Μία ομάδα νέων ανθρώπων, πήρε στα χέρια της ένα σύλλογο με ιστορία χρόνων και απέδειξε πως η νεολαία όχι μόνο δεν έχει απαρνηθεί τις παραδόσεις και την ιστορία της αλλά με φρέσκιες ιδέες και πολύ όρεξη για δουλειά μπορεί αυτές τις αξίες να τις μεταδώσει και να τις εκσυγχρονίσει χωρίς να τις αλλοιώσει.
 

Η αδελφότητα Αγωγιατών εδώ και τέσσερα χρόνια αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική στο πολιτιστικό κομμάτι του τόπου με τις επιτυχημένες εκδηλώσεις αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ατόμων που μπαίνουν στους “κόλπους” της. 

Το κυριότερο συστατικό ενός υγιούς συλλόγου, όπως ο συγκεκριμένος, είναι το ομαδικό πνεύμα και η συλλογική δουλειά. Όλοι έχουν ένα στόχο και τον υπηρετούν με πολύ μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνουν. Ποιος είναι αυτός ο στόχος; Να μη χαθεί ο σύλλογος, να συνεχίσει να είναι ενεργός μεταδίδοντας από γενιά σε γενιά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. 

Μιλώντας με το Δημήτρη Μάρη, πρόεδρο του συλλόγου, ήταν σαν να μιλούσαμε με ολόκληρο το σύλλογο, αφού όπως φαίνεται οι απόψεις συμπίπτουν απόλυτα και όλοι δουλεύουν προς την ίδια κατεύθυνση… 

Τι προσφέρει ένα Διοικητικό Συμβούλιο με νέους ανθρώπους; Ποιες είναι οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σύλλογος; Πόσα άτομα τον αποτελούν; Πως ανταπεξέρχεται στις οικονομικές ανάγκες; Υπάρχουν ιδέες για την εξέλιξή του με νέες δράσεις; Είναι μερικές ερωτήσεις που τέθηκαν στον κ. Μάρη.

 

 

Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος; 

…Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1987 από μία ομάδα νέων ανθρώπων, οι οποίοι αγαπούσαν πάρα πολύ τον τόπο τους. Σκεπτόμενοι, λοιπόν, τι δράσεις θα μπορούσαν να κάνουν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πολιτιστικό σύλλογο, ώστε να στηρίξουν την παράδοση και να περάσουν από γενιά σε γενιά τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής. Η ιδέα αυτή αγκαλιάστηκε από όλους κι έτσι έγιναν οι πρώτες ενέργειες για να υλοποιηθεί. Στόχος του συλλόγου ήταν επίσης να φέρει τους νέους πιο κοντά στον πολιτισμό μας και να συμβάλει με τον τρόπο του στο να μη χαθούν οι αξίες. Άλλος ένας στόχος ήταν να αναδείξει το χωριό, το Ανώγειο, καθιερώνοντας μία ετήσια εκδήλωση με χορευτικά του συλλόγου, στην οποία θα “αντάμωναν” χωριανοί και μη και θα γλένταγαν κάτω από ηπειρώτικους ήχους και χορούς. 

 

Πότε αναλάβατε πρόεδρος και ποιοι απαρτίζουν το υπόλοιπο Δ.Σ.; 

…Ως πρόεδρος ανέλαβα το 2012, στο σύλλογο όμως ήμουν από το 2010 ως ταμίας. Το Δ.Σ του συλλόγου το απαρτίζουν ο Αντιπρόεδρος: Στρατής Γιολδάσης (προηγούμενος πρόεδρος), ο Γενικός Γραμματέας: Στέφανος Ευαγγέλου, ο Ταμίας: Κώστας Γιολδάσης και τρία μέλη : ο Άγγελος Γιολδάσης, ο Ονούφριος Γιολδάσης και ο Σωτήρης Γιολδάσης. Παρότι ένα διοικητικό συμβούλιο πρέπει να διαχωρίζει ρόλους για τυπικούς λόγους, εμείς ποτέ δεν λειτουργήσαμε προεδροκεντρικά, είμαστε, λειτουργούμε και αποφασίζουμε σαν μία ομάδα. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ. αλλά με ολόκληρο το Σύλλογο. 

 

Το Δ.Σ. αποτελείται από νέους ανθρώπους. Ηλικίες που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ανάλογους ρόλους. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με έναν πολιτιστικό σύλλογο σε τόσο νεαρή ηλικία; 

… Η πλειοψηφία του σημερινού Δ.Σ. ξεκινήσαμε να έχουμε επαφή με το σύλλογο από παιδιά ως χορευτές. Στη συνέχεια ο καθένας έφυγε για να σπουδάσει αλλά με το πέρας των σπουδών επιστρέψαμε στον τόπο καταγωγής μας για να προσφέρουμε μέσα από τις δουλειές μας. 

