Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα

Στον «αέρα» η Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου, δεν έχουν παραδοθεί στοιχεία από την προηγούμενη διοίκηση

Σε μια λεπτή κλωστή κρέμεται η πορεία της Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου, κι αυτό γιατί τρεις μήνες μετά και η πρώην διοίκηση δεν έχει παραδώσει ακόμη τα στοιχεία της εταιρείας ως όφειλε.

Αρχές Σεπτέμβρη η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε το δήμο και όρισε αρμόδιους σε κάποια πόστα. Την Α.Ε. την οποία διαχειριζόταν ο κ. Άρης Χασκής την ανέλαβε ο κ. Αποστόλης Γιολδάσης. Έως τις 30 Σεπτεμβρίου ο πρώην πρόεδρος της Α.Ε. όφειλε να έχει παραδώσει τα στοιχεία της Εταιρείας στον κ. Γιολδάση, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Αποτέλεσμα αυτού η προσφυγή του δεύτερου στην αστυνομία για να καταγγείλει το γεγονός.

Η Α.Ε. του δήμου έχει στη δικαιοδοσία της τα δημοτικά σφαγεία, τη διοργάνωση της εμποροπανήγυρης, βοσκότοπους και διάφορα ακίνητα του δήμου τα οποία νοικιάζει σε τρίτους. Κάποια από αυτά είναι το αναψυκτήριο του τένις, το καφενείο των παλιών ΚΤΕΛ, το περίπτερο στο γυμνάσιο και διάφορα άλλα τα οποία η εταιρεία διαχειρίζεται και «υποτίθεται» ότι εισπράττει μισθώματα. Βέβαια λίγοι είναι συνεπείς στις πληρωμές με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επαρκή έσοδα. Κάποιοι ακόμη δεν έχουν καταβάλει ποτέ ούτε ένα ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Γιολδάση, ο οποίος μας έδωσε μία εικόνα της Α.Ε. από προσωπική έρευνα που έκανε για να βρει κάποια στοιχεία.

…Στοιχεία που θα έπρεπε να έχει προσκομίσει η προηγούμενη διοίκηση. Ο κ. Γιολδάσης μας είπε χαρακτηριστικά “Η προηγούμενη διοίκηση της ΑΕ δεν μας παρέδωσε ουδέποτε στοιχεία. Την ημέρα της παραλαβής η λογίστρια μαζί με τον πρόεδρο έπρεπε να μας έχουν ένα ισοζύγιο ημέρας, δηλαδή ταμείο, υποχρεώσεις, έσοδα, έξοδα μία πλήρη εικόνα της εταιρείας.

 

Υπέρογκο ποσό σε οφειλές προς τρίτους

Είχα μιλήσει στο Δ.Σ. για ένα χρέος προς τρίτους της εταιρείας γύρω στις 600.000 ευρώ περίπου, μετά λύπης μου πιστεύω πως θα υπερβεί τις 800.000 χιλιάδες». Αυτά ήταν τα λόγια του κ. Γιολδάση όσον αφορά τις οφειλές τις Α.Ε.. Οι οφειλές αυτές, όπως μας είπε, αφορούν πρόστιμο, το οποίο επεβλήθη μετά από έλεγχο που έγινε και δεν βρήκε τις καταστάσεις που έπρεπε να υπάρχουν για τους εργαζόμενους στην εταιρεία. Οφειλές στην εφορία, στην οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φόρου εισοδήματος και Φ.Π.Α.. Και ακόμη χρήματα που διεκδικούν μηχανικοί για κατασκευές και απλήρωτοι εργαζόμενοι. “Μια εταιρεία φάντασμα… Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί”.

Ακόμη η “Αρταϊκή” έχει κερδίσει δικαστήριο και με απόφαση δεσμεύει την καταβολή του ενοικίου των σφαγείων, το οποίο αντί να πάει στην εταιρεία πάει στην “Αρταϊκή”.

Αυτό εννοούσα με την κακοδιαχείριση που αναφέρθηκα, ότι ενώ είχαν έσοδα, επέτρεψαν στους διεκδικητές με δικαστικές αποφάσεις να ζητάνε υπέρογκα ποσά από την εταιρεία.
Απάντηση στον πρώην δήμαρχο κ. Δ. Γιολδάση για εμπάθεια και ευθύνες για τη μη οργάνωση του παζαριού από την Α.Ε.

