Συνέντευξη: Ντόρα Βλάρα

Πολλές φορές έχουμε ακούσει για εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες και άλλα πολιτιστικά δρώμενα με διοργανωτή το σύλλογο Περί βιβλίου.

Ένας σύλλογος ο οποίος αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό και προσπαθούν μέσω των δράσεών του να τον αναδείξουν στο τόπο μας.

Έχει στο ενεργητικό του σπουδαίο έργο με αφιερώματα σε ποιητές και συγγραφείς και τελευταία με την, δίχως αμφιβολία, εξαιρετική εκδήλωση «Το φεγγάρι κάνει βόλτα». Όσοι συμμετέχουν στο σύλλογο κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μπορέσει να συνεχίσει να πραγματοποιεί εκδηλώσεις που να έχουν να δώσουν ένα μήνυμα στο κοινό.

Σαν σύλλογος, παρά τον ενεργό ρόλο του στο πολιτιστικό κομμάτι της περιοχής, δεν είναι τόσο προβεβλημένος μιλήσαμε με την πρόεδρο του συλλόγου Ιωάννα Παππά, για να μας «ξεναγήσει» στα ενδότερα του συλλόγου και να μάθουμε κάποια πράγματα για τη δράση του…

 

Πότε δημιουργήθηκε ο σύλλογος και πως προέκυψε η ιδέα;

…Ο σύλλογος “Περί Βιβλίου” ξεκίνησε το 2005, από ανθρώπους που αγαπούσαν το βιβλίο. Στην αρχή ήταν μια ομάδα με αγάπη και ορμή, οι οποίοι ήθελαν να ανταλλάξουν απόψεις και να δείξουν ο ένας στον άλλον πράγματα τα οποία διαβάζουν κα

ι αγαπούν. Στην αρχή θεώρησαν ότι θα ήταν, ας πούμε, ένας κλειστός κύκλος ανθρώπων που θα ασχοληθούν με πράγματα που τους ενδιαφέρουν όπως το βιβλίο, ο πολιτισμός, η ποίηση. Τελικά αυτό ανοίχθηκε και ο ενθουσιασμός που υπήρξε δημιούργησε το σύλλογο. Θα λέγαμε πως πάντα οι ομάδες παίζουν τον πρώτο ρόλο στη δημιουργία νέων ιδεών.

 

Πόσα μέλη αριθμεί;

…Αυτή τη στιγμή έχουμε 100 περίπου εγγεγραμμένα μέλη, όμως υπάρχει μεγάλο μέρος του κόσμου που είναι φίλοι με το σύλλογο και το βιβλίο. Πιστεύω βέβαια πως έχει ανοίξει αρκετά ο κύκλος των ανθρώπων που ακολουθούν το σύλλογο.

 

Ποιοι απαρτίζουν το Δ.Σ. του συλλόγου; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει;

…Το Δ.Σ απαρτίζεται από τους εξής: Πρόεδρος: Παππά Ιωάννα, Αντιπρόεδρος: Πετσούκη Αννα, Ταμίας: Γιώργος Γιολδάσης, Γραμματέας: Πέννυ Παντιώρα, Μέλη: Γεωργάνου Ελένη, Γιαννιγιώργη Ρούλα, Αναπληρωματικά μέλη: Γάκης Λάμπρος, Γαλανή Φρειδερίκη.

…Υπήρξε μία δυστοκία στις προηγούμενες εκλογές γιατί είμαστε όλοι κουρασμένοι και με πολλές υποχρεώσεις, όλοι όσοι δούλεψαν τα δύο τελευταία χρόνια για το σύλλογο το έκαναν κάτω από “δυσχερείς” συνθήκες, καθώς απαιτεί αρκετό χρόνο. Θα πρέπει να είσαι ενήμερος για τα γεγονότα της επικαιρότητας, όπως για παράδειγμα πέρυσι με τα 100 χρόνια για την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας, όπου αφιερώσαμε δύο εκδηλώσεις.