Ταυτόχρονα ο σύλλογος  βρισκόταν σε μία περίοδο που δεν υπήρχαν άτομα να αναλάβουν για να συνεχίσει να υπάρχει και να είναι ενεργός. Έτσι εμείς αποφασίσαμε να ασχοληθούμε και να αφιερώσουμε χρόνο και ενέργεια για να μη χαθεί. Δεν πιεστήκαμε να το κάνουμε, μας άρεσε γιατί μεγαλώσαμε μέσα στο σύλ- λογο, τον αγαπήσαμε και θα αποτελεί πάντα ένα μεγάλο κομμάτι στην καρδιά μας. 

 

Ποιος είναι ο ρόλος του προέδρου; 

… Ο ρόλος του προέδρου αλλά και ολόκληρου του Δ.Σ. είναι δύσκολος. Πρέπει να ακούει τους πάντες και να βρίσκει μία “χρυσή τομή” για να ικανοποιούνται οι επιθυμίες όλων και να υπάρχει μία ισορροπία ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και να είναι υγιείς. 

Από εκεί και πέρα είναι η οργάνωση των χορευτικών τμημάτων και των εκδηλώσεων που κάνουμε κάθε χρόνο. 

 

Το νεαρό της ηλικίας του Δ.Σ. σε τι ωφελεί την Αδελφότητα; 

… Έχει ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημα. Το μειονέκτημα είναι πως είμαστε όλοι σε παραγωγική ηλικία και οι περισσότεροι ασχολούμαστε με ελεύθερα επαγγέλματα πράγμα που σημαίνει πως ο χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος. 

Το πλεονέκτημα είναι πως η δική μας ηλικία είναι πολύ κοντά με την ηλικία των γονιών που φέρνουν τα παιδιά τους στο σύλλογο, οπότε έχουμε μεγαλύτερη συνεννόηση, και παρόμοιες απόψεις άρα δεν υπάρχει “χάσμα γενεών”. Όμως και τα παιδιά μας βλέπουν διαφορετικά έχουν πιο άμεση επαφή απ’ ότι ενδεχομένως θα είχε με κάποιον που με τα διπλάσια χρόνια από εμάς. Επιπλέον έχουμε πιο φρέσκιες ιδέες και διαφορετικά ερεθίσματα που μας βοηθούν στο να εξελίσσουμε έναν πολιτιστικό σύλλογο και να μην κινούμαστε σε ένα προκαθορισμένο “καλούπι”. 

 

Με ποιο τρόπο μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερο τους νέους στην παράδοση. 

…Ένας τρόπος είναι να λειτουργείς ομαδικά και παρεΐστικα. Το χορευτικό δεν είναι αποκλειστικά εκμάθηση του χορού αλλά και ένας τρόπος διασκέδασης. Αυτό βέβαια ισχύει για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, στα μικρότερα παιδιά αρχικά πρέπει να λειτουργήσουν οι γονείς και να ψάξουν για παραδοσιακούς συλλόγους, να ενημερώσουν τα παιδιά τους και να τους δώσουν μία ώθηση από εκεί και πέρα θα αποφασίσουν μόνα τους αν τους αρέσει ή όχι. Η δύσκολη ηλικία είναι η εφηβεία που συνήθως απομακρύνονται από το χορευτικό, εκεί βέβαια παίζει ρόλο και το φορτωμένο πρόγραμμα του παιδιού με τα φροντιστήρια και το διάβασμα.

  

Πόσα άτομα αποτελούν το Σύλλογο και ποιες ηλικίες; 

…Τα άτομα που αποτελούν το σύλλογο είναι 210 και οι ηλικίες είναι από 6 χρονών μέχρι 16, ένας μέσος όρος. Είναι βέβαια και το μεγάλο γκρουπ που αποτελείται από 20 άτομα ηλικίες από 20 έως 40. Όταν αναλάβαμε ο σύλλογος είχε 90 με 100 παιδιά. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν στα στα 210. Έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες για παράδειγμα ο έτερος σύλλογος της Φιλιππιάδας αυτός του Αγ. Βησσαρίωνα είχε παρουσιάσει κάποια καμπή. Βοήθησαν δηλαδή και οι συγκυρίες εκτός από τη δουλειά του συλλόγου. 

