Στο Αίγιο, στην Αθήνα και στην Κόρινθο ταξιδεύει τις επόμενες μέρες η «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…». Πρόκειται για το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου που έχει ως θέμα του την τραγική κατάληξη του γάμου της Αλεξάνδρας Μάλλιου, τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 1943. Οι Ηπειρώτες τιμούν τη νύφη του Κομμένου Αλεξάνδρα και τη μνήμη των υπόλοιπων 316 εκτελεσμένων και δολοφονημένων κατοίκων του από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Στο Αίγιο

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 7.00 το βράδυ η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιονίου Βιβλιοθήκης Αιγίου, παρουσίασε το βιβλίο «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… Μια αληθινή ιστορία» στην αίθουσα  διαλέξεων της Βιβλιοθήκης, στο πλαίσιο της εβδομάδας εκδηλώσεων Ηπείρου 2013.

Στην Αθήνα

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 το πρωί το βιβλίο παρουσιάζεται στην Αθήνα και στο θέατρο Γιώργου Αρμένη (Σπύρου Τρικούπη 34 & Κουντουριώτου, Εξάρχεια).  Την παρουσίαση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, διοργανώνουν το Εθνικό Συμβούλιο για της Γερμανικές Επανορθώσεις και οι Ηπειρωτικές Εκδόσεις «Πέτρα». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις, ο Ιπποκράτης Κατσένης, πρώην Γενικός Γραμματέας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, και η Πέπη Ρηγοπούλου, καθηγήτρια Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την παρουσίαση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Οικονόμου, ενώ κείμενα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός και σκηνοθέτις Κερασία Σαμαρά.

Στην Κόρινθο

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 το βιβλίο φιλοξενείται στην αίθουσα Θεάτρου του Δημαρχείου Κορίνθου. Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού ο Σύλλογος Ηπειρωτών και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κορινθίας Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Ευτυχία Τραγουδάρα και ο πρώην δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει η Σταυρούλα Σκαρμούτσου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας. Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαρία Τσάντη.

Και στον Άγιο Σπυρίδωνα

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα η «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…» θα τιμηθεί από τις γυναίκες του Αγίου Σπυρίδωνα και από τον τοπικό Μορφωτικό Σύλλογο. Η εκδήλωση θα γίνει στο δημοτικό σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα. Θα μιλήσουν μέλη του Συλλόγου Γυναικών και του Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Σπυρίδωνα και θα χαιρετίσει ο Ηλίας Λάμπρης, τοπικός σύμβουλος της κοινότητας Κομμένου.

Το «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…», 8ο βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου, είναι η συνέχεια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από καιρό για να αναδειχτεί και να γίνει περισσότερο γνωστή η τραγική σελίδα του ολοκαυτώματος του Κομμένου. Ταυτόχρονα η έκδοση του βιβλίου και η κυκλοφορία του συμπίπτει με τη δυναμική που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αλλά και για την ενίσχυση του δημοκρατικού αιτήματος να αποκαλυφθεί το στυγερό πρόσωπο του ναζισμού και να καταδικαστούν οι ιδέες και τα σύμβολα του νεοναζισμού.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)