Ένα από τα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν τη φετινή σχολική χρονιά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Πρέβεζας, φέρει τον τίτλο

«Σαν μιλούν οι Σαρακατσαναίοι…»

Το θέμα, επέλεξαν στην αρχή της χρονιάς, μερικοί μαθητές σαρακατσάνικης καταγωγής που φοιτούν στο γυμνάσιο Λούρου, και το πρότειναν στην καθηγήτρια τους κ. Παπιγκιώτη Κωνσταντίνα, η οποία με χαρά δέχτηκε να το αναλάβει. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από όλα τα παιδιά του γυμνασίου να ενταχθούν στην ομάδα, έπρεπε όμως, να επιλεγούν κάποια και τελικά, επιλέχθηκαν, σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι παρακάτω μαθητές:

Γιώτης Σωτήρης, Γιώτης Χρήστος, Γκλιάτη Δέσποινα, Διαμάντη Δώρα, Κατσαούνου Λαρίσσα, Κοψάρης Χρήστος, Ιωάννου Λυδία ,Λαδιά Γερασιμία, Τάγγα Αναστασία, Λώλη Δέσποινα, Πάντου Βασιλική, Τσούτση Βασιλική, Κάκου Ελένη,Κονάκης Νίκος, Λέτσου Χρυσαυγή, Γιώτη Αλεξάνδρα, Γκλιάτης Μιχάλης, Γκλιάτης Περικλής, Κάτσανος Γιώργος, Μέμα Εμιλιάνο, Ντάγγα Ανδρονίκη, Παπαδιώτης Κωνσταντίνος, Παπιγκιώτης Μιχάλης, Τάγγας Βασίλης, Τάγκα Βενετία, Τάγκα Παναγιώτα, Τζουμερκιώτη Περσεφώνη.

Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τα παιδιά συγκέντρωσαν και οργάνωσαν το υλικό τους. Αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους αυτής ήταν η δημιουργία ενός DVD που περιέχει:

1.Ένα αρχείο pdf, με τίτλο

Σαρακατσαναίοι: παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Εδώ οι μαθητές συγκέντρωσαν υλικό για τα ήθη και τα έθιμα, τις ασχολίες και γενικότερα για την καθημερινή ζωή.

2. Ένα λεξικό με λήμματα σαρακατσάνικης προέλευσης με τις γενικές και ειδικές ερμηνείες τους, με τίτλο

Σαν μιλούν οι Σαρακατσαναίοι…

3. Τραγούδια που συνόδευαν και συνοδεύουν τους Σαρακατσαναίους σε όλες τις στιγμές της ζωής τους.

4. Μια σύντομη παρουσίαση (power point) όλης της πορείας των Σαρακατσαναίων στο χρόνο, με τον τίτλο

Ας γνωρίσουμε τους Σαρακατσαναίους. 

Το όλο εγχείρημα αποδόθηκε και σε έντυπη μορφή και είναι στη διάθεση όλων όσων επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τους Σαρακατσαναίους.

Στα πλαίσια του προγράμματος, τα παιδιά μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους ( κ. Ζάγκου και κ. Παπιγκιώτη) επισκέφτηκαν τα Ζαγοροχώρια (Κήποι, Τσεπέλοβο, Βραδέτο, Κουκούλι, Καπέσοβο, Μονοδένδρι, Βίτσα).

Τέλος, όποιος ενδιαφέρεται να γνωρίσει καλύτερα τον Σαρακατσαναιικο πολιτισμό, μπορεί να ενταχθεί στην  ανοιχτή ομάδα (Σαν μιλούν οι Σαρακατσαναίοι...) που οι μαθητές δημιούργησαν στο facebook. Εκεί, βήμα- βήμα δημοσιεύεται η εργασία τους (αρχεία, φωτογραφίες, τραγούδια, power point, video).

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Παπιγκιώτη, φιλόλογος.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)