Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα

Έγκριση αγοράς του διατηρητέου κτιρίου “Μιχαήλ Τσουμάνη” επί της οδού Μπιζανίου

Πολλά και διάφορα θέματα συζητήθηκαν για άλλη μία φορά στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας, άλλα περνώντας χωρίς ιδιαίτερη «βαβούρα» και άλλα που δεν έλεγαν να σταματήσουν οι εισηγήσεις, οι ερωτήσεις και οι επεξηγήσεις για να έρθει η ώρα της ψήφισης… 

Μεταξύ άλλων κυριάρχησε η έγκριση αγοράς του διατηρητέου κτιρίου «Μιχαήλ Τσουμάνη» και η υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του πράσινου ταμείου του ΥΠΕΚΑ «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις 2014» . Το συγκεκριμένο θέμα αναμενόταν να τραβήξει το ενδιαφέρον τόσο των δημοτικών συμβούλων, όσο και των δημοτών που έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση, όπως και έγινε!

Ο δήμαρχος κ. Νίκος Καλαντζής πήρε το λόγο και εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια την πρόταση που «έπεσε στο τραπέζι». Το πρόγραμμα του πράσινου ταμείου δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αποκτήσουν διατηρητέα κτίρια με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίησή τους. Στη Φιλιππιάδα τα κτίρια που έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα είναι δύο, το κτίριο «Μιχαήλ Τσουμάνη» το οποίο ανήκει σε ιδιώτες και αυτό όπου στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα που ανήκει στο δημόσιο. Διατηρείται όμως σε πολύ καλή κατάσταση.
Έτσι επιλέχθηκε η αγορά του κτιρίου «Μιχαήλ Τσουμάνη» που κοσμεί την οδό Μπιζανίου από τον 19ο αιώνα και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. Ο δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά «Πέτρινα κτίρια όπως αυτό αποτελούν στολίδια της περιοχής και με πληγώνει να βλέπω τέτοια εικόνα εγκατάλειψης. Η Φιλιππιάδα ένα από αυτά που πρέπει να αξιοποιήσει είναι τα πέτρινα κτίρια της τα οποία είναι κομμάτι της ιστορίας της». Μάλιστα αναφέρθηκε και στο κτίριο «Πουλίση», που βρίσκεται δίπλα από τον ΟΤΕ και επεσήμανε πως δυστυχώς αν δεν επέμβει κάποιος θα χαθεί…. Εύλογα, λοιπόν αναρωτήθηκε η κ. Δώρα Ιατρού «τότε για ποιο λόγο δεν επιλέχθηκε το κτίριο «Πουλίση» που χρίζει άμεσης παρέμβασης». Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον δήμαρχο που ενημέρωσε πως το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε χαρακτηρισμένα κτίρια ως διατηρητέα και του «Πουλίση» δεν είναι ένα από αυτά, όμως έχει κάνει κάποιες επαφές για να καταφέρουν να χαρακτηρισθεί.

Η επαφή με τους ιδιοκτήτες…
Ο δήμαρχος ήρθε σε επαφή και με τους δύο ιδιοκτήτες του εν λόγω κτιρίου, αλλά μόνο από τον έναν πήρε σύμφωνη γνώμη αφού ο έτερος δεν έδειξε ενδιαφέρον για την πώληση του ακινήτου. Λόγω του ότι η ιδιοκτησία είναι κάθετη μπορεί να προχωρήσει η αγορά του ενός τμήματος του κτιρίου. Δηλαδή το μισό μέρος του κτιρίου στην οδό Μπιζανίου και 100 μέτρα έκτασης πίσω από αυτό. Για κάποιους δημότες αυτό αποτέλεσε ισχυρό «αγκάθι».

«Κι αν θελήσει ο άλλος ιδιοκτήτης να παρέμβει στο μισό κτίριο;», «Δεν θα ήταν καλύτερα να αξιοποιηθεί στην ολότητά του;», «Να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια μετάπεισης του».
Ανησυχίες που ο δήμαρχος προσπάθησε να κατευνάσει χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την αδράνεια του ιδιοκτήτη τόσα χρόνια σε σχέση με το κτίριο, αλλά και την υποχρέωση που θα έχει για οποιαδήποτε παρέμβαση να «λογοδοτήσει» στο υπουργείο και να προχωρήσει μετά από έγκριση. Επίσης καθησύχασε και για την ομοιομορφία του κτιρίου, αφού το πρόγραμμα υποχρεώνει η οποιαδήποτε αλλαγή να είναι ομοιόμορφη και στο άλλο τμήμα αντιμετωπίζοντάς το ως ενιαίο.
Τις ίδιες ανησυχίες εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, με το κ. Γιώργο Γιάννο μέσω επιστολής, να αναφέρει τις επιφυλάξεις του λόγω των δύο ιδιοκτητών αλλά και τον κ. Μενέλαο Γείτονα να αναφέρεται σε ενδεχόμενο «μπλέξιμο» με τον συνιδιοκτήτη. Παρόμοιους ενδοιασμούς φάνηκε να έχει και ο κ. Δημήτρης Γιολδάσης.