Ένα αρνητικό του συλλόγου είναι ότι δεν είχαμε ποτέ τον κατάλληλο χρόνο να ενημερώσουμε σωστά και αποτελεσματικά τον κόσμο γι αυτό το οποίο κάνουμε, το έργο μας σαν σύλλογος. Γίνονται προσπάθειες να αλλάξει αυτό και πιστεύουμε ότι και όσοι θα λάβουν μέρος στις εκλογές τέλη Μαρτίου θα προσανατολιστούν σύμφωνα με αυτή την ανάγκη.

 

Πως προέκυψε η δικής σας ενασχόληση;

…Ήταν κάτι που μου άρεσε… Οι εκδηλώσεις και η διοργάνωση γιορτών είναι ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια έτσι σκέφτηκα “γιατί όχι;”. Ύστερα, ακριβώς επειδή στις προηγούμενες εκλογές άνθρωποι οι οποίοι ήθελαν να ασχοληθούν αλλά δεν είχαν τόσο χρόνο όσο εγώ εκείνη την περίοδο μου πρότειναν να προχωρήσω και να με βοηθούν σε ότι χρειαστώ, οπότε μπορούμε να πούμε ότι ήταν μία συλλογική δουλειά.

 

Ποιος είναι ο κύριος στόχος του συλλόγου;

…Ο σημαντικότερος στόχος του συλλόγου είναι η παρέμβαση στον πολιτισμό. Όταν υπάρχει πολιτισμός στη συμπεριφορά, πολιτισμός στην σκέψη ζούμε καλύτερα. Καλλιεργείται το συναίσθημά μας, η ψυχή μας και η πόλη στην οποία ζούμε. Αν είμαστε πολιτισμένοι μπορούμε να έχουμε περισσότερα.

 

Αρκετοί έχουν κατηγορήσει το σύλλογο για μία “ελιτίστικη” συμπεριφορά. Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με αυτά τα σχόλια;

…Κατηγορήθηκε ότι διοργανώνει εκδηλώσεις που δεν απευθύνονται σε όλο τον κόσμο. Ίσα-ίσα πιστεύω ότι γι’ αυτό γίνεται η οποιαδήποτε εκδήλωση, για να γνωρίσει ο κόσμος ένα κομμάτι από τον πολιτισμό που υπάρχει σήμερα και ενδεχομένως να μην είναι εύκολο να το προσεγγίσει πάντα. Είμαστε σαν σύλλογος ανοιχτοί σε ότι ρεύμα υπάρχει, ο καθένας δικαιούται ελεύθερα να εκφράζεται στην πόλη αυτή που ζούμε κι εμείς δικαιούμαστε να εκφράσουμε ένα κομμάτι που ίσως να μην το καλύπτει κάποιος άλλος σύλλογος.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε όλο

υς. Μία παρουσίαση βιβλίου, έναν συγγραφέα να μιλάει για το έργο του ή έναν πολιτικό ή έστω μία συναυλία δεν είναι τόσο ειδικευμένες εκδηλώσεις, όλοι μπορούν να τις παρακολουθήσουν. Σκοπός μας είναι να ανοιχτεί ακόμα περισσότερο στην κοινωνία και να μην υπάρχει η αίσθηση ότι απευθύνεται σε μία κλειστή κάστα ανθρώπων. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα και δεν το θεωρούμε και λογικό να υπάρχουν στις μέρες μας.

 

Τι θα θέλατε να πείτε σε όσους πιστεύουν πως ο Σύλλογος «Περί βιβλίου» είναι για λίγους..;

…Ο σύλλογος είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες, Θα θέλαμε νέο κόσμο να μας πλαισιώσει γιατί έχουμε ανάγκη τον πολιτισμό και να εμψυχώσει το σύλλογο στην προσπάθειά του αυτή. Σε μία τέτοια εποχή δεν υπάρχουν ούτε εξαιρέσεις ούτε διαχωρισμοί.  Όσο πιο κοντά στον πολιτισμό είμαστε τόσο λιγότερο φοβόμαστε και τόσο πιο πολύ αγαπάμε και μπορούμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο.

