«Θα τολμήσω αλλαγές που θα φέρουν αντιδράσεις»

Προέχει η οργάνωση, το οικονομικό ξεκαθάρισμα και μετά τα αναπτυξιακά

 

Συνέντευξη στη

Ρούλα Χρήστου

Ένα μήνα μετά την εγκατάσταση της νέα δημοτικής αρχής στο Δημαρχείο η εικόνα μοιάζει σαν της νέας νοικοκυράς σε νοικιασμένο διαμέρισμα. Καθαρίζουν από ‘δω, συμμαζεύουν από ΄κει, ευπρεπίζουν τις αυλές, μερεμετίζουν παραπέρα.
Επισκευάζουν υδραυλικά, κοιτάζουν το ρεύμα. Ανοίγουν ντουλάπες και συρτάρια να δουν τι γίνεται, μαζεύουν αποδείξεις οφειλών ,κάνουν ταμείο, δεν τους βγαίνει. Το υπαλληλικό προσωπικό στις διαταγές τους, ανακατανέμεται.
Ο καθείς στο ρόλο του. Οι επισκέψεις δίνουν και παίρνουν. Όλοι μ΄ ένα παράπονο. Όλοι κάτι περιμένουν απ΄ τη νέα αρχή. «Προέχει η οργάνωση» λέει ο νοικοκύρης, δηλαδή ο Δήμαρχος, που προσπαθεί να διατηρήσει ψυχραιμία μπροστά στον ορυμαγδό ελαττωμάτων που βγάζει το σπίτι, δηλαδή ο δήμος. «Κι ύστερα θα ΄ρθουν τα αναπτυξιακά», τους δίνει την ελπίδα, να ΄χουν να περιμένουν.

Ένα μήνα μετά, ο νέος δήμαρχος Ζηρού, ο νεότερος ηλικιακά δήμαρχος στην Ήπειρο και τη γύρω περιοχή, δίνει την πρώτη του συνέντευξη στη «Φ». «Δεν βγάζει είδηση» κατά τη δημοσιογραφική αργκό αλλά δίνει το στίγμα του ως Δήμαρχος πια. Επιλέγει να τονίσει πως θα τολμήσει αλλαγές που θα φέρουν αντιδράσεις και ξεκαθαρίζει πως δεν θα πηγαίνει σ΄ όλα τα πανηγύρια και τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Επιδίωξή του είναι να αποκτήσει η Φιλιππιάδα, ως πρωτεύουσα του δήμου, οικιστική ταυτότητα και επενδύει πολλά στην καλή συνεργασία δήμου και περιφέρειας. Δεν έχει ακόμη την απάντηση για τις οφειλές του νερού, ενστερνίζεται διαμαρτυρίες για το έργο πεζοδρόμησης γύρω απ΄ το Δημαρχείο, έχει έναν πρώτο οικονομικό υπολογισμό στα χέρια του μα όταν ολοκληρωθεί θα τον παρουσιάσει κιόλας. Γενικώς, χρωστάμε πολλά.

 «Όσο περισσότερο ασχολείσαι στην αυτοδιοίκηση τόσο πιο κερδισμένος βγαίνεις. Όσο περισσότερες γνωριμίες κάνεις, τόσο το καλύτερο. Προσωπικές, πολιτικές βλέψεις εγώ δεν έχω. Μετέχω σε συναντήσεις με δημάρχους και πολιτικούς παράγοντες για να μην μένει ο δήμος Ζηρού απομονωμένος σαν μικρός δήμος». Το λέει και το πιστεύει, ερμηνεύοντας το ύφος του.

 Για τα μεγάλα ζητήματα του δήμου δεν είπαμε πολλά αφού προέχει κατά τη γνώμη του Δημάρχου η εσωτερική οργάνωση. Θα περιμένουμε να δούμε. Λογικά κοντά στα Χριστούγεννα θα ΄χει εδραιωθεί μια σαφή εικόνα για την πορεία και τις διαθέσεις της νέας δημοτικής αρχής. Αν θα κάνει τη διαφορά ή θα αποτελέσει συνέχεια μιας γνωστής για το ελληνικό κοινό διοίκησης. Μπορεί στο προεκλογικό εργαστήριο να πέτυχε το πείραμα του σαραντάρη, μένει να πετύχει κι ως θεραπεία στον πάσχοντα δήμο.