Το κόστος της αγοράς…
Η τιμή του ακινήτου προκύπτει από την αντικειμενική αξία του (υπολογίζεται περίπου στις 170.000 ευρώ) και την τιμή που θα ορίσει πιστοποιημένος εκτιμητής. Αν η τιμή που θα ορίσει είναι ίση ή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας, η αγορά γίνεται εξ’ ολοκλήρου από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, αν η τιμή ξεπεράσει την αντικειμενική αξία τότε ο δήμος καλείται να πληρώσει την διαφορά. Λόγω του ότι δεν έχουν γίνει επιπλέον παρεμβάσεις στο κτίριο, η εμπορική του αξία είναι ιδιαίτερα χαμηλή και σύμφωνα με το δήμαρχο πιστεύουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσει την αντικειμενική αξία. Έτσι ο δήμος ουσιαστικά θα αποκτήσει ένα τμήμα του κτιρίου χωρίς κανένα κόστος. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι εντάσεις και σε αυτό το κομμάτι, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πείστηκαν και φοβούμενοι μήπως ο δήμος βρεθεί ζημιωμένος, έφεραν αντιρρήσεις. Ο δήμαρχος επιβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει τέτοιο ζήτημα. Ζητήθηκε όμως αν υπάρξει τελικά διαφορά να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
Άλλο ένα θέμα που έθεσαν σε έντονους τόνους οι δημότες, ήταν και οι σκοπιμότητες που «παίζονται» πίσω από αυτό το σχέδιο αξιοποίησης, αλλά και το όφελος των όμορων ιδιοκτητών. Η δημοτική αρχή προσπάθησε να κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα, παρά μόνο η ανάγκη για αξιοποίηση σημείων της πόλης με μοναδικό σκοπό το δικό της όφελος. Όσο για το αν θα ωφεληθούν οι «γείτονες» έκανε σαφές με τη στάση της στα συγκεκριμένα σχόλια, πως δεν είναι διατεθειμένη να ασχοληθεί με τέτοιου είδους «θέματα».

Αξιοποίηση…
Ως τι όμως θα χρησιμοποιηθεί το κτίριο μετά την αγορά και την αναπαλαίωση του; Θα γίνει μία οικονομική μελέτη για τη χρήση του και σίγουρα θα υπάρξουν πολλές διαφορετικές ιδέες. Οι πρώτες σκέψεις ακούστηκαν στην αίθουσα… Ο ισόγειος χώρος να χρησιμοποιηθεί για γραφεία και καταστήματα και στον πρώτο όροφο να δημιουργηθεί ένα κοινωνικός ξενώνας για τους άπορους συμπολίτες μας. Το πρόγραμμα δεν προβλέπει καθαρά ανταποδοτική χρήση. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι η περιβαλλοντική αναβάθμισή του. Τα οφέλη μπορεί να μην είναι άμεσα αλλά έμμεσα όπως για παράδειγμα η προσέλκυση κόσμου και η ανάδειξη της πόλης.

Μετά από αρκετή συζήτηση η πρόταση ψηφίστηκε από τον κ. Γιολδάση που σημείωσε «να μην το βλέπουμε ως εύκολη κίνηση. Μερικές φορές όσα φαίνονται απλά δημιουργούν αξεπέραστα προβλήματα» και τον κ. Γείτονα «παρά τους ενδοιασμούς που έχει» όπως τόνισε.


Ο δήμαρχος μετά το τέλος της συνεδρίασης σχολίασε στην εφημερίδα γιατί πιστεύει πως υπήρξαν τόσες αντιδράσεις αλλά και τι θα γίνει από εδώ και πέρα με το κτίριο «Μιχαήλ Τσουμάνη».


«Υπήρξαν αντιδράσεις γιατί δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση. Μπλέκουνε υποθέσεις «της γειτονιάς» και τι «ακούγεται», με την ουσία του θέματος που είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου σημαντικής ιστορικής αξίας. Θέμα ήταν η υποβολή της πρότασης αγοράς τμήματος του διατηρητέου και η εξουσιοδότηση η δική μου, να εφαρμόσω τις ενέργειες για την εξαγορά. Έφτασα στη θέση να απολογηθώ για όλο το δημοτικό συμβούλιο για μία πρόταση αξιοποίησης του συγκεκριμένου ιστορικού κτιρίου.
Αφού εγκρίθηκε η εξαγορά από το δημοτικό συμβούλιο, θα υποβάλουμε την πρόταση μας στο πράσινο ταμείο μαζί με όλα τα δικαιολογητικά, για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση. Αν δεχτούν την πρόταση θα προχωρήσουμε στην αγορά και στην συνέχεια στην αναπαλαίωση και αξιοποίησή του. Αν όχι, θα προβούμε σε άλλες ενέργειες, πάντα προς το συμφέρον της πόλης».

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)