 

Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο;

…Αναλόγως το “μεράκι” των στελεχών και των φίλων που προτείνουν κάτι. Είμαστε πρόθυμοι να ανοίξουμε τις πόρτες του συλλόγου σε όποιον θεωρεί ότι μπορεί να πει κάτι, να προβάλει κάποιο έργο μέσω αυτού.

 

Πως επιλέγεται η θεματολογία της κάθε εκδήλωσης;

…Είναι πάρα πολλοί οι παράμετροι παραδείγματος χάρη τι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, τι έγινε και άρεσε στον κόσμο οπότε μπορούμε να το επαναλάβουμε, κάποιες φορές η επικαιρότητα και φυσικά τα οικονομικά μας τ

α οποία πάντοτε είναι σε μία αμφιρρεπή κατάσταση.

…Φέτος επιλέξαμε τη θεματολογία των παρουσιάσεων βιβλίων γιατί υπήρξε πολύ μεγάλη ζήτηση από συγγραφείς. Επίσης υπάρχει μία “μόδα”, αν και δεν συμφωνώ με τον όρο, να παρουσιάζονται βιβλία η “περιπέτεια της αφήγησης” όπως το λένε σε κάποια οργανωμένα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα και σε κάποια αστικά κέντρα της Ευρώπης, όπου οι άνθρωποι αφηγούνται είτε δικές τους ιστορίες, είτε ιστορίες που διάβασαν σε ένα βιβλίο. Σκεφτήκαμε ότι ήταν μια πολύ καλή εποχή να έρθουμε σε επαφή με το βιβλίο και να θέσουμε ως στόχο στο νέο συμβούλιο να δημιουργηθεί μία ομάδα παρουσίασης βιβλίων και παρουσίασης αφήγησης.

 

Πόσο διαρκεί η προετοιμασία για την διεξαγωγή κάποιας εκδήλωσης;

…Οι μεγάλες εκδηλώσεις, όπως η καλοκαιρινή, θέλουν ένα με δύο μήνες προετοιμασία αλλά για παρουσιάσεις βιβλίων μπορεί να διαρκέσει περίπου 15 μέρες.

 

Κυρίως παρουσιάζετε έργα ανθρώπων που έχουν καταγωγή ή κάποια σχέση με την περιοχή μας;

…Προτιμούμε να κατάγονται από εδώ κι αυτό γιατί θέλουμε να προβάλλουμε ανθρώπους που παράγουν έργο στον τόπο μας. Θέλουμε επίσης να προβληθεί η  περιοχή μας και να μην υπάρχει η ιδέα ότι στη Φιλιππιάδα δεν παράγεται πολιτισμός, ότι είναι υποβαθμισμένη  ή ότι δεν ενδιαφέρεται ο κόσμος για τον πολιτισμό της. Για εμάς είναι όραμα να μην υπάρχει μία γενικευμένη άποψη ότι δεν παράγεται πολιτισμός στον τόπο μας.

 

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται τον Αύγουστο “Το Φεγγάρι κάνει βόλτα” αν και μετρά μόλις δύο χρόνια έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τον κόσμο. Θα συνεχιστεί;

…Εγώ θα πω ναι, όχι όμως ανεπιφύλακτα, δεν ξέρω τι θα προκύψει από το νέο Δ.Σ. πάντως εμείς σαν σύλλογος θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε μία ακόμα τέτοια 

εκδήλωση στο Ζηρό, καθιερώνοντας τη σαν ένα ετήσιο πολιτιστικό δρώμενο.

 

Τι σχόλια ακούσατε για τις δύο προηγούμενες εκδηλώσεις και γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη τοποθεσία;

…Για τις δύο προηγούμενες εκδηλώσεις τα σχόλια ήταν διθυραμβικά. Άρεσε πολύ στον κόσμο. Όσο για την τοποθεσία πιστεύω πως η λίμνη Ζηρού κρύβει ένα “μυστήριο”. Είναι ένας χώρος ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και θα πρέπει να αναδειχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα από το δήμο.

