Δώδεκα χρόνια πριν…

(Από τα πρακτικά της Βουλής)

Συνεδρίαση 21ης Δεκεμβρίου 2001

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΧΤΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας):  Η Ελλάδα, λοιπόν, σήμερα -και το λέμε με ευθύνη αλλά και με υπερηφάνεια- απολαμβάνει την προστασία της ευρωπαϊκής οικογένειας. Έχει ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα του κόσμου, το ευρώ. Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της σταθερότητας των τιμών για τον πολίτη, τον επιχειρηματία, το συνταξιούχο. Είναι το δίχτυ ασφάλειας και προστασίας για όλους τους πολίτες και κυρίως για τους πιο αδυνάτους. Όλοι γνωρίζουμε ότι σηματοδοτούνται νέες προοπτικές για τη χώρα, για την παρουσία μας στο διεθνές σκηνικό. Αντιμετωπίζουμε πλέον μαζί με τον κύκλο των ανεπτυγμένων χωρών ζητήματα ευημερίας, απασχόλησης, ανάπτυξης, ασφάλειας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Κερδίσαμε μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): ………Τι ενσωματώνει το ευρώ; ….Αυτό το νόμισμα ενσωματώνει μια μακρά και δύσκολη προσπάθεια που καθοδηγήθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση και την οποία ακολούθησε ο ελληνικός λαός, για να μπορέσουμε να φθάσουμε τους ισχυρούς της Ευρώπης, για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στην ομάδα των ισχυρών της Ευρώπης με το σπαθί μας… Η Ελλάδα κατέκτησε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και οι ρυθμοί ανάπτυξης στηρίζουν το παρόν και το μέλλον της. ….Οι προβλέψεις για το 2002 είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται ως χώρα πρώτη στην ανάπτυξη μεταξύ των τριάντα χωρών του ΟΟΣΑ και κατά πάσα πιθανότητα πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία και του ΟΟΣΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας):

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού γίνεται, ενώ έχουμε ήδη στα χέρια μας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Σε λίγες μέρες τριακόσια εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θα συναλλασσόμαστε με ευρώ. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα μια πολυσήμαντη ευρωπαϊκή εξέλιξη. Και αυτό για μας, τους πρωταγωνιστές και αυθεντικούς εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας είναι μείζονος σημασίας. Και χωρίς περιστροφές θα σας πω πως θεωρώ θετικό το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της επταετίας 1993-2000, παρά την αρχική άρνησή τους ή δυστοκία τους, υιοθέτησαν τις επιλογές μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ (Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω κατ’ αρχήν να καλωσορίσω την αναγνώριση από τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η έλευση του ευρώ στην Ευρώπη είναι μια μεγάλη πανευρωπαϊκή επιτυχία. Είναι όμως και μία πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία.

Είναι όμως μια μεγάλη εθνική επιτυχία, η οποία κατατάσσει αμετάκλητα τη χώρα μας στην ομάδα των πιο ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνώς. Και είναι μια εθνική επιτυχία, η οποία δεν θα ήταν ποτέ εφικτή εάν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα η κριτική, η οποία συστηματικά γινόταν τα προηγούμενα χρόνια για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Διότι είναι ακριβώς η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης των τελευταίων ετών, σταθερά από το 1993 και μετά, η οποία έδωσε την ευκαιρία στη χώρα μας να ξεφύγει από τη στασιμότητα, να ξεφύγει από τα προβλήματα και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας μαζί με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): …… Όμως ένα γεγονός των ημερών μας θα χαρακτηρίζει και την κοινωνία του αύριο και θα επηρεάζει αποφασιστικά την πραγματικότητα και των επόμενων γενεών. Ένα γεγονός των ημερών μας σηματοδοτεί και εγκαινιάζει μια νέα εποχή, διαφορετική και σίγουρα αυτή η εποχή ήταν ασύλληπτη για τους κυβερνήτες και τους πολιτικούς για το λαό της Ελλάδας του ’50, του ’60 και του ’70.

Και αυτό το γεγονός είναι η κυκλοφορία του ευρώ στην Ελλάδα.

Το ευρώ είναι η προσφορά των Ελλήνων του σήμερα για την Ελλάδα του αύριο. Το ευρώ το κέρδισε ο ελληνικός λαός με το σπαθί του.

Η Νέα Δημοκρατία κάτω απ’ όλες τις ηγεσίες της δεν αντιστάθηκε στο ευρώ. Η αποδοχή από πλευράς της Αντιπολίτευσης του εθνικού στόχου της ΟΝΕ είναι προς τιμή των πολιτικών που ηγούνται της δεξιάς παράταξης τα τελευταία χρόνια…..

Ο ελληνικός λαός, όμως, με ενιαία βούληση και ενιαία πίστη στο στόχο έδωσε απάντηση στην καταστροφολογία. Η χώρα που ως τις αρχές του 1994 χαρακτηριζόταν από τους εταίρους της ως ο ασθενής της Ευρώπης, που έπρεπε να εγκαταλείψει την Ένωση -έτσι έλεγαν- άρχισε να ανατρέπει σταθερά το κλίμα εις βάρος της στο εξωτερικό και να διαψεύδει τα επιχειρήματα όσων στο εσωτερικό προεξοφλούσαν την αποτυχία και στήριζαν σε αυτήν την αποτυχία την πολιτική τους σταδιοδρομία.

