Του Ορέστη Ανδρίκου

Το έμαθα κι εγώ. Το μάθαμε όλοι. Κάπου στην Αθήνα ένας νεαρός παρέσυρε με τη μηχανή του και σκότωσε μια γυναίκα. Αυτός ο νεαρός ήταν αστυνομικός υπάλληλος και είχε μαζί του όπλο. Μόλις διαπίστωσε ότι η γυναίκα είναι νεκρή, αυτοκτόνησε. Αν δεν ήταν αστυνομικός, φυσικά δεν θα είχε όπλο και δεν θα αυτοκτονούσε. Αργότερα μάθαμε, ότι δεν ευθύνεται. Τον βρήκε η μοίρα στο καθήκον.

Το έμαθα κι εγώ. Το μάθαμε όλοι.

Κάπου στην Αθήνα ένας πρώην υπουργός, κυκλοφορούσε το ακριβό του αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες. Ήταν υπουργός της συγκοινωνίας. Μόλις τον συνέλαβαν δήλωσε ότι έσφαλα. Μετά συνέχισε τη ζωή του σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Ο αστυνομικός πριν αυτοκτονήσει ήταν ένας νάνος της εποχής μου και ο υπουργός ήταν και είναι ένας γίγαντας της εποχής μου. Τον νεαρό δεν τον ήξερε κανένας εκτός από τους δικούς του, ενώ ο υπουργός είναι διάσημος… σπουδαίος. Μάλιστα, από τα βίντεο που βλέπω, που βλέπουμε όλοι, ο γίγαντας ήταν και δάσκαλος της ηθικής και της τάξης.

Για τον νεαρό περίσσεψε η ευθιξία, ενώ για τον ηλικιωμένο γίγαντα της εποχής μου, δεν έχω να πω τίποτα.

Αυτά τα γεγονότα με έκαναν να ξανακοιτάξω τον διπλανό μου και είδα ότι με κοίταζε και αυτός. Το ίδιο κάνουν ο Νίκος με τον Γιάννη και η Μαρία με τον Κώστα… το μπόι ελέγχουμε.

Πήραμε τη μεζούρα του νεαρού για να ξαναμετρηθούμε. Διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε. Του υπουργού η μεζούρα μας βολεύει. Έχουμε κάποιες απορίες στο πως θα πορευτούμε. Εμείς οι άνθρωποι ορίσαμε το Θεό γιατί φοβηθήκαμε το θάνατο. Αυτός δεν φοβήθηκε τον θάνατο.

Τι θα κάνει ο θεός για αυτόν τον νέο που αυτοκτόνησε;

Εμείς οι άνθρωποι φοβηθήκαμε ο ένας τον άλλο και γι’ αυτό φτιάξαμε νόμους. Αυτός δεν τους τήρησε.

Τι θα κάνουν οι νόμοι για τον υπουργό;

Εμείς οι άλλοι που είμαστε συνάνθρωποι τι πρέπει να κάνουμε; …για τον Θεό… για τους νόμους.

Μαζευτήκαμε περισσότεροι για το μέτρημα. Φέραμε μεζούρες όλων των ειδών. Συμβατικές και πανάρχαιες, σύγχρονες δορυφορικές και μαγνητικές του μέλλοντος. Φέραμε ότι είχε ο καθένας μας. Κάθε μια από αυτές είχε και τους κανόνες χρήσης.

Όλους μας προβλημάτισε το μέτρο του νεαρού, αλλά στο τέλος της ημέρας που μετρηθήκαμε, βρήκαμε καλό το μπόι μας… με την μεζούρα μας.

Με την μεζούρα του αστυνομικού, στα κρυφά όμως, διαπιστώσαμε άλλα ύψη. Ένα μυστικό που το κρατάμε.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)