Επιμέλεια: Ντόρα Βλάρα

Άδεια τα καταστήματα, μειωμένες οι αγορές, όμως ο Έλληνας το αρνί του δεν θα το στερηθεί ούτε και φέτος!

Εκτός από την Ανάσταση του Κυρίου οι καταστηματάρχες αναμένουν και μία άλλη «ανάσταση», αυτή του τζίρου, όμως όπως φαίνεται η αγορά εν’ όψη εορτών μοιάζει περισσότερο με Μεγάλη Παρασκευή.

Μία εβδομάδα πριν την Κυριακή του Πάσχα και μανάβικα, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία παραμένουν άδεια! Έχουμε πάψει πια να γράφουμε πως η κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα προηγούμενες χρονιές γιατί έχουμε αρκετά χρόνια να δούμε κόσμο να γεμίζει τα καταστήματα, οπότε θα πούμε τη γνωστή λαϊκή  ρήση «Κάθε πέρσι και καλύτερα». Παρόλα αυτά οι έμποροι δεν μπορούν ακόμη να «χωνέψουν» αυτή την εικόνα (των άδειων ταμείων) κι έτσι η απογοήτευση παραμένει ζωγραφισμένη για άλλη μία χρονιά στα πρόσωπά τους.

Το μεγάλο έξοδο του Πάσχα όμως συνεχίζει να είναι ένα –πέρα από τα γύρω-γύρω «μικροέξοδα» αγορά και βάψιμο αυγών, παρασκευή κουλουριών κλπ κλπ- και δεν μιλάμε για κάτι άλλο παρά για την αγορά του αρνιού. Ευτυχώς η Μεγάλη Εβδομάδα είναι περίοδος νηστείας και λιτότητας, όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στο πορτοφόλι. (Όχι βέβαια ότι τα μανάβικα έχουν περισσότερη κίνηση αυτές τις μέρες).

 

Η τιμή του αρνιού λοιπόν φέτος θα κυμανθεί περίπου  στα 8 ευρώ το κιλό. Τιμή φθηνότερη από πέρυσι.

Μιλήσαμε με κρεοπώλη της περιοχής για να μας δώσει μία εικόνα της αγοράς του αρνιού αλλά και της γενικότερης κίνησης φέτος, καθώς και τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή των 4 ευρώ το κιλό αλλά και των 10 και 12 ευρώ το κιλό.

 

Η κίνηση φέτος σε σχέση με πέρυσι. Σαφώς είναι μειωμένη αλλά περισσότερο στα άλλα είδη. Οι Έλληνες ακολουθούν τις παραδόσεις και δεν θα στερηθούν το αρνί τους και το κοκορέτσι τους την Κυριακή του Πάσχα.

Πράγματι, ακόμη και σε περίοδο κρίσης κάθε σπίτι την Κυριακή του Πάσχα θα ψήσει και θα γιορτάσει χωρίς να υπολογίσει τα έξοδα της ημέρας παρά θα προτιμήσει να «κόψει» από άλλες ανάγκες ή να δυσκολευτεί τον υπόλοιπο μήνα.

Οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει μία εβδομάδα πριν την Μ. Εβδομάδα αν και η αύξηση τους συνήθως γίνεται τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή Μ. Δευτέρα μέχρι Μ. Τετάρτη οι πιο πολλοί θα έχουν κάνει την παραγγελία του αρνιού.

 

Οι περισσότεροι προτιμούν το αρνάκι γάλακτος, η τιμή λοιπόν για ένα τέτοιο κρέας στα 8 ευρώ το κιλό δεν είναι ακριβή. Τώρα μπορεί κάποιος να προτιμήσει το «μανάρι» το οποίο θα το βρει σε χαμηλότερη τιμή αλλά θα έχει περάσει ήδη στη διαδικασία της βοσκής οπότε αλλάζει και το κρέας που θα γευτούμε. Αν κάποιος δει τιμή άνω των 10 ευρώ το κιλό, όπως συνήθως βλέπουμε στην Άρτα, θεωρείται υπερεκτιμημένο δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερης ποιότητας. Αυτό που θα πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής είναι το αρνί που θα βρει σε τιμή των 4 και 5 ευρώ το κιλό, τότε θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικός για την ποιότητα του κρέατος που θα αγοράσει.

 

Πόσα κιλά επιλέγουν να αγοράσουν φέτος, η πλειοψηφία τουλάχιστον των αγοραστών; Γύρω στα 10 κιλά είναι οι συνηθισμένες παραγγελίες. Τώρα μία 4μελής οικογένεια χωρίς «μουσαφιρέους» μπορεί να αγοράσει και ένα αρνί των 8 κιλών θα είναι αρκετό. Αν και το Πασχαλινό τραπέζι έχει και άλλα εδέσματα όπως το κοκορέτσι, τις σαλάτες και διάφορα άλλα. Ούτως ή άλλως το αρνί βγαίνει τελευταίο από τη σούβλα όταν τα στομάχια έχουν σχεδόν γεμίσει.

 

Σίγουρα κάποιοι θα πιστεύουν ότι η τιμή του αρνιού κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα γιατί αποσπά μεγάλο κέρδος ο κρεοπώλης. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού η τιμή που αγοράζεται από τον κτηνοτρόφο είναι γύρω στα 3 με 3,50 ευρώ ζωντανό. Η διαφορά είναι μεγάλη από την τελική τιμή αγοράς αλλά αυτό οφείλεται στα επιπλέον έξοδα όπως για παράδειγμα το σφαγείο. Το κέρδος του κάθε κρεοπώλη είναι λιγότερο από ένα ευρώ το κιλό.

Υπάρχει και η κατηγορία των καταναλωτών που επιλέγουν να αγοράσουν το κρέας από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο για να τους «βγει» φθηνότερο. Αυτό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης και έχει μειώσει την κίνηση στα κρεοπωλεία; Αυτό συνέβαινε πάντα όχι μόνο τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα ζημιώνει τα κρεοπωλεία αφού το ποσοστό που θα διαλέξουν αυτή την λύση ίσως φτάνει και το 40%.

 

Όπως και να έχει ένα είναι το σίγουρο, μπορεί οι τσέπες μας να είναι άδειες αλλά το Πασχαλινό τραπέζι θα είναι γεμάτο. Χάνει ο Έλληνας την ευκαιρία να μαζέψει όλη την οικογένεια να ξυπνήσουν ξημερώματα για να προετοιμάσουν το αρνί και να το ψήσουν γελώντας και τραγουδώντας γιορτάζοντας το Πάσχα; Δεν το χάνει…

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)