Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα

Ενημέρωση των μαθητών για το σχολείο αλλά και το πρόγραμμα σπουδών

Μία πρωτότυπη εκδήλωση διοργάνωσε το 1ο Γενικό Λύκειο Φιλιππιάδας για την υποδοχή των μαθητών της Α’ Λυκείου.

Στόχος η ομαλή μετάβαση από την σχολική πραγματικότητα του Γυμνασίου σε αυτή του Λυκείου. Η ενημέρωσή τους τόσο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του νέου τους σχολείου όσο και για το νέο πρόγραμμα σπουδών που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια μέχρι έως και την αποφοίτησή τους.

Όλοι οι μαθητές της Α’ Λυκείου συγκεντρώθηκαν στη βιβλιοθήκη του σχολείου, η οποία είχε στηθεί κατάλληλα έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της εκδήλωσης, για να παρακολουθήσουν ένα θερμό καλωσόρισμα… Να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι ένα μειονέκτημα του σχολείου είναι ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων με αποτέλεσμα να «στριμώχνονται» είτε στην βιβλιοθήκη, είτε στον διάδρομο μπροστά από το κυλικείο.

Η εκδήλωση υποδοχής των νέων μελών του σχολείου ήταν μία ιδέα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο στους εκπροσώπους διαφόρων φορέων που συμμετείχαν, όσο και στα ίδια τα παιδιά που απόλαυσαν την εκδήλωση χωρίς ίχνος κούρασης. Παρακολούθησαν όλη το πρόγραμμα της εκδήλωσης με διάθεση, χωρίς βέβαια να λείπει το χιούμορ και τα περιπαιχτικά σχόλια που αρμόζουν στην ηλικία τους. Παραβρέθηκαν και αρκετοί γονείς οι οποίοι απόλαυσαν εξίσου την εκδήλωση.  Ικανοποιημένοι φάνηκαν να είναι και οι διοργανωτές, ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Κώστας Καμπουράκης καθώς και οι καθηγητές που είδαν ότι όντως βοήθησε στην καλύτερη προσέγγιση των μαθητών.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του κ. Καμπουράκη ο οποίος μίλησε για το νέο σχολικό περιβάλλον το οποίο σηματοδοτεί ένα νέο τρόπο ζωής. «Περισσότερες υποχρεώσεις, λιγότερος ελεύθερος χρόνος και λήψη αποφάσεων» που θα πρέπει να πάρουν για το μέλλον τους οι μαθητές στο πέρας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τόνισε επίσης την ευθύνη που νιώθουν τόσο εκείνος όσο και οι καθηγητές απέναντί τους, αλλά και την συναίσθηση του ότι η μεταβατική αυτή σχολική περίοδος συμπίπτει με μία άλλη πολύ σημαντική μεταβατική φάση των μαθητών που είναι η εφηβεία.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δήμου Ζηρού κ. Χρήστος Χασίδης, ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος του Δήμου Ζηρού για να καλωσορίσει με τη σειρά του, εκ μέρους όλης της νέας δημοτικής αρχής, τους μαθητές της Α’ Λυκείου και να τους ευχηθεί μία καλή σχολική χρονιά, αλλά και να δηλώσει πως ο δήμος θα είναι συμπαραστάτης τους. Μάλιστα κλείνοντας έδωσε τη δική του συμβουλή στους μαθητές λέγοντάς τους πως οι κόποι που θα καταβάλουν αυτά τα τρία χρόνια θα ανταμειφθούν.

Ακολούθησε ενημέρωση των μαθητών για την οργάνωση, το δυναμικό αλλά και τους κανονισμούς του Λυκείου που θα πρέπει να τηρούν οι μαθητές. Παρουσιάστηκαν μέσω προτζέκτορα ο αριθμός καθηγητών αλλά και των μαθητών που απαρτίζουν το σχολείο, οι χώροι που διαθέτει καθώς και το νέο πρόγραμμα σπουδών με αναλυτικούς πίνακες. Επίσης οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστοσελίδα του Λυκείου, η οποία θα τους παρέχει όσες πληροφορίες χρειάζονται σχετικά με τη σχολική τους ζωή, ένας τρόπος πιο κοντά στην δική τους καθημερινότητα αφού πλέον είναι άμεσα συνυφασμένη με την τεχνολογία.

Πέραν των πρακτικών θεμάτων σειρά είχαν οι δραστηριότητες του σχολείου στις οποίες αναφέρθηκε η φιλόλογος κ. Ντάκουλα με σκοπό να ανακαλύψουν τα παιδιά τις διάφορες δράσεις του Λυκείου. Εκδρομές, διαγωνισμοί, χορωδία, ποδοσφαιρική ομάδα, χορευτικό είναι κάποιες από αυτές στις οποίες κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι νέοι μαθητές.

