Τηρώντας απαρέγκλιτα την τακτική της αποκέντρωσης των εκδηλώσεών της η Ιστορική και Λαογραφική εταιρεία Τζουμέρκων πραγματοποίησε Τοπική Συνέλευση των μελών και φίλων της, που διαμένουν στη Νότια Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία, τη Δευτέρα (2 Δεκεμβρίου 2013) στην Άρτα στην αίθουσα της Εταιρείας TEHLAB. Η συμμετοχή των μελών, τα οποία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εταιρείας ήταν απόλυτα ικανοποιητική και ουσιαστική γιατί με τις τοποθετήσεις, τις επισημάνσεις και τις προτάσεις τους, στάθηκαν σύμβουλοι και εμπνευστές του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των στόχων της.

 

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΙΛΕΤ κ. Αθανάσιος Μπαζούκας, αφού ευχαρίστησε την εταιρεία TEHLAB για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας καθώς και τα δραστήρια μέλη της ΙΛΕΤ κ. Μαρία Γκουβά, κ. Σταυρούλα Χάρου, κ. Κώστα Τραχανά για την άψογη οργάνωση της Τοπικής Συνέλευσης αλλά και τους παρισταμένους για την παρουσία τους, παρουσίασε τα μέλη του νεοεκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου και προσδιόρισε τους προσανατολισμούς της Εταιρείας. Επισήμανε ότι όλες οι προσπάθειες των μελών και φίλων της εταιρείας συντελούν στην αναβάθμιση της περιοχής των Τζουμέρκων, στη συλλογή, διαφύλαξη και ανάδειξη της ιδιόμορφης και πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του ευρύτερου χώρου των Τζουμέρκων.

Ο κ. Μπαζούκας αναφέρθηκε σε δράσεις πολιτισμού τις οποίες οργάνωσαν διάφοροι φορείς στην Αθήνα, στα Ιωάννινα, στην Άρτα και στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες μέλη του Δ.Σ. της ΙΛΕΤ συμμετείχαν ενεργά, αφού φιλοσοφία τους είναι ότι η παρουσία της εταιρείας σε εκδηλώσεις πολιτισμού ενδυναμώνει τους δεσμούς των Τζουμερκιωτών και καταξιώνει την εταιρεία στον ευρύτερο χώρο της Ηπειρωτικής αποδημίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στη συνέχεια ο κ. Αντιπρόεδρος έδωσε το περίγραμμα των προγραμματισμένων δράσεων της ΙΛΕΤ για το 2014 εστιάζοντας στη διοργάνωση Ημερίδας με αντικείμενο τον πολιτισμό των Τζουμερκιωτών. Αυτή θα πραγματοποιηθεί με την ευθύνη της ΙΛΕΤ και τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου σ’ ένα κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων. Επίσης οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για την παρουσίαση της μελέτης «Αρχαιολογικές έρευνες και παρεμβάσεις στην περιοχή της αρχαίας Αθαμανίας και του βυζαντινού Τζεμέρνικου»  στην Άρτα, στα Ιωάννινα, στα Τρίκαλα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα.

Για την αποστολή της ΙΛΕΤ   ως πολιτιστικού και επιστημονικού φορέα μίλησαν στη συνέχεια μέλη του Δ.Σ. αλλά και μέλη και φίλοι της Εταιρείας. Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έκαναν: ο Φώτης Χαχούλης, ιδρυτής του κεφαλαιώδους σημασίας έργου «Λαογραφικές Ρίζες- Πέτρος Χαχούλης» στο συνοικισμό Γραβιάς Γραικικού Τζουμέρκων, ο Σπύρος Νεραϊδιώτης, ο Ναπολέων Μαργώνης, ο Βασίλης Γκογκάκης, ο Κώστας Τραχανάς, η Αλεξάνδρα Μπόμπολη, η Κων/να Χούμη, ο Νίκος Καρατζένης. Κοινή συνισταμένη των απόψεων του συνόλου των ομιλητών ήταν ότι πέρα από την ηθική στήριξη της εταιρείας είναι αναγκαία και η υλική της ενίσχυση από τα μέλη και τους φίλους της με την καταβολή της συνδρομής τους και τη διακίνηση του αξιόλογου περιοδικού της «Τζουμερκιώτικα Χρονικά», το οποίο αποτελεί φορέα πολιτισμού, πολύτιμο αποθησαύρισμα  για τη μελέτη του ιστορικού παρελθόντος των Τζουμέρκων, αλλά και κυψέλη για την προοπτική και ανοδική πορεία της εταιρείας.

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΙΛΕΤ μετά το πέρας των εργασιών της Τοπικής Συνέλευσης εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τους συμμετέχοντες σ’ αυτή και τους διαβεβαίωσαν ότι οι προβληματισμοί, οι αγωνίες τους και οι προτάσεις τους θ’ αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης από το Δ.Σ. για την αναζήτηση, την διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Τζουμέρκων. Στα πλαίσια των κοινωνικών επαφών, τα μέλη του Δ.Σ. είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Γιάννη Παπαλέξη, ο οποίος είναι μέλος της ΙΛΕΤ. Ο κ. Παπαλέξης εξήρε την προσφορά της Εταιρείας και δήλωσε την αμέριστη ηθική και υλική στήριξή της παρά τη δυσχερή οικονομική συγκυρία που μαστίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη χώρα γενικότερα.

Νίκος Β. Καρατζένης

Μέλος Δ.Σ. της ΙΛΕΤ

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)