Συνέντευξη: Ντόρα Βλάρα

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζα Γιάννη Ζέρβα…

Τι καλύτερο από μία εξόρμηση σε ένα βουνό, αναπνέοντας καθαρό αέρα και περπατώντας απολαμβάνοντας τον γεμάτο χρώματα καμβά της φύσης…

 Αυτή θα πρέπει να είναι η σκέψη κάθε ορειβατικού συλλόγου που έχει δημιουργηθεί για να διοργανώνει τέτοιου είδους εξορμήσεις προσφέροντας ποικίλα οφέλη τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά.

Φυσικά τα σωματικά οφέλη είναι σχετικά γνωστά για παράδειγμα μία καλή φυσική κατάσταση, η  εκγύμναση των ποδιών αλλά και ολόκληρου του σώματος καθώς βοηθά και το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, όσο για τα ψυχικά οφέλη, μόνο και μόνο τα διάφορα τοπία και η δραπέτευση από την ρουτίνα της καθημερινότητας αρκεί για την αρμονία της ψυχής.

Βέβαια, οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους την ορειβασία ως κάτι ιδιαίτερα εξειδικευμένο, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας που απαιτεί πολλές προϋποθέσεις για να την ακολουθήσουν. Κι όμως όλα αυτά δεν υφίστανται…

Σύλλογοι που ασχολούνται με το κομμάτι της ορειβασίας, δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα, με έναν από αυτούς να βρίσκεται “κάτω από τη μύτη μας”.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος της Πρέβεζας εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθεί να βάλει στις ζωές των Ηπειρωτών την ορειβασία. Διοργανώνει εκδρομές, αναβάσεις, σεμινάρια και μέσω διάφορων επιπλέον δράσεων στοχεύει στο να φέρει ένα βήμα πιο κοντά όσους αγαπούν το άθλημα και θέλουν να ασχοληθούν με αυτό.

Μιλήσαμε, λοιπόν, με τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας κ. Γιάννη Ζέρβα, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις και την πορεία του συλλόγου από την δημιουργία του έως και σήμερα, το σκοπό του, τι προσφέρει στα μέλη του και έλυσε διάφορες άλλες απορίες γύρω από το σύλλογο και την ορειβασία.

 

ΕΡ: Πως προέκυψε η ιδέα του ορειβατικού συλλόγου και πως ήρθε η υλοποίησή της;

ΑΠ: Η ιδέα για την ίδρυση Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας ανήκε στον ορθοπεδικό γιατρό Χαράλαμπο Γκούβα. Αρχικά σκοπός του ιδρυτή ήταν η λειτουργία ενός εκδρομικού σωματείου με σκοπό «να ξεφεύγουν τα Σαββατοκύριακα» με κάποιο πούλμαν. Ονομάσθηκε αρχικά Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας (ΟΣΠ) και άρχισε δραστηριότητες μετά την 12 Δεκεμβρίου 1990 που εγκρίθηκε το καταστατικό του από το Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Η ιδρυτική συνάντηση ίδρυσης του ΟΣΠ έγινε στο Ξενοδοχείο ZIKAS HOTEL και μάλιστα θα μείνει αξέχαστο το σχόλιο του αείμνηστου κ. Ζήκα «δηλαδή θα πηγαίνετε εκδρομές στη Λασκάρα»? (υψόμετρο 150 μέτρα). Ο πρώτος Πρόεδρος ήταν ο Χαράλαμπος Γκούβας και σε 1 χρόνο παρέδωσε τη σκυτάλη στον φαρμακοποιό Γρηγόρη Κατσίλη που έκανε τροποποίηση καταστατικού με αλλαγή του ονόματος σε ΕΟΣ Πρέβεζας για να μοιάζει με όλους σχεδόν τους ορειβατικούς συλλόγους της Ελλάδας.

ΕΡ: Πόσα μέλη απαριθμούσε τον πρώτο καιρό δημιουργίας του και πόσους σήμερα;

ΑΠ: Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1990 και τον πρώτο χρόνο αριθμούσε περίπου 40 μέλη, ενώ σήμερα αριθμεί από της ιδρύσεώς του περίπου 200 μέλη, εκ των οποίων τα 70-80 είναι ενεργά μέλη.