Εμάς ο χώρος μας άρεσε πάρα πολύ για τη συγκεκριμένη διοργάνωση και αφού είχαμε πραγματοποιήσει ήδη εκδηλώσεις σε άλλες τοποθεσίες, όπως το Όρραν, το κάστρο των Ρωγών, σκεφτήκαμε πως είναι μία περιοχή που δεν έχει δραστηριοποιηθεί τόσο.

Επίσης ήταν μία πρόταση ανθρώπων που τέλεσαν μέλη παλαιότερα και αποφασίσαμε πως ήταν μία πολύ καλή ιδέα και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

 

Κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές του Συλλόγου από την αρχή της δημιουργίας του;

…Κάποιες εκδηλώσεις-αφιερώματα στους : Γιάννη Δαλλα, Σεφέρη, Ρίτσο, Ελύτη, Καβάφη, Εγγονόπουλο, Λειβαδίτη, Γκανά κλπ. Ακόμα το Καλωσόρισμα των πελαργών, εκδηλώσεις για το περιβάλλον, ποδηλατικούς γύρους, εκδηλώσεις ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων στο Όρραον και στο κάστρο των Ρωγών. Ένα σημαντικό επίτευγμα του συλλόγου ήταν και η έκδοση βιβλίου με τίτλο «Δημώδης ποίηση- πηγές και αναγνώσεις». Επίσης παρουσιάσεις βιβλίων τοπικών συγγραφέων, μία παρουσίαση για τους Ηπειρώτες συγγραφείς, αγιογραφία με πενήντα έργα και ομιλητή τον κ. Αλέκο Γεωργίου, αφιέρωμα στον Βρεττάκο με τον κ. Σαράντο Σακελλάκο και πολλές άλλες σημαντικές εκδηλώσεις…

 

Τι ηλικίες περίπου συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνετε;

…Η τελευταία εκδήλωση που κάναμε στον Καβάφη μας έδειξε ότι έχουμε όλες τις ηλικίες και πάνω από εξήντα αλλά και παιδιά, μαθητές και φοιτητές. Ήταν μια παρήγορη εικόνα να βλέπεις ανθρώπους όλων των ηλικιών. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται και από την ημέρα διοργάνωσης και από τη θεματολογία. Θέλουμε να έχουμε όλες τις ηλικίες και μάλιστα πιστεύουμε πως οι νεότεροι μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά στο σύλλογο.

 

Με ποιους τρόπους θα μπορούσατε να προσελκύσετε νέο κόσμο;

…Με το να εμπλουτίσουμε τους τομείς που ασχολούμαστε. Θέατρο, κινηματογραφική λέσχη, κάποιες επισκέψεις σε θέατρα στην Αθήνα ή σε πιο κοντινές αποστάσεις όπως στη Λευκάδα που διοργανώνονται βραδιές όπερας και κατόπιν με παρέμβαση μέσα στα σχολεία, μία ενημέρωση, μία παρουσίαση βιβλίου σε μαθητές.

 

Οικονομικά πως ανταπεξέρχεστε στα έξοδα για τη διοργάνωση εκδηλώσεων ή παρουσιάσεων; Ο δήμος στηρίζει την προσπάθεια του συλλόγου;

…Ειδικά στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις ζητήσαμε χορηγίες από τον κόσμο, γιατί έπρεπε να δοθεί αμοιβή στους καλλιτέχνες. Ο κόσμος μας βοήθησε πάρα πολύ και είμαστε ευγνώμονες. Τα έξοδα που κυρίως προκύπτουν στη διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης είναι οι αφίσες, οι προσκλήσεις, οι αμοιβές (αν υπάρχει κάποια ορχήστρα ή καλλιτέχνης), τα βιντεάκια που θα παρουσιάσουμε, κάποια πρότζεκτ κλπ. Ο δήμος μας παρέχει κάποιες διευκολύνσεις όπως για παράδειγμα χώρο για τις εκδηλώσεις και μικρά ποσά με τα οποία μπορέσαμε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες.

