Αμαζόνες, μυθική φυλή πολεμιστριών. Το όνομά τους σήμαινε γενικά «χωρίς μαστό» (μαζός, «μαστός») και σύμφωνα με τον θρύλο, «έκοβαν» ή «καυτηρίαζαν» τον δεξιό μαστό για να μην τις εμποδίζει να τοξεύουν. Δεν συνεργάζονται ποτέ με άνδρες, είχαν μάθει να σκοτώνουν παρά να αγαπούν. Οι Αμαζόνες χρησιμοποιήθηκαν ως απόδειξη της υπαρκτής μητριαρχίας στα προϊστορικά χρόνια.

Υπήρξαν πράγματι οι Αμαζόνες; Φυσικά και υπήρξαν. Ήταν ακριβώς όπως τις βλέπουμε να απεικονίζονται στην αρχαία λογοτεχνία και τέχνη; Κατά πάσα πιθανότητα, όχι. Όπως και με πολλές ακόμα μυθικές μορφές και γεγονότα, οι Αμαζόνες είναι ένα όνειρο, ένας φόβος, ένας σαγηνευτικός αστερισμός ιδεών και συναισθημάτων που επικεντρώνεται στη θέση των γυναικών στις πρώϊμες κοινωνίες της Μεσογείου. Θα είχαν σηκώσει τα όπλα οι γυναίκες για να υπερασπιστούν το σπιτικό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα; Φαίνεται αδύνατον να μην το έκαναν. Θα είχαν συγκεντρώσει ολόκληρους στρατούς για να πολεμήσουν ενάντια σε προϊστορικές στρατιωτικές δυνάμεις των Ελλήνων; Φαίνεται απίθανο. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα αυτές οι αξιοθαύμαστες γυναίκες; Φυσικά και υπάρχουν μέσα σε κάθε μια σύγχρονη γυναίκα. Κάθε γυναίκα σήμερα κρύβει μέσα της μια Αμαζόνα….

Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία της Μύρινας ή Πενθεσίλειας, της πρώτης Αμαζόνας, ιδρύτριας της χαμένης αδελφότητάς τους.

Η Νταϊάνα Μόργκαν, λέκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι ειδική στην ελληνική μυθολογία. Την εμμονή της με τις Αμαζόνες της την ενέπνευσε η γιαγιά της, η οποία ισχυριζόταν ότι και ήταν η ίδια μία. Όταν το ίδρυμα Σκόλσκι της κάνει μια πρόταση, η Νταϊάνα θα βρεθεί στη Βόρεια Αφρική, για να αποκρυπτογραφήσει μια επιγραφή. Στην επιγραφή ανακαλύπτει το όνομα της πρώτης βασίλισσας των Αμαζόνων, της Μύρινας.

Οι πρώτες Αμαζόνες ζούσαν στις όχθες της λίμνης Τριτωνίδας της Τυνησίας, την εποχή του χαλκού και υπηρετούσαν στον ναό της Θεάς του Φεγγαριού, μια επιδρομή Ελλήνων πειρατών όμως από την θάλασσα τις ανάγκασε να περάσουνε με τη βασίλισσα Μύρινα στην Κρήτη, έπειτα πήγαν στην Τροία του Πριάμου και μετά εγκαταστάθηκαν ανάμεσα στους Καζάχους, στις βραχώδεις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Στο καταπληκτικό αυτό μυθιστόρημα θα συναντήσουν οι αναγνώστες: Ένα αρχαίο χειρόγραφο που ονομάζεται Historia Amazonum, το τετράδιο-λεξικό της γιαγιάς, ένα μπρούτζινο βραχιόλι με τη μορφή του ιερού τσακαλιού, τη βασίλισσα των Αμαζόνων Θαλλήστριδα, τη βασίλισσα Πενθεσίλεια, τη βασίλισσα Σάρκα, τις Βαλκυρίες, τις ένοπλες Αμαζόνες της νορβηγικής μυθολογίας, την ένδοξη πόλη των Αμαζόνων, την Θεμίσκυρα, τον Θησαυρό των Αμαζόνων, τις Αμαζόνες της Τροίας, τις Αμαζόνες του Ομήρου, τις Αντιάνειρες, την ήττα των Αμαζόνων από τον μυθικό Ηρακλή, που τις κλέβει τη ζώνη τους, τον Περσέα και την Μέδουσα, τον ξεχασμένο ιστορικό δεσμό ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική και στην Ελλάδα, τις Αμαζόνες τις ορκισμένες εχθρούς των Ελλήνων, σε τέτοιο σημείο, ώστε πήραν το μέρος των Τρώων στον Τρωικό Πόλεμο, την επίθεσή τους στην Αθήνα, για αυτό και κέρδισαν οι Αμαζόνες τη θέση τους στη διάσημη ζωοφόρο του Παρθενώνα, την θεά Αθηνά ή Τριτωνιάδα, τις Αμαζόνες που δέχτηκαν τα βέλη του Αχιλλέα μπροστά στα ψηλά τείχη της Τροίας, κ.α.

Μια συναρπαστική ιστορία, κινούμενη στο παρόν και το παρελθόν, μεταξύ Αγγλίας, Βόρειας Αφρικής, Ελλάδας και Ομηρικής Τροίας, δύο γυναικών σε παράλληλες τροχιές μέσα στον χρόνο, που πρέπει να παλέψουν ώστε να μην χαθεί για πάντα η κληρονομιά των Αμαζόνων…

 

Η Αν Φορτιέ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δανία. Σπούδασε στην Οξφόρδη και είναι κάτοχος διδακτορικού, ενώ έχει διδάξει Ιστορία των Ιδεών σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Άλλο έργο της είναι «Οι εραστές της Σιένα».

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)