Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 

Ο συμπατριώτης μας συγγραφέας Ευθύμης Σακκάς, εξερευνά ασυνείδητα τμήματα του εαυτού του, διερευνά τον «άλλο» που βιώνεται ως απειλή και την τρέλα που δεν είναι μια ξένη χώρα, δεν είναι μια χώρα που συνορεύει με τη δική μας, αλλά πρόκειται για διάσπαρτες αχαρτογράφητες περιοχές μέσα στον καθένα μας.

Δεν προσπαθεί να ερμηνεύσει τη ζωή, ούτε να την προσδιορίσει. Προσπαθεί να την αποφύγει.

Παρελαύνουν μέσα του, η ζωή που πέρασε μέσα στη λαθροβίωση ενός μοναχικού πνεύματος, η ταυτότητά του και τα ατέλειωτα ασκητικά αναγνώσματα.

Ένας μοναχικός και ατέρμων μονόλογος της συνείδησης με τον εαυτό της, ένας αμιγής και σκληρός αυτισμός.

Ένα ταξίδι στο «μέσα» του αφηγητή. Η ετερότητα μέσα μας. Ο άλλος ,μέσα μας. Εμείς. Ο εαυτός μας. Ο φόβος. Η μνήμη. Η λήθη.

Ποιος είμαι; Τι είμαι; Γιατί είμαι; Γιατί είμαι εδώ; Τι σημαίνει η ζωή μας; Τη ζήσαμε σωστά; Μήπως υπάρχουν ζωτικής σημασίας πράγματα που δεν τα έχουμε πραγματοποιήσει, κρίσιμα λόγια που δεν τα έχουμε πει; Είναι πολύ αργά; Τι ξέρουμε για τον κόσμο; Έχει η ζωή νόημα; Ξεφεύγει ο συγγραφέας κάνοντας αυτές τις ερωτήσεις. Ποιός δεν ξεφεύγει όμως άραγε όταν διαβάζει και γράφει;

Ο Ευθύμης Σακκάς κοιτά εκεί που πρέπει: μέσα του. Κάνει ενδοσκόπηση. Είναι ανελέητος με τον εαυτό του αλλά και με τους άλλους. Ο συγγραφέας πολεμά και αντιμετωπίζει, με τα μέσα που έχει, και νικάει τους δικούς του δαίμονες της αυτοκαταστροφής, την κόλαση του. Ένας προσωπικός Γολγοθάς. Χειρίζεται τον εαυτό του, το μέσα του, όσο πιο αποφασιστικά και σταθερά μπορεί. Τρέφεται με απομόνωση, απόρριψη, απόγνωση και ταπείνωση. Όμως δεν είναι μόνος, είναι μέσα στο βιβλίο το οποίο γράφει, είναι με τους χαρακτήρες του, είναι με τον Πάνα του. Δεν αισθάνεται μόνος με τους χαρακτήρες του, τους θεωρεί πιο ζωντανούς και ενδιαφέροντες από τους ανθρώπους γύρω του. Είναι με τον Εαυτό του. Ο ήρωας του αρχίζει τις περιπλανήσεις, με λαχτάρα για εξιλέωση, στην άοκνη εκστρατεία να επιστρέψει «σπίτι», στον εαυτό του.

Το βιβλίο αυτό μιλάει σε ότι πιο απελπισμένο έχουμε όλοι μέσα μας και δίνει καινούργιο νόημα στη ζωή μας.

Σε αυτή την πλούσια και πολυεπίπεδη νουβέλα αναγνωρίζουμε τη μοναδική ικανότητα του Ευθύμη Σακκά να φωτίζει το μυστήριο της ζωής και ο κόσμος αποκαλύπτεται με την αρσενική, τετράγωνη και επιστημονική του όψη ή με τη θηλυκή, εσωστρεφή και καλλιτεχνική.

Οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο Ευθύμης Σακκάς είναι δουλεμένες και σμιλεμένες με τέχνη όπως τα βότσαλα στην ακροθαλασσιά που το κύμα δεν τα αφήνει να ησυχάσουν. Μια τα σκορπά με τους αφρούς που μοιάζουν γιασεμιά και μια τα παίρνει πίσω. Ένα αιώνιο πήγαινε έλα, χαρίζοντας σε αυτά τη βελουδένια επιφάνεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τις λέξεις που παίρνουν μια διαφορετική ευρύτητα στο στόμα ενός νέου συγγραφέα. Αποκαλύπτουν ιδιαίτερες αποχρώσεις, χαρακτηριστικές ιδιότητες και πολυεπίπεδες πλευρές στους λεκτικούς σχηματισμούς.

 

Ο Ευθύμης Σακκάς είναι ένας έμπειρος και ιδανικός αναγνώστης, ο οποίος περιηγείται χωρίς προβλήματα στους διαπλεκόμενους κόσμους του Μόμπι Ντικ, του Πόλεμος και Ειρήνη, του Εκείνος που δε με συντρόφευε, του Βοή και το Πάθος, του Μολλόϋ, του Ακατονόμαστου, του Μαλόν πεθαίνει, του Αδελφοί Καραμαζόφ, του Σταφύλια της οργής, του Μοναστηριού της Πάρμας, του Κουτσό, του Περί ηρώων και τάφων, του Μαίτρ και της Μαργαρίτας, του….

Όταν η έμπνευση αγγίζει το ταλέντο, γεννιέται η ομορφιά και η αλήθεια. Και όταν ο Ευθύμης Σακκάς έγραφε τις «Σημειώσεις μιας έρπουσας προσωπικότητας», εκείνη τον άγγιζε διαρκώς.

Ένα μικρό, κομψό βιβλιαράκι, με βαθύ στοχασμό, ένα πραγματικό διαμάντι.

O Eυθύμης Σακκάς γεννήθηκε στην Άρτα το 1980 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)