Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα

Γυναικείος Συνεταιρισμός Θεσπρωτικού “Η μικρή Λάκκα Σούλι” 

Φτάνοντας στο παλιό πέτρινο σπίτι που στεγάζεται ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Θεσπρωτικού, μυρωδιές και αρώματα από κουραμπιέδες και μελομακάρονα άρχισαν να βγαίνουν από το εργαστήριο…
Μπαίνοντας συνάντησα τις γυναίκες του Συνεταιρισμού, οι οποίες είχαν τοποθετημένους σε ένα μεγάλο πάγκο τους κουραμπιέδες και τους πασπάλιζαν με άχνη ζάχαρη… Το πρώτο πράγμα που βγήκε από τα χείλη μου ήταν “Τι ωραία δουλειά!”, κι εκείνες χαμογέλασαν λέγοντάς μου “η καλύτερη”….
Με καλωσόρισαν και μου προσέφεραν τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα κάνοντας με να καταλάβω αυτό που μου είπαν αργότερα, πως όταν η πρώτη ύλη είναι άριστη τότε η γεύση είναι μοναδική…

 

Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός ξεκίνησε από το 1995. Η ιδέα προέκυψε μέσω ενός σεμιναρίου το οποίο είχε οργανώσει ο δήμος υπό την αιγίδα του ΕΤΑΝΑΜ. Ο τότε δήμαρχος κ. Δημήτρης Σιώρος είχε βάλει ως “όρο” πως όποιες γυναίκες το παρακολουθήσουν στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα συνεταιρισμό στην περιοχή. Στην αρχή ξεκίνησαν είκοσι επτά γυναίκες, στη συνέχεια έμειναν δεκαεπτά και σήμερα ο Γυναικείος Συνεταιρισμός λειτουργεί με έξι γυναίκες. Όλες δουλεύουν εκεί από την αρχή της δημιουργίας του. “Είχαμε ξεκινήσει ψάχνοντας τι μπορούμε να κάνουμε στην περιοχή, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα γλυκά του κουταλιού. Οι δυσκολίες ήταν πολλές. Δεν είχαμε κτίριο να στεγάζουμε το συνεταιρισμό, ούτε τα απαραίτητα μηχανήματα. Ξεκινήσαμε από το μηδέν φτιάχνοντας πολλά πράγματα η καθεμία στο σπίτι μας”, μας είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Κόντου Δέσποινα. Δειλά- δειλά έκαναν κι ένα βήμα παραπάνω και έβλεπαν πως η δουλειά τους είχε απήχηση και έτσι ξεπερνούσαν τις δυσκολίες και με πείσμα συνέχιζαν. Επόμενος σταθμός ήταν ένας χώρος στο υπόγειο του Δημαρχείου, τον οποίο διαμόρφωσαν όσο ήταν δυνατό, μέχρι να εγκατασταθούν στο χώρο που βρίσκεται σήμερα. Ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο, που λειτουργούσε ως Γυμνάσιο και αναπαλαιώθηκε μέσω προγράμματος από το δήμο μεταμορφώνοντας το σε ένα στολίδι της περιοχής, όπου με τη σειρά τους αξιοποίησαν οι γυναίκες του Συνεταιρισμού. Στον κάτω όροφο του κτιρίου είναι το εργαστήριο και ο πάνω όροφος λειτουργεί ως εκθετήριο, καθώς στεγάζεται και το καφενείο, στο οποίο πηγαίνουν περισσότερο οι γυναίκες του χωριού.

 

Βασικό συστατικό για έναν συνεταιρισμό είναι το μεράκι… κάτι που βλέπουν και στις νέες κοπέλες, δυστυχώς όμως ο συνεταιρισμός δεν μπορεί να απασχολήσει παραπάνω άτομα κι αυτό γιατί οι απολαβές είναι μικρές.

 

Οι ώρες που δουλεύουν στον συνεταιρισμό είναι περίπου επτά με οκτώ την ημέρα, ενώ τα απογεύματα πηγαίνουν ανά δύο για να μένει ανοικτό το εκθετήριο, είτε για τους επισκέπτες, είτε για να κρατούν τις παραγγελίες που γίνονται τηλεφωνικώς.

