Από τον Ευάγγελος Παλιάτσο, πήραμε και δημοσιεύουμε επιστολή ως απάντηση στο κείμενο της Λαλίνας Φαφούτη που αναδημοσίευσε η εφημερίδα μας από το «Βήμα» αν και στην επιστολή αναφέρεται περισσότερο ο λόγος για τον οποίον από τα δύο ποτάμια, το Λούρος και τη Μαυρή, έχουν εξαφανιστεί οι υδρόβιοι οργανισμοί και κυρίως τα ψάρια και οι καραβίδες.

Κύριε διευθυντά της «Φωνής του Αγρότου». Είδα εις το φύλλο της 8-8-2014 μερικούς κυρίους και μία κυρία που αναφέρουν δια τους ποταμούς της πατρίδος μας. Εγώ δεν θα αναφερθώ δια τους άλλους ποταμούς, αλλά δια τον ποταμό Λούρο και Μαυρής. Ο Λούρος έχει πολύ καλό πόσιμο νερό και δια άρδευση, δι’ αυτό έγινε και το έργο να αρδεύει την πεδιάδα Άρτης και Πρεβέζης (αντλιοστάσιο Αγ. Βαρβάρας Στεφάνης). Όσο για το ανάχωμα που έγινε, ασφάλισε την πεδιάδα Άρτης, δηλαδή Καμπής-Χανοπούλου-Ρόκα-Φιλοθέης και λοιπών περιοχών. Προτού γίνει το ανάχωμα, έκλεινε ο δρόμος προς Σαλαώρα και χωρίου Ράχη. Επίσης στα χωριά Αγ. Σπυρίδωνα και Πέτρας το νερό του ποταμού Λούρου περνούσε μέσα στα χωριά και δημιουργώντας το ανάχωμα, ασφαλίστηκαν.

Και τώρα ερωτώ: Διατί το νερό του ποταμού Λούρου είναι μαύρο, ενώ έχει τις καλύτερες πηγές; Διατί εδώ στην περιοχή μας χάθηκαν τα ψάρια, χασκόνες, μουστακάτα, καβούρια, καθώς και τα βατράχια; Διατί στα χωριά Κουκλέσι, Κλεισούρα, Γωνιά, Παναγιά, Κεράσωβο και Βαθύ, χάθηκαν τα ψάρια, πέστροφα, καραβίδες που ψάρευαν τα γύρω χωριά, όπου και πωλούσαν;

Διατί το ποτάμι Μαυρή είναι μαύρο, που πηγάζει από τις πηγές Πριάλας, κάτωθι του κάστρου της Παναγίας του χωριού Ριζοβουνίου; Το νερό αυτό είναι το πιο πόσιμο και τώρα χολέρα; Πού είναι τα ψάρια που είχε και τις καραβίδες, που ψάρευαν τα γύρω χωριά και πουλούσαν;

Όσο για τη ρύπανση που λέγουν, δεν είναι υπερβολική, δεν έχει φθάσει δηλαδή στο στάδιο του κορεσμού.

Ερωτώ: Διατί χάθηκε ο υδρόβιος πλούτος του ποταμού Λούρου και Μαυρής;

Υ.Γ. Ευλογημένος από Θεό να είναι ο κυβερνήτης εκείνος που άρχισε το έργο εκείνο το αποστραγγιστικό και αρδευτικό, καθώς και οι άλλοι κυβερνήτες, να έχουν την ευλογία του Θεού, που τελείωσαν αυτό το έργο.

Ευάγγελος Παλιάτσος

Συντ. αγρότης

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)