 

Η πλειοψηφία των μελών κατάγεται από το Ανώγειο; 

…Η καταγωγή δεν είναι όλων από το χωριό. Δεν ισχύει και δεν ίσχυε ποτέ κάποιος όρος που να προβλέπει τη συμμετοχή μόνο όσων έχουν καταγωγή από το Ανώγειο. Αυτή τη στιγμή το 30-40% έχει ρίζες από το χωριό,  οι υπόλοιποι είναι από τη Φιλιππιάδα, την Παλιά Φιλιππιάδα, το Κεράσωβο, τη Καμπή. ‘Εχουμε πολλά παιδιά από κοντινά χωριά και έρχονται αποκλειστικά για το σύλλογο. 

 

Γιατί πιστεύετε επιλέγουν το συγκεριμένο σύλλογο; 

…Πλέον έχει αναπτύξει μία δυναμική και αυτό φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στο σύλλογο. Έχει γίνει μία πολύ καλή δουλειά τόσο από το Δ.Σ., όσο και από ολόκληρο το σύλλογο και ειδικά από τη δασκάλα κ. Μαρία Νάκα, η οποία είναι έξι χρόνια κοντά μας και έχει πολύ καλή επικοινωνία με τα παιδιά, την αγαπάνε πάρα πολύ και ένας μεγάλος λόγος της επιτυχίας του συλλόγου είναι και αυτός. 

 

Πόσα τμήματα υπάρχουν; 

…Υπάρχουν 11 τμήματα. Τα δύο πρώτα ξεκινάνε από ηλικίες πέντε έως επτά, το επόμενο από επτά έως εννιά και από εκεί και πέρα υπάρχει για κάθε χρόνο και ένα τμήμα. (εννιά με δέκα χρονών, δέκα με έντεκα και ούτω καθ’ εξής), και το μεγάλο τμήμα που αναφέραμε προηγουμένως από 20 και πάνω. 

 

Κάθε πότε γίνονται τα μαθήματα, πόσες ώρες διδάσκεται  το κάθε τμήμα και ποιο είναι το κόστος; 

…Γίνονται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο για να καλύψουμε όλα τα τμήματα. Μια ώρα την εβδομάδα το κάθε τμήμα. Το κόστος είναι ένα συμβολικό ποσό της τάξης των 5 ευρώ το μήνα, για να βγαίνουν τα χρήματα της δασκάλας.

  

Ποιες είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνετε κάθε χρόνο; 

…Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργανώνουμε στο θεατράκι, όπου χορεύουν όλα τα παιδιά με στολές, φτιάχνουν ένα σκηνικό και παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Χορεύουν χορούς από όλη την Ελλάδα όχι μόνο την Ήπειρο και είναι μία εκδήλωση που δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά που έχει γίνει ολόκληρο το χρόνο. Μάλιστα η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει μεγάλη απήχηση από τον κόσμο. Ήταν μία εκδήλωση που γινόταν και παλαιότερα απλά εμείς τη μετατρέψαμε σε Φεστιβάλ με την πιο μοντέρνα έννοια της λέξης. 

Από εκεί και πέρα μας καλούν σε μεγάλες εκδηλώσεις τα καλοκαίρια και πάμε σαν ένα γκρουπ. 

Και φυσικά η εκδήλωση στο χωριό μας στο Ανώγειο, η οποία είναι μια παραδοσιακή εκδήλωση που για μας είναι πολύ σημαντική καθώς κρατάει εδώ και 30 χρόνια. Συνήθως γίνεται το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου. 

Επίσης συμμετέχουμε στην “Πίτα του Ηπειρώτη”, μια μεγάλη διοργάνωση αφιερωμένη στην Ήπειρο και τους Ηπειρώτες. Εκτός από τις 4 αυτές μεγάλες εκδηλώσεις έχουμε την Αποκριάτικη Εκδήλωση στην οποία χορεύουν τα χορευτικά του συλλόγου, ντύνονται τα παιδάκια, υπάρχει ορχήστρα και φαγητό γίνεται ένα μεγάλο γλέντι και είναι ανοιχτό για όλους και όχι μόνο για τα μέλη του συλλόγου, άλλωστε ο Σύλλογος δεν ήταν ποτέ “κλειστός” προς του ανθρώπους που δεν συμμετέχουν. Έχουμε επίσης τη κοπή της πίτας και τις καλοκαιρινές “επισκέψεις” σε διάφορα μέλη που μας καλούν να δώσουμε το παρόν με τα χορευτικά μας. 

