Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

(Βραβείο Πούλιτζερ 2014)

 

Η Ντόνα Ταρτ έγραψε ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης, απέτισε φόρο λογοτεχνικής τιμής στον Κάρολο Ντίκενς και απέσπασε το Βραβείο Πούλιτζερ 2014.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο δεκατριάχρονος Θίο Ντέκερ, που επιζεί ύστερα από μια έκρηξη στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Ο δεκατριάχρονος Θίο Ντέκερ χάνει τη μητέρα του στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Metropolitan Art Museum και αποσπά από τα χέρια ενός γέρου έναν μικρό πίνακα με μια καρδερίνα. Πρόκειται για το αριστούργημα του Κάρελ Φαμπρίτσιους.

Ο Θίο Ντέκερ είναι γιος μιας αφοσιωμένης μητέρας κι ενός ασυλλόγιστου και απόντα πατέρα. Η ζωή του συνδέεται άρρηκτα με τον μικρό, σαγηνευτικό πίνακα («Καρδερίνα») του ολλανδού ζωγράφου Κάρελ Φαμπρίτσιους (1622-1954), μαθητής του Ρέμπραντ και δάσκαλος του Βερμέερ, από τον οποίο είναι δανεισμένος ο τίτλος του βιβλίου.

«….Ήταν ένας μικρός πίνακας, ο πιο μικρός στην έκθεση, και ίσως ο πιο απλός: ένα κίτρινο πουλάκι σε ένα γυμνό, άχρωμο φόντο, με μια αλυσίδα να το κρατάει δεμένο στην κούρνια του από το σαν κλαράκι αδύνατο ποδαράκι…»

Η «Καρδερίνα» ήταν ένα έργο μοναδικό στα χρονικά της τέχνης και, ως εκ τούτου, ανεκτίμητο.

Την ημέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος, ανάμεσα σε συντρίμμια και κομμένα ανθρώπινα μέλη, ο Θίο έρχεται σε επαφή με τον ετοιμοθάνατο έμπορο τέχνης και αντικέρ Γουέλτι Μπλάκγουελ, που έτυχε να επισκεφτεί την ίδια ημέρα την έκθεση συνοδευόμενος από την κοκκινομάλλα Πίππα, τον ανεκπλήρωτο έρωτα του Θίο. Ο γέρος πριν πεθάνει του δίνει ένα δαχτυλίδι και τον παρακαλάει να πάει να βρει τον συνέταιρό του, τον Τζέιμς Χόμπαρτ, τον αποκαλούμενο Χόμπι.

Ο Θίο περιπλανάται από την Νέα Υόρκη στο Λας Βέγκας και στο Άμστερνταμ, συναντά έναν αριθμό από εκκεντρικούς χαρακτήρες, περιθωριακούς και ιδιόρρυθμους, κουβαλώντας πάντα μαζί του την καρδερίνα– τον μοναδικό συνδετικό κρίκο με τη μητέρα του.

Ο Θίο με τις περιπλανήσεις του, θα εισέλθει σε ένα τελείως διαφορετικό κόσμο, που θα τον οδηγήσει σε μπελάδες, θα ζήσει ως ορφανό στο αρχοντικό της οικογένειας Μπάρμπορ, στο σπίτι του συμμαθητή του Άντι και θα μείνει κάποιο διάστημα στο Λας Βέγκας με τον πατέρα του Λάρι, όπου θα γνωρίζει τον Μπόρις.

Κατά την διάρκεια της ενηλικίωσης του, ο ορφανός Θίο θα κάνει φιλίες, θα δοκιμάσει ναρκωτικά, θα ξαναβρεί τον πατέρα του, θα μάθει την τεχνική της συντήρησης παλαιών έργων τέχνης και θα συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με τον πίνακα «Καρδερίνα» του Κάρελ Φαμπρίτσιους.

Ποιος ξέρει γιατί ζωγράφισε ο Φαμπρίτσιους την καρδερίνα;

Γιατί αυτό το θέμα;

Γιατί ένα μοναχικό ωδικό πουλί;

Γιατί αυτό τον μοναχικό μικρό αιχμάλωτο, αλυσοδεμένο στην κούρνια του;

Ποιος ξέρει τι προσπαθούσε να μας πει ο Φαμπρίτσιους επιλέγοντας αυτό το τοσοδούλι θέμα; Επιλέγοντας τον τρόπο με τον οποίο το παρουσίασε;

«Η καρδερίνα» είναι μια στοιχειωμένη οδύσσεια μέσα στη σύγχρονη Αμερική. Και ένα δράμα συναρπαστικής έντασης.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ερεθίζει το μυαλό και αγγίζει την καρδιά. Μπορεί να διαβαστεί και σαν μια αστυνομική ιστορία.

Είναι μια καθηλωτική και συναρπαστική ιστορία γύρω από την απώλεια και την προσκόλληση, την επιβίωση και την αυτοεπινόηση, την ομορφιά και την αγάπη των όμορφων πραγμάτων, αλλά και τα βαθύτερα μυστήρια του έρωτα, της ταυτότητας και του πεπρωμένου.

Η Ντόνα Ταρτ γεννήθηκε στο Γκρίνγουντ του Μισισιπή και αποφοίτησε από το Κολέγιο Μπένιγκτον. Τα μυθιστορήματά της «Η μυστική ιστορία» και «Ο μικρός Φίλος» μεταφράστηκαν σε 30 γλώσσες, καθιερώνοντάς την ως μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης λογοτεχνίας.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)