Συνέντευξη στην Ντόρα Βλάρα

Αντιδήμαρχος δήμου Ζηρού κ. Ρένα Λάππα

Γέννημα θρέμμα Φιλππιαδιώτισσα η Αντιδήμαρχος κ. Ρένα Λάππα, μας μίλησε για το πώς ξεκίνησε η πορεία της στο Δήμο και πως η αγάπη της για τη Φιλιππιάδα αλλά και γενικότερα για τον τόπο την οδήγησε στην απόφαση αυτή, αλλά και για το πώς βλέπει τα πράγματα στην νέα θητεία που διανύει.
Αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις ελλείψεις, αλλά και στη συνεργασία της με το Δήμαρχο κ. Γιολδάση, με τους Αντιδημάρχους καθώς και με τους τοπικούς φορείς. Εστίασε στην καθαριότητα και το Κέντρο Υγείας  αλλά και στην οικονομική κατάσταση στο Δήμο Ζηρού. Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της η κ. Λάππα ήταν πάνω απ’ όλα ειλικρινής και έδειξε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι, καταβάλλονται συλλογικές προσπάθειες ώστε η καθημερινότητα του πολίτη να γίνει πιο ευχάριστη, τουλάχιστον σε ότι σχετίζεται με τον δήμο. Πάντως η κ. Λάππα εστιάζει τα προβλήματα του δήμου στην οικονομική κατάσταση την οποία όλοι βιώνουμε. Στη συζήτηση που είχαμε μαζί της μας είπε:

 

 

ΕΡ: Πως ήρθε η απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά;

 

ΑΠ: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Παλαιά Φιλιππιάδα. Γνωρίζω τον τόπο, τις ανάγκες του και τα προβλήματά του. Η πρώτη μου επαφή ήταν στον Εμπορικό Σύλλογο και στη συνέχεια, είχα την τιμή, να λάβω μία πρόταση από τον Δήμαρχο κ. Γιολδάση, για Δημοτική Σύμβουλος. Δέχτηκα με μεγάλη χαρά, χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Έτσι ξεκίνησε και η πρώτη τετραετία ως Αντιδήμαρχος. Πιστεύω πως πήρα την απόφαση να κάνω αυτό το βήμα, έχοντας μεγάλη αγάπη για την Φιλιππιάδα και θέλοντας με όποιον τρόπο περνάει από το χέρι μου να συμβάλω και να βοηθήσω. Βέβαια το ίδιο ενδιαφέρον υπάρχει και για τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν ενταχθεί μετά τον Καλλικράτη στο Δήμο Ζηρού.

 

ΕΡ: Με ποιον τομέα ασχοληθήκατε κυρίως την πρώτη τετραετία ως Αντιδήμαρχος;

 

ΑΠ: Ο τομέας που ασχολήθηκα κυρίως ήταν ο Πολιτιστικός. Ξεκίνησα σαν Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και ήμουν υπεύθυνη για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα τα αποκριάτικα πάρτι και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Ήταν η εποχή που υπήρχε ανάπτυξη Πολιτιστικά στην Φιλιππιάδα και σε συνεργασία με Συλλόγους και φορείς καταφέραμε να δημιουργήσουμε όμορφα πράγματα. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση δεν μας το επιτρέπει πια, αν και με λίγα χρήματα και πολλές ιδέες προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τους πολίτες πάνω απ’ όλα.

 

ΕΡ: Πως ήταν οι πρώτες μέρες ως Αντιδήμαρχος;

 

Σαφώς, η πρώτη τετραετία ήταν και η πιο δύσκολη, από την άποψη πως για μένα ήταν ένα άγνωστο αντικείμενο, κάτι πρωτόγνωρο και δεν ήξερα τι θα συναντήσω. Υπήρχε άγχος για το αν θα είμαι αντάξια των προσδοκιών που είχαν οι κάτοικοι για μένα. Βέβαια μετατράπηκε σε δημιουργικό άγχος και πιστεύω, ότι αυτή τη φορά, με μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση θα ανταπεξέλθω ακόμη καλύτερα. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με την αρχή, λόγω του διευρυμένου πια Δήμου, όμως είμαι έτοιμη να κάνω το αδύνατο δυνατό για να υπάρχει ικανοποίηση από όλες τις περιοχές και να είμαι δίπλα στα προβλήματα που προκύπτουν ανά πάσα στιγμή.