 

“Πίτα του Ηπειρώτη” πόσα άτομα αποτελεί το γκρουπ που θα συμμετάσχει ο σύλλογος και πόσο καιρό πριν έχει ξεκινήσει η προετοιμασία; 

…Η προετοιμασία ξεκινάει ένα μήνα πριν με το που παίρνουμε τη λίστα με τα τραγούδια που θα χορέψουμε. Στη συνέχεια βλέπουμε ποια άτομα θα λάβουν μέρος και αρχίζουμε τις πρόβες, περίπου ένα με ενάμιση μήνα πριν.

 

Ο σύλλογος προσφέρει και άλλες δραστηριότητες (διασκέδασης); 

…Έχουμε καθιερώσει κάποιες εκδρομές. Σαν σύλλογος πηγαίνουμε μία χειμερινή και μία θερινή ημερήσια εκδρομή. Επιλέγουμε έναν προορισμό και προσπαθούμε να έχουμε ένα προσιτό εισητήριο. Για παράδειγμα πέρυσι πήγαμε στο χωριό του Αϊ Βασίλη τα παιδιά έπαιξαν και το ευχαριστήθηκαν πολύ όπως και οι μεγαλύτεροι άλλαξαν παραστάσεις και το χάρηκαν με την ψυχή τους. 

Είναι και ένας τρόπος να έρθεις πιο κοντά με τους ανθρώπους του συλλόγου να συζητήσεις με άνεση χρόνου να ανταλλάξεις απόψεις χωρίς την πίεση της καθημερινότητας. Θέλουμε να είμαστε σαν οικογένεια να έχουμε επαφή με τα μέλη και αυτό βγαίνει και στην καλή πορεία του συλλόγου.

 

Υπάρχουν ιδέες για επιπλέον δράσεις του Συλλόγου; 

….Εκδηλώσεις δεν χρειάζονται παραπάνω, πιστεύουμε πως είναι αρκετές… Αυτό που θα μπορούσε να κάνει ο σύλλογος είναι κάποιες δράσεις που έχουμε σκεφτεί αλλά φέτος δεν υπήρχε ο κατάλληλος χρόνος για να τις προχωρήσουμε. Σκεφτήκαμε να στήσουμε ένα θεατρικό εργαστήρι , παράλληλα με τα χορευτικά, με δασκάλα η οποία θα διδάσκει τα παιδιά και μαζί θα ανεβάζουν διάφορες θεατρικές παραστάσεις της επιλογής τους. Επίσης στα σχέδιά μας είναι η δημιουργία χορωδίας. Αυτές οι δράσεις θα εμπλουτίσουν το σύλλογο και μαζί με αυτόν και το Φεστιβάλ. Θα μπορούσε να υπάρχει μία ποικιλία να είναι ίσως διήμερο και να παρουσιάζει πλήθος πολιτισμικών δραστηριοτήτων. 

Αυτές οι ιδέες έχουν συζητηθεί και όλοι είναι θετικοί και οι γονείς και το Δ.Σ. Αν συνεχίσουμε και την επόμενη διετία, γιατί το Σεπτέμβριο έχουμε εκλογές, και βρεθούνε και κάποια ακόμα άτομα θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πραγματικότητα.

 

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος; 

…Σίγουρα οι οικονομικές δυσκολίες είναι ένα κομμάτι που σε κρατάει πίσω και παίζει το μεγαλύτερο ρόλο. Άλλα πράγματα, είναι ο χρόνος τόσο ο δικός μας όσο και των παιδιών πουσυμμετέχουν με τις υποχρεώσεις τους εκτός συλλόγου. Ύστερα για να κάνεις πράγματα πρέπει να υπάρχουν και περισσότερα άτομα στο Δ.Σ. για να μοιράζονται ακόμη περισσότερο οι αρμοδιότητες και να μην πέφτει μεγάλο βάρος στον καθένα γιατί δεδομένου και τον δικό μας περιορισμένο χρόνο δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

  

Οικονομικά πως ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του Συλλόγου; 

… Οικονομικά, πέρα από τη συνδρομή που βγαίνουν τα έξοδα της δασκάλας, έχουμε κάποια έσοδα από εκδηλώσεις στις οποίες υπάρχουν προσκλήσεις ή λαχειοφόρος αγορά. Αυτά τα έσοδα δεν είναι δεδομένα καθώς είναι προαιρετική η συνεισφορά αλλά αν τυχόν υπάρξουν τότε προορίζονται για τα έξοδα του Φεστιβάλ καθώς το είδος της διοργάνωσης έχει αρκετά μεγάλο κόστος. 

