Συνέντευξη του συγγραφέα Ελπιδοφόρου Ινζέμπελη στην ιστοσελίδα Θαλής και Φίλοι

Το μυθιστόρημα του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», εκδόσεις Στοχαστής , επιλέχτηκε από την ιστοσελίδα Θαλής και Φίλοι ως το βιβλίο του Μήνα (Οκτώβριος 2013). Ο συγγραφέας παραχώρησε συνέντευξη, την οποία και αναδημοσιεύουμε.

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης είναι ο συγγραφέας του βιβλίου, «Η Τελευταία Εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», (Εκδ. Στοχαστής). Πρόκειται για μυθιστορηματική βιογραφία, αφιερωμένη στον κορυφαίο εκπρόσωπο της μαθηματικής επιστήμης και της θεωρητικής φυσικής Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει, μέσα από το βιβλίο, την λαμπρή επιστημονική διαδρομή του κεντρικού ήρωα και να πλησιάσει την προσωπικότητα του ανθρώπου που υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς του 20ου αιώνα.

ΕΡ: Ποιοι λόγοι σάς ώθησαν να αφηγηθείτε τη ζωή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή;

ΑΠ: Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή είναι μια προσωπικότητα που έχει διεθνή ακτινοβολία. Η συνεργασία του με διάσημους επιστήμονες όπως ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, ο Μαξ Πλανκ, ο Φέλιξ Κλάιν, οΝτέιβιντ Χίλμπερτ και ο Χέρμαν Μινκόφσκι ενίσχυσαν την φήμη του. Γράφτηκαν, επίσης, αρκετά βιβλία που αναφέρονται στην προσωπικότητά του. Από αυτά τα βιβλία, που με γοήτευσαν, ξεκίνησα να διαβάζω περισσότερα για τον Έλληνα μαθηματικό. Είναι αλήθεια ότι μου αρέσει να διαβάζω βιογραφίες επιστημόνων, γιατί φωτίζουν μια χαραμάδα από την προσωπική τους ζωή και μας μαθαίνουν το έργο τους.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή με ενδιέφερε για τη σεμνή παρουσία του αλλά και για το ότι αφιερώθηκε στην επιστήμη του, κάνοντας το καθήκον του. Θέλησα να φανερώσω, με την μορφή της μυθοπλασίας, το έργο αλλά και την προσωπικότητά του. Και σκέφτηκα να το εκφράσω μέσα από την μυθιστορηματική πλοκή.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι η προσφορά του στην επιστήμη του είναι γνωστή στην Ελλάδα και πέρα από τα σύνορα της επιστημονικής κοινότητας;

ΑΠ: Η προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή είναι γνωστή στους κύκλους των Θετικών Επιστημών. Από το 2000 γράφτηκαν βιβλία και έγιναν αναφορές σε εφημερίδες, περιοδικά και στην τηλεόραση για τον ίδιο και το έργο του. Βοήθησε και η εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού ΣΚΑΪ, η οποία πρόβαλλε τους σπουδαιότερους Έλληνες που διακρίθηκαν και έγραψαν Ιστορία. Μέσα σε αυτούς, σπουδαία θέση είχε και ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν τον γνωρίζουν. Όσον αφορά για την φήμη του πέρα από την Ελλάδα, νομίζω δεν έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Γερμανίας. Εκτός Γερμανίας είναι γνωστός μόνο σε λίγες μαθηματικές σχολές.

ΕΡ: Όσες φορές θέλησε να προσφέρει στη

-συνέχεια από την 2η σελίδα

γενέτειρά του συνάντησε αρκετές δυσκολίες. Πώς σχολιάζετε τη σχέση του με τη χώρα μας;

ΑΠ: Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή μεγάλωσε στο εξωτερικό και μιλούσε πολλές ξένες γλώσσες. Η παιδεία του ήταν  γερμανική και έμοιαζε περισσότερο με Ευρωπαίο διανοούμενο. Πέρα όμως από τις σπουδές του γνώριζε τους αρχαίους συγγραφείς και είχε πρόσβαση στην σπουδαία και με ελληνικούς τίτλους βιβλιοθήκη του πατέρα του. Στο σπίτι μιλούσε με τον πατέρα του και την αδελφή του στην μητρική του γλώσσα, τα ελληνικά του ήταν εξαιρετικά παρά την πολυετή παραμονή του στο εξωτερικό. Η πρόθεσή του ήταν να βοηθήσει την πατρίδα με όποιον τρόπο μπορούσε. Έτσι δέχθηκε να συνεισφέρει στην δημιουργία του Πανεπιστημίου της Σμύρνης αλλά και στην οργάνωση του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Οι διεθνείς συγκυρίες, η Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και η πολιτική αστάθεια δεν τον βοήθησαν για να επιτύχει το έργο του. Ο ίδιος πίστεψε ότι πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα και το πάλεψε, γιατί είχε την πεποίθηση ότι έχει μια σχέσης αγάπης με την πατρίδα.

ΕΡ: Στην έρευνα που κάνατε για τη συγγραφή του βιβλίου χρειάστηκε να συναντήσετε και την κόρη του Κ. Καραθεοδωρή, τη Δέσποινα. Θυμάστε κάποια σχόλια της για τον πατέρα της;

ΑΠ: Η Δέσποινα Καραθεοδωρή ήταν μια αρχοντική γυναίκα που με υποδέχτηκε στο σπίτι της στο Ψυχικό στην Αθήνα. Μιλούσε με θαυμασμό για το έργο του και τόνιζε ότι ήταν ευγενικός και καλός πατέρας. Μου είπε ότι τους πήγαινε στην Όπερα και ότι του άρεσε να βγαίνει περίπατο μαζί της και να συζητά με ευχαρίστηση. Θυμήθηκε ότι όταν ήταν μικρή, τους επισκέφτηκε μια φορά ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. Μου τον περιέγραψε και είπε ότι τότε δεν ήξερε τίποτε για την προσωπικότητα του Αϊνστάιν. Στο σαλόνι του σπιτιού έχει το γραφείο του πατέρα της. Με οδήγησε εκεί και έμεινα έκθαμβος! Είδα το γραφείο του, την βιβλιοθήκη του και γύρω από τους τοίχους πολλούς πίνακες που τον απεικόνιζαν. Ένιωσα δέος. Νόμισα ότι κάποια στιγμή θα έρθει δίπλα μου και ο ίδιος.

ΕΡ: Μπορούμε να μάθουμε κάτι από το παράδειγμα του βίου του Κ. Καραθεοδωρή;

ΑΠ: Στην δύσκολη εποχή που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να μάθουμε πολλά. Να μάθουμε να εργαζόμαστε και να πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε. Να αγαπάμε τη δουλειά μας και να είμαστε θετικοί στη συνεργασία με τους συναδέλφους μας στο χώρο εργασίας. Να τρέχουμε κοντά στην πατρίδα όταν μας καλεί. Και το κυριότερο, να μην ασχολούμαστε με τους άλλους. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε και την αυτοκριτική μας!

(Παρουσίαση από τον Γιώργο Καρουζάκη)

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)