 

ΕΡ:  Ποιες είναι η αρμοδιότητες σας και ποια η άποψη σας για την σημερινή κατάσταση και για τις ελλείψεις ή τα προβλήματα που έχουν οι τομείς με τους οποίους θα ασχοληθείτε;

 

ΑΠ: Εποπτεύω τους εξής τομείς : Κοινωνικής Προστασίας, Μέριμνας, Αλληλεγγύης και Μεταναστών. ΚΑ.ΠΗ, Παιδικούς Σταθμούς, Υγείας (Κέντρο Υγείας), Καθαριότητα Κοινόχρηστων χώρων, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης. Οι ελλείψεις σίγουρα υπάρχουν σε όλους τους τομείς και ειδικά σε αυτούς της Υγείας και της καθαριότητας. Η έλλειψη προσωπικού είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την σωστή λειτουργία του κάθε τομέα. Τα άτομα δεν επαρκούν. Και η ίδια κατάσταση δεν επικρατεί μόνο στην πόλη της Φιλιππιάδας αλλά σε όλο το Δήμο Ζηρού. Περιμέναμε τα προγράμματα πεντάμηνης απασχόλησης για να υπάρχει τουλάχιστον, στον τομέα της καθαριότητας περισσότερο προσωπικό, αλλά λόγω της παρατεταμένης εκλογικής διαδικασίας όλα έχουν μείνει στάσιμα. Ελπίζουμε μετά τις εκλογές να βγει σύντομα  η προκήρυξη και να προχωρήσουμε σε προσλήψεις.

 

ΕΡ: Στο θέμα του Κέντρου Υγείας, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ειδικά με την έλλειψη γιατρών, θα λάβετε κάποια μέτρα; Θα γίνουν κινήσεις για την καλύτερη λειτουργία του;

 

ΑΠ: Έχουν γίνει ενέργειες για το Κέντρο Υγείας, από πλευράς Δημάρχου, που δεν έχουν βρει κάποιο αντίκρισμα. Προσπαθήσαμε να ενταχθεί το Κέντρο Υγείας στο Νοσοκομείο της Άρτας, όμως δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί καθώς ανήκουμε στο Νομό Πρεβέζης. Ο μόνος λόγος βέβαια που επιλέξαμε αυτό της Άρτας ήταν η κοντινή απόσταση. Σε γενικό επίπεδο μας έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις πως θα λυθεί το θέμα όσο το δυνατό συντομότερο. Θα στελεχωθεί με γιατρούς, καθώς εκεί παρατηρείται η μεγαλύτερη έλλειψη και δεν υποβαθμιστεί και το κυριότερο να μην κλείσει. Το Κέντρο Υγείας είναι και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ένα σημαντικό κομμάτι της περιοχής, αφού εξυπηρετεί ένα μεγάλο κομμάτι του Δήμου. Όχι μόνο θα πρέπει να υποβαθμιστεί αλλά να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Παρά τις ελλείψεις βέβαια, θα ήθελα να τονίσω πως, η κ. Κωστούλα και ολόκληρο το προσωπικό δεν έχουν αφήσει στην τύχη του το Κέντρο Υγείας, και μιλάω και από δική μου εμπειρία. Ακόμη και κάτω από τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν έχουν φροντίσει να λειτουργεί άψογα και όχι να υπολειτουργεί, κάνοντας καθημερινές θυσίες. Ελπίζουμε πως θα τηρηθούν οι υποσχέσεις.

 

ΕΡ: Υπήρξαν αντιδράσεις, την ημέρα του Επιταφίου, ότι οι δρόμοι ήταν γεμάτοι σκουπίδια και δεν παρουσίαζε η Φιλιππιάδα μία αξιοπρεπή εικόνα. Πιο είναι το σχόλιο σας σχετικά;

 

ΑΠ: Όσον αφορά τη συγκεκριμένη μέρα, θα σας πω ακριβώς τι συνέβη. Οι υπάλληλοι δούλεψαν κανονικά το πρωί της ημέρας του Επιταφίου και μέχρι το μεσημέρι, οι δρόμοι και οι κάδοι ήταν καθαροί. Όμως από το μεσημέρι μέχρι και τις 7:30 που έκλεισαν τα καταστήματα οι κάδοι γέμισαν ξανά και παρουσίαζαν αυτή την εικόνα. Το θέμα είναι πως θα ήταν παράλογο και αδιανόητο να φωνάξω μία τέτοια μέρα αργίας, ξανά τους υπαλλήλους του Δήμου μέσα στη νύχτα να καθαρίσουν ξανά τους κάδους. Από τη στιγμή που ο Δήμος έκανε τη δουλειά του και έστειλε το προσωπικό να καθαρίσει την πόλη, από εκεί και έπειτα θα πρέπει και ο καθένας μας ξεχωριστά να προσέχει για την διατήρηση της καθαριότητας. Δεν μπορεί ο Δήμος να έχει ένας υπάλληλο δίπλα από κάθε κάδο 24 ώρες το 24ωρο. Σίγουρα δεν ήταν σωστό που οι κάδοι ειδικά σε κάποια κεντρικά σημεία παρουσίαζαν τέτοια εικόνα αλλά δεν είναι ότι και ο Δήμος δεν φρόντισε εκείνη την ημέρα να καθαρίσει η περιοχή.

 

ΕΡ: Από την μία είχαμε αυτά τα παράπονα και από την άλλη λίγες μέρες μετά αντικρίσαμε στους δρόμους σπασμένους κάδους.

