Ο Τζον Στάϊνμπεκ πέρασε τη Μεγάλη Οικονομική Ύφεση στο Μοντερέι των Η.Π.Α., σε ένα σπίτι που του παραχώρησε ο πατέρας του, ο οποίος τον υποστήριζε οικονομικά, για να συνεχίσει το έργο του. Εκεί εμπνεύστηκε την ιστορία των Μεξικάνων-Ινδιάνων «παϊζάνος», των κατοίκων της Τορτίλα Φλατ, της πεδιάδας της Τορτίλα, η οποία θα τον κάνει τελικά διάσημο: το 1935.

Το βιβλίο αυτό βασισμένο στις ιστορίες του Κύκλου του Αρθούρου αλλά και στην προσωπική του φιλοσοφία, που συνδέεται άμεσα με τις βιολογικές του ανησυχίες της περιόδου, ο Στάινμπεκ περιγράφει πώς σχηματίζεται μια ομάδα που παλεύει για τη ζωή της, πίνοντας, κάνοντας ζημιές, γελώντας, ξεχνώντας.

Η φαμίλια του Ντάνυ είναι ο Πιλόν, ο Πάμπλο, ο Ζεζού Μαρία, ο Χοντρο-Τζο, ο Τζόνυ Πομ-Πομ, ο Τίτο Ραλφ, ο Πειρατής και τα πέντε σκυλιά του.

Το σπίτι του Ντάνυ γίνεται σημείο συνάντησης για αυτούς τους ανθρώπους, που αναζητούν την περιπέτεια και τη συντροφικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωταγωνιστής, ο πάμφτωχος Ντάνυ, με την καλή καρδιά, το κουράγιο και την ευσέβειά του, έχει ξεχάσει στην αρχή του έργου ότι έχει κληρονομήσει δύο σπίτια. Στοιχείο που παραπέμπει στην εποχή εκείνη, αλλά και στη δική μας, είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πάμπλο είναι φυλακή: έκλεψε μια χήνα.

Το πλαίσιο αναφοράς του έργου παρουσιάζει σήμερα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η κρίση και η ύφεση σαρώνουν την Ευρώπη και, όπως πάντα, το κόστος μετακυλύεται σε αυτούς που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για τη δημιουργία της.

Το έργο αυτό την περίοδο της Μεγάλης Οικονομικής Ύφεσης σαγήνευσε το αναγνωστικό κοινό, καθώς το βιβλίο αυτό, ήταν μια απόδραση από τη μεγάλη ανέχεια, απόδραση από το άγχος της ανεργίας, απόδραση από το άγχος της καταβολής του ενοικίου, απόδραση από το άγχος της επιβίωσης.

Το βιβλίο «Τορτίλα Φλατ» δίνει τροφή για γέλιο και σκέψη, πετυχαίνοντας έτσι ένα μαγικό συνδυασμό.

 

Ο Τζον Στάϊνμπεκ γεννήθηκε στο Σαλίνας Βάλεϋ της Καλιφόρνιας το 1902 και πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1968.Έγραψε τη νουβέλα «Άνθρωποι και ποντίκια»(1937) και το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα «Τα σταφύλια της οργής»(1939).Εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την εφημερίδα New York Herald Tribune και προσέφερε τις υπηρεσίες του στο Γραφείο Στρατηγικών Επιχειρήσεων(OSS).Συνέγραψε 27 βιβλία, τα οποία περιλαμβάνουν 16 μυθιστορήματα, 6 πραγματικές ιστορίες και 5 συλλογές διηγημάτων. Το 1962 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)