Ρεπορτάζ:  Ντόρα Βλάρα

Προϋπολογισμός & Ανώνυμη Εταιρεία μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στο Δ.Σ.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα πραγματοποιήθηκε το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για το έτος που διανύσαμε… Πολλά τα θέματα, μεταξύ άλλων η έγκριση του προϋπολογισμού εσόδων- εξόδων οικονομικού έτους 2015 και του Ετησίου προγράμματος Δράσης του Δήμου Ζηρού αλλά και η αποδοχή παραίτησης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου κ. Αποστόλη Γιολδάση και τον ορισμό νέου Προέδρου.

 

Προϋπολογισμός

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον κ. Γεωργαλή, υπεύθυνο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο οποίος ανέλυσε τον προϋπολογισμό. Επειδή ούτε εσείς αλλά ούτε κι εμείς είμαστε γνώστες μαθηματικών και οικονομικών όρων θα βγάλουμε το ζουμί της υπόθεσης και θα μεταφέρουμε τι ειπώθηκε στην αίθουσα του Δ.Σ.

Το ποσό που θα λάβει ο Δήμος για να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του είναι 15.000.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός συντάσσεται σύμφωνα με τα έσοδα που υπήρξαν το προηγούμενο οικονομικό έτος. Πενιχρό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο δήμαρχος κ. Νίκος Καλαντζής και μάλιστα τόνισε πως μετά βίας τα χρήματα φτάνουν για τις ανάγκες του Δήμου. Αναφέρθηκε επίσης στο ποσό της ΣΑΤΑ (350.000 ευρώ), το οποίο όπως είπε είναι ένα μικρό ποσό για να καλύψει είκοσι δύο τοπικές κοινότητες.

Αντίθετη άποψη είχε ο πρώην δήμαρχος κ. Δημήτρης Γιολδάσης που όχι μόνο δεν βρήκε “πενιχρό” τον προϋπολογισμό, αλλά είπε μάλιστα πως είναι ρεαλιστικός. Ακόμη πρόσθεσε πως ο Δήμος πέρυσι με τον ίδιο προϋπολογισμό λειτούργησε χωρίς προβλήματα.

Για άλλη μία φορά συζητήθηκε το πρόβλημα της εισπραξιμότητας στο δήμο, όταν αναφέρθηκαν στα ανταποδοτικά έσοδα. Ο κ. Μενέλαος Γείτονας μίλησε για πολιτικό πρόβλημα και πως ο λαός δεν μπορεί να πληρώνει φόρους και στο κράτος και στο δήμο.

Ο κ. Γιάννος κάνοντας μία “παρατήρηση” στη νέα δημοτική αρχή είπε πως από την ημέρα των αποτελεσμάτων και μέχρι να αναλάβουν το δήμο, θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί καλύτερα και να δώσουν το δικό τους στίγμα.

Πάντως ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Ανώνυμη Εταιρεία

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ της “Φ” ο κ. Αποστόλης Γιολδάσης είχε μιλήσει αναλυτικά για τη θέση του απέναντι στην Α.Ε. αλλά και για τους λόγους που παραιτείται από πρόεδρος. Να θυμίσουμε πως κύριος λόγος ήταν η μη παράδοση της εταιρίας από τον πρώην πρόεδρο κ. Άρη Χασκή αλλά και η μη λήψη στοιχείων της Εταιρείας για τα έσοδα τα έξοδα και το ταμείο από την λογίστρια κ. Κούκου. Όσα ανέφερε στην εφημερίδα τα είπε για ακόμη μία φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εξηγήσει τους λόγους που παρέδωσε παραίτηση στο δήμαρχο.

