Τη μετονομασία του δήμου Ζηρού σε δήμος Φιλιππιάδας-Θεσπρωτικού προτείνουν κάτοικοι της περιοχής Λάκκας Θεσπρωτικού. Με υπόμνημά τους το οποίο υπογράφεται από 39 κατοίκους της περιοχής, ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο Ζηρού –στο οποίο κατέθεσαν και το υπόμνημα- να εξετάσει το ενδεχόμενο της αλλαγής της ονομασίας του δήμου από δήμος Ζηρού σε δήμο Φιλιππιάδας-Θεσπρωτικού. «Θεωρούμε ότι, μόνο έτσι, θα δικαιώσει την εκλογή του», καταλήγει το υπόμνημα, το οποίο δημοσιεύουμε ολόκληρο.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

Προς τον κ. Δήμαρχο και το Δημ. Συμβούλιο

 

Ενταύθα

 

Κύριοι, Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο των Εθνικών Εκλογών (2012), χωρίς καμιά προειδοποίηση ή ενημέρωση των δημοτών, ο Δήμος Φιλιππιάδας μετονομάστηκε σε Δήμο Ζηρού… Δικαιολογία; … Η διεύρυνση του Δήμου…

 

Εκφράζουμε θλίψη, οργή και αγανάκτηση για το γεγονός αυτό. Το θεωρούμε αυθαίρετο, ανιστόρητο και απαράδεκτο. Και απαιτούμε επανόρθωση. Διότι:

 

1.Ο Ζηρός με τη λίμνη, το βουνό και το πράσινο, που οργιάζει, είναι ένα μνημείο της φύσης… Είναι τόπος σπάνιας ομορφιάς και στολίδι της περιοχής. Όμως, εκτός των κοντινών ανθρώπων, δεν τον γνωρίζει κανείς… Και κανείς δεν εγκρίνει τη νέα ονομασία του Δήμου. Ο Ζηρός έχει ανάγκη μόνο από αξιοποίηση και κατάλληλη προβολή!…

 

2. Η Φιλιππιάδα είναι μια όμορφη επαρχιακή πόλη που συνεχώς μεγαλώνει και αυξάνει ο πληθυσμός της. Είναι ένα εμπορικό σταυροδρόμι, που δεσπόζει ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής και έχει πλούσια ιστορία. Στους πολέμους 1912-1913, η Φιλιππιάδα σταμάτησε τον ανεφοδιασμό των Τούρκων από Πρέβεζα προς Ιωάννινα, υπήρξε η βάση του ηρωικού αγώνα στα Πέντε Πηγάδια και μόνο γι’ αυτό έγινε δυνατή η απελευθέρωση των Ιωαννίνων και ολόκληρης της Ηπείρου… Να γιατί, η Φιλιππιάδα, δικαιούται μεγαλύτερο σεβασμό από κάποιους όψιμους …καλοθελητές.

 

3. Με τη Φιλιππιάδα, βέβαια, ενώθηκαν σε ενιαίο Δήμο και μικρότεροι Δήμοι όπως και η Κοινότητα Κρανέας που έχουν τη δική τους λαμπρή ιστορία…

 

Θα μπορούσε, με άνεση χρόνου, να γίνει ανοιχτή και δημοκρατική συζήτηση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να καταλήξει σε σοβαρή και σωστή πρόταση για το θέμα της ονομασίας του ενιαίου Δήμου. Σ’ αυτή την περίπτωση. Λογικά, θα προέκυπταν δύο ενδεχόμενα:

 

α) Ή να συμφωνήσουν να παραμείνει η ίδια ονομασία και στον ενιαίο Δήμο, δηλαδή Δήμος Φιλιππιάδας

 

β) Ή να προστεθεί στην ονομασία και ο Δήμος Θεσπρωτικού, οπότε η οριστική ονομασία του ενιαίου Δήμου θα ήταν Δήμος Φιλιππιάδας-Θεσπρωτικού. Παρόμοια λύση δόθηκε σε πολλές, άλλωστε, περιπτώσεις ανάλογες.

 

4. Με βάση τα παραπάνω, από τη νέα Δημοτική Αρχή ζητάμε: Να επανεξετάσει, χωρίς χρονοτριβή, το θέμα της ονομασίας του ενιαίου Δήμου και να δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να επανέλθει η πρέπουσα ονομασία.

 

Κάνουμε έκκλησης σ’ ολόκληρο το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, ενωμένο και ανεξάρτητα από παρατάξεις, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να βοηθήσει στην επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος…

 

Θεωρούμε ότι μόνο έτσι θα δικαιώσει την εκλογή του.

 

(έπονται 39 υπογραφές δημοτών)

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 3.2/5 (5 votes cast)
Να μετονομαστεί ο δήμος Ζηρού, 3.2 out of 5 based on 5 ratings