Χρήστος Γκάρτζιος στη «Φ»: «Αυτές οι εκλογές αφετηρία νέου ήθους… Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε εκβιασμούς και παλαιοκομματικές υποσχέσεις»

Χρήστος Γκάρτζιος: Ένας από τους νέους ανθρώπους-υποψήφιους αυτών των εκλογών. Ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ως κτηνίατρος  με αναγνωρίσιμο όνομα- οικογενειακή παρακαταθήκη, ο Χρήστος Γκάρτζιος καλείται μέσα απ’ αυτή τη συνέντευξη να συνδυάσει πολιτική σκέψη και επιστημονική επάρκεια. Πολιτικολογώντας «σκίζει» κομματικές ετικέτες, καταγγέλλει προεκλογικούς εκβιασμούς, επικρίνει σκέτες διαχειριστικές λογικές, στερούμενες σύγχρονης προοπτικής και στοχευμένης διεκδίκησης.

Επιστημονικά μιλώντας εκθειάζει το αγροτοκτηνοτροφικό μοντέλο ανάπτυξης. Οι λεπτομέρειες, αποδεικτικές  της εμβάθυνσης και ο επίλογος δραματικά ρητορικός.

 Η αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων εσωκλείεται στη συνέντευξη ως το όραμα και οι δυνατότητες  των νέων ανθρώπων της νέας παράταξης.

 

Κ. Γκάρτζιο, κάνατε την αρχή στις προηγούμενες εκλογές ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Τώρα επιλέξατε τον δήμο. Με ποιο σκεπτικό βρεθήκατε δίπλα στον κ. Καλαντζή;

 

Κατ αρχήν, κυρία Χρήστου, ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να δώσω αυτή την συνέντευξη στη μοναδική εφημερίδα της πόλης. Θα απαντήσω στο ερώτημα σας με μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα :

Η πρώτη μου κουβέντα με τον Νίκο Καλαντζή έγινε το περασμένο καλοκαίρι και οφείλω να ομολογήσω ότι  έμεινα απολύτως σύμφωνος τόσο με το εγχείρημα όσο και με τις οραματικές του  απόψεις από την πρώτη στιγμή. ‘Άλλωστε χρόνιατώραστιςμικρέςμαςπαρέεςσυνομολογούσαμε, δειλάστηναρχήείναιηαλήθεια, πωςείναικαιρόςναβρεθούν 20-30 άτομαπουθασκίσουντιςκομματικέςτουςετικέτεςγιανακάνουνμιακαινούργιαπρόταση.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή ακριβώς την πρόταση παρουσιάζει ο συνδυασμός μας.

Σε ότι δε, αφορά την δική μου υποψηφιότητα πρέπει να πω ότι τον πρώτο καιρό λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων ήμουν πολύ διστακτικός παρότι συμμετείχα κι εγώ σχεδόν από την αρχή της υλοποίησης αυτής της προσπάθειας δίπλα στον υποψήφιο δήμαρχο. Όμως στην πορεία, η αθρόα και η μαζική συμμετοχή των συμπολιτών, που  όλο και πιο πολύ πλαισίωναν τον υπό συγκρότηση συνδυασμό, έκαμψε τον κάθε δισταγμό.

Αυτή την στιγμή, δέκα μήνες μετά την πρώτη μας συνάντηση, ρίχνοντας μια ματιά  στο ψηφοδέλτιο που κατατέθηκε την περασμένη Κυριακή, νιώθωπολύπερήφανοςπουσυμμετέχω  σαυτότοσυνδυασμό.Τονθεωρώ  πραγματικό«κόσμημα» (μετηνέννοιατουιδιαίτερου) γιατηνντόπιαπολιτικήσκηνή.

 

Πώς θα προσδιορίζατε τον αντίπαλο αυτών των εκλογών;

Εδώ, κυρία Χρήστου, πρέπει να ξεκαθαρίσω την θέση μου και τις αξιακές μου πεποιθήσεις. Για μένα οι δημοτικές εκλογές δεν είναι πόλεμος, ούτε καν μάχη.

Οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν βλέπω  σαν «πολεμικούς» αντιπάλους τους συνυποψήφιους των άλλων συνδυασμών. Τους τιμώ και τους σέβομαι όλους . Ως αντίπαλο βλέπω τα τόσα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο αλλά και την απογοήτευση του κόσμου.

Πεποίθηση μου είναι ότι όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να καταβάλουμε από κοινού μεγάλες προσπάθειες  προκειμένου να πείσουμε  τον κόσμο ότι μόνο με την ενεργό συμμετοχή όλων μας μπορούμε να χαράξουμε μια πραγματικά ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ για τη προκοπή αυτού του τόπου.