Το σημείο που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν η προβολή ενός βίντεο που μέσω της εικόνας περνούσε μηνύματα αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης στους μαθητές.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης συνεχίστηκε με την ομιλία της κ. Γ. Σφρίντζερη, υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής Πρέβεζας η οποία μεταξύ άλλων είπε: «Είναι τάξη σταθμός με νέες συνθήκες και απαιτήσεις. Το Λύκειο παίζει καθοριστικό ρόλο για την ομαλή προετοιμασία για την αγορά εργασίας αλλά και την καθημερινή σας ζωή. Μέσω του Λυκείου αναπτύσσουμε σημαντικά χαρακτηριστικά όπως αξίες, δεξιότητες, ταλέντα, αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση».

Σειρά είχε η κ. Γκάτσα, Υπεύθυνη της Περιφέρειας για το «Παρατηρητήριο σχολικής βίας», η οποία ασχολήθηκε με ένα από τα σημαντικότερα θέματα που κυριαρχούν στα σχολεία και αφορά τη λεκτική και τη σωματική βία. Περισσότερο μέσω της εικόνας δόθηκαν διάφορα μηνύματα για την αντιμετώπιση της βίας με το να μην γυρίζουν την πλάτη σε τέτοια περιστατικά και να μη φοβούνται να μιλήσουν για να βοηθήσουν ή να βοηθηθούν.

 

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης ακούσαμε τον χαιρετισμό του κ. Λιόντου, εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ αλλά και την εκπρόσωπο του δεκαπενταμελούς συμβουλίου Παναγιώτα Γκαρτζώνη.

Ακόμη χαιρέτησε τους μαθητές ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μπέλλος λέγοντας πως είναι σίγουρος πως για να βρίσκονται σε αυτό το σχολείο έχουν θέσει σημαντικούς στόχους για το μέλλον τους. Το λύκειο λοιπόν είναι ο δρόμος για την επίτευξή τους… Μάλιστα επεσήμανε μία φράση σημαντική για τις μεταξύ τους σχέσεις «Ότι δεν θέλετε να σας κάνουν, δεν θα το κάνετε».

Την αποφώνηση έκανε ο Σχολικός Σύμβουλος τους Σχολείου κ. Τσιαντής ο οποίος με χιούμορ και μία πιο «χαλαρή» διάθεση έδειξε στα παιδιά πως θα είναι κοντά τους σε ότι χρειαστούν και πρόθυμος να συζητήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία τους. Μάλιστα τους παρότρυνε να δώσουν ιδιαίτερα σημασία στην κατάληψη της γνώσης, της παιδείας αλλά και των δεξιοτήτων που μπορούν να αναπτύξουν μέσα από το σχολείο.

Η εκδήλωση τελείωσε με ένα πλούσιο μπουφέ με διάφορα εδέσματα. Τα παιδιά φάνηκαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένα γι’ αυτό το «νόστιμο» κλείσιμο της εκδήλωσης.

Βέβαια και το όλο πρόγραμμα το θεώρησαν ενδιαφέρον αφού με κάποια παιδιά που μιλήσαμε μας είπαν πως ήταν κάτι που δεν το είχαν ξαναδεί και ήταν καλό που τους ενημέρωσαν τόσο αναλυτικά για το τι θα συναντήσουν.

Μετά την εκδήλωση μιλήσαμε με κάποιους από τους εκπροσώπους που συμμετείχαν στην εκδήλωση για να μας δώσουν τα δικά τους σχόλια για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε σχολείο της περιοχής.

κ. Χ. Μπέλλος, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας: Είναι μια πρωτοβουλία η οποία πραγματικά είναι αξιέπαινη. Είναι υποχρέωση των Λυκείων να υποδέχονται τους μαθητές της Α’ Λυκείου, να τους ενημερώνουν για τα δρώμενα εντός του Λυκείου και σε γνωστικό επίπεδο αλλά και λοιπών δραστηριοτήτων, ώστε τα παιδιά αυτά ομαλά να εντάσσονται στα νέα δεδομένα του Λυκείου που διαφέρουν από αυτά του Γυμνασίου.

Σταδιακά θα βλέπετε και άλλα πράγματα που πρέπει να αναπτυχθούν στα σχολεία δηλαδή κι άλλες τέτοιου είδους δραστηριότητες στα πλαίσια του εφικτού. Οι μαθητές φάνηκαν να ενδιαφέρονται για το αντικείμενο της εκδήλωσης, γι ‘αυτό και υπήρχε απόλυτη ησυχία.

 

κ. Τ. Γκάτσα, Υπεύθυνη της Περιφέρειας για το “Παρατηρητήριο σχολικής βίας”: Η πρωτοβουλία του σχολείου είναι υποδειγματική είναι αναγκαίο στάδιο ο μαθητής/τρια να προσαρμοστεί για να μπορέσει να αποδώσει στη μάθησή του και να ζήσει χαρούμενα και ευτυχισμένα τα υπόλοιπα σχολικά του χρόνια επιπλέον δημιουργούνται καλές σχέσεις. Αυτή η εκδήλωση νομίζω είναι απαραίτητο. Σε άλλες χώρες είναι θέματα πολιτικής του σχολείου και επικοινωνιακής τακτικής που πραγματικά είναι καθιερωμένα. Θεωρώ ότι ήταν μία πάρα πολύ καλή σκέψη και ιδέα και τελικά την έκαναν πράξη οι καθηγητές και ο διευθυντής του σχολείου. Το πόσο αυτό αποφέρει καλά αποτελέσματα θα φανεί. Η προηγούμενη εμπειρία μου που έχω από το ίδιο σχολείο και η συμμετοχή του σε πολλές εκδηλώσεις δείχνει ότι τα παιδιά εξελίσσονται με πολύ ομαλό τρόπο σε ένα φιλικό περιβάλλον και με πολύ καλές σχέσεις, επομένως αποδίδει σίγουρα και μαθησιακά και στη συμπεριφορά τους.