ΕΡ: Ποιος ο σκοπός του ορειβατικού συλλόγου; Τι προσφέρει στους συμμετέχοντες;

ΑΠ: Ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας είναι αθλητικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σκοπός του είναι η διάδοση του αθλήματος της ορειβασίας και η ευρύτερη μετάδοση γνώσεων σχετικά με την ορειβασία, τα βουνά και τη φύση, η προστασία του περιβάλλοντος και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και η διοργάνωση ορειβατικών και εκδρομικών δραστηριοτήτων.

Για κάθε ορειβατική εξόρμηση ο σύλλογος ορίζει αρχηγό ο οποίος φέρει την ευθύνη για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την ομαλή διεξαγωγή της πορείας (παροχή ορειβατικού εξοπλισμού, εξασφάλιση μεταφορικού μέσου, γνώση της διαδρομής, εφοδιασμός με τα απαραίτητα για τις πρώτες βοήθειες, αν υπάρχει διανυκτέρευση κάνει κράτηση καταφυγίων ή δωματίων κ.λ.π.)

 

ΕΡ: Τι ηλικίες (περίπου) επιλέγουν το σύλλογο και για ποιους λόγους πιστεύετε η κάθε ηλικία;

Όλες οι ηλικίες. Νέοι που θέλουν να γνωρίσουν τη φύση και στους οποίους η ορειβασία σφυρηλατεί δυνατό χαρακτήρα και τους απομακρύνει από άλλους δρόμους αλλοτρίωσης, μεσήλικες και συνταξιούχοι οι οποίοι έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ανακαλύπτουν τις ομορφιές της πατρίδας μας επιλέγοντας μια υγιεινή δραστηριότητα.

 

ΕΡ: Ποιες είναι οι δράσεις του συλλόγου; Υπάρχουν σχέδια για επιπλέον δράσεις;

ΑΠ: Η βασική δράση του συλλόγου είναι η οργάνωση αναβάσεων στα βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς επίσης και η αναρριχητική. Το Ζάλογγο εξελίσσεται σε αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο, αριθμώντας 20 ολοκληρωμένες διαδρομές, επαρκώς ασφαλισμένες με ανοξείδωτες πλακέτες και βύσματα των 10 χιλιοστών. Η δυσκολία τους κυμαίνεται από 5b έως 7a. Αναρριχητές από Άρτα, Γιάννενα και άλλες κοντινές πόλεις επισκέπτονται συχνά το πεδίο, σκαρφαλώνουν και βοηθάνε και στο άνοιγμα νέων διαδρομών. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με αναρρίχηση, μπορεί να έρθει σε επαφή με την ομάδα του συλλόγου.

Στα σχέδιά μας περιλαμβάνονται και άλλες δραστηριότητες όπως:

Η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σχετικά με την ορειβασία

Η κατασκευή και διατήρηση ορειβατικών καταφυγίων και σχετικών εγκαταστάσεων.

Η πραγματοποίηση σημάνσεων στα βουνά της περιοχής μας.

Ο καθαρισμός και συντήρηση των υπαρχόντων μονοπατιών.

Η συμμετοχή σε κάθε ορειβατική, φυσιολατρική και οικολογική κίνηση που έχει σαν σκοπό την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος.

Η καλλιέργεια και διάδοση της χιονοδρομίας στα μέλη του.

 

ΕΡ: Για να συμμετάσχει κάποιος στο σύλλογο πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις;

ΑΠ: Για να συμμετέχει κάποιος στις δράσεις του συλλόγου πρέπει να διαθέτει καλή υγεία  και προϋποθέτει και την ιδιότητα του μέλους, η οποία αποκτάται με τη συμπλήρωση τηςαίτησης εγγραφής.

 

ΕΡ: Υπάρχει κάποιο κόστος- συνδρομή;

ΑΠ: Το κόστος της ετήσιας συνδρομής είναι 15 ευρώ.

