Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

Το υπέροχο με τη νουάρ λογοτεχνία είναι πως τοποθετεί το έγκλημα σε κοινωνικό επίπεδο και εξετάζει τα αίτια από ιδεολογική σκοπιά, με εξαιρετικά σαγηνευτικό τρόπο. Έτσι είναι το σκοτάδι. Φοβίζει μεν, γοητεύει δε…

Βουδαπέστη,1936.

Η Φάνι Σόλοσι, που επέστρεψε στη Βουδαπέστη από το Παρίσι, ανακοίνωσε στους γονείς της, ότι θα παντρευόταν τον Σλόμο.

Στο Παρίσι είχε γνωρίσει τον Σλόμο, τον γιο του χασίντ Ραβίνου Σεϊέιλ Ραϊτελμπάουμ, που κι εκείνος σπούδαζε στο Παρίσι. Ο πατέρας της Σόλοσι, απαγόρευσε αυτόν τον γάμο. Αμέσως αποκλήρωσε την κόρη του. Την επομένη ημέρα ο ραβίνος πήγε τον γιό του στο Αμβούργο και τον έβαλε στο πλοίο για τη Νέα Υόρκη. Έτσι η Φάνι κατέληξε στο δρόμο, πόρνη στη οδό Ράκοζι. Εκεί ένας μικροεγκληματίας ονόματι Γιόζι Λάμπορανς, που εκδίδει γυναίκες, την άρπαξε. Και έτσι μια όμορφη νεαρή πόρνη είχε εμφανιστεί στο «σπίτι» της μαντάμ Κόκκινη Μάργκο. Στο σπίτι της οποίας σύχναζαν όλοι οι επώνυμοι και οι πολιτικοί της Βουδαπέστης.

Η Φάνι μάζευε χρήματα για το εισιτήριο για το πλοίο, ώστε να μπορέσει να πάει να συναντήσει τον Σλόμο.

Ο πατέρας της Φάνι ήταν ένας απατεώνας Εβραίος, έμπορας του καφέ, που έγινε χριστιανός, για να κάνει δουλειές με τους επιχειρηματικούς κύκλους της ναζιστικής Γερμανίας. Χρηματοδοτούσε επίσης το Κόμμα Εθνικής Ενότητας της Ουγγαρίας. Έδιωξε την κόρη του, διότι αν κάποιος από τον κύκλο του μάθαινε ότι η κόρη του ήταν πόρνη, μια πόρνη πολυτελείας, που πήγαινε με πολιτικούς, μια κοπέλα που ήθελε επιπλέον να ασπαστεί πάλι την εβραϊκή θρησκεία, ώστε να μπορέσει να παντρευτεί τον γιο ενός ραβίνου, όλες οι δουλειές του με τους Γερμανούς συνεργάτες, θα είχαν χαθεί.

Η Φανί Σόλοσι βρίσκεται νεκρή στα σύνορα της περιοχής με τα κόκκινα φώτα, τριών μηνών έγκυος…

Κάποιος έβαλε τον Πόιβα, ένα μέθυσο πυγμάχος, να χτυπήσει την Φάνι, για να φοβηθεί, όμως το χτύπημά, που της έδωσε, τη σκότωσε.

Ποιος ήθελε τον θάνατο της Φάνι;

Αυτά ανακάλυψε ο αστυνομικός ρεπόρτερ Ζίγκμοντ Γκόρντον.

Η έρευνά του θα τον οδηγήσει βαθιά στον σκοτεινό υπόκοσμο της Βουδαπέστης, όπου δρουν συνδικάτα εγκλήματος και πυρήνες παράνομων κομμουνιστών, αλλά και στα ανώτατα στρώματα και στους κύκλους της εξουσίας.

Ένα συναρπαστικό και υποβλητικό νουάρ μυθιστόρημα.

Ο Βίλμος Κόντορ γεννήθηκε το 1954 στην Ουγγαρία. Σπούδασε στο Παρίσι και αποφοίτησε από τη Σορβόνη με πτυχίο χημικού μηχανικού. Στη συνέχεια επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου ζει σήμερα με την οικογένειά του σε ένα ήσυχο χωριό κοντά στα αυστριακά σύνορα. Διδάσκει μαθηματικά και φυσική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το πρώτο του μυθιστόρημα εκδόθηκε το 2008 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Έχει εκδώσει συνολικά πέντε νουάρ μυθιστορήματα με ήρωα τον δημοσιογράφο Ζίγκμοντ Γκόρντον, τα οποία εκτυλίσσονται στη Βουδαπέστη μεταξύ του 1936 και του 1956.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)