Τα παιδιά περίμενα ότι θα κάνουν και λίγη πλάκα και λίγη φασαρία αλλά καθηλώθηκαν τουλάχιστον στα βίντεο που έδειχναν τα προβλήματα με τη βία και τον εκφοβισμό και ίσως αναγνώρισαν σκηνές από την πραγματικότητά τους και ευελπιστώ να προβληματίστηκαν πάνω σε αυτό.

 

κ. Κ. Ντάκουλα, Εκπαιδευτικός: Ήταν η πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε η τελετή υποδοχής από τη διεύθυνση και από τον Σύλλογο των Καθηγητών του 1ου Λυκείου. Οι μαθητές με πάρα πολύ προθυμία και διάθεση συμμετείχαν στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση, με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό άκουσαν τις εισηγήσεις των ομιλητών και πραγματικά ικανοποιήθηκαν με την όλη διοργάνωση και τη θερμή υποδοχή του σχολείου. Ελπίζουμε ότι σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων και με τη βοήθεια του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπ. Πρέβεζας να κάνουμε πλέον θεσμό την τελετή υποδοχής αλλά να προχωρήσουμε και στη διοργάνωση τελετής αποφοίτησης των μαθητών της Γ’ Λυκείου.

Απαιτούσε αρκετό χρόνο η διοργάνωση αλλά περισσότερο ήθελε ψυχή, παρ’ όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το 1ο Λύκειο βλέπουμε πως όταν υπάρχει περίσσια διάθεση όλα γίνονται.

 

κ. Κ. Καμπουράκης, Διευθυντής 1ου Γενικού Λυκείου Φιλιππιάδας: Συνηθίζεται σε όλα τα σχολεία να υποδέχονται μαθητές από τη μία βαθμίδα στην άλλη και να γίνεται μία εκδήλωση τελετή υποδοχής γιατί είναι φυσικό να υπάρχει ένα ζήτημα προσαρμογής όταν ένα άτομο μεταβαίνει από ένα περιβάλλον σε ένα άλλο. Όλα αυτά τα χρόνια το σκεπτόμαστε αλλά δεν είχαμε καταφέρει να το οργανώσουμε., φέτος πήραμε την απόφαση και το πραγματοποιήσαμε. Μέσα στους στόχους μας είναι να οργανώσουμε στο τέλος της Σχολικής χρονιάς μία τελετή αποφοίτησης των μαθητών της Γ’ Λυκείου.

Τα παιδιά λίγο ξαφνιάστηκαν γιατί δεν ήταν μαθημένα από τέτοιες διαδικασίες. Είναι ένα έλλειμμα στα δημόσια σχολεία σε αντίθεση με κάποια ιδιωτικά που το έχουν σε μία μόνιμη τακτική.

Το σημαντικό είναι πως συμμετείχε όλη η κοινότητα η διοίκηση, η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων, το Δεκαπενταμελές, ο Σύμβουλος τους σχολείου, σε ένα βαθμό λοιπόν έγινε αντιληπτό από τα παιδιά ότι το σχολείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μια κοινότητα και πως υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα μέλη της.

 

κ. Χασίδης, εκπρόσωπος του Δήμου Ζηρού: Ήταν μία πρωτοποριακή εκδήλωση, έγινε τόσο η παρουσίαση των κτιριακών εγκαταστάσεων όσο και του συστήματος. Παιδείας που θα ακολουθήσουν οι μαθητές μέχρι και την Γ’ Λυκείου. Πολύ καλή εκδήλωση, έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι όλων των φορέων. Πιστεύω ότι ευχαριστήθηκαν και τα παιδιά με αυτή τη διοργάνωση και θα είναι καλό να γίνεται κάθε χρόνο. Όλα ήταν πολύ ωραία.

Είδα ότι στο Λύκειο δεν υπάρχει κάποια αίθουσα που θα μπορούσε να είναι σαν συνεδριακό κέντρο ή σαν αίθουσα προβολής και φιλοξενεί τέτοιου είδους εκδηλώσεις, χρησιμοποιείται η βιβλιοθήκη γι αυτούς τους λόγους. Εμείς σαν δημοτική αρχή θα προσπαθήσουμε να φροντίσουμε τον κτιριακό εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και ότι περνάει από το χέρι μας να είμαστε αρωγοί είναι στις προτεραιότητες μας και όχι μόνο στις εγκαταστάσεις αλλά και σε διάφορες δραστηριότητες που θα έχει το Λύκειο Φιλιππιάδας.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)