 

Ποια εικόνα θα πρέπει να διαμορφώσει ο δήμος Ζηρού την νέα πενταετία με βάση προτεραιότητες τους συνδυασμού σας;

Για την απάντηση σ΄ αυτό το ερώτημα θα σας παραπέμψω   στις προγραμματικές προτάσεις του συνδυασμού μας που θα δημοσιευθούν αυτές τις μέρες κι από τις οποίες  οριοθετείται πλήρως η εικόνα που ζητάτε να σας περιγράψω . Σε αδρές γραμμές κι ως καταστάλαγμα όσων προτείνουμε στο πρόγραμμά μας, μπορώ να σας πω, ότι ο δήμος πρέπει να πάψει να αποτελεί αποκλειστικά  έναν απλό διαχειριστή των σκουπιδιών και πλημμελή καταμετρητή των νερών . Είναι πλέον καιρός να πάρει την αναπτυξιακή τύχη της περιοχής στα χέρια του και να μη περιμένει μόνο απ’ την ελεημοσύνη της πολιτείας. Αυτό θα το πετύχει με την δραστήρια και στοχευόμενη αναζήτηση επενδυτικών και αναπτυξιακών πόρων από τα όχι και λίγα ευρωπαϊκά προγράμματα για τα οποία έχουν πλήρη άγνοια οι σημερινοί κρατούντες. Αν δεν απατώμαι η ΘΡΥΛΙΚΗ αποχέτευση ξεκίνησε το 1985 και ακόμα δεν τελείωσε !!! Στην γειτονική Άρτα χρειάστηκαν μόνο τρία χρόνια ! Ένα έτοιμο σχέδιο πόλης ματαιώθηκε πάνω στη γέννηση του ( 1989) και το καινούργιο καρκινοβατεί δύο τετραετίες τώρα.. Από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, για σαράντα  χρόνια δηλαδή, σχέδιο πόλης φτιάχνουμε και σχέδιο δεν βλέπουμε. Την χωροταξική αποτύπωση  όλων των Δημοτικών  Διαμερισμάτων σε ποια πενταετία σχεδιάζει να την υλοποιήσει ο απερχόμενος  δήμαρχος;

Ποιος αμφιβάλλει, κυρία Χρήστου, ότι τα τελευταία χρόνια ο δήμος μας βρίσκεται σε καθοδική πορεία, σε ελεύθερη πτώση θα έλεγα;  Η πόλη που μεγαλώσαμε και ζούμε φυτοζωεί. Η νέα αρχή που θα εκλεγεί πρέπει να δράσει αμέσως για την γρήγορη αναστροφή αυτής της πορείας.

 

Για τον τρόπο που πολιτεύεστε κι εσείς και οι άλλοι έχετε να παρατηρήσετε κάτι;

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και η πρόσφατη ενασχόληση με την πολιτική αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Τόνισα και στην πρώτη σας ερώτηση ότι τηρώ τις αρχές μου και προσπαθώ να λειτουργώ όπως στην ιδιωτική μου ζωή. Για μένα οι εκλογές είναι γιορτή της δημοκρατίας. Βλέπω τους  αντιπάλους μας  σαν συνεορτάζοντες και τους ψηφοφόρους συμπολίτες μας σαν συμμετέχοντες ενεργούς πολίτες και όχι σαν αντικείμενα ποικίλων εκβιασμών( επαγγελματικών, δυσμενών μεταθέσεων), παλαιοκομματικών υποσχέσεων και απειλών από «παράκεντρα εξουσίας»  που μας γυρίζουν σε  εποχές, τις οποίες κανένας μας δεν θέλει να θυμάται. Σε ότι αφορά τον Συνδυασμό μας , εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε. Θα παλέψουμε να γίνουν αυτές οι εκλογές πραγματική αφετηρία  ενός νέου ήθους.

 

Είσαστε ένας νέος επιστήμονας, κτηνίατρος, σ’ έναν κατεξοχήν κτηνοτροφικό δήμο. Με ποιους τρόπους μπορεί ο δήμος να σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους του;

Πρόκειται για απολύτως εξειδικευμένη ερώτηση και η απάντηση της θα τραβήξει σε μάκρος οπότε, πιθανά η ανάγνωση της να καταστεί κουραστική . Πρέπει όμως να καταγραφεί ολόκληρη διότι σε αυτή εμπεριέχεται ένα μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής μας φιλοσοφίας.

Κλείνω  αυτούς τους μήνες  δέκα πέντε  χρόνια ενεργούς κτηνιατρικής  προσφοράς στην ευρύτερη περιοχή του δήμου και θέλω να πιστεύω ότι έχω πλήρη γνώση της όλης  κτηνοτροφικής δραστηριότητας.   Επισημαίνω ευθύς εξ αρχής ότι η κτηνοτροφία δεν αποτελεί μόνο την κύρια επαγγελματική δραστηριότητα της περιοχής αλλά αποτελεί  και τον βασικό τροφοδότη σχεδόν όλων των βιοτεχνικών  δραστηριοτήτων του Δήμου. Τα βιομηχανικά σφαγεία, τα εργοστάσια και οι βιοτεχνίες επεξεργασίας κρέατος, οι βιομηχανίες γάλακτος, τα τυροκομεία, τα εργοστάσια και οι βιοτεχνίες ζωοτροφών, τα πρατήρια εμπορίας κρέατος, τα κέντρα εμπορίας κτηνοτροφικών εφοδίων και φαρμάκων αλλά και οι δεκάδες των κρεοπωλείων  αποτελούν τον σπουδαιότερο τομέα απασχόλησης του εργατικού δυναμικού της περιοχής αλλά και την ιδανικότερη υποδομή για την περαιτέρω ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής. Τέτοια και τόσο μεγάλη βιοτεχνική υποδομή συγκεντρωμένη σε τόσο μικρή έκταση δεν υπάρχει σε κανένα άλλο γεωγραφικό τμήμα της Ελλάδας, γεγονός που αποτελεί μεγάλο και απαραίτητο πλεονέκτημα για την περαιτέρω ανάπτυξη  της κτηνοτροφίας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της.    