 

ΕΡ: Έχει γενικότερα απήχηση το κομμάτι της ορειβασίας;

ΑΠ: Μπορώ να πω ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται για την ορειβασία και συμμετέχουν ενεργά στις εξορμήσεις του συλλόγου. Ειδικά τώρα με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και όλοι μας, οι δραστηριότητες που προτείνει ο σύλλογός μας είναι χαμηλού κόστους και υψηλής απόλαυσης. Η επαφή του ανθρώπου με το βουνό, καταφέρνει να τον συμφιλιώσει με το φυσικό περιβάλλον, με τις ρίζες του, καλλιεργώντας του την επιθυμία της προστασίας του.

 

ΕΡ: Στις γύρω περιοχές είστε ο μόνος σύλλογος που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. Έρχονται άνθρωποι και από άλλες περιοχές;

ΑΠ: Στο νομό Πρέβεζας είμαστε ο μόνος σύλλογος. Δεν υφίσταται σύλλογος στο νομό Θεσπρωτίας και Λευκάδας. Υπάρχει σύνδεσμος με τη Λευκάδα και τη Φιλιππιάδα, όπου έχουμε πολλά εγγεγραμμένα και ενεργά μέλη.

 

Ο κ. Ζέρβας συμπλήρωσε…

Ο σύλλογός μας δεν είναι και ούτε θέλει να γίνει ένα κλειστό club εξειδικευμένων και extreme δραστηριοτήτων. Θέλουμε έναν

σύλλογο ανοιχτό σε όλους. Στους έφηβους που θέλουν να γνωρίσουν την φύση, τους νέους που θέλουν να αγαπήσουν και να προστατέψουν το περιβάλλον αλλά και τους μεγαλύτερους που θέλουν μια υγιεινή δραστηριότητα για την καλυτέρευση της υγείας και της φυσικής τους κατάστασης αλλά και της ψυχικής τους ανάτασης, γιατί αυτό συμβαίνει στο βουνό.

Επιστροφή στις βασικές αξίες της ζωής. Επιστροφή στο περπάτημα, όχι σαν αναγκαστική δραστηριότητα, αλλά σαν αναψυχή, σαν μια μορφή καθαρής ενέργειας που δεν καταναλώνεις, αλλά δέχεσαι απλόχερα με όλες σου τις αισθήσεις.

Δεν είναι κουραστικές ή εξεζητημένες οι περισσότερες διαδρομές που προτείνουμε. Είναι μελετημένες έτσι ώστε να μας μυήσουν στη μαγεία της κίνησης με απόλυτα φυσικό τρόπο, σε ιδανικό περιβάλλον και σε συνθήκες ασφαλείας.

Αγαπητοί φίλοι νομίζω δεν υπάρχει πιο απολαυστική και ζωογόνα δραστηριότητα για να γνωρίσουμε και να εξερευνήσουμε έναν τόπο, από το να βάλουμε «τα πόδια ..εμπρός» και να χαρούμε την παρέα, είτε πρόκειται για φίλους, είτε για την ίδια μας την οικογένεια

Με τα πόδια μπορούμε και να μυρίσουμε και να αγγίξουμε και να γευθούμε όλα όσα βλέπουμε. Ακόμα και να ξεφορτωθούμε τις σκέψεις και τα προβλήματα που μας βασανίζουν. Αρκεί να βάλουμε τα «πόδια μας.. εμπρός»

Θεωρώντας λοιπόν ότι οι ορεινές δραστηριότητες αποτελούν μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση τόσο για να ξεφύγουμε από τα καθημερινά, όσο και για άσκηση και άθληση γενικότερα, σας ξεσηκώνουμε και σας παροτρύνουμε να συμμετέχετε, για να αποδράσουμε και να απολαύσουμε μαζί τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας. Τα βουνά είναι δίπλα μας. Είναι το μόνο τμήμα της φύσης που δεν έχει ρυπανθεί. Ας τα απολαύσουμε, ας τα κατακτήσουμε και ας τα προστατεύσουμε.

(Σημαντική η αναφορά στο Δ.Σ. του Συλλόγου: Πρόεδρος: Ζέρβας Ιωάννης, Αντιπρόεδροs: Δημήτρης Παπαδήμος, Γραμματέας: Φωτεινή Δράκου, Ταμίας: Νίκος Τζαβέλας,Έφορος Ορειβασίας: Βασίλης Αθανασιάδης, Έφορος Υλικών: Βαγγέλης Σμπόνιας, Ειδικός Γραμματέας: Οδυσσέας Γκικάκης ).

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)