Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

«…Ο Αχιλλέας επέλεξε να τρέχει γρήγορα, να τρέχει τόσο γρήγορα που ξεπερνά συχνά και τον ίδιο τον θάνατο, τον διασχίζει σαν βέλος, για να τερματίζει με ακόμη περισσότερα χρυσά μετάλλια. Εμείς πεθαίνουμε επειδή δεν θέλουμε να πεθάνουμε, εκείνος ζει επειδή τρέχει προς τον θάνατο. Ενώ εμάς μας πλησιάζει ο θάνατος, ο Αχιλλέας τον πλησιάζει με δυνατές κραυγές…»

Ο Αχιλλέας δεν είναι μόνον ο γιος της Νηρηίδας Θέτιδας και του Πηλέα, ούτε μόνον του Ομήρου, αλλά είναι επίσης και του Στάτιου, του Οβίδιου, του Οράτιου, του Ευριπίδη και του Ρακίνα, του Γκαίτε και του Μπάυρον, του Ροτρού και του Μπενσεράντ, του Γκλουκ, του Μεταστάζιο, του Λυλί, του Δάντη και του Βοκκάκιου, του Ρονσάρ, του Σαίξπηρ, του Ρούμπενς, του Ενγκρ, του Φούσλι, του Λα Φονταίν, του Μπαρμπέ, του Κλάιστ, του Αριστοτέλη, του Γκραθιάν, του Αλαίν, της Σιμόν Βέιλ….

Ο Βινσέντ Ντελεκρού δεν επιθυμεί να προσθέσει το όνομά του σε έναν μακρύ κατάλογο καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τον Αχιλλέα. Αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να ανιχνεύσει τα πολλά πρόσωπα που αποδόθηκαν στον ήρωα του Ομήρου κατά τη διάρκεια των είκοσι οκτώ αιώνων της ύπαρξής του.

Στο φιλοσοφικό δοκίμιο «Ο Ήρωάς μου ο Αχιλλέας» του Βίνσεντ Ντελεκρού, ο Αχιλλέας είναι το alter ego του συγγραφέα, είναι ο ήρωας της παιδικής μας ηλικίας, ένας ήρωας που δοξάστηκε από την τέχνη όλων των εποχών και αγαπήθηκε για τη γνησιότητα και την απόφασή του να μην αφήσει το πεπρωμένο να αλλάξει τις επιλογές του. Ο ορισμός της γενναιότητας δόθηκε στη σκηνή που τον τοποθέτησε ο Όμηρος και στην οποία κλείστηκε χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες, χωρίς να λυγίσει στα παρακάλια –κι ακριβώς εκεί έγκειται η αξία του. Ο ήρωας αυτός, καθώς περνά μέσα από τους αιώνες αλώβητος και μόνος, συμβολίζει την επιθυμία του ανθρώπου να επιλέξει το τραχύ μονοπάτι και προβάλλει την τραγικότητα όσων τελικά πορεύονται στη ζωή χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στον κώδικα αξιών τους. Ο Αχιλλέας, υποστηρίζει ο συγγραφέας, δεν μας κερδίζει επειδή ο κώδικας των αξιών του είναι τέλειος, μας κερδίζει επειδή παραμένει πιστός σε αυτές τις αξίες, επειδή σέβεται τις επιλογές του, επειδή δείχνει αξιοθαύμαστη συνέπεια προς αυτές μέχρι τέλος κι επειδή τελικά πληρώνει συνειδητά το κόστος τους.

Όλοι τελικά λυγίζουμε κάτω από το βάρος του Αχιλλέα, τον έχουμε για πρότυπο και για κριτή, για μέτρο σύγκρισης και σημείο αναφοράς. Διαβάζοντας, ο αναγνώστης θα εισδύσει στα μύχια του εαυτού του, θα αναρωτηθεί, θα προβληματιστεί, θα αναθεωρήσει κάποια από τα δεδομένα του και τελικά θα καθαρθεί, γιατί ο Αχιλλέας είναι ήρωας του φωτός. Θα ανακαλύψει επίσης διαφορετικές συγκινήσεις, καθώς πρόκειται για ένα βιβλίο βαθιά προσωπικό. Ο Ντελεκρού κάνει μια εκ βαθέων εξομολόγηση, την οποία μόνο ένας ήρωας με το διαμέτρημα του Αχιλλέα μπορεί να αναδείξει.

Οι πολλές πτυχές του καθενός από εμάς, οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες των άλλων που συχνά στενεύουν το περιθώριο των επιλογών μας και θέτουν υπό διαπραγμάτευση την ελευθερία μας, το αδυσώπητο του χρόνου, ο φόβος των γηρατειών και η αγωνία του θανάτου-ο Αχιλλέας τα ενσαρκώνει όλα!

Και καθώς ο Αχιλλέας γίνεται όλα όσα θαυμάζουμε κι όλα όσα φοβόμαστε, στέκεται απέναντί μας σιωπηλός. Η μορφή του όμως είναι ένας καθρέφτης του εαυτού μας –το είδωλό του είμαστε εμείς!!

 

«..Από όλους όμως τους θανάτους του Αχιλλέα, αναμφισβήτητα ο χειρότερος υπήρξε εκείνος που του επεφύλαξε η φιλοσοφία, η οποία τον απολίθωσε ζωντανό, ψαλιδίζοντας το τρέξιμό του σε σύντομες στατικές στιγμές: ο μεγάλος φονιάς του Αχιλλέα είναι ο Ζήνωνας ο Ελεάτης. Είναι αυτός που θα τον βασανίζει μέχρι την συντέλεια του χρόνου. Έβαλε  τον Αχιλλέα, που όταν ήταν παιδί έπαιρνε στο κατόπι την ελαφίνα και την έκανε να λαχανιάζει, σε ένα γελοίο ανταγωνισμό: η χελώνα έγινε ο χειρότερος εχθρός του, το μόνο πλάσμα που ήταν καταδικασμένος να μην φτάσει ποτέ….»

«Ό Ήρωάς μου ο Αχιλλέας» είναι το καλύτερο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2013.Διαβάστε το.

Ο Βινσέντ Ντελεκρού γεννήθηκε το 1969.Ζει στο Παρίσι και διδάσκει φιλοσοφία. Άλλα έργα του είναι: «Έξω από την πόρτα», «Το παπούτσι στον αέρα» κ.α.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)