Ο κ. Καλαντζής αναφερόμενος στο θέμα είπε πως έχει καλέσει ήδη διαχειριστικό έλεγχο και μετά το πέρας αυτού θα μπορούν να έχουν μία πλήρη εικόνα, στοιχεία και δεδομένα στα χέρια τους που θα τους βοηθήσουν να δουν τι μέλλει γενέσθαι με την Ανώνυμη Εταιρεία. Το χρονικό διάστημα που πιστεύεται πως θα τελειώσει ο διαχειριστικός έλεγχος είναι περίπου ένας μήνας και αφορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο κ. Γείτονας παίρνοντας το λόγο απευθύνθηκε στον πρώην δήμαρχο και του ζήτησε ευθέως να δώσει επιτέλους μία απάντηση σε όλη αυτή την ιστορία, αφού υπήρξε ο πολιτικός προϊστάμενος. Ο κ. Γιολδάσης δεν θέλησε να μπει στη διαδικασία να απαντήσει και ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος για όταν θα έχουν πραγματικά στοιχεία από τον έλεγχο και όχι υποθετικά.

Στην αίθουσα βρισκόταν και ο κ. Χασκής από τον οποίο ζητήθηκε να πάρει θέση και να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν παρέδωσε τα στοιχεία που έπρεπε, δεν φάνηκε όμως να δίνει πολύ “φως” στην υπόθεση. “Παρέδωσα τα κλειδιά του γραφείου και ότι στοιχεία υπήρχαν σε αυτό. Τα λογιστικά της εταιρείας δεν είναι έτοιμα γιατί η λογίστρια είναι απλήρωτη. Όταν βγει ο διαχειριστικός έλεγχος θα απαντήσουμε σε όλα”.

Στην συνέχεια κλήθηκε και η κ. Κούκου, η οποία επιβεβαίωσε τα λόγια του κ. Χασκή λέγοντας πως έχει να λάβει χρήματα από το 2011 και πως έχει επιβαρυνθεί πληρώνοντας λεφτά από την τσέπη της για να προκαταβάλει το Φ.Π.Α κόβοντας τα τιμολόγια που χρειάζονται για την Εταιρεία. Το 2012 σταμάτησε την απασχόλησή της σε αυτή και παίρνοντας κάποια χρήματα έναντι συνέχισε τη δουλειά που είχε αφήσει στη μέση.

Για ποιο λόγο δεν παραιτήθηκε αφού αντιμετώπιζε αυτή την κατάσταση αναρωτήθηκε ο κ. Γιάννος αλλά δεν υπήρξε κάποια σαφής απάντηση. Ο κ. Γιάννος έκανε επίσης μία “αναδρομή” σε ισολογισμούς της εταιρείας που είχαν ζητηθεί επανειλημμένα από τον κ. Γιολδάση, όταν ήταν στη θέση του δημάρχου, χωρίς όμως κάποια ανταπόκριση. Ο κ. Γιολδάσης μίλησε μόνο για μηδενικά έσοδα της εταιρείας και προσπάθησε να αντιπαρέλθει τα “υπονοούμενα” σχετικά με τους ισολογισμούς.

 

Κανείς δεν φάνηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συζήτησης αφού ουσιαστικά δεν δόθηκε κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Οι δημότες που έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση έφυγαν δυσανασχετημένοι μιας και δεν καλύφθηκαν και οι απορίες για την εταιρεία και τη λειτουργίας της παρέμειναν.

Σίγουρα μετά τον διαχειριστικό έλεγχο το θέμα θα ανοίξει ξανά και τότε θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα, τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των πολιτών . Μέχρι τότε, όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε, το Δ.Σ. δεν είναι λαϊκό δικαστήριο…

Να σημειώσουμε πως μαζί με τον κ. Γιολδάση παραιτήθηκαν ακόμη ο Αντιπρόεδρος κ. Κων/νος Κώστας και το αναπληρωματικό μέλος κ. Δώρα Ιατρού. Στη θέση του προέδρου ορίστηκε η κ. Γεωργία Ξώνα, τακτικό μέλος, ο κ. Τσάτσος και αναπληρωματικό ο κ. Κ. Κώστας, ο οποίος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους που παραιτήθηκε από τακτικό μέλος.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)