Αυτός ο τόπος δεν μπορεί να παράξει  τίποτε άλλο  εκτός από διατροφικά-ζωοκομικά  προϊόντα υψηλής  βιολογικής και θρεπτικής αξίας. Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.

Ο Δήμος όχι μόνο θα σταθεί στο πλευρό των παραγωγών αλλά θα πρωτοστατήσει για την βελτίωση της υπάρχουσας κτηνοτροφίας  και κυρίως την περαιτέρω ανάπτυξη της διότι οι δυνατότητες  και οι προοπτικές ιδίως της αιγοπροβατοτροφίας είναι αφάνταστα μεγάλες.  

Είναι ακριβώς αυτές οι δυνατότητες και προοπτικές που πρέπει να αναδείξει και να καταστήσει πρώτη προτεραιότητα ο Δήμος. Αυτό θα το πετύχει ΜΟΝΟ αν αναλάβει ενεργό δράση για να πάρει την πρωτογενή ανάπτυξη του τόπου στα χέρια του . Θα κάνει δηλαδή αυτό που εδώ και δεκαετίες δεν μπόρεσε ή δεν  θέλησαν να κάνουν το κράτος και οι συνεταιρισμοί.  Την ανάδειξη του κοιμώμενου Γραφείου Γεωργικής ανάπτυξης του Δήμου σε πραγματικό ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ (ΚΕΑ ) παρέχοντας πλήρη ζωοτεχνική , κτηνιατρική,  διατροφολογική  και γεωπονική κάλυψη σε όλους τους παραγωγούς αλλά και σε όσους  νέους  αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Έτσι αυτοί θα αυξάνονται κάθε χρόνο κατά πολλές δεκάδες.

Τούτος ο χώρος δεν επιτρέπει  να περιγράψω τους τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλίσουμε αυτούς τους στόχους. Αρκούμαι στο να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν  και  οι απαιτούμενες γνώσεις και η εμπειρία και  η αποφασιστικότητα μας. Δεν θα κάνουμε τίποτε περισσότερο από ό,τι έκαναν οι έλληνες τοπικοί άρχοντες στην Ανάβρα Μαγνησίας και στο Βελβεντό Κοζάνης αλλά και οι εκατοντάδες δήμαρχοι της Βόρειας Ιταλίας.

Ο Δήμος πρέπει να πρωτοστατήσει  και να συνεισφέρει κάθε βοήθεια κυρίως στους νέους αγρότες  ώστε να δημιουργήσουν μικρές ομάδες παραγωγών με στόχο να αξιοποιήσουν στο έπακρον την παραγωγή τους  παράγοντας επώνυμα προϊόντα ετικέτας. Η κτηνοτροφία   θα ωθήσει στο έπακρον την πλήρη αξιοποίηση των   τριών κάμπων (35.000 στρέμματα)  με την οργανωμένη παραγωγή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων ενσιρωμάτων. Με τη σειρά τους, θα εκτινάξουν την ζωική παραγωγή  στα ύψη λόγω της κάθετης πτώσης του διατροφικού κόστους που θα επιφέρει η γενικευμένη και καθολική χρήση τους. Πρόκειται για ΓΗ ΤΗΣ  ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ, η οποία  παραμένει   σε λήθαργο και εντελώς αναξιοποίητη. Είναι ακριβώς και εδώ η κτηνοτροφία που θα δώσει πνοή και θα απογειώσει την ανύπαρκτη σήμερα γεωργία με  την αποκλειστική παραγωγή εξειδικευμένων ζωοτροφών .

Βεβαίως όλα αποτελούν στόχους μεγαλεπίβολους και δύσκολους. Αποτελούν όμως την άκρως αναγκαία προϋπόθεση τόσο για την επιβίωση της υπάρχουσας κτηνοτροφίας και την περαιτέρω ανάπτυξη της όσο και για την πλήρη αξιοποίηση των τριών κάμπων του Δήμου που σήμερα βρίσκονται σε συνεχή αγρανάπαυση . Αν δεν αναλάβει ο Δήμος την αναπτυξιακή πρωτοβουλία ,ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής θα είναι αναπόφευκτος  σε ελάχιστα χρόνια. Μέσα στην προσεχή δεκαετία προβλέπεται να συνταξιοδοτηθεί το 60 % των αγροτών και γεννάται το αμείλικτο ερώτημα: ποιος θα τους αναπληρώσει στα ήδη ερημωμένα χωριά; 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)