Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

(Εθνικό Βραβείο Ένωσης Κριτικών ΗΠΑ 1999)

«Οι Άντρες του Μίννα φορούν κοστούμια. Οι Άντρες του Μίννα οδηγούν αυτοκίνητα. Οι Άντρες του Μίννα παρακολουθούν παγιδευμένες γραμμές. Οι Άντρες του Μίννα στέκονται πίσω από τον Μίννα, με τα χέρια στις τσέπες, απειλητικοί. Οι Άντρες του Μίννα μεταφέρουν χρήματα. Οι Άντρες του Μίννα εισπράττουν χρήματα. Οι Άντρες του Μίννα δεν κάνουν ερωτήσεις. Οι Άντρες του Μίννα σηκώνουν τηλέφωνα. Οι Άντρες του Μίννα παραλαμβάνουν πακέτα. Οι Άντρες του Μίννα είναι καλοξυρισμένοι. Οι Άντρες του Μίννα ακολουθούν οδηγίες. Οι Άντρες του Μίννα προσπαθούν να μοιάσουν στον Μίννα, αλλά ο Μίννα είναι νεκρός…»

Ο Λάινελ Έσρογκ, το επονομαζόμενο Τσίρκο Τεράτων του Μπρούκλιν, είναι ορφανό που πάσχει από σύνδρομο Τουρέτ, μια νευρολογική διαταραχή που τον υποχρεώνει να φωνάζει και να μετράει ψυχαναγκαστικά, να διαλύει τη γλώσσα με ανεπάντεχους και πρωτότυπους τρόπους. Μαζί με άλλους τρείς «βετεράνους» του Ορφανοτροφείου Αρρένων Αγίου Βικεντίου, δουλεύει για τον μικροκακοποιό Φρανκ Μίννα σε μια υπηρεσία σοφέρ, πίσω από την οποία κρύβεται ένα άτυπο πρακτορείο ντετέκτιβ. Η ζωή χωρίς τον Φρανκ Μίννα, τον χαρισματικό Βασιλιά του Μπρούκλιν, θα ήταν αδύνατη, οπότε κανείς τους δεν νοιάζεται αν οι δουλειές που τους αναθέτει δεν είναι ακριβώς νόμιμες. Αλλά όταν ο Φρανκ δολοφονείται, ο ένας συνάδελφος του Λάιονελ καταλήγει στη φυλακή, οι άλλοι δύο διεκδικούν την αρχηγία και η χήρα του Φρανκ εξαφανίζεται, ο Λάιονελ χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του. Αυτός ο απόβλητος, που δεν μπορεί να ολοκληρώσει σωστά ούτε μια απλή κουβέντα, θα επιχειρήσει να ξεδιαλύνει την υπόθεση ενώ προσπαθεί να τιθασεύσει τις λεκτικές καταιγίδες που ξεσπούν στο μυαλό του.

Το βιβλίο αυτό είναι ένας αφάνταστα γοητευτικός, ευρηματικά περίεργος και απόλυτα καθηλωτικός φόρος τιμής στις κλασσικές ιστορίες ντετέκτιβ, υπερβαίνοντας ταυτόχρονα τα όρια του είδους.

Ένα σπουδαίο κοινωνικό μυθιστόρημα της εποχής μας.

Ο Τζόιναθ Λέθενμ γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το της Νέας Υόρκης το 1964. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Κολλέγιο Μπένιγκτον του Βερμόντ, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του ύστερα από δύο χρόνια, για να αφοσιωθεί στο γράψιμο. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει εννέα μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων, δύο συλλογές δοκιμίων και δύο μελέτες για τον κινηματογράφο και την μουσική, ενώ από το 2011 διδάσκει δημιουργική γραφή στο κολλέγιο Πομόνα του Κλέαρμοντ της Καλλιφόρνιας. Το 1997 ήταν ο μοναδικός συγγραφέας τον οποίο συμπεριέλαβε το περιοδικό στη λίστα των 100 σημαντικότερων Αμερικανών για τον 21ο αιώνα. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή Βραβεία.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)