Συνέντευξη: Ντόρα Βλάρα

Συνέντευξη με τον Ηπειρώτη τραγουδιστή Δημήτρη Αχνούλα 

Ο Δημήτρης Αχνούλας είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους τραγουδιστές παραδοσιακών τραγουδιών της Ηπείρου. Η αφοσίωσή του στην παράδοση και η κλίση του προς τη μουσική, τον οδήγησαν στο δρόμο του τραγουδιού και σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο καταξιωμένους τραγουδιστές της γενιάς του.

Το όνομά του είναι πλέον συνδυασμένο με τα παραδοσιακά ηπειρώτικα τραγούδια και δίνει το παρών σχεδόν σε κάθε εκδήλωση και πανήγυρη του τόπου. Με την ξεχωριστή φωνή του δίνει το δικό του στίγμα με τα ηπειρώτικα παραδοσιακά τραγούδια να αποτελούν το βασικό στοιχείο της παρουσίας του.

Ο Δημήτρης Αχνούλας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην «Φ» δίνοντας έμφαση στην παράδοση, στην αγάπη των νέων για τα παραδοσιακά ακούσματα αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τις εκδηλώσεις και την προσέλευση του κόσμου μετά την κρίση.

 

ΕΡ: Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας με το τραγούδι; Πείτε μας για τα πρώτα σας βήματα.

 

ΑΠ: H ενασχόληση μου με το τραγούδι ξεκίνησε δειλά-δειλά σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών. Τότε με άκουσε ο μπάρμπα Λουκάς ο Τζιόκας από την Άρτα που έπαιζε κλαρίνο και με πήρε μαζί του για αρκετά χρόνια. Έτσι ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα. Θέλω μέσα από αυτή την στήλη να τον ευχαριστήσω δημόσια και να είναι πάντα καλά. Δεν τον ξεχνάω.

 

ΕΡ: Είχατε σκεφτεί ποτέ πριν ότι θα μπορούσατε να ακολουθήσετε επαγγελματικά το τραγούδι;

 

ΑΠ: Το όνειρο μου ήταν από μικρός να γίνω τραγουδιστής. Είχα μέσα μου το μεράκι για το δημοτικό τραγούδι. Όσο κι αν ήταν δύσκολο εκείνα τα χρόνια πίστευα ότι κάποια στιγμή θα το έκανα επάγγελμα. Βέβαια τότε δεν είχα πολλές επιλογές για να μαθαίνω τραγούδια, όπως τώρα. Μόνο ραδιόφωνο άκουγα και με αυτό τον τρόπο μάθαινα τους στίχους.

 

ΕΡ: Δεν σας φόβισε η αβεβαιότητα του συγκεκριμένου επαγγέλματος;

 

ΑΠ: Πιστεύω ότι η αβεβαιότητα υπήρχε και υπάρχει σε όλα τα επαγγέλματα, αλλά όσο κι αν φανεί εγωιστικό, εμένα δεν με φόβισε, γιατί είχα πολύ αγάπη και πολλά όνειρα για αυτό το επάγγελμα και δόξα τον Θεό τα κατάφερα.

 

ΕΡ: Ήταν δύσκολο να έρθει η αναγνώριση και σκεφτήκατε ποτέ να ασχοληθείτε με κάποιον άλλο τομέα;

 

ΑΠ: Δεν σκέφτηκα σε καμία περίπτωση να αφήσω αυτό που ήθελα τόσο πολύ να κάνω στη ζωή μου. Σίγουρα υπήρξαν δυσκολίες αλλά είχα αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρω.

 

ΕΡ: Δισκογραφικά πως έχετε κινηθεί όλα αυτά τα χρόνια; Έχετε σχέδια για νέο δίσκο στο μέλλον;

 

ΑΠ:  Έχω κάνει πολλές δισκογραφικές δουλειές με αξιόλογους καλλιτέχνες όπως, ο  Μακης Μποροδήμος, ο Σταύρος Καψάλης, ο Δόκιμος, ο Κώστας Ζέρβας, ο Βασίλης και ο Μπάμπης Φωτίου, ο Μάκης Τσίκος, ο Πάνος Κοτρώτσος, Νεκτάριος Κοκκώνης.

Φέτος τον χειμώνα ετοιμάζω μια καινούργια δουλειά σε στίχους του Νίκου Παππά και μουσική του Μάκη Μποροδήμου με ηπειρώτικα και άλλα τραγούδια.

 

ΕΡ: Η παραδοσιακή μουσική περνάει σαν άκουσμα στην νεολαία; Εσείς στις εκδηλώσεις που τραγουδάτε βλέπετε νέο κόσμο ή αυτοί που θα την προτιμήσουν είναι μεγαλύτερης ηλικίας;

 

ΑΠ: H παραδοσιακή μουσική έχει περάσει σε κάποιο βαθμό στην νεολαία. Σε αυτό το σημείο θα ‘λεγα ότι οι μουσικοί είμαστε υπεύθυνοι για το τι είδος μουσική θα παίξουμε.