Σε τοποθέτηση του ο πρώην δήμαρχος στο προηγούμενο Δ.Σ. καταλόγισε εμπάθεια στο πρόσωπό του και αιτιολόγησε τη μη αποπληρωμή των εργαζομένων στη μη διοργάνωση του παζαριού. “Θα ήθελα να τονίσω πως δεν έχω δείξει ποτέ τέτοια δείγματα κι αν έχω κάτι προσωπικό σίγουρα δεν το πάω μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Το ότι έχω άλλη άποψη για την διαχείριση και τη λειτουργία της ΑΕ και του δήμου δεν σημαίνει ότι έχω προσωπικά. Αυτά τα επιχειρήματα δεν στέκουν. Όσον αφορά το παζάρι εμείς δεν παραλάβαμε εταιρεία και δεν μπορούσαμε να το διοργανώσουμε μέσω αυτής, από τη στιγμή που δεν είχαμε πλήρη εικόνα και δεν βρισκόταν στα χέρια μας. Δεν νομιμοποιούμασταν, αν ήταν έτοιμη η ΑΕ και είχαμε στα χέρια μας τα στοιχεία της, τότε ενδεχομένως θα το έπαιρνε η εταιρία», είπε ο κ. Απ. Γιολδάσης, σχετικά με τη δινεέργεια του παζαριού και την εμπάθεια που του καταλογίζει ο πρώηνδήμαρχος.


Πως μπορεί να λειτουργήσει αυτή τη στιγμή η Α.Ε.; Για να λειτουργήσει πρέπει να έχει ταμείο να καταβάλει ένα μέρος για να πετύχει ρυθμίσεις και να διευθετήσει τις υποχρεώσεις της. Θα πρέπει να έχει χρήματα να πληρώσει τα χρέη.

Για το αν ήρθε σε προσωπική επαφή με τον κ. Χασκή ο ίδιος μας είπε πως όποτε του ζητήθηκε να παραδώσει τα συγκεκριμένα στοιχεία, εκείνος τα ετοίμαζε και ακόμα και σήμερα που μιλάμε τα ετοιμάζει!

Ο κ. Χασκής δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο και τόνισε πως ότι έχει να πει θα το πει στο δημοτικό συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί διεξοδικά το θέμα.


Παραίτηση

Ο κ. Γιολδάσης μετά από όλη αυτή τη διαδικασία και την προσπάθεια να μπορέσει η Α.Ε. να λειτουργήσει κανονικά αλλά και με διαφάνεια όπως είπε παρέδωσε την παραίτησή του στον δήμαρχο κ. Καλαντζή. “Έχω μάθει να ενεργώ σε ευθεία γραμμή και με διαφάνεια δεν ήθελα να συνεχίσω κάτω από αυτές τις συνθήκες και παρέδωσα την παραίτησή μου στον δήμαρχο. Θα παλέψουμε για το καλύτερο. Έχω μεγάλη ευαισθησία απέναντι στους εργαζομένους και προς τους δημότες, οι οποίοι ίσως εναπόθεσαν κάποιες ελπίδες πάνω σε μένα. Δεν ανέλαβα ποτέ την εταιρεία για να μπορέσω να τη διαχειριστώ. Μακάρι να διαψευσθώ και να παραδώσει το ταμείο και τα στοιχεία ο κ. Χασκής, για να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά η εταιρεία κάνοντας τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Εγώ θα είμαι στο πλευρό του δημάρχου από όποια θέση με χρειαστεί. Τον ευχαρίστησα για την τιμή που μου έκανε να με ορίσει πρόεδρο. Δεν μπορούσα να συνεχίσω πάνω σε αυτή τη θολούρα. Στο μέλλον είμαστε εδώ να το ξαναδούμε”.

Ο δήμαρχος από την μεριά του δήλωσε πως θα συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ. τόσο για την παράδοση, όσο και για την παραίτηση του κ. Γιολδάση.

“Μέχρι στιγμής όλα λειτουργούν και κινούνται σύμφωνα με τις συμβουλές της νομικής υπηρεσίας του δήμου. Αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση των ανθρώπων του διοικητικού συμβουλίου και η απαλλαγή τους από ευθύνες άλλων διοικήσεων.”

Ακόμη άμεση ανάγκη είναι η επαναλειτουργία της εταιρείας και η ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της με διαφάνεια. 

Αυτό που θα κάνουν είναι να προχωρήσουν σε διαχειριστικό έλεγχο και από εκεί και πέρα θα πράξουν αναλόγως.
Φυσικά θα αναμένουν το Δ.Σ. στο οποίο σίγουρα θα ειπωθούν πολύ περισσότερα σχετικά με το θέμα της Α.Ε. και θα έχουμε μία πιο ακριβή εικόνα για το μέλλον της εταιρείας, αλλά και για ποιο λόγο δεν παραδόθηκε στην ώρα της, καθώς και για την κατάσταση που βρίσκεται οικονομικά αλλά και για τις οφειλές που την “βαραίνουν”.

Από εκεί και πέρα ο καθένας από την πλευρά του θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και οι δημότες θα μπορέσουν να ενημερωθούν αναλυτικότερα για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για την πορεία του από εδώ και πέρα.

(Σημ. Σύμφωνα με πληροφορίες την προεδρία της δημοτική επιχείρησης, πρόκειται να αναλάβει προσωπικά ο δήμαρχος Νίκος Καλαντζής).

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)