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο σύλλογος;

…Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ο χρόνος. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα έχουν χρόνο για το σύλλογο, να αφιερωθούν σε αυτόν με όλη τους την ενέργεια. Η έλλειψη χρόνου φέρνει την έλλειψη της επικοινωνίας, της πληροφόρησης του κόσμου για το έργο του συλλόγου. Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα αυτό του χρόνου πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και να έχουμε μία διαρκή παρουσία. Να είναι ο σύλλογος πιο ενεργός και σε άλλους τομείς όπως το θέατρο και ο κινηματογράφος. Να ακουμπά και άλλες τέχνες που σχετίζονται με τον πολιτισμό. Πλέον όμως η οικονομική κρίση μας έχει κάνει όλους πιο σκεπτικούς, ριγμένους στη βιοπάλη με μεγαλύτερη δύναμη και αυτό στοιχίζει και στο σύλλογο.

 

Υπάρχει κάποιο «αίτημα» του συλλόγου που δεν βρίσκει ανταπόκριση;

…Θα θέλαμε να υπήρχε ένας χώρος που να μπορεί ο σύλλογος να στεγάζεται. Να πραγματοποιεί σε αυτόν τις συνελεύσεις του, τις εκδηλώσεις καθώς θα ήταν πολύ ωραία ενέργεια να δημιουργηθεί μία δανειστική βιβλιοθήκη. Ένας χώρος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πολυχώρος και να παρουσιάζονται εκεί διάφορα είδη τέχνης. Αυτό είναι ένα αίτημα μας που θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα να έβρισκε ανταπόκριση από το δήμο ή από κάποιον που θα ήθελε να προσφέρει με τη βοήθειά του στο σύλλογο.

 

Πιστεύετε πως το έργο του συλλόγου είναι προβεβλημένο όσο θα έπρεπε;

…Όχι δεν είναι όσο θα έπρεπε. Δεν έχουμε “καλές” σχέσεις με τα Μέσα όπως επίσης και με το διαδίκτυο. Είμαστε μιας άλφα ηλικίας και δεν κατέχουμε τόσο καλά τους τρόπους της σημερινής προβολής. Λείπει λοιπόν ένας δίαυλος επικοινωνίας με το κοινό. Έχουμε μία επαφή με το facebook, το οποίο διαχειρίζονται μέλη του συλλόγου αλλά γενικά υπάρχει μία αρκετά μεγάλη υστέρηση στον τομέα της προβολής.

Βλέπουμε, συνήθως, ότι οι γυναίκες έχουν τον πρώτο ρόλο ή είναι περισσότερο ενεργές σε συλλόγους αυτό συμβαίνει και στο δικό σας σύλλογο;

…Συμβαίνει, υπάρχουν περισσότερες γυναίκες όμως έτυχε, τουλάχιστον στο δικό μας σύλλογο. Παλαιότερα οι άντρες έπαιζαν ας το πούμε ηγετικό ρόλο και σήμερα όμως υπάρχουν πολλοί και στηρίζουν ιδιαίτερα το σύλλογο. Οι γυναίκες βρίσκουν ένα μέσο να συμμετέχουν στα κοινά με ένα τρόπο πιο ήπιο, μία συμμετοχή πιο δοτική. Ίσως να συνδυάζεται και με την τάση της γυναίκας να δίνει και έτσι βρίσκει μέσα από τους συλλόγους ένα δρόμο για να το πράξει.

 

Έχει προγραμματιστεί κάποια επερχόμενη εκδήλωση;

…Έχει προγραμματιστεί μία εκδήλωση που θα γίνει στις 22 Μαρτίου με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο θεσπρωτικού. Θα παρουσιαστούν τα πεπραγμένα ενός συμποσίου που έγινε για την περιοχή της Λάκκας-Σουλίου και θα μιλήσουν εξαίρετοι επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου. Μεταξύ άλλων θα αναφερθούν στα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Είναι μεγάλη χαρά που θα συνεργαστούμε με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Θεσπρωτικού, ως ενιαίος δήμος είναι σημαντικό να προβάλλεται το έργο όλων των συλλόγων. Σύντομα θα ενημερώσουμε το κοινό με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)