 

ΑΠ: Αυτό είναι και η επιβεβαίωση ότι ο καθένας μας πρέπει να προσέχει για να διατηρείται η πόλη καθαρή. Εμείς αμέσως αντικαταστήσαμε την ζημιά. Δεν είναι όμως οι μοναδικές φθορές που αντιμετωπίζουμε. Σπασμένα φώτα στις πλατείες, ξεριζωμένα λουλούδια που έχουν φυτευτεί, σπασμένα παγκάκια είναι και κάποια άλλα. Είναι στενάχωρο να βλέπουμε τέτοια περιστατικά, όμως είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίζουμε και βρίσκουμε άμεσες λύσεις.

 

ΕΡ: Πως θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας με τον Δήμαρχο κ. Γιολδάση, με τους υπόλοιπους Αντιδημάρχους αλλά και με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων που τα καθήκοντα σας ορίζουν συχνή επαφή με σκοπό την ενημέρωση σας και την συζήτηση διάφορων θεμάτων αλλά και την επίλυση των προβλημάτων.

 

ΑΠ: Η συνεργασία μου με τον κ. Γιολδάση είναι άριστη. Άλλωστε ήταν ο άνθρωπος που πίστεψε σε μένα, στις δυνατότητές μου και με παρότρυνε να ασχοληθώ με το Δήμο. Πάντα διαλλακτικός και πρόθυμος να ακούσει τυχόν ιδέες και προτάσεις, προσπαθώντας να υλοποιήσει ότι είναι εφικτό, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με τους Αντιδημάρχους μπορώ να πω πως είμαστε μία δεμένη ομάδα. Υπάρχει άψογη συνεργασία και συνεννόηση, βοηθά ο ένας τον άλλο χωρίς σκοπιμότητες και έχοντας όλοι τον ίδιο στόχο πορευόμαστε. Με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, έχουμε καθημερινή επαφή, επικοινωνούμε και συζητάμε τα προβλήματα της κάθε περιοχής . Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει από κανέναν δυσαρέσκεια και είμαι βέβαιη πως ούτε θα υπάρξει. Ο Δήμος είναι δίπλα σε όλους και δεν θέλει να παραμελεί κανένα κομμάτι του. Εγώ όπως και όλοι οι Αντιδήμαρχοι ακούμε όλα τα αιτήματα που έχουν και τουλάχιστον σε  αυτά της καθημερινότητάς τους βρίσκουμε άμεσες λύσεις.

 

ΕΡ: Σε ποιον τομέα, της αρμοδιότητας σας, υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και έχετε ιδέες που θα βοηθούσαν;

 

ΑΠ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην καθαριότητα, και επιμένω τόσο γιατί είναι βασικό για κάθε πόλη και χωριό. Αν μία πόλη δεν είναι καθαρή δεν διευκολύνει και τους κατοίκους, εκτός βέβαια ότι είναι σημαντικό και για την υγεία μας. Ο μειωμένο αριθμός των υπαλλήλων δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπως αυτοί που διανύουμε. Ο κόσμος είναι περισσότερος και ο όγκος των σκουπιδιών ακόμη μεγαλύτερος και η δυσοσμία ακόμη πιο έντονη. Ιδέες υπάρχουν και μάλιστα σε όλους του τομείς, όμως δεν υπάρχουν τα χρήματα για να τις βάλουμε σε εφαρμογή.

 

ΕΡ: Τα οικονομικά προβλήματα έχουν αγγίξει για τα καλά τους Δήμους. Πως βλέπετε την κατάσταση στο Δήμο Ζηρού;

 

ΑΠ: Όπως όλοι οι Δήμοι της χώρας έτσι και ο Δήμος Ζηρού έχει οικονομικά προβλήματα. Σε σχέση με άλλους Δήμους είμαστε σε καλύτερη μοίρα, επειδή υπήρχε και κάποιο απόθεμα, αλλά δεν παύουμε να είμαστε και εμείς σε δεινή θέση. Αν δεν γίνουν άμεσα χρηματοδοτήσεις από το κράτος, οι Δήμοι δεν θα μπορούν πληρώσουν ακόμη και τα πάγια έξοδά τους, και δεν είναι δυνατό να εξαιρεθεί ο Δήμος μας από την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης.

 

ΕΡ: Πως βλέπετε το μέλλον ως Αντιδήμαρχος; Τι να περιμένουν οι πολίτες από εσάς;

 

ΑΠ: Ελπίζω παρά τις δυσκολίες να κάνω ότι καλύτερο μπορώ και να μείνουν ικανοποιημένοι οι κάτοικοι, όχι μόνο της Φιλιππιάδας αλλά όλων των περιοχών του Δήμου, περισσότερο από την τετραετία. Οι πολίτες να περιμένουν πως θα είμαι δίπλα τους στα προβλήματα και τις ανάγκες τους και θα κάνω ότι μπορώ για μα μην του απογοητεύσω.

 

 

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, 5.0 out of 5 based on 1 rating