Η κυκλοφορία του ευρώ αλλάζει το πλαίσιο και τον προσανατολισμό της πολιτικής. Ενιαίες πολιτικές που διαμορφώνουν το μέλλον των λαών της Ευρώπης αποφασίζονται από όλες τις κυβερνήσεις μαζί και εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Η Ελλάδα του μέλλοντος είναι ταυτόσημη με την Ευρώπη του μέλλοντος. Το ποια Ευρώπη θέλουμε, ταυτίζεται με το ποια Ελλάδα θέλουμε.

Με το ευρώ δώδεκα κυρίαρχα και ανεξάρτητα ευρωπαϊκά κράτη ταξιδεύουμε μαζί στον κόσμο. Για να είναι το ταξίδι πιο ασφαλές, πιο δημιουργικό και πιο ελπιδοφόρο, θέλουμε και προωθούμε τις πρωτοβουλίες για μια πιο δημοκρατική οργάνωση της Ευρώπης, για μια Ευρώπη των λαών, για μια κοινωνική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς, για μια Ευρώπη προόδου και ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, για μια Ευρώπη του ενιαίου κοινωνικού χώρου.

Το νέο ισχυρό μας νόμισμα είναι το νόμισμα της Ευρώπης. Το νόμισμα της Ελλάδας είναι το νόμισμα της Ευρώπης και αυτό προσθέτει νέα δυναμική στις δικές μας πολιτικές πρωτοβουλίες για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Το ευρώ σηματοδοτεί την απόσταση που έχει διανύσει η χώρα, το πόσο προχώρησε, σηματοδοτεί τους στόχους που η κοινωνία μας κατάφερε να κατακτήσει, παρά τις μεμψιμοιρίες, παρά τις αρνήσεις, παρά τις αμφιβολίες. Δείχνει ότι μπορούμε, ότι προχωρήσαμε μπροστά, ότι καταφέρνουμε, ότι δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να μας φοβίζει για να πάμε μπροστά.

Η κυκλοφορία του σε δέκα μέρες από σήμερα είναι ένας σταθμός στην πορεία που ενώνει την Ελλάδα με την Ευρώπη, που αλλάζει την Ελλάδα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ένας σταθμός για το στόχο του ελληνικού λαού, για το στόχο το δικό μας, όλων μας, την πραγματική, την κοινωνική σύγκλιση.

Συνεδρίαση 20ης Δεκεμβρίου 2001

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): …….Σε έντεκα μέρες το ευρώ αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες. Και ειδικά για μας, για την Ελλάδα, η ένταξη στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος αποτελεί μια κατάκτηση ιστορικής σημασίας.

Αφήνουμε πίσω μας την εποχή των νομισματικών αναταράξεων και του υψηλού πληθωρισμού. Εξασφαλίζουμε, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, την ισότιμη συμμετοχή μας στο σκληρό πυρήνα των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών. Ισχυροποιούμε τη θέση μας στην ευρύτερη περιοχή, γινόμαστε σημείο αναφοράς στα Βαλκάνια και την παρευξείνια ζώνη.

Και μία «παραφωνία»

 

Συνεδρίαση 20ης Δεκεμβρίου 2001

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.): ……….Προβάλλεται από την Κυβέρνηση ότι η χρήση του ευρώ σε όλη την έκταση της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης δημιουργεί ένα νέο κεφάλαιο προοπτικής για τους λαούς και κατά συνέπεια και για τον ελληνικό λαό. Κατά τη γνώμη μας, η χρήση του ευρώ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα νέο εργαλείο επίθεσης εις βάρος των εργαζομένων. Οι κυρίως ωφελημένοι θα είναι οι συνήθως ωφελημένοι, οι τραπεζίτες και οι κάτοχοι μεγάλων χρηματικών κεφαλαίων. Αν κανείς μελετήσει την αναγκαιότητα εφαρμογής του ευρώ, θα δει ότι είναι λογική συνέχεια μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Αυτό που κυρίως πρυτάνευσε είναι η αναγκαιότητα αυτοί που κατέχουν μεγάλες ποσότητες χρηματικού κεφαλαίου, να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα κεφάλαια, είτε ως μέσο πληρωμής είτε ως μέσο θησαυρισμού σε μια πιο σταθερή περιφερειακή νομισματική μορφή. Επιθυμούν να υφίστανται λιγότερη πίεση και αμφισβήτηση της ανταλλακτικής ισοδυναμίας του νομίσματος σε σύγκριση με τα άλλα νομίσματα πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει με το ξεχωριστό εθνικό νόμισμα.

Μιλώντας με τη γλώσσα της πραγματικότητας -αυτό δεν θα αργήσουμε να το δούμε- το ευρώ αποτελεί ένα πρόσθετο εργαλείο που θα λειτουργήσει εις βάρος των λαών, όχι ως νόμισμα καθ’ εαυτό, αλλά ως μηχανισμός μιας γενικότερης πολιτικής.

Συνεδρίαση 18ης Δεκεμβρίου 2001

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ (Κ.Κ.Ε.): … Όσο για τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης, αλλά και άλλων οπαδών του ευρωμονόδρομου και το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα, είναι άνευ λόγου. Γιατί σε δραχμές μετρούσαν το πενιχρό εισόδημά τους οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες, σε ευρώ θα το μετρούν τώρα. Απεναντίας, σε δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δραχμές μετρούσαν τα αυξημένα κέρδη τους οι βιομήχανοι και οι άλλοι επιχειρηματίες, σε εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ευρώ θα τα μετρούν τώρα.

(Για την αντιγραφή: Αλέξανδρος Γεωργίου)

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)