Αυτό όμως δεν μας πτοεί εμείς σαν σύλλογος έχουμε ως στόχο πρώτα να παρουσιάσουμε κάτι όμορφο ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα παρά το κόστος. Βέβαια δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τη στήριξη του κόσμου που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε μία περίοδο μνημονίων και λιτότητας θα βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί το σύλλογο όπως σημαντική είναι η στήριξη του δήμου Ζηρού αλλά και της περιφέρειας. 

 

Ο δήμος και η περιφέρεια δηλαδή είναι δίπλα στο σύλλογο; Με ποιους τρόπους; 

Η περιφέρεια μας βοηθάει με κάποια κονδύλια. Ο δήμου Ζηρού πολλές φορες βάζει χρήματα από την “τσέπη” του, αφού το κεντρικό κράτος αδιαφορεί για το πολιτισμό και έχει κόψει τα χρήματα για τους πολιτιστικούς συλλόγους. Ακόμη μας παρέχει το χώρο στον οποίο γίνονται τα μαθήματα χορού. 

 

Τι προσφέρει ένας πολιτιστικός Σύλλογος σε μία περιοχή; 

…Συμβάλει στη διάδοση και τη διάσωση της παράδοσής μας, κοινωνικοποιεί τα παιδιά, έρχονται κοντά, μαθαίνουν την παράδοσή τους, τα ήθη τα έθιμά τους από μικρή ηλικία παίρνοντας μηνύματα που αργότερα θα χρησιμεύσουν στη ενήλικη ζωή τους. Η παράδοση είναι ένα σημαντικό αγαθό που δεν πρέπει να το αφήνουμε να χαθεί αλλά να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Είναι η ιστορία μας… αν χαθεί θα είμαστε “κενοί” άνθρωποι θα χάσουμε την πυξίδα μας και τον προσανατολισμό μας. 

 

Θα ωφελούσε μια πολιτιστική εβδομάδα στην περιοχή; Θα ήταν ένας τρόπος να μην συμπίπτουν οι εκδηλώσεις μεταξύ τους αφού θα είχε η κάθε μία το δικό της χώρο και χρόνο. 

…Θα ήταν πολύ εντυπωσιακό να γίνει μία πολιτιστική εβδομάδα όπου θα συγκεντρώνονται όλα οι σύλλογοι της περιοχής και θα παρουσίαζαν το έργο τους. Όμως με αυτό τον τρόπο απομονώνουμε τα χωριά. Αν όλες οι εκδηλώσεις γινόντουσαν επί μία εβδομάδα στη Φιλιππιάδα, καθώς αυτό είναι το κέντρο του δήμου, τα χωριά θα άφηναν τις δικές του εκδηλώσεις και έτσι σιγά-σιγά θα απομονώνονταν τα χωριά. Αν υπήρχε η πολιτιστική εβδομάδα αλλά ταυτόχρονα γινόντουσαν και οι ετήσιες εκδηλώσεις στα χωριά θα ήταν ιδανικά. 

 

‘Έχετε σκεφτεί ποτέ να αφήσετε το σύλλογο; 

… Είναι δεδομένο ότι υπάρχει κούραση ειδικά σε περιόδους που αρχίζουμε να κάνουμε ενέργειες για τη οργάνωση κάποια εκδήλωσης, κάπου εκεί μπορεί με την πίεση του χρόνου και το φόρτο να απογοητεύεσαι και να θέλεις να τα παρατήσεις, όμως όταν δεις το αποτέλεσμα και το χαμόγελο στα παιδιά του συλλόγου αλλά και την ικανοποίηση των γονιών και των θεατών τότε τα ξεχνάς όλα και θες να κάνεις ακόμα παραπάνω. 

 

Ποιο είναι το “μυστικό” της επιτυχίας του Συλλόγου; 

…Δεν λειτουργούμε ατομικά, δεν είδαμε ποτέ το σύλλογο σαν βήμα προσωπικών μας φιλοδοξιών. Είμαστε πάντα κοντά στους ανθρώπους του συλλόγου, στους γονείς, στα παιδιά, στις ανάγκες του και στα αιτήματά τους, συζητάμε και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Ακούμε χωρίς να εμμένουμε στις δικές μας απόψεις, είμαστε διαλλακτικοί και πάνω απ’ όλα αγαπάμε αυτό που κάνουμε και πονάμε το σύλλογο. Έχουν μεράκι και θέλουμε να προσφέρουν στην παράδοση αλλά και πολύ όρεξη. 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)