Λειτουργεί ώρες καταστημάτων, ενώ ανοίγει κάποιες ώρες και τις Κυριακές… Όπως μας είπαν, είναι ο αγαπημένος προορισμός των γυναικών μετά την εκκλησία για να πιούν το καφεδάκι τους…

 

Παράγουν διάφορα προϊόντα με μεγάλη ποικιλία στα γλυκά του κουταλιού από τα οποία και πρωτοξεκίνησαν. Γλυκό καρυδάκι, σύκο, μανταρίνι, καρότο, κολοκύθι, νερατζάκι, σταφύλι, κυδώνι πορτοκάλι, καρπούζι και δεν έχει τελειωμό η λίστα… Ακόμη γνωστά για την ποιότητα τους είναι τα ζυμαρικά… Ο τραχανάς έχει την τιμητική του, αφού κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ιδιαίτερα περιζήτητος. Φτιάχνουν ακόμη χυλοπίτες και παραδοσιακές πίτες με φτιαχτό φύλλο που ζυμώνουν και ανοίγουν οι ίδιες, όπως τους έμαθαν οι μανάδες και οι γιαγιάδες τους. 

Εν’ όψη των γιορτών άρχισαν την παραγωγή μελομακάρονων και κουραμπιέδων, δίπλες, μπακλαβά και κανταΐφι…  

Προμηθεύουν τα προϊόντα τους σε πολλά μέρη της Ελλάδας κυρίως στο νομό μας, στο νομό Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Άρτας… Ακόμη και στην Αθήνα υπάρχουν κάποια μαγαζάκια με τα προϊόντα του Συνεταιρισμού. Επίσης σε ξενοδοχεία στην Πρέβεζα και στην Πάργα…  Η κρίση βέβαια, δεν θα μπορούσε να μην χτυπήσει και το Γυναικείο Συνεταιρισμό, με τις παραγγελίες να έχουν πέσει αισθητά από πέρυσι και ειδικά αυτή την περίοδο που άρχιζαν να χτυπάνε τα τηλέφωνα για τις Χριστουγεννιάτικές λιχουδιές.

 

Που κυμαίνονται όμως οι τιμές… Οι τιμές είναι λίγο πιο “τσιμπημένες” και μας εξηγούν. “Όταν το γλυκό του κουταλιού το φτιάχνεις κυριολεκτικά στο χέρι, χωρίς συντηρητικά. Όταν στους κουραμπιέδες χρησιμοποιείς το καλύτερο βούτυρο, η αντίστοιχα στα μελομακάρονα το μέλι και δεν βάζεις γλυκόζη. Όλα αυτά έχουν μεγαλύτερο κόστος και περισσότερες εργατοώρες. Αυξάνουν την ποιότητα, τις ώρες δουλειάς και έτσι και την τιμή αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο… Σε εμάς το κιλό στους κουραμπιέδες και στα μελομακάρονα για παράδειγμα θα το βρεις δέκα ευρώ, όχι μεγάλη διαφορά από τις τιμές του εμπορίου…

Μετά από τόσα χρόνια λειτουργία δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε την κουβέντα ρωτώντας το μυστικό για έναν πετυχημένο συνεταιρισμό. “Είναι η καλή συνεργασία, η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και το μεράκι να το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς. Αλλά και η άριστη ποιότητα των προϊόντων που επιλέγεις. Όταν η πρώτη ύλη είναι καλή τότε το αποτέλεσμα που βγαίνει είναι μοναδικό.” 

 

*Το λογότυπο που θα βρείτε στα προϊόντα είναι “Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Θεσπρωτικού “Η Μικρή Λάκκα Σούλι”, το οποίο επιλέχθηκε για να τιμήσουν την τοπωνυμία και να προβάλουν την περιοχή και τα προϊόντα της.

 

Οι γυναίκες που απαρτίζουν σήμερα το Συνεταιρισμό είναι οι κ.: 

Δέσποινα Κόντου… Πρόεδρος

Μαριέττα Αποστόλου Αντιπρόεδρος

Λαμπρινή Παπαθανασίου Γραμματέας

Βασιλική Κολιού Ταμίας

Νίκη Παπακώστα Μέλος

Βαγγελιώ Κολιού Μέλος

Οι οποίες έδωσαν τις ευχές τους το νέο έτος “Πολλές Ευχές & χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο με υγεία πάνω απ όλα…” 

Στην πάνω φωτογραφία βρίσκονται οι γυναίκες που ξεκίνησαν στον Γυναικείο Συνεταιρισμό πριν 20 χρόνια, μεταξύ αυτών και όσες έμειναν έως σήμερα (Δυστυχώς δύο εξ’ αυτών έλειπαν την ημέρα της συνέντευξης)

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)