεις και τη συμπαράσταση του κόσμου. Αν δεν μείνει δυσαρεστημένος και μου πουν συνέχισε το έργο σου και στο καθήκον σου ως πρόεδρος μπορεί να ασχοληθώ και πάλι.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)