O κάθε νέος ή νέα ξέρει τους καλλιτέχνες που λένε τα παραδοσιακά και ποιοι όχι και ανάλογα επιλέγουν τι είδος μουσική θέλουν να ακούσουν.

Όπως μπορείτε να δείτε το έχουμε κάπως παραμελημένο το παραδοσιακό τραγούδι γιατί ο κάθε καλλιτέχνης για εμπορικούς λόγους όλη την νύχτα και σε κάθε εκδήλωση λέει τα δικά του τραγούδια. Δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα. Θα τα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή.

Στις εκδηλώσεις που έχω παρευρεθεί, οι νέοι έρχονται και ακούνε τα παραδοσιακά μας τραγούδια και θα έλεγα ότι αυτό το επιζητάνε ακούγοντας καλή μουσική.

Σαφώς έρχονται και οι μεγαλύτερες ηλικίες περισσότερο γιατί αυτοί ζήσανε με την παράδοση και τα τραγούδια της.

 

ΕΡ:  Γιατί πιστεύετε πως οι νέοι δεν έχουν την ίδια αγάπη προς την παράδοση ή και κάποιοι εξ’ αυτών θα λέγαμε πως την σνομπάρουν;

 

ΑΠ: Εγώ πιστεύω ότι οι νέοι έχουν αγάπη για την παράδοση, αρκεί αυτή την αγάπη να τους την μεταδώσουμε σωστά και να κάνουμε τους νέους να έρθουν πιο κοντά.

Αυτοί που σνομπάρουν την παράδοση ας ασχοληθούν με κάτι άλλο που τους ευχαριστεί.

 

ΕΡ: Θεωρείτε πως η προβολή που γίνεται στο παραδοσιακό τραγούδι είναι αρκετή, τι παραπάνω θα μπορούσε να γίνει;

 

ΑΠ: H προβολή της παράδοσης θα έλεγα ότι μόνο από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προβάλλετε και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Δυστυχώς τα κανάλια της Αθήνας και γενικά τα μεγάλα κανάλια δεν ασχολούνται με αυτό το είδος. Οι σύλλογοι προσπαθούν μέσα από τις εκδηλώσεις να προβάλλουν την παραδοσιακή μουσική αλλά είναι πολλά τα έξοδα τους στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

 

ΕΡ: Υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν τώρα στο επάγγελμα ή δεν το επιλέγουν; Αν δεν υπάρξει διαδοχή δεν θα επέλθει και η απαξίωση;

 

ΑΠ: Υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι που ασχολούνται με την παράδοση γιατί έτσι πρέπει να γίνει για να την κρατήσουμε ψηλά όσο γίνεται. Είναι κι άλλοι νέοι που εγκαταλείπουν την παράδοση και ασχολούνται με τα «σκυλοτράγουδα» και αυτό τους αρέσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να μείνουν.

 

ΕΡ: Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια πως βλέπετε τις εκδηλώσεις; Ο κόσμος έχει μειωθεί και αν ναι σε τι βαθμό;

 

ΑΠ: Υπάρχουν πολλά είδη εκδηλώσεων. Τα παραδοσιακά πανηγύρια που γίνονται μια φορά το χρόνο σε κάθε χωριό και πάντα είναι γεμάτα από κόσμο. Όπως και οι εκδηλώσεις συλλόγων που πέρα από τα χορευτικά σύνολα ακούς και παραδοσιακά τραγούδια και βγαίνει όλος ο κόσμος να γλεντήσει.

Υπάρχουν και τα πανηγύρια (τα νυφοπάζαρα )που γίνονται κάθε μέρα σε παράγκες σε λυόμενα καταλύματα που ακούς «γυφτοτράγουδα» πετώντας λουλούδια και σαμπάνιες στον εκάστοτε καλλιτέχνη. Αν αυτό λέγεται παράδοση τι να πω; Ο κόσμος έχει συμμετοχή και παρ’ όλου την κρίση βγαίνει στις εκδηλώσεις και στα πανηγύρια.

Θα ‘λεγα ότι φέτος είχε μεγάλη συμμετοχή ο κόσμος.

 

ΕΡ: Εκτός από τον κόσμο έχουν μειωθεί και οι εκδηλώσεις που γινόντουσαν κάθε χρόνο, κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες;

 

ΑΠ: Οι εκδηλώσεις όπως είπα και παραπάνω σε αρκετούς συλλόγους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά έχουν επηρεαστεί και έχουν μειωθεί. Ο κόσμος όμως είδα πως δεν πτοήθηκε από την κρίση, το ρίχνει έξω.

 

ΕΡ: Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θα ήθελε να μπει στο χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού;

 

ΑΠ: Η συμβουλή που δίνω σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με την παράδοση είναι πως αν δεν αγαπάει την παράδοση να μην το κάνει. Να μελετήσει τα τραγούδια που θέλει η παράδοση και να έχει γερό στομάχι.

 

Τέλος ο κ. Αχνούλας συμπλήρωσε

Θέλω να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο για την αγάπη και την στήριξη που είχα όλα αυτά τα χρόνια σε αυτόν που λέγεται παράδοση και έτσι θα συνεχίσω όσο μπορώ….

σας ευχαριστώ.

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)