ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων οι εργαζόμενοι στη περιφέρειά μας όπως και στην υπόλοιπη χώρα βιώνουν μια αδυσώπητη και δύσκολη καθημερινότητα. Είναι γεγονός, για μια σειρά λόγων, πως η κρίση βιώνεται με μικρότερη ένταση στην επαρχία από ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα-Θεσσαλονίκη).

Εδώ στο τόπο μας όμως, στην Ήπειρο, υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό εργαλείο που χωρίς αυτό η καθημερινότητα θα ήταν δυσμενέστερη για όλο το πληθυσμό της περιοχής, ίσως η πιο πετυχημένη συνεταιριστική επιχείρηση στη περιφέρεια και σίγουρα η πιο συμμετοχική, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Το τελευταίο χρόνο είδαμε τις μεγαλύτερες ανατροπές στο τραπεζικό χώρο εδώ και δεκαετίες. Ξαφνικά οι εργαζόμενοι στη χώρα γίνανε «μεγαλομέτοχοι» των συστημικών τραπεζών, ανακεφαλαιοποιώντας οργανισμούς μέσω του ΤΧΣ με χρήματα του ελληνικού λαού. Το μεγάλο τραπεζικό κεφάλαιο λοιπόν λύνει και δένει, ανακεφαλαιοποιείται και δεν δίνει ρευστότητα στην αγορά, κλείνει καταστήματα αφήνοντας ολόκληρες περιοχές χωρίς πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και βγάζει συναδέλφους σε «εθελούσιες». Και όμως υπάρχουν περιοχές στη χώρα όπου η ρευστότητα στη τοπική οικονομία συνεχίζει να παρέχεται και δεν είναι άγνωστη λέξη. Η αντικυκλική πιστωτική πολιτική των συνεταιριστικών πιστωτικών ιδρυμάτων βρίσκει έδαφος και στην Ήπειρο. Σε περιόδους κρίσης άνοιξε καταστήματα, προσέλαβε προσωπικό και σχεδόν εβδομήντα οικογένειες εργαζομένων είμαστε σε θέση να εξυπηρετούμε 15.000 και πλέον συνεταίρους-πελάτες στα καταστήματα της τράπεζας. Οι συνέταιροι της τράπεζας γνωρίζουν από πρώτο χέρι το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη της τράπεζας στη τοπική αγορά. Τη σημαντικότητα αυτή πρέπει να αναγνωρίσει ο κάθε Ηπειρώτης, που πιθανόν το παιδί του εργάζεται σε μια επιχείρηση που έχει στηρίξει η τράπεζα, ή θα εργαστεί σε μια επιχείρηση που θα μπορέσει να πραγματοποιήσει την επένδυσή της μέσα από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

Σαν εργαζόμενοι θεωρούμε αυτονόητο πως πρέπει να στηρίζουμε συνεταιριστικές και συνεργατικές δομές είτε αυτές είναι αγροτικοί, καταναλωτικοί είτε πιστωτικοί συνεταιρισμοί. Οι εργαζόμενοι στη Τράπεζα Ηπείρου είμαστε όλοι και συνέταιροι στον οργανισμό. Επιβεβλημένο βέβαια είναι αυτή η στήριξη να μην είναι λευκή επιταγή. Έχουμε λόγο και άποψη στην επιχείρηση, συμμετέχουμε με εκπρόσωπό μας στο Δ.Σ. της Τράπεζας και καθημερινά παλεύουμε για εντονότερη στροφή του οργανισμού προς συνεταιριστικές λογικές, με μείωση της αιχμής χρηματοδότησης και μεγαλύτερο «άνοιγμα» στις μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Λίγα λεφτά σε πολλούς. Στους πολλούς ηπειρώτες αυτοαπασχολούμενους και μικροεπιχειρηματίες, στους νέους επιστήμονες που θέλουν να μείνουν στο τόπο τους, στον κτηνοτρόφο και στον αγρότη, στο μέσο νοικοκυριό. Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τέτοια εργαλεία όπως η Τράπεζα Ηπείρου σε μια περίοδο που συνεταιριστικά και συνεργατικά εγχειρήματα ξεπηδούν από παντού αλλά και σε μια περίοδο που ο σχεδιασμός και η άσκηση περιφερειακής πολιτικής, ουσιαστικής και παραγωγικής, είναι αναγκαίος όσο ποτέ. Μία συνεταιριστική μερίδα αρκεί για το επόμενο βήμα στο οποίο θέλουμε τον κάθε έναν και την κάθε μία συνεταίρο ενεργούς και δίπλα στο συνεταιρισμό. Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες μας συμμετέχουμε στην αύξηση από τη πρώτη μέρα, ο κάθε ένας και η κάθε μία σύμφωνα με τις δυνατότητες τους. Καλούμε και όλους τους Ηπειρώτες να πράξουν το ίδιο! Να διατηρήσουν το τοπικό χαρακτήρα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, να γίνουν μέλη και καταθέτες αυτής και να μην χαρίσουν ένα δημιούργημα 12.000 Ηπειρωτών σε οποιοδήποτε μεγαλοκαρχαρία του τραπεζικού κεφαλαίου. Να είναι δίπλα μας και την επομένη της επιτυχίας του εγχειρήματος για τη βελτίωση και την ισχυροποίηση του θεσμού.

Σύλλογος Εργαζομένων Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)