Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

Ο τίτλος «Κλεμμένη Άνοιξη» αποτελεί παράφραση της «Χαμένης Άνοιξης» του βιβλίου του Στρατή Τσίρκα.

Ο τίτλος δείχνει επίσης πως η εξουσία και η ιεραρχία κλέβουν το όνειρο των ανθρώπων, την «άνοιξή» τους.

Όμως Κλεμμένη Άνοιξη σήμερα σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα. Η άνοιξη είναι η εποχή της ελπίδας, της αναγέννησης, των πολιτικών κινημάτων, της νεολαίας. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι το κίνημα στην Μέση Ανατολή ονομάστηκε «Αραβική Άνοιξη». Στους λαούς της Ευρώπης δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής η ευκαιρία να μετατρέψουν αυτή την άνοιξη σε καλοκαίρι και να δρέψουν τους καρπούς των κινημάτων. Τα μεγάλα συμφέροντα που αντιπροσωπεύονται από την τρόικα για λογαριασμό του διεθνούς κεφαλαίου, και οι εθνικές άρχουσες τάξεις στις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας συνέθλιψαν τα κινήματα στις πλατείες εν τη γενέσει τους. Η λέξη «κλεμμένη» αναφέρεται επίσης στην κλοπή της δημόσιας περιουσίας ή με άλλα λόγια, στην «ιδιωτικοποίηση», η οποία στην Ελλάδα συντελείται με τη μέθοδο της θεραπείας του σοκ και η οποία έχει σαρώσει όλο τον κόσμο τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να αναζητήσει σε βάθος τα αίτια της κρίσης και να δώσει μια εικόνα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων που ζουν σε μια κοινωνία που καταρρέει.

Η συγγραφέας Κάζα Έκις Έκμαν έζησε δυο χρόνια στην Ελλάδα, διερευνώντας τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

Το βιβλίο περιέχει δύο αποκαλυπτικές συνεντεύξεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Αλέξη Τσίπρα, στην συγγραφέα. Επίσης συνομίλησε η Κάισα Έκις Έκμαν με αρκετούς βουλευτές όλων των παρατάξεων, αλλά και με συνδικαλιστές, εργαζόμενους και άνεργους. Συμμετείχε και στις μεγάλες διαδηλώσεις της περιόδου 2010-12.

Στόχος του βιβλίου της ήταν να αποκαταστήσει στο εξωτερικό την αλήθεια για τους Έλληνες .

Το 2009 η Ελλάδα είχε φτάσει ουσιαστικά σε κατάσταση χρεοκοπίας. Η χώρα δεν ήταν πλέον σε θέση να καταβάλει τις πληρωμές των τόκων για τα δάνειά της. Εάν δεν βρίσκονταν χρήματα από κάπου, η χώρα θα κήρυττε πτώχευση μέσα σε μερικές εβδομάδες. Εάν συνέβαινε αυτό, σειρά θα είχαν οι μεγάλες γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που είχαν δανείσει τεράστια ποσά στην Ελλάδα.

Τα τελευταία τρία χρόνια η Ευρώπη και το ΔΝΤ έχουν δανείσει στην Ελλάδα 219 δις ευρώ. Ουσιαστικά έχουν διατεθεί 211,2δις για την καταβολή πληρωμών, για τους τόκους του αρχικού δανείου και στη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Όλα τα χρήματα που περιλαμβάνονται στα «πακέτα στήριξης» και στο «πακέτο διάσωσης» είναι δάνειο με τόκο. Αυτά τα χρήματα δεν προορίζονται για την καταβολή των ελληνικών συντάξεων, αλλά για την αποπληρωμή παλαιών χρεών στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η Ελλάδα πια δεν είναι ανεξάρτητη χώρα. Το χρέος την έχει πλέον μετατρέψει σε μια οικονομική αποικία, που κυβερνάται από την τρόικα: την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η λέξη μνημόνιο (λέγεται μνημόνιο συναντίληψης) έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο μισητές λέξεις στην Ελλάδα.

Ένας από τους λίγους πολιτικούς που διάβασαν το μνημόνιο της τρόικας ήταν και ο μοναδικός τυφλός του Κοινοβουλίου. Πρόκειται για τον σοσιαλιστή βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή….

Η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος χρεοκοπίας τόσο οικονομικής, όσο και ηθική.

Με τι λεφτά θα πλήρωνε η Νότια Ευρώπη τα εισαγώμενα γερμανικά προϊόντα; Με δάνειο φυσικά. Με χαμηλότοκα δάνεια. Τέτοια υπέγραψε πολλά η Ελλάδα.

Τα κράτη της Ευρώπης δρουν σύμφωνα με τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων.

Σήμερα δημιουργήθηκε η γενιά της σκατοζωής, η γενιά των 700 ευρώ, η γενιά των 400 ευρώ, η γενιά που  καλείται πρεκαριάτο.

Οι νέοι της Ελλάδας είναι από τους πιο μορφωμένους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα το 31% των νέων έχει πανεπιστημιακή μόρφωση, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 25,3%. Κάποιοι νέοι απομονώθηκαν από ντροπή επειδή δεν έχουν χρήματα και δουλειά.

Οι έλληνες ανήκουν στους πιο εργατικούς κατοίκους της Ευρώπης. Η μέση εβδομαδιαία εργασία των Ελλήνων πολιτών είναι διαρκεί 42,2 εργασιακές ώρες, ο μέσος ευρωπαίος δουλεύει 37,5 ώρες την εβδομάδα. Είναι μύθος ότι οι Έλληνες δουλεύουν λιγότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Σε περίοδο ύφεσης, ο κόσμος περνάει ένα είδος κατάθλιψης που γίνεται αισθητή σε

-συνέχεια από την 2η σελίδα

όλους. Στην Ελλάδα μόνο το 7,9% του πληθυσμού εργάζεται στο δημόσιο τομέα. Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο στρατιωτικό προϋπολογισμό της ΕΕ σε σχέση με το ΑΕΠ.

Αυτό που εξελίσσεται στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια μάχη για το μέλλον της Ευρώπης.

Κλεμμένη Άνοιξη.

Όμως μια άνοιξη δεν μπορεί να κλαπεί για πάντα. Επιστρέφει διαρκώς, κάθε χρόνο, και μας προσφέρει νέες ευκαιρίες για να την ανακτήσουμε, κι αναγεννιέται για λογαριασμό όλων εκείνων των λέξεων που έχουν παλιώσει και έχουν χάσει το νόημά τους: δημοκρατία, συνδικάτα, σοσιαλισμός, ελευθερία….

Η ελπίδα είναι πλέον πιο πολύτιμη κι από το χρυσό. Η ελπίδα είναι πλέον ζήτημα χρόνου. Γιατί κάθε μήνας που περνά, την κάνει πιο ακριβή…

Το βιβλίο αυτό είναι ένα ολοζώντανο χρονικό της κρίσης που αναδεικνύει τους αθέατους μηχανισμούς λειτουργίας των μεγάλων συμφερόντων και δίνει φωνή στους ανθρώπους που πληρώνουν το κόστος.

Αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσουν όλοι όσοι επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα τις συνέπειες της πολιτικής που ασκεί η τρόικα.

Η Κάισα Έκις Έκμαν γεννήθηκε στη Σουηδία το 1980. Είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Συνεργάζεται με την Dagens Nyheter πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα της Σουηδίας.

Το 2014 τιμήθηκε στη χώρα της με το Βραβείο Lars Johan Hierta για το βιβλίο της «Κλεμμένη Άνοιξη».

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)