ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΧΑΡΗ

Με αφορμή το σχόλιο της «Φωνής» σε προηγούμενο φύλλο, θέλω να δώσω μία απάντηση σαν απλός πολίτης και να κάνω μερικές σκέψεις.

Στο ερώτημα ήταν γιατί ήρθε εδώ ο κυβερνητικός βουλευτής και όχι στην Πρέβεζα, που είναι έδρα του νομού, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η απάντηση για μένα είναι πολύ απλή.

Να θυμηθούμε λίγο την πρόσφατη ιστορία της Φιλιππιάδας.

Να θυμηθούμε τον ξυλοδαρμό με ρόπαλα και αλυσίδες τριών στελεχών του ΚΚΕ στη διασταύρωση.

Να θυμηθούμε το σπάσιμο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην πιάτσα ταξί. (Το ΠΑΣΟΚ ήταν συνοδοιπόρος των «εαμοβουλγάρων» όχι δεκανίκι της κυβέρνησής τους)

Να θυμηθούμε τις βρισιές, τις απειλές, τους μικροτραμπουκισμούς από τους «άντρακλες» της δεξιάς σε κάθε πολιτικό τους αντίπαλο.

Να θυμηθούμε τον «πόλεμο» του γραψίματος, των δρόμων και την «μάχη» της αφίσας.

Ότι κάνει η Χ.Α. στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις γίνονταν στη Φιλιππιάδα στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα, αρχές της δεκαετίας του ογδόντα, σε μικρότερη ένταση και χωρίς νεκρό, από τύχη ίσως. (Εσύ Φάνη τα ξέρεις καλύτερα γιατί είσαι μεγαλύτερος και θύμα τέτοιας επίθεσης).

Που θα πήγαινε ο κυβερνητικός βουλευτής αφού εδώ είναι το «κάστρο» της δεξιάς, έχει μεγάλη εκλογική δύναμη, σίγουρη «περιφρούρηση», όσα αντιλαϊκά μέτρα κι αν πάρει η κυβέρνησή τους.

Για να είμαστε δίκαιοι, αφού «έπεσε» το δανεικό χρήμα τα πράγματα ηρέμησαν, οι παλιοί τραμπούκοι έγιναν «νοικοκυραίοι». (Στο κάτω-κάτω τι έκαναν; Οι κομμουνιστές, οι μετανάστες, οι «διαφορετικοί» είναι υπάνθρωποι και θέλουν ξύλο και θαλάμους αερίων για να εξαφανιστούν. Πως συνδυάζουν την δεξιά ιδεολογία με τον Χριστιανισμό ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω). Ήρθαν στα πράγματα οι «δημοκρατικές δυνάμεις». «Αδερφωθήκαμε». Φασίστες ψήφιζαν «συμμορίτες» και το αντίθετο.

Το «ξύλο» συνεχίστηκε με αναίμακτο τρόπο, αυτή τη φορά, πιο ύπουλο αλλά το ίδιο επώδυνο. Δημιουργήθηκαν τα «σούπερ πούμα», οι παντός καιρού. Με ιδεολογία μόνο τα συμφέροντά τους. (Σε όλες τις εποχές υπήρχαν).

Θέλεις δουλειά στην επιχείρηση τους πρέπει να είσαι «υποτακτικός», «δουλοπρεπής».

Συνεργάζεσαι επαγγελματικά μαζί τους, πρέπει να μην «σηκώνεις κεφάλι» να τους υποστηρίζεις, να τους ψηφίζεις σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Σύλλογοι, εκδηλώσεις, πανηγύρια μπροστά οι «πετυχημένοι». Να οι βραβεύσεις, οι έπαινοι, οι «πύρινοι λόγοι» για το καλό της πόλης, της κοινωνίας.

«Εργολαβία» οι κουμπαριές αρκεί να είσαι «ορντινάτσα» τους να μην αγγίζεις τα συμφέροντά τους.

Αν κάποιος τολμήσει να ψελλίσει ότι ο «άρχοντας» αδίκησε, εκμεταλλεύτηκε, άφησε απλήρωτες υποχρεώσεις του, είναι «περιθωριακός», «παράξενος», εχθρός της κοινωνίας.

Οι «πόρτες» όλες κλειστές. Έχουν την «δύναμη», τις «άκρες» να σε συντρίψουν.

Μια γελοία «δωρεά», μια «χορηγία» και όλα ξεχνιούνται. Μόνο χειροκροτήματα και θαυμασμό δέχονται οι «ευεργέτες».

Έχεις τους γύρω σου να σου λένε μη μιλάς. Με ποιον πας να τα βάλεις; Έχεις μαγαζί, οικογένεια, παιδιά.

Πολλοί «φίλοι» θα με ειρωνευτούν, θα πουν τι μας λέει, τον έξυπνο κάνει, δεν τα ξέρουμε, την «ψώνισε» και άλλα. Θα τους απαντήσω κλεμμένα είναι, αντιγραφή κάνω.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ, πιο έξυπνοι, με πολύ πιο ΕΥΣΤΟΧΟ τρόπο τα έγραψαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ, όπως ο Ρίτσος, ο Βάρναλης, ο Καζαντζάκης, ο Λόρκα, ο Μπρέχτ και άλλοι που οι τότε «άρχοντες» τους εξόρισαν, τους εκτέλεσαν, τους αφόρισαν. Σήμερα παλιοί τραμπούκοι και βολεμένοι ψευτοαριστεροί, τιμούν με βραδιές ποίησης. (Τώρα είναι που τρελαίνεσαι).

Φάνη, ευχαριστώ για τη φιλοξενία και καλή αντάμωση στα γουναράδικα εκεί που θα μας «γδέρνουν». (Κλεμμένο και αυτό).

Βασίλης Χ. Θεοχάρης

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)