Αν καταλάβαμε λάθος, εσείς θα το κρίνετε απ΄ όσα διαβάσετε στη συνέντευξη που ακολουθεί. 

 

 

Κ. Δήμαρχε, ένα μήνα μετά πώς έχετε οργανώσει τη μέρα σας και πώς έχετε ιεραρχήσει τις προτεραιότητές σας;

Το πρόγραμμα είναι βαρύ. Προσπαθώ να συνδυάσω το πρόγραμμα του δημοσίου υπαλλήλου γιατί είμαστε υπηρεσία για τον πολίτη κι επιπλέον αφιερώνω από τον ιδιωτικό χρόνο,  τα απογεύματα στο γραφείο ώστε να οργανώνω καλύτερα την επόμενη μέρα χωρίς διακοπές από τηλεφωνήματα, επισκέψεις κοινού και υπαλλήλων. Είναι πιο πολύ ώρες σκέψης και σχεδιασμού, ίσως και κάποιων συναντήσεων.

Ως προς τις προτεραιότητες, θα έλεγα πως προέχει η εσωτερική οργάνωση. Των υπηρεσιών του δήμου. Είναι μια διαδικασία με συγκεκριμένα βήματα. Ξεκινάμε από την αξιολόγηση του προσωπικού, τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει ο κάθε υπάλληλος βάσει του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας για να μην επικαλύπτονται από άλλον. Κάθε υπηρεσία να είναι στελεχωμένη όσο το δυνατόν καλύτερα για να παράγει έργο.

Στη συνέχεια υπάρχουν να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της αποχέτευσης, της ταμειακής υπηρεσίας και των εσόδων. Ασχολούμαι πολύ μ΄αυτά αλλά η επέμβαση σ΄αυτά τα ζητήματα πρέπει να είναι πολύ καλά στοιχειοθετημένη και προσεγμένη. Η στόχευσή μας να είναι επιτυχής. θα είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε και σκοπεύω να κάνω τολμηρές αλλαγές οι οποίες αλλαγές θα φέρουν και αντιδράσεις.

 

Θα σας ρωτούσα αν σκοπεύετε να προβείτε σε τολμηρές αλλαγές τώρα, στο ξεκίνημα, ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχετε μετατρέψει το όποιο πολιτικό κόστος σε όφελος. Για παράδειγμα θα αλλάξετε την κατάσταση στην πλατεία και στα κατειλημμένα πεζοδρόμια;

Οποιαδήποτε κίνηση έχει ξεκάθαρο, απώτερο σκοπό την ωφέλεια του δήμου, θα την κάνω και δεν θα σκεφτώ πολιτικό κόστος. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Για την πλατεία ειδικά η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρξει συνολική επέμβαση. Όχι μόνο στην κεντρική πλατεία ή στα πεζοδρόμια του κέντρου. Είναι μια διαδικασία που την προγραμματίζουμε και απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Μπορεί ενός, δυο μηνών, δεν μπορώ να το προσδιορίσω ακριβώς ακόμη.

 

Μιλάτε για τροποποίηση του Κανονισμού λειτουργίας πλατειών και κοινόχρηστων χώρων; Γιατί κανονισμός υπάρχει ασχέτως αν δεν εφαρμόζεται.

Ναι. (για τροποποίηση κανονισμού). Απώτερος στόχος μου εμένα είναι να αποκτήσει η Φιλιππιάδα ταυτότητα σαν πόλη. Οικιστική ταυτότητα. Αυτό θα γίνει μέσα από διαβούλευση. Θα το συζητήσουμε με όλους τους φορείς, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα συνεισφέρουν στο διάλογο, σε συνεργασία της δημοτικής αρχής με την τεχνική υπηρεσία, το θέμα αυτό θα προχωρήσει. Θα προχωρήσουμε σε επεμβάσεις στην πόλη

 

Εδώ μιλάμε για το Γ.Π.Σ.  Εκτός από τη συνάντηση με την Επιτροπή Πολιτών έχετε να ανακοινώσετε κάτι άλλο;

Είναι έξω απ΄το γραφείο του υπουργού εδώ και δυο μήνες η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για να προχωρήσουμε τη Β1 φάση και να πάμε στη Β2. Ανά δυο μέρες μιλάω με τη μελετήτρια, την κ. Κωστούλα, το παρακολουθώ συνεχώς, αν χρειαστεί θα πάω και στην Αθήνα για να περάσουμε επιτέλους στην πιο ουσιαστική φάση που είναι η Β2.

 

Μιας και είπατε για Αθήνα. Ένας δήμαρχος της σήμερον είναι αναγκαίο να επισκέπτεται συχνά πυκνά τους υπουργούς στα γραφεία τους όπως παλιά ή υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας και διεκδίκησης;

Δεν έχω πείρα. Αυτό που έχω ως άποψη μέχρι τώρα είναι ότι χρειάζεται συχνή επαφή με την Περιφέρεια. Η Περιφέρεια είναι αυτή που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, θα αξιολογήσει και τις προτάσεις άρα χρειάζεται μια πολύ καλή επαφή και συνεργασία. Αλλά και με την Αθήνα, την κεντρική εξουσία, επιβάλλεται να κρατάμε επαφές. Ειδικά με το υπουργείο εσωτερικών οι υπηρεσίες μας καθημερινά επικοινωνούν. Γενικά στην αυτοδιοίκηση απ΄ότι έχω καταλάβει, όσο περισσότερο ασχολείσαι κι όσο περισσότερες γνωριμίες, και πολιτικές, κάνεις, τόσο πιο πολύ κερδίζεις.

 

Ποια είναι τα παράπονα του δημότη προς τον Δήμαρχο Ζηρού;

Η καθημερινότητα. Μαζί και το θέμα του νερού. Οι παλιές οφειλές όπως έχω ξαναπεί και στο Δ.Σ.

 

 

-Συνέχεια από την 7η σελίδα

Για το θέμα του νερού είπατε και στο Δ.Σ ότι αφιερώνεται τον περισσότερο χρόνο καθημερινά. Αυτό δεν λέει και πολλά στον δημότη. Ο δημότης θέλει να ξέρει εάν θα ξαναπληρώσει τα πληρωμένα, εάν υπάρχει τρόπος να διαχωριστεί ο καλοπληρωτής από τον κακοπληρωτή. Ο Εισαγγελέας ασχολείται με το θέμα αλλά ασχολείται με το ποινικό μέρος. Το ποιος θα πληρώσει και ποιος όχι, εσείς θα το πείτε.

Εγώ οικονομολόγος δεν είμαι. Ούτε έχω διαχειριστεί ξανά τέτοιο φαινόμενο. Αυτό που έχω να κάνω είναι να εμπιστευτώ τις υπηρεσίες, τον Εισαγγελέα στο κομμάτι της απόδοσης ευθυνών αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με το υπουργείο Εσωτερικών στη διερεύνηση του πως φτάσαμε σ΄αυτό το πρόβλημα για να δώσουμε και  λύση που είναι  το πιο σημαντικό. Δεν θα βγω εγώ από μόνος μου να πω ποιος πρέπει να πληρώσει και ποιος όχι. Έλεγα και προεκλογικά ότι πρέπει να γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη, ένας έλεγχος από την οικονομική υπηρεσία είτε της Αποκεντρωμένης είτε του υπουργείου. Τους κυνηγάω και τους δύο. Δεν μπορεί να διαιωνίζεται άλλο αυτή η κατάσταση.

 

Η γνώριμη διαδικασία μέσω του Δ.Σ για διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών σ΄αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν πληρώσει, θα εφαρμοστεί;

Ναι, βέβαια. Εφόσον αξιολογηθούν τα στοιχεία και εισηγηθεί η υπηρεσία στο Δ.Σ. Ένας έλεγχος έκλεισε τον Ιούνιο αλλά υπάρχουν καθημερινά σχεδόν ή σποραδικά και νέες αιτήσεις. Πρέπει να αξιολογηθούν κι αυτές.

 

Ένα γενικό υπολογισμό των εσόδων-εξόδων του δήμου έχετε κάνει;

Ναι έχουμε κάνει. Δεν έχει τελειώσει. Όταν τελειώσει, θα τον παρουσιάσουμε κιόλας. Υπάρχουν οφειλές του δήμου πολύ μεγάλες. Χρωστάμε μεγάλο ποσό στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, οφειλές προς τρίτους  μερικοί εκ των οποίων με παρότρυνση της προηγούμενης δημοτικής αρχής καταφεύγουν στη δικαιοσύνη για να μπορέσουν να πληρωθούν για αναθέσεις. Έχω ζητήσει απ ΄τη νομική υπηρεσία κατάλογο με όλους όσους τους χρωστάμε, καλέσαμε και προμηθευτές με τους οποίους είχε συνεργασία ο δήμος για να μας πουν αν ισχύουν αυτά τα ποσά κι αν έχουν κι άλλες απαιτήσεις ακόμη από άλλες δουλειές τους με το δήμο, προσπαθούμε να κάνουμε ένα λογαριασμό για το πόσα χρωστάμε. Μας χρωστάνε κιόλας. Από τα νερά, από τα λατομεία, τα οποία είναι μια ειδική περίπτωση και θα αναφερθώ ξεχωριστά.

Τα έσοδα είναι ένα πρόβλημα το οποίο βρίσκεται σε συνάρτηση με τη λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας. Όταν φώναζα πως πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη προς τις υπηρεσίες του δήμου εννοούσα  αυτές τις υπηρεσίες. Ο κόσμος δεν πάει να πληρώσει τις οφειλές του όταν βλέπει ότι δεν πληρώνει ο ίδιος ο δήμος, όταν βλέπει ότι η υπηρεσία δεν λειτουργεί σωστά και δεν ελέγχεται κιόλας.

Για τα λατομεία υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Κακά τα ψέματα. Έχω ζητήσει το φάκελο της υπόθεσης από τη νομική υπηρεσία και θέλω να τη δω απ΄το ξεκίνημά της. Όλη την οικονομική συναλλαγή του δήμου με την εταιρεία ώστε να προκύψουν αυτά τα ποσά. Να δούμε αν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες και σε ποιους.

 

Μιλήσατε νωρίτερα για την αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων. Φαντάζομαι δεν εννοούσατε αυτή του υπουργείου εσωτερικών. Μ΄αυτή την αξιολόγηση τι θα κάνετε;

Εγώ με την αξιολόγηση δεν διαφωνώ. Πρέπει και στο δημόσιο τομέα να αξιολογούνται οι υπάλληλοι όπως αξιολογούνται και στον ιδιωτικό. Αλλά η αξιολόγηση δεν πρέπει να μπαίνει σε στενά πλαίσια και να ΄χει ασφαλιστικές δικλείδες, να ΄χει ποσοστά. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ποσοστό στην οικονομική υπηρεσία. Είναι αναγκασμένη να δουλέψει.

 

Πώς αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τα νεκρά ζώα συνεπεία του καταρροϊκού πυρετού;

«Κυνηγάμε» κάθε μέρα τους προέδρους ώστε με τη σειρά τους να «κυνηγάνε» τους κτηνοτρόφους να μην πετάνε τα ψόφια ζώα όπου βρουν. Να τα θάβουν έστω και σε ιδιόκτητο χώρο. Είχα μια επικοινωνία με τον διευθυντή της Κτηνιατρικής υπηρεσίας, τον κ. Αυγέρη και συμφωνήσαμε ότι θα εκδίδονται αυθημερόν άδειες υγειονομικής ταφής των νεκρών ζώων σ΄ένα χώρο που θα ορίζουμε σε συνεργασία με τους κατά τόπους προέδρους ή ιδιόκτητο χώρο. Θα κρατάνε ασφαλώς τα ενώτια και θα δηλώνουν την απώλεια στην κτηνιατρική υπηρεσία.

 

Σας βρίσκει σύμφωνο από τεχνικής φύσεως αλλά κι από λειτουργικής και αισθητικής η διαμόρφωση του χώρου γύρω από το Δημαρχείο με τις πεζοδρομήσεις;

Εμένα με ενοχλείτο γεγονός ότι πεζοδρομήθηκαν χώροι στο κέντρο της πόλης χωρίς να υπάρξει συγκοινωνιακή μελέτη. Το έργο αυτό όμως είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και αν δεν ολοκληρωθεί πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα. Είμαι σε μια συνεννόηση με τη Διαχειριστική αρχή και περιμένω αυτές τις μέρες να έρθουν. Όποιες τροποποιήσεις στη μελέτη χωράνε, να τις κάνουμε και χωρίς να καθυστερήσουμε το έργο μήνες. Το έργο έχει ήδη καθυστέρηση και κατά τη γνώμη μου φταίει το ότι η μελέτη δεν ήταν άρτια εξαρχής. Η αστική οδοποιία είναι πάρα πολύ ευαίσθητη υπόθεση, είναι μεν καλό ότι συντάχθηκε από υπάλληλο του δήμου αλλά θέλει μεγάλη προσοχή και επικαιροποίηση γιατί δεν συντάχθηκε πέρυσι.

 

Ενόψει εκλογών στην ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ γιατί επιλέξατε ομάδα;

Γενικά είμαι με την αυτοδιοίκηση. Δεν χρωματίστηκα ούτε προεκλογικά ούτε τώρα θα χρωματιστώ. Θέλω να ΄χω μια καλή επαφή με την κεντρική εξουσία και την πολιτική σκηνή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρωστάω σε κανέναν. Προσωπικές πολιτικές βλέψεις μέσα απ΄αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω. Συμμετέχω στις όποιες συγκεντρώσεις γιατί δεν θέλω ο δήμος Ζηρού να είναι αποκομμένος από όποια κινήματα για την αυτοδιοίκηση. Για μένα συμφέρον είναι ο δήμος και όχι τα κόμματα.

 

Πότε θα πάρουν σειρά τα μεγάλα ζητήματα του δήμου; Π.χ η αξιοποίση του στρατοπέδου, της γέφυρας Καλογήρου κ.λ.π;

Εδώ παίζουν ρόλο κι οι αστάθμητοι παράγοντες. Ας πούμε μας έφεραν πίσω σε κινήσεις και ο καταρροϊκός πυρετός και τα συμβάντα στην οικονομική υπηρεσία. Όσο γρηγορότερα λυθούν αυτά τόσο γρηγορότερα θα ασχοληθούμε και με τ΄άλλα. Πρώτα βέβαια μπαίνει ο βιολογικός-αποχέτευση γιατί πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας και μετά τα λοιπά αναπτυξιακά.

 

Προεκλογικά μιλούσατε πολύ για την ενημέρωση των δημοτών. Πώς ανταποκρίνεστε τώρα σ΄αυτή την ανάγκη των πολιτών;

Δεν νομίζω ότι το ΄χω καταφέρει ακόμη. Το να οργανωθεί το γραφείο δημάρχου και το γραφείο τύπου είναι δύσκολη υπόθεση που ακόμη τη διερευνώ. Δίνω μεγάλη σημασία στην ενημέρωση των δημοτών για τις δράσεις, τους στόχους και τα προβλήματα της διοίκησης του δήμου. Ως δημότης είχα ένα παράπονο. Για να ενημερωθώ για κάτι έπρεπε να ψάχνω από μόνος μου. Δεν μου παρέχονταν δημόσια κάποια ενημέρωση.

 

Εκτός απ΄τα παράπονα εισπράττετε από τον κόσμο και τις αυξημένες προσδοκίες του προς τη νέα δημοτική αρχή;

Οι προσδοκίες είναι σίγουρα πιο μεγάλες κι αυτό έχει και τη θετική του πλευρά. Το ότι ο κόσμος περιμένει από τον νέο δήμαρχο και την ομάδα του πολλά, με ευχαριστεί και μας κινητοποιεί ταυτόχρονα. Βέβαια οι δημόσιες εμφανίσεις μου δεν είναι πολλές όπως την προεκλογική περίοδο αλλά αυτό έχει μια λογική εξήγηση. Πρέπει να οργανωθούμε ως δήμος, να ασκηθεί ο καθένας μας στις αρμοδιότητές του ώστε η απόδοσή μας να είναι αυτή που πρέπει να είναι και μετά να κοιτάξουμε τις δημόσιες σχέσεις. Εγώ επίσης είμαι ένας δήμαρχος που δεν θα με συναντάς σε όλα τα πανηγύρια και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Μόνο όπου χρειάζεται γιατί υπάρχει κάποιο ειδικό ζήτημα που απαιτεί και την παρουσία μου. Ούτε και συγκεντρωτικά πρόκειται να λειτουργήσω. Οφείλω να πω ότι οι αντιδήμαρχοι δουλεύουν όλοι εξίσου σοβαρά και αποτελεσματικά, ασχέτως αν οι παρεμβάσεις που έχουν σχέση με την καθημερινότητα